Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 30 април 2016 г.

Истинската ситуация около издаването на сп. ИДЕИ, едно списание за духовните неща, едва мъждукащо в непрогледната бездуховна българска нощ



Един философ, доктор на науките, с революционни философски идеи, които навярно ще направят нов поврат във философията, е изпратил на редакцията на списание ИДЕИ своя дълга-предълга статия, която иска да бъде отпечатана в целия й размер, без да се пипне нито дума или запетайка дори, и при това колкото се може по-бързо и прочие. (Да му платим хонорар, както се полага, още не е станало дума, вероятно той не се е сетил все още за това.) Стана така, че от новата книжка на списанието статията му отпадна, по причина на това, че имаше по-стари неотпечатани текстове; получих раздразнително заповедническо писмо от автора, в което той остро ме запита защо статията му не е влязла в новия брой. Отвърнах му, казах му самата истина, казах му, че статията му все пак може да излезе през септември, в следващия брой. Той ми написа ново писмо, в което пак поставя някои условия и иска твърдо обещание статията му непременно да излезе тогава. Ето моя отговор до този човек, публикувам го, навярно състоянието на нещата около издаването на списанието може да е интересно и на други хора, затова, не за друго, пък и най-вече защото истината за всяко нещо така или иначе все пак трябва да излезе наяве, да се знае, да се запази поне за потомците, ако заспалите съвременници са безразлични към нея:

Здравейте,

Направете нужните според Вас добавки и ми пратете окончателния текст на статията си. Много Ви моля също така да поправите някои дребни, но много досадни пунктуационни проблеми, примерно, след точка, запетая, въпросителен знак и пр. трябва да има празен интервал (а и от двете страни на тирето също трябва да има празен интервал, само един), иначе, ако няма, думите се накачват една с друга и текстът в отпечатан вид изглежда много грозно; празният интервал е след пунктуационния знак, а не преди него! Поработете над тия неща за да Ви изглежда публикацията угледно, красиво, а не грозно.

На второ място аз мисля Ви обясних, че издаваме това списание с лични средства, в издаването на всяка книжка със свои средства участват и авторите; Вие бихте ли могъл да се включите с някои средства в издаването на септемврийската книжка, за която не си представям как ще излезе, защото всяка книжка излиза едва-едва, с предимно мои средства, повечето хора дори от редакционния съвет се правят, по нашенския роден и български обичай, на изоглавени, на ударени или не знам вече как да опиша поведението им. Използвачи у нас колкото щеш, виж, да се включат някои и да подпомогнат едно народополезно дело, такива със свещ да ги търсиш, не можеш да ги намериш. Това е положението, честно Ви го описвам, Вие си мислете каквото искате.

Можете да ме мислите за "използвач", за "печалбар", за "изнудвач", за "шарлатанин", за какъвто си искате ме мислете, но на мен съвестта ми е чиста, аз издавам това списание вече осма година предимно със свои средства, отделени от заплатата ми на учител, и с помощта на неколцина (броят им е по-малък от пръстите на едната ръка!) съзнателни и добри хора, включително и пенсионери, които си отделяха от залъка за да помогнат безкористно на списанието. Тази е истината. Помощ отникъде не получихме, всички стоят, гледат, малкия си пръст не щат да мръднат и чакат очевидно щастливия час, когато списанието ще загине.

Това исках да Ви кажа. Бъдете здрав!

С поздрав: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: