Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 30 април 2016 г.

Свободният западен свят е цивилизационен, културен, идеен и духовен продукт или порождение на ценностите на Христовото учение



Най-дълготрайният опит на християнството да стане основа на политическа, държавническа и обществена доктрина продължава над 1 000 години и дава на света Византия със своята уникална култура и философия. Най-дълготрайният на атеизма да направи същото продължава около 70 и няколко години и дава на света СССР и стотина милиона жертви. Това разбира се след като е бил позабравен споменът за едни други атеисти, опитващи се да кроят обществен порядък - Дантон, Марат, Робеспиер... Това като предварителен отговор на всеки хейт в близките дни, който ще се изсипва по повод Възкресение Христово а.к.а. Великден. :-)

Dimitar Stoyanov

Кратък мой коментар: "Най-дълготрайният опит на християнството да стане основа на политическа, държавническа и обществена доктрина" не е Византия, а западната цивилизация на свободата (включваща и Византия), която още не е залязла, напротив, намира се в зенита на развитието си. Само тази ми е забележката. Крайно време е да се осъзнае, че свободният западен свят е цивилизационен, културен, идеен и духовен продукт или порождение на ценностите на Христовото учение. Христовото учение е духовната спойка, който поражда жизнеността на западния (евро-американски) свят на свободата, към който България принадлежи изначално.

Така нареченото "източно православие" е идеологическа основа на византийско-руска идеологическа основа на империализма и етатизма, характерен за въпросната азиатска деспотия, т.е. е спекулация с ценностите на християнството за великодържавни имперски цели; в него от автентичния, свободолюбив дух на християнството не е останало почти нищо. Това обаче не значи, че в рамките на тази традиция не е имало велики християнски дейци, светци и проповедници, които са запазили чист своя християнски дух, но тук говорим за държавната употреба на християнството за имперски човеконенавистнически цели.

Най-ярък пример в тази посока е днешното кагебистко православие, в което вече няма нищо християнско, а има само неподправен кагебизъм, т.е. пълна тирания на държавата (императора) над индивидите.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Нещата не са така прости, християнската цивилизация съвсем не е в зенита си, а го е прекрачила и е в упадък, и е много съмнително доколко католицизмът е „свободолюбив“, католическата църква е много догматична и ретроградна. По-различно е положението с протестантите, неслучайно капитализмът се заражда именно в протестантски страни. А нашата западна цивилизация не е само християнска, тя е йудею-гръко-римско-християнска.

Ангел Грънчаров каза...

Благодарим за добрината да ни известите за тънкостите на кагебистката гледна точка спрямо световната история и съвремеността! :-)