Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 18 юли 2017 г.

Поучителните и многозначителни коментари към горчивия коментар на "Илиян Василев" по случай рождения ден на Апостола на българската свобода





В публикацията под заглавие Илиян Василев с горчив коментар на рождения ден на Апостола в блога на г-н Иво Инджев е допусната малка грешчица в самото заглавие, щото това не е коментар на Илиян Василев, а мой коментар, както си личи и от заглавието, то е заглавие в моя блог, а и текстът по-надолу е от моя блог: виж Истинският убиец и на Левски тогава, и на подобните му днес е пословичното българско малодушие. Както и да е, стават понякога различни грешки, такъв е животът, всички грешим и се заблуждаваме понякога, а дори и по-често. (Писах тази сутрин на Иво Инджев за допусната грешчица.) Но думата ми не е за това, а за коментарите под въпросната публикация в неговия блог, получила се е интересна ситуация: мислейки, че отговорите, които аз давам на въпросите на Илиян Василев, са негови отговори, много от коментиращите изказват интересни и любопитни съображения, ето ги тук, поучителни са (покозват нещо значимо за нас самите, показват истината за нас самите, в този смисъл тези коментари са очертават контури на феномена "съвременен българин", познанието на който ни е съдбовно необходимо!), а и съдържат ценни мисли, затова ги пренасям и тук:

DISCUSSION

13 COMMENTS FOR “ИЛИЯН ВАСИЛЕВ С ГОРЧИВ КОМЕНТАР НА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА АПОСТОЛА”

Левски е една трагична фигура. Той е роден не където трябва и е живял не когато трябва.
Същото се отнася за Ботев и десетки велики българи.

POSTED BY ДАНО | ЮЛИ 16, 2017, 15:54

Поклон пред светлата памет на Апостолът на Свободата!

Шапо за текстът на г-н Илиян Василев!

Казал е много горчиви истини, вкл. И за халът на родната журналистика. Имам приятел от студентските години, вече пенсиониран журналист. Попитах го, готов ли да защити всеки написан ред от преди и след “избухването на демокрацията”, в кавичките е по Йоло Денев.

- Да! Но има колеги и те никак не са малко които за 200 лева така ще те изтипосат, че и родната ти майка няма да те познае.

Съжалявам, че не няма как да се провери но съм на 100% убеден, че драскачите от жълтите медии на КОЙ, те и всички са там, “съжаляват”, че Кристиян Таков, Бог да го прости, е починал от, нека го кажа така, от това а не от онова.

POSTED BY GEORGI NIKOLOV | ЮЛИ 16, 2017, 18:11

ТИ НУЖЕН СИ..
И ДНЕС

Апостоле велик,
ти нужен си и днес,
попаднали отново сме
във непрогледен лес…

Пак робство има тук
с тирани.. и лъжци,
отново сме превърнати
във стадо от слепци…

Пак грабят ни..
и мачкат и убиват,
но днеска няма кой
да вдигне съпротива…

Пак нужен ни е..
твоят дух свободен,
че днес отново е
на колене народа…

Водачи трябват ни
за свобода и правда,
че битката и днес е
все така неравна…

Роди се и сега
о, славний наш храбрецо,
да станем славни пак
и истински човеци!..

Да съхраним рода,
наследство и държава,
и пак, като преди
светът да ни признава!..

Апостоле Велик,
днес сила ни е нужна,
за да отхвърлим игото
и вътрешно.. и чуждо!..

И гордо да речем –
не се борѝ напразно
и всеки ден за нас
да бъде светъл празник!..

Д@н 17.02.2017г.

POSTED BY ПОЕТ | ЮЛИ 16, 2017, 18:25

„Пословичното българско малодушие“???????

ГЛУПОСТИ! Изобщо не мога да го приема! СЪБУДЕТЕ СЕ, БЪЛГАРИ! Трябва ли да Ви припомням думите на ХРИСТО БОТЕВ, че това е: „ЧИСТА БУДАЛАЩИНА“ и

„туй, що глупци, вий не знайте,
позор ли е или слава“

Всички страни, които се радват на успех и благоденствие днес, преминаха през жестокостите на вековете запазвайки връзката, почитта и уважението си към владетелите си. При нас БЪЛГАРИТЕ НЕ Е ТАКА! Ние губихме владетелите си, държавата си, и връзката ни с рода се изтъняваше, НО СЕ ЗАПАЗИХМЕ! Посочете ми поне един народ, като нашия БЪЛГАРСКИЯ, който да е преминал през ад подобен на нашия.

Цели два века, цели двеста години и историци, и езиковеди се надпреварваха да доказват от удобните си кабинети без да посетят БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ, че хората, които населяват Мизия, Тракия и Македония са номади от тюрко-татарски произход. Това хвърли черна сянка върху БЪЛГАРСКИЯ РОД, защото благодарение на тези кабинетни писаници, на тези пишман историци и езиковеди, БЪЛГАРИТЕ се приемаха като чуждо тяло на Европейския континент. И в същото това време БЪЛГАРИТЕ са под ботуша на турското владичество и руския панславизъм, успешно използван и от сърби, и от гърци.

И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, БИХ КАЗАЛ ДОРИ НАПУК НА ВСИЧКО, БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ ПРОЯВИХА МАЛОДУШИЕ!

Българско малодушие ли е:

– Премахването на византийското владичество?
- Написаната от ПАИСИЙ История за БЪЛГАРИТЕ?
– Появата на възрожденците ни С.ПАЛАУЗОВ, РАКОВСКИ, ЛЕВСКИ, БОТЕВ, КАРАВЕЛОВ, СТАМБОЛОВ, ЗАХАРИ СТОЯНОВ……………………?
– Априлското въстание?
- Подвигът на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ДОНЕСЛИ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ от турско владичество?
– СЪЕДИНЕНИЕТО?
– Генерал ИВАН КОЛЕВ и победата в битката за Добруджа?

Няма да забравя как баба ми пазеше една снимка на ВАСИЛ ЛЕВСКИ и я почиташе наравно с ИИСУС. Пазя я и аз, и като му дойде времето ще я предам на синовете и дъщерите си заедно с ИСТИНСКАТА И НЕПОДПРАВЕНА ИСТОРИЯ ЗА ВЕЛИКИТЕ НИ ДРЕВНИ ПРЕДЦИ, за да продължат БЪЛГАРСКАТА МИСИЯ. Пазим ли я тази свещена връзка с ВЕЛИКИТЕ СИ КАНОВЕ, БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА УМРЕ. А днешните последователи на ДЯКОНА не само, че няма да останат незабележими, а броят им неимоверно ще се увеличава подобно на лавинен синдром, носещ радост и благополучие на БЪЛГАРИТЕ и усмивката на възродената си свещенна МАДАРА.

POSTED BY TERVEL | ЮЛИ 16, 2017, 19:40

… след като стана единственият наш сънародник, на когото режимът на Путин забрани да посещава Русия във връзка с позицията му срещу агресията на Кремъл срещу Украйна…

Възхищение, Уважение, Почитание към г-н Василев!!!

POSTED BY БОРИС ПЕТРОВ | ЮЛИ 16, 2017, 20:27

Към Борис Петров:

В Кремъл не схванаха, че издадоха на Илиян Василев сертификат за главното качество на един български общественик в днешно време: да бъдеш забранен като български дисидент от Москва е гаранция за бъдещ възход на забранения да посещава Москва българин.

Предстои реализацията на този “бонус” да се случи – само Илиян да е жив и здрав.

POSTED BY ИВО ИНДЖЕВ | ЮЛИ 16, 2017, 20:56

Да бъде вечна славата ти Апостоле. Цялото българско племе те слави, обича и почита. Ти със своя дух, подвиг и пример и днес си между нас.

POSTED BY СТЕФАН ПАШЕВ | ЮЛИ 16, 2017, 21:25

Илиян Василев има необходимите за държавник качества и воля! Визия, аналитична чувствителност, прагматично чувство, дипломатичност. Доказва го ежедневно в анализи, коментари и действия.

Стамбо го беше казал брилянтно преди време. Аз ще опростя:

Само идиоти могат да си позволят да не използват капитала на такава личност в полза на държавността.

ps: Ето един отличен анализ от него http://bulgariaanalytica.org/2017/06/21/nord-stream/

И един цитат:

“Темата няма да бъде Крим или Украйна, а директни действия срещу европейски компании и правителства заради тяхното съдействие на Русия да укрепи финансовата си база, с която провежда политическата и хибридна вона срещу САЩ и Запада като цяло. Това, което се случи със Северен поток -2 ще се отрази и на съдбата на Турски поток и неговия вход в Европейския съюз, и на достъпа на Газпром до ТАП и други проекти, върху негова примка върху газовия пазар в Централна и Източна Европа и възможностите му да блокира конкуренция.”

Последното изречение да се чете в курсив.

POSTED BY EVERYONE ELSE | ЮЛИ 17, 2017, 02:33

(180 години от Рождението на Васил Левски)

БАЛАДА ЗА ЯНА ЯЗОВА

Тя беше под въпрос поетеса,
предизвикваше не любопитство, а – смях…
Сама в центъра на интереса,
раздухан от професор лукав…
Уж носеше ранни прояви на гений,
а то – инфантилен дискант…
Схрускваха я полуинтелигентите
и всеки педант.
Все пак популярността й подразни
властниците в наглия Всечас,
но насилствата им бяха напразни
да превземат нейния глас.
Тя просто се самопогреба,
друго повече не можа.
Превърна се в сянка непотребна
при пожара на оная лъжа.
Да потърси Бога – нямаше сили.
Само Левски можа да позове.
И в свойте сълзи се бе отразила,
и реши наново да се основе.
Чу от Левски не едно име непознато –
тя трябваше пак да го прояви,
и то ставаше вече възпято,
тя го в проза епична пови.
Тя следваше Дякона неубоздано,
превърна си гардероба в книжен склад.
Безсмъртна да стане, беше още рано.
Сама, в своя дом, си умря от глад.

Радой Ралин

POSTED BY STEFOR | ЮЛИ 17, 2017, 06:57

Имам малка забележка. Наскоро ЯНКО ГОЧЕВ издаде книга за виновните за смъртта на АПОСТОЛА. В нея той оборва спекулациите на “нашите” специалисти по въпроса, че ЛЕВСКИ е бил изоставен. ИМАЛО Е ДЕВЕТ ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИ ОПИТА ОТ БЪЛГАРИТЕ ДА ГО СПАСЯТ. Лъжата че една малка група го е заловила и ескортирала също е оборена в тази книга с изключително боравене с факти и документи от автора. Посочен с факти е и главния виновник за смъртта на АПОСТОЛА - граф Игнатиев.

POSTED BY ВЕСЕЛИН СТАНЕВ | ЮЛИ 17, 2017, 08:55

Редовете, които е написал Илиян Василев, са пропити с болка и тревога за същността и съдбата на нашето племе. Само духовен слепец или закоравял лицемер не би се съгласил с тези горчиви, но правдиви констатации. Нека в тази връзка си спомним една епиграма на великия /подчертавам ВЕЛИКИЯ, но не като израз на култово безпросветно преклонение, а като признание за величието на един също самотник, за съжаление, духовен титан като Радой Ралин. Да си я припомним:

“О, бива ни да срещаме с акламация,
убиване и реабилитация!”

Или пък мотото в един от томовете със стихосбирките на поета Кирил Христов, издадени през 1967 г.:

“Когато българите видят, че сред тях някой се отличава с хубост, ум и способности, то те казват: Такъв човек трябва да служи на Бога”. След това го хващат, обесват го и го оставят да виси на слънцето докато изсъхне.”

Из впечатленията на багдадски мисионер, дошъл да проповядва исляма през VI-и век във Волжска България.

POSTED BY БОРИСЛАВ | ЮЛИ 17, 2017, 12:49

Изпитвам много по-голямо уважение към Илиян Василев (един наистина достоен във всяко отношение български общественик), отколкото към идеализирания, т.е. нереален образ на Левски или към противоречивата личност на неговия реален прототип Васил И. Кунчев. Въпреки личното ми уважение, обаче, към Илиян, ще си позволя този път да не се съглася с него.

Днешното българско общество е много по-цивилизовано (в морален и интелектуален смисъл) от когато и да било преди. Подобна констатация е валидна за всяко съвременно общество. Патриотарските приказките за „исторически постижения” и „златни векове” на „велики личности” произлезли от този или онзи народ, са за наивници, подготвяни за пушечно месо. Прави чест мнозинството днешни БГ-граждани, че не се поддават на подобни митологеми и стоят здраво на земята, отнасяйки се с нужния скептицизъм към патриотарските шумотевици на тема „велики личности и славно минало”.

Разбира се, има и комплексирани личности, които не могат да оценят стойността на своите съвременници и непрекъснато се ровят в миналото с надеждата да го намерят „славно”, а не за да извлекат поука от грешките на предишните поколения. Да се оборва подобна комплексарщина е неприятно, тъй като тя реагира с неистови крясъци и викове, но не е напълно безсмислено. В тази връзка, бих препоръчал на интересуващите се, да се запознаят със статията на Иван Д. Стоянов (няма нищо общо с проф. Иван Стоянов) за историческите условия при които е възникнал мита за Левски и неговите отлики от действителната личност на прототипа Васил.И.Кунчев.

POSTED BY NESTOR | ЮЛИ 17, 2017, 15:38

Колкото по-напред отиваме като народ, толкова повече намаляват историческите ни самоизмами. Повечето от тях вече дори неусетно са отшумяли. Запазили са се само най-големите, най-емоционалните, най-важните. Но идва и тяхното време. Собственото ни развитие неизбежно доближава момента когато и митът “Левски” ще трябва да си ходи.

Огромната инерция, навикът, несекващото желание образа на Апостола да се използва за политическа агитация – всичко това ще пречи. Но най-много ще пречи друго. Това, че създателите му са се погрижили този образ да бъде много, много ласкателен към самите нас. Левски е наш собствен, до безкрай идеализиран национален автопортрет. Силата му е най-вече в неговата безкрайна ласкателност към българина, към всеки един от нас.

Просветата е най-добрия лек срещу пропагандата. Най-важното е да се знаят фактите, защото повечето от нас притежават достатъчна способност сами да правят от тях правилни изводи. А фактите … А фактите за Левски ни казват съвсем друго. И съм се постарал да събера колкото можах от тях в есето «Васил Левски – идеал или идол» на ids777.wordpress.com

POSTED BY ИВАН Д. СТОЯНОВ | ЮЛИ 17, 2017, 17:17

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: