Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 27 юни 2011 г.

Там горе под звездите

Моите записки за казармата вече почнаха да приемат очертанията на поредица. Ето какво излезе досега:

Едно трепетно лято на реката

Новобрански неволи

"Стари кучета" и "кирливци"

Към тях прибавям и едно друго свое есе по същата тема, писано доста по-рано, а именно:

Как намерих своя път към истината на живота ми: свободата

Забелязвам, че тази сутрин ставам с мисълта, че трябва да продължа да пиша друго есе, та да се приближавам малко по малко към изпълнението на целта: да представя по-пълно войнишкия живот, който съм живял на младини. С оглед младите да разберат какво са пропуснали като няма да ходят на казарма. И не само заради това, но и за това. Та, значи, откривам тази сутрин, че ми се пише за тия неща, значи съм започнал да се увличам. Което пък показва, че (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Във всички казарми по света във всички епохи по дефиниция винаги са царели простотия и примитивизъм, независимо дали става дума за наборна или професионална армия. При социализма обаче имаше допълнителни моменти:

- силна идеологизация на военната служба

- двувластие поради наличието на политически офицери, които всъщност не бяха военни, а преоблечени партийни секретари и бяха по-важни от строевите офицери

- често драстичен тормоз от страна на стария набор върху новобранците, особено в съветската и днес руска армия – т.нар. „дедовщина”. Според разказите на дядо ми и баща ми преди 9.9.1944 почти не е имало деление на стари и млади войници и рядко е имало глупаво заяждане от страна на старите.

- Старите офицери преди 9 септември са били истински мъже и офицери. Повечето офицери след 9 септември бяха най-обикновени чиновници, които, както се казва - „безвъзвратно бяха загубили високия боен дух на своите предшественици”.

Шеговито моем да кажем, че с премахването ма наборната армия в България изчезнаха и последните мъже. А най-истинските мъже са онези, служили преди 1989.