Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 5 март 2016 г.

Ден на помен и на молитва за душите на починалите




Днес е Задушница преди Великия пост. Съботният ден срещу Неделя Месопустна (Месни Заговезни) е отреден за почит на мъртвите. На Задушница се посещават гробовете на починали близки.

... Утре е Месни Заговезни (Месопустна неделя), след което започва големият Великденски пост.

Няколко думи по този повод: Да си спомним на този ден за нашите починали близки и да помолим Бог да успокои техните души. Бог да ги прости!

ДОБАВКА: "Но Той не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи" (Лука 20:38)

Защо ли се страхувам от смъртта след като знам, че и един атом не може да се загуби в "нищото"?... "Естествен е страхът ни от смъртта, защото самата смърт е неестествена" (Св. Йоан Дамаскин).

След смъртта на телата, душите продължават да живеят - в радост едни, а други в мъки... До Второто Христово пришествие, когато окончателно ще бъде определена съдбата на човека.

Панихидите, молитвите и милостинята умилостивяват Бога и покриват грехове. "Господ приема от нас молитви и умилостивителни жертви и за ония, които са в ада" (Св. Василий Велики).

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: