Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 22 декември 2008 г.

Предложение за създаване на граждански блогърски вестник

От два месеца издавам в-к ГРАЖДАНИНЪ, който е първият авторски блогърски вестник. Вестникът ми излиза в повече от скромен тираж (15 броя!), но е важно, че го има, че съществува. Това, че гражданството у нас даже не знае, че съществува негов вестник, не е за учудване: у нас много неща са тъкмо наопаки, та точно това ли ще е както трябва?!

Аз съм предложил който иска да се абонира за печатния вариант на блога ми - понеже аз в него отпечатвам всички статии в блога, но в друго оформление - може да ме извести за желанието си и ще получава вестника в пощенската си кутия. Независимо къде живее по света - светът е вече едно голямо село и няма невъзможни неща. Е, някои си мислят, предполагам, така: защо да се абонирам за печатния вариант на блога му, защо да давам пари, след като този, смахнатият, авторът му де, ми предлага всичко тук, и то съвсем безплатно?! Да не съм луд да му давам пари, след като мога да чета тук всичко без да давам и стотинка?!

Аз съм писал за българската народна психология предостатъчно, така че тук сега няма да отделям никакво внимание на този феномен. Обаче тия дни ме се яви в съзнанието нова идея, която искам да споделя с толкова инициативното иначе братство на блогърите.

Ето, за показах, че е възможно да се издава блогърски вестник, сега подготвям да излезе 8-ия брой на в-к ГРАЖДАНИНЪ, седем вече излязоха - значи е възможно да излиза, и то при положение, че го прави само един човек. Нима не е възможно повече хора, блогъри, да се обединят, и заедно да издават един по-тиражен блогърски вестник?! Може, защо да не може. Какъв е смисъла ли?

Ами ясно какъв: по блоговете се пише така, както никъде другаде не се пише. Пише се свободно. Пише се много качествено. Пише се съвсем личностно. Пише се от крайно честни граждански и човешки позиции. Това са безкрайно ценни неща, смятам го разбирате. Защо тогава заедно да не направим един общ блогърски вестник? Който при това може да се уреди да бъде безплатен, да се разпрастранява безплатно, което ще направи истинска сензация. А и ще е много полезна инициатива, особено в сегашния исторически момент.

Представяте ли си колко жадни за истината са хората у нас - в тази ужасна медийна пустиня, в която съществуваме?!

Ето, примерно десетина по-активни блогъри могат да си обединят усилията и заедно да правят един необичаен граждански вестник. Все пак е друго да четеш от хартия, много по-удобно е: това казвам за тия, които ще рекат "а какъв е смисъла, след като всичко написано го има в интернет?". Да, но все още много хора у нас не ползват интернет, нали така? Защо тогава тия хора да са лишени от възможността да четат един правдолюбив и свободолюбив блогърски вестник?

От друга страна блогърите - които, няма как, са от различни политически ориентации - ще създадат един наистина плуралистичен, свободен, независим, толерантен, диалогичен (даже "полилогичен"!) вестник, какъвто по дефиниция у нас няма и едва ли изобщо някога ще има - ако не го създадем ние. Такъв вестник точно ще отразява тенденциите на живото обществено мнение - нима е малко това?!

Аз по тази причина призовавам следните блогъри да реагират на предложението ми: Иво Инджев, Калин Манолов, Иван Бедров, Пламен Асенов, Константин Павлов-Комитата, Илия Марков, Симеон Патеев, Радан Кънев, Даниел Стефанов, Христо Христев, Петър Стойков, Николай Павлов, Павел Николов, Борислав Цеков, както и всичко останали, които проявят интерес и са готови да се включат, да подкрепят една такава инициатива.

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

8 коментара:

Светослав Трайков - Слави каза...

Идеята е страхотна! Подкрепям! Ще се включа с удоволствие !

Ангел Грънчаров каза...

Радвам се, че така реагирате, Вашата подкрепа е много важна, защото сте първият откликнал! Благодаря ви! Вярвам, че ще си сътрудничим пълноценно в спесването на вестника. Трябва да търсим човек, който би могъл да странира (да подготвя предпечатно) вестника, познавате ли такъв?

Ангел Грънчаров каза...

... в спИсването, грешката е моя...

Светослав Трайков - Слави каза...

Ако говорите за дизайн и предпечат, напишете си skype-a на slavit[at]gmail.com за да се свържа с Вас и да го обсъдим :)

Ангел Грънчаров каза...

ОК, ще Ви пиша на имейла...

Анонимен каза...

Много добре, но защо не виждам на снимката г-н кмета на София, "генерала" Борисов?
Или вие насочвате хората към сегашните политици, а той някак си остава извън общата политическа паплач?

Kaloyan Borisov каза...

А може просто да се принтират няколко поста(с кординатите за връзка) и да се раздават ксеро копия.

Kaloyan Borisov каза...

като за начало докато добие популярност