Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 21 април 2012 г.

Америка е пазител и гарант на свободата и демокрацията по света

По едно много старо мое есе (виж: Какво за мен е Америка?), написано е преди повече от 5 години, през годините се е провела дълга и многопосочна дискусия (75 коментара); един човек ми обърна внимание върху нея, което пък ми даде възможност да открия едно, по моя преценка, интересно разсъждение (с позоваване и на Б.Ръсел) на коментиращ с име Стоян; решавам да му обърна специално внимание за да може да стигне и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ; ето какво този човек пише там:

Разбира се, Америка е пазител и гарант на демократичните режими по света. Без нея, както правилно се изтъква, в света биха доминирали недемократични режими като Русия и Китай и мнозина от тези, които днес са против Америка, биха се видели в много по-голямо чудо.

От това обаче не следва, че всичко в Америка е достойно за възхищение и подражание. Картината е много по-диференцирана. Въпреки Платон няма идеални общества и всяко общество има силни и слаби страни. Демокрацията е най-доброто решение дотук, но ако се вгледаме, ще открием, че някои ОТДЕЛНИ, извадени от контекста елементи на други обществени устройства като аристократични системи, социализъм и т.н. сами по себе си са по-добри. Не и, разбира се, тези системи като цяло.

Друг въпрос е, че Америка в последните 50 години е деградирала в резултат на консуматизма и пазарния хедонизъм. Старите американци бяха хора от съвсем друго тесто. Именно те направиха Америка силна, но тях ги няма вече и упадъкът на страната е неудържим. (Бел. моя, А.Г. Моя милост чува откакто се помни тия приказки за "неудържимия упадък на Америка", а и добре зная, че така се е писало и говорило и дълго преди да се родя, а аз съм вече стар човек; тъй че, не мога да скрия, такива приказки съвсем не ме впечатляват; уж Америка е в "неудържим упадък", уж "гние" и "прогнива", а пък така съкровено желаната - от левичарите по цял свят - нейна кончина все не иде и не иде, напротив, Америка става все по-силна и богата.) (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

13 коментара:

Bacho Кольо каза...

"Разбира се, Америка е пазител и гарант на демократичните режими по света..."
Ето ги и тях - "демократичните режими": Бахрейн, Саудитска арабия, Катар, Кувейт
Демократ до демократа, мила моя майно льо...

Ангел Грънчаров каза...

Аз пък ще ти дам друг ред: Германия, Япония, Южна Корея... все държави, които след войната се развиват под американски "диктат", е, и какво стана с тия държави? Най-богати и най-демократични са...

Мисля, че е цинично хора, които са поклонници на най-големите душители на свободата и на демокрацията - комунистите - да се изказват по тия въпроси; просто трябва да замълчите поне за малко... от кумова срама, дето се вика...

Анонимен каза...

американците са по-добрия вариант от комунистите, но за мен са по-малко демократични от западноевропейските общества.

Bacho Кольо каза...

Колкото му дремеше на Брежнев за демокрацията в Ангола, толкова му дремеше на Картър за демокрацията в Южна Корея /или забрави какво чудо на демокрацията беше Ю. Корея само преди 15- 20 години?/, или на Буш-младши за демократична Саудитска Арабия.
Големите държави подкрепят режими само по един признак - дали са им верни.

Анонимен каза...

За упадъка на Америка не се е говорело преди Вие да се родите, защото Америка е велика сила едва от 1945 насам и дори при най-оптимистично развитие в близко бъдеще няма да е неоспорим хегемон. Приказките на комунистите за „гниенето” на капитализма и Америка не са празни приказки. Вие очевидно живеете още с мисленето и манталитета отпреди 1989, но светът оттогава се е променил значително. Препоръчвам Ви да се задълбочите наистина сериозно в икономическите, финансовите, политическите и геополитическите развития след 1970 и особено след 1989, а не да робувате на митологеми и клишета за „непобедимостта” на Америка, Запада и демокрацията. Но може би сте „фукуямист” и вярвате в „края на историята” и окончателната победа на либералната демокрация. В такъв случай живеете в един прекрасен свят и само може да Ви се завижда. Надявам се все пак да не преживеете някаква неприятна изненада. Аз предпочитам да запазя скептицизма си.

Америка беше несъмнен хегемон до около 1960, но най-късно от 1970 тя, както и целият западен свят, са в застой и регрес. В този смисъл Америка пропусна да се разправи с комунистите, когато имаше решителен превес и вероятно ще плати скъпа цена за това, защото комунистическият блок Русия-Китай, че и БРИКС (Бразилия-Русия-Индия-Китай-Южна Африка) е в очевиден възход и вероятно вече има превъзходство над Америка в много отношения. Балансът на силите за съжаление се променя може би за дълго време, поне за няколко поколения, в полза на Изтока.

Освен това днес знаем много повече от 1990. Много хора и анализатори обаче продължават да живеят с наивните представи за света и политиката от 1990. Във връзка с това изключително важен момент, който се пропуска е, че перестройката на Горбачов и либерализацията не бяха насочени дори толкова към вътрешното преустройство на Съветския съюз и Източна Европа, колкото към „преустройството” на Западна Европа и САЩ, които в крайна сметка да бъдат подчинени на Изтока. Този план се намира вече в твърде напреднал стадий, в своята финална фаза.

Западът от своя страна няма цел и план, а води едно безцелно съществуване ден за ден, докато комунистите си плетат кошницата. Не искам да навлизам в подробности на комунистическите планове и действия, хората хабер от понятие си нямат какво става зад кулисите. Те виждат само фасадата. Комунистите, разбира се, не са богове или свръхчовеци и не са безгрешни, имат пропуски и неуспехи, но продължават гъвкаво да следват плана и стратегията си. Но Америка е прекалено заета с шопинг, за да забележи какво става в действителност около нея. Когато моментът дойде, маските на руските и китайските ръководители ща паднат, но тогава вероятно ще е късно за Америка да противодейства.

Анонимен каза...

Така например през 1950-те години има американска студия, която разглежда възможния изход от евентуална ядрена война между Америка и Съветския съюз. Тя стига до заключението, че подобен конфликт би имал десетки милиони жертви и би продължил до десет години, но Америка в крайна сметка ще победи. Има версия, че смъртта на Сталин не е случайна, а че другарите му от Политбюро са му помогнали да се пресели в отвъдното, защото са се опасявали, че е планирал световна война срещу Америка, която СССР ще изгуби.

Отстъпчивостта на Хрушчов по време на Карибската криза (има нова, много интересна книга за нея на Виктор Суворов, вкл. и в български превод „Майката на дявола”, 16 лв) се дължи най-вече на американското надмощие по онова време, особено в ядрени оръжия. Съвсем не отговаря на истината твърдението на Хрушчов, че тогава Съветският съюз произвежда ядрени ракети „като кренвирши”. Това е блъф. Но след „разведряването” и „разоръжаването” към 1970 СССР постига ядрен паритет, а впоследствие и превъзходство над САЩ.

Важен момент в упадъка на Америка е Виетнамската война. Освен че дестабилизира и изтощава икономически, политически и морално страната, тя има и този страничен ефект, че Никсън е принуден да се откаже от златния стандарт, за да може чрез печатане на долари да финансира военните разходи. Днес доларът вече няма златно покритие и Америка финансира гигантските си дефицити чрез печатницата, но това е изключително опасно развитие, което може да доведе до гибел на долара.

Така че Америка може да съжалява, че не е послушала навремето големия математик Джон фон Нойман (1903-1957), който пледира за превантивна война срещу Съветския съюз. Дори пацифистът Бертран Ръсел в един момент препоръчва нападение срещу СССР. Фон Нойман е автор на прочутата фраза: „С руснаците не е въпрос дали, а кога. Ако кажете защо да не ги бомбардираме утре, аз казвам защо не днес? Ако кажете днес в пет часа, аз казвам защо не в един?”

Анонимен каза...

Дотук всичко е добре, казал един паднал от 10-ия етаж, докато прелитал покрай петия етаж. Америка в момента лети покрай петия етаж :):)

Анонимен каза...

ЦРУ предвижда залез на САЩ

Доларът губи ролята си като водеща валута, а самата държава САЩ отстъпва като световна политическа и икономическа сила. Това кара тайните служби в страната да се опасяват от мрачно бъдеще за световната сила така, както никога досега, се казва в материал на der Spiegel. Повод за подобни твърдения дават изводите от изследване, че създаденият след Втората световна война световен ред няма да съществува след 2025 година.
Икономическото и политическото влияние на САЩ ще намалява през следващите две десетилетия. По света ще има все повече нестабилни места, храните и водата ще станат по-оскъдни, а оръжията ще увеличат своя брой, сочат прогнозите на изследване на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), наречено „Глобални тенденции 2025“.

Целият текст:

http://www.investor.bg/sviat/6/a/cru-predvijda-zalez-na-sasht,72009/

Анонимен каза...

Коллапс США будет кошмарнее распада СССР

Наконец-то Переводика добралась до материала нашего выходца в США, Орлова (Dmitry Orlov) в Energy Bulletin. Книга о коллапсе США вышла 3 года назад и сейчас смотрится, как уже близкая реальность, хотя в год выхода выглядела, как чистая фантастика.

Насколько я могу судить по тому, что видел и читал, похоже, что существует большая вероятность коллапса экономики США в обозримом будущем. Кроме того, похоже, что мы будем плохо к нему подготовлены. При текущем положении вещей экономики США просто не станет. Так что, я полон желания с пользой применить мои наблюдения за коллапсом СССР.
(Дмитрий Орлов в США живет с 1976г.)

Целият текст:

http://www.f7x.ru/blog/mid/980

Анонимен каза...

Прогнозата за Америка за 2012 на Евгени Примаков, един от важните руски „стратези”:

Не мог Евгений Примаков обойтись в своих прогнозах и без размышлений о состоянии мировой экономики. В отличие от заверений многих финансовых аналитиков, по его мнению, разговоры о наступающей рецессии в центре мирового хозяйства, в США, абсолютно беспочвенны. Темпы роста ВВП в 2011-м там превысили 2,2 процента, и в нынешнем году есть все предпосылки для его увеличения.

О предстоящем в скором времени крахе «зеленого» уже написаны целые тома, но, видимо, в жанре ненаучной фантастики: нереалистично ожидать резкого ослабления доллара, который будто бы вот-вот может даже расстаться с миссией общемирового платежного средства, уверен Примаков.

Он весьма скептически высказался и об эйфории, царящей в российских руководящих кругах относительно предстоящего создания резервной валюты в виде рубля и превращения Москвы в международный финансовый центр - МФЦ. О чем тут говорить, размышляет Е. Примаков, если «доля России в мировой экономике остается на прежнем уровне – 3,7 процента, а ее вклад в прирост мирового ВВП составил в минувшем году 0,15 процента?». Да, считает академик, дело, «несомненно, идет к образованию региональных резервных валют, но путь к этой цели очень долгий и весьма трудный. И, очевидно, он начнется не с России». В последние дни марта консалтинговая компания «З/Йен груп» в который раз ударила по нашим амбициям, сообщив: Москва опустилась с 61-го на 65-е место в рейтинге международных финансовых центров.

Проблемът е, че Примаков е „стара лисица” и тази прогноза може би е класическа дезинформация. Америка е силна, Америка е добре, никой засега не я застрашава, нека американците бъдат спокойни. Когато това го казва открито бившият (и настоящ - в сянка) началник на СРВ, трябва да сме много предпазливи.

Анонимен каза...

Освен собствените вътрешни проблеми и негативни тенденции и развития Америка, разбира се, е обект и на усилено разложение от страна на КГБ, за да я бутне накрая в пропастта. Юри Безменов, беглец от КГБ:

„Процесът на деморализация на Америка в общи линии е завършен в последните 25 години. Всъщност той е преизпълнен и сега достига области, в които дори другарят Андропов и всичките негови експерти не бяха и сънували такъв невероятен успех. Повечето от това е причинено от американци на американците поради липса на морални стандарти. Както споменах, излагането на вярна информация вече няма значение. Деморализираната личност не е в състояние да схване вярната информация. Фактите нищо не й говорят, дори да я залеете с автентични доказателства, документи и картини…

Когато преди 14 години попаднах в тази част на света, никога не можех да повярвам, че този процес ще се развие толкова бързо.”

Анонимен каза...

Дали и кога ще рухне Америка, е въпрос на дълбок анализ, но да си спомним за комунизма. Нито един западен учен не успя да предскаже неговото рухване. То дойде за всички абсолютно изневиделица. Всички западни университети, институти, кремлолози и пр. се оказаха безсилни да прозрат бъдещето. Комунизмът изглеждаше като непоклатим монолит. Въпреки това рухна. Затова винаги трябва да очакваме неочакваното, още повече че при Америка има ясни индикации, че нещата не вървят добре.

Анонимен каза...

А комунистите са манипулирани от извънземните от съзвездието Голяма мечка. Те кацат на земята две години преди Великата революция, в Тунгусия, Сибир и оттогава подчиняват определени групи хора, след което разкриват нови технологии на Сталин. Сега ще превърнат Путин в пришълец и ще му помогнат да завладее Земята, а Америка ще бъде нападната едновременно от Годзила и Биоланте - също извънземни изчадия, под контрола на Сивите от Голяма мечка.

Поне като ще разказваме тъпи конспирации, да са интересни.