събота, 5 март 2016 г.

Въведение към темата за това как живеем и в какви условия сме поставени в т.н. информационна епоха



Информация это пища, а пища это информация... Разница лишь в плотности поглощаемого вещества.Информация может быть оружием, может быть пищей для души, она может убивать, душить, гасить, ограничивать, наапрягать, и наоборот - возрождать, воодушевлять, окрылять, раздвигать горизонты познания.Потому нужно уметь работать с информацией, как уметь приготовлять пищу - от сырого мяса вам может стать плохо, а переваренный рис превратится в клейкую массу и т.д.

Современные потоки информации медленно но верно перемещаются в индивидуальное пространство отдельного человека - пользователя... Любой отдельно взятый человек, не желающий быть бараном в стаде, которое гонят на водопой, на стрижку, на бойню, желает сам тщательно отфильтровывать информацию, которую потребляет. Большинство пользователей внимательно относящихся к информации (потребляемой ими вовнутрь) уже по нескольку лет не смотрят ЦТ (как и ваш покорный слуга). А между тем, потребности в информации за последнее время возрастают в геометрической прогрессии.


Если при СССР мы все дружно смотрели три ТВ канала, и у нас были одни на всех Пугачева, Ротару и Петросян со Жванецким - то если бы нам кто то разсказал о будущем в котором мы будем жить - мы считали бы (в то время) что на земле наступит рай... Я помню - матери, высунувшись из окна, громко крича на всю улицу звали своих детей смотреть мультики, когда внезапно их показывали по ТВ - видео у нас не было. Зато существовала традиция плотно кушать, несколько раз в день. Мясо, котлеты, гуляш и т.д. - первое, второе, третье, так было положено... А день рождения или праздники? Угощения готовилось столько, что готовили пару дней..А еще спиртного - надо было чтоб хватило всем напиться и еще осталось на похмелье... (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: