Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 19 декември 2015 г.

Решаваме съдбовния въпрос: тирания от путински бандитски тип ли ще бъдем или ще ставаме най-сетне нормално и проспериращо общество?




Този елит се страхува от разследване и ревизия на Прехода

Българският преход е подобен на руския – един малоброен елит, произлязъл от тайните служби и комунистическите партии, ограби гражданите. Ограби наследството от т.н. „социализъм“, ограби спестяванията му, ограби най-хубавите парчета земя, днес ограбва националните печалби през бюджета. Всичко това стана по що-годе законен начин, с подходящи промени в конституцията. Но въпреки това, този елит се страхува от разследване и ревизия на прехода. За да се спасят от такава ревизия, те трябва да владеят задължително медиите и съдебната система.

В Русия кланът на Путин е решил кардинално въпроса. Централните медии и Съда са в негово пряко подчинение. Чрез медиите оплюват всички неудобни, на по-неудобните Съдът спретва различни наказателни дела, а най-неудобните влизат за месеци или години в затвора. А пък извънредно неудобните като Борис Немцов...

Но - всички средства са оправдани! За да се избегне голямата Ревизия, демокрацията трябва да бъде спряна до определено ниво. И е спряна, поне засега.

България постепенно е набутана от хитри „стратези-библиотекари“ в матрицата на Кремъл: един голям вожд, неговия верен ординарец и тяхната партия от фенове се представят като завършека на демокрацията. Те вече нямат нужда да водят предизборни кампании, да се обясняват, те ще управляват следващите 30 години! Ревизия на прехода няма да има, кой каквото е откраднал или краде в момента – негово си е. Останалите да чакат повишение на пенсиите или заплатките си от по пет-десет лева на година. И да си траят.

Ако обаче не искат да си траят, много говорят, протестират – значи искат да свалят законно избраното правителство. А може би даже са фашисти от петата колона?! Искат преврат да правят! Платени са от американците и турците!!! Патриоти от цяла България, стройте се край властта и викайте по-силно от недоволните, вие прокурори къде гледате, че не повдигнете дела срещу незаконните митинги и шествия? Какво, Майдан ли чакате или оранжева революция?!

България наближава своя кулминационен момент от прехода си. Кой ще победи? Олигархията или гражданите?

Една малка, но необходима реформа в Съдебната система може да отприщи реформи (или искания за такива) във всички останали институции.

Какво на практика означава да бъде изградена една независима Прокуратура и независим Съд? Това означава да бъдат подведени под отговорност правителства, сключвали неизгодни договори в ущърб на нацията, политиците получавали хонорари в разрез със законите и морала, служителите в инстуциите, манипулирали търговете, бизнесмените давали подкупи, магистрати, „узаконявали“ всичко това и пр.

Ето защо „своеволия“ в Съда и Прокуратурата управляващите няма да допуснат. На тяхна страна са големите тв-канали, вестници, сайтове. Доскоро враждуващи ужким телевизии и сайтове започнаха „под индиго“ да плюят всички желаещи реформи като полека-лека въвеждат кремълската реторика. Те са „петата колона“ на САЩ и Турция, те обслужват глупавата и алчна бюрокрация от Брюксел, те искат да свалят законното и легитимно правителство, те са „гейове – дълбоки“, те са „грантаджии – продажници“, те са алчни за власт, постове и пари „копелета“ и т.н.

Лошото е, че желаещите реформи в Съда и Прокуратурата не могат да се обединят под някаква платформа. Рано или късно обаче в името на националния интерес това трябва да стане. Дано да е по-рано...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: