вторник, 23 декември 2008 г.

Подпишете протестното писмо против позорящия ни подвиг на българския ловджия-президент

Току-що изпратих поместеното по-долу писмо до Г-н Георги Първанов, Президент на Република България, с копия до: Г-н Ислам Каримов, Президент на Република Узбекистан, Г-н Хосе Мануел Барозо, Президент на Европейската комисия, Г-н Ивайло Калфин, Министър на външните работи на Република България:

Уважаеми г-н Първанов,

С дълбоко чувство на срам разбрах, че Вие, съпровождан от узбекистанския министър-председател, г-н Шавкат Мирзоев, сте отстреляли див овен на Северцов в Нуратинския резерват в Узбекистан.

Нуратинският резерват е обявен за защитена територия за защита на дивия овен през 1975 година. Съгласно узбекското законодателство, ловът, както и другите човешки дейности, които биха могли да застрашат вида, са строго забранени на територията на резервата. По данни от различни източници, в света са останали едва между осемстотин и две хиляди диви овни на Северцов. Също така, дивият овен е включен и в Приложение II на Вашингтонската конвенция.

Аз протестирам срещу това, че президентът на Република България, която е част от демократичния Европейски съюз, си позволява да ловува изчезващо животно в нарушение както на международните, така и на местните норми. Това е не само незаконно, но и неморално.

Поради тези причини настоявам да върнете трофея на дивия овен на узбекистанския президент, г-н Каримов, и публично да се извините на българския и узбекския народ.

Също така, настоявам Република България да компенсира Нуратинския заповедник за Вашата постъпка, като окаже съдействие за опазване на дивата природа там чрез механизмите за международно подпомагане на Европейския съюз.


С уважение: * Собствено име: Ангел * Фамилно име: Грънчаров * Електронна поща: angeligdb[at]abv.bg * Страна: BG

Всеки от вас, читателите на блога, може да се подпише под същото писмо на този адрес, където е дадена възможност протестното писмо да бъде изпратено и до съответните институции (там са дадени имейлите им).

Позволявам си да призова всеки български гражданин, който има съвест - и по тази причина се срамува от отвратителната постъпка на нашия ловджия-президент! - да подкрепи с подписа и името си протестното писмо.

(Забележка: Изразите "уважаеми господин Президент" и "с уважение" в моя случай не обозначават съответната емоция, а са употребени най-формално (просто така е прието да се пише). Може да се приеме, че те все пак изразяват уважение към самата иституция, а не към лицето, което временно я олицетворява - и с поведението си постоянно накърнява нейното високо достойнство, т.е. постоянно я позори.)

ВАЖНА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ПО СЛУЧАЯ:

На 02.12.2008, в информационния сайт www.ferghana.ru се появи съобщение, че президентът Георги Първанов е отстрелял див овен на Северцов (Ovis ammon severtzovi) в Нуратинския резерват по време на официалното си посещение си в Узбекистан.

По-късно, български журналисти съобщиха, че още на 4 ноември (преди визитата в Узбекистан) е било известно, че президентът е имал намерение да съчетае посещението си в Узбекистан с лов на аргали.

Тази новина възмути българската общественост по следните причини:

1. Дивият овен на Северцов (“аргали на Северцов” или “кизилкумско аргали”), подвид аргали (Ovis ammon severtzovi), е застрашен от изчезване. В света са останали между неколкостотин и две хиляди аргали на Северцов. За българския президент би било по-подходящо да се занимава с опазването, а не с отстрела на тези животни.

2. Още през 1975 година, Нуратинският резерват е специално обявен за опазване на дивия овен на Северцов. Резерватът е от първа категория по IUCN и ловът, както и други човешки дейности, които биха могли да застрашат вида, са строго забранени в него. Българският президент би трябвало да съобразява със законите, а не да ги нарушава.

3. Узбекистан е страна със сериозни нарушения на правата на човека. Българският президент би трябвало да се среща с узбекистански дисиденти и да защитава правата на човека в Узбекистан, а не да участва в ловни излети, организирани от узбекистанските сили за сигурност.

4. Трофеите на аргали струват много скъпо. Дивият овен на Северцов е най-малкият от аргалите. Законно могат да бъдат отстрелвани само няколко бройки годишно, като цената за всеки един от тях е индивидуална. За сравнение: цените на другите подвидове аргали започват от $20 000. Българският президент, който е също и патрон на инициативата “Българската Коледа”, не може да си позволи да изхарчи такава голяма сума държавни пари за своя лична прищявка!

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

8 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров,
Ако не беше се раздухал този случай едва ли щеше да знаеш , че има такъв вид овен. Тук е важно да се отстреля президента. А пък въобще не те интересува добичето - било защитено или не. Като се отвори приказка за лов, що никой не спомена как ексминистър Валентин Васаилев, "отстреля" окото на един човек по време лов. Ега си овенът да е по-важен от човека.

Анонимен каза...

Предлагам цялата политическа паплач да почне да отстрелва кучетата в София, а после и в други градове. Поне едно добро дело да направят, като имат мерак да стрелят.
Хайде стига глупости, отстрелял някакъв си овен, било то и защитен. Къде по-голями гафове има президента, например защо всички избори се провеждат по време на голями мюсулмански празници???

Анонимен каза...

Ако изпълняващият длъжността президент не беше такъв загубеняк, нямаше да става нужда да се "отстреля".
(Това до първия изказал се)

Иначе писмото отдавна съм го подписал и изпратил от личната си поща до обсъжданото лице от ДС.

Анонимен каза...

до първата изказала се тиква.
Вие господине правите ли разлика между "до 2 000" и "до 6 000 000 000". кой от двата вида според вас е на изчезване ??? какво ме интересува мен, че ЧОВЕКЪТ разбираш ли имал самочувствието на ГОЛЯМА РАБОТА и бил някакъв МНОГО ЦЕНЕН екземпляр.

Анонимен каза...

Това, за което казва първия е някакъв нелепо станал инцидент, каквито стават хиляди по време на лов и тука не е мястото да пита: "... защо биеме негрите?" Тука въпроса е: Защо Гоце утепа овено? Представям си го, как настървено е тичал след него, запотен и замирисал на пръч, как се е кефил като го е гръмнал и после се е снимал стъпил с десния крак отгоре му.

klepa каза...

В Узбекистан, в Туркменистан и в Казахстан имат сезон за отстрелванвто на дивите овни и дивите кози, живях там и мога да ви кажа ,че тези животни много се размножават и наносят големите щети на селското им стопанство.Всеки от нас може да купи лиценз и да замине на лов. Защо се демагогства по тази тема, търсим евтини дивиденти ли? Защо никой не говори за духовността на българите и каква слава се носи в тези страни за българи, като за най добри градинари и за строители

Ангел Грънчаров каза...

Я, Гоце си имал защитници, имал си адвокати: дали тия окаяни душици не се борят да ги окичи някой ден с орден "Стара планина"?! Какви наивници!

Впрочем, по българската земя руските мекерета никога не са били малко, ето, че тия потвърждават, че изобщо не са на изчезване... то кога ли пък ще изчезне и човешката подлост?!

Анонимен каза...

klepa,
какви си ги наклепал, баце!
Овните не се делят на "диви" и "питомни". Тоя, отстреляният от агента, е от вид, който е на изчезване в световен мащаб. Да се гърми по него е забранено и е престъпление. А да се гърми по каквото и да било в резерват е още по-голямо престъпление.
А това чучело, вместо да служи за пример на хората, какъвто единствено може да бъде на тоя си пост, то се насира от ден на ден все повече и повече.
Агент от ДС, покровител на крадци на европейски пари, обезценител на държавни отличия, а сега и престъпник от международно значение.

На теб може да ти е уютно в посраните одежди, които ни намята обсъжданият гамен, ама мен ме е гнус.
Дори и на Коледа (да ви е честита)!