Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 29 май 2021 г.

Що означава да си свободен?

Поредицата от диалози (засега, понеже само двама човека разговаряме и спорим, другите мълчат упорито!), които водя с един нашенец, живеещ в Германия, продължава (виж последната засега публикация: Има ли в Америка и Германия "роби на свободата" - и дали не са "истински свободни" само страни с разпространен в потресаващи мащаби робски манталитет (като България и Русия)?), стигна до момент, в който диалогът, заглъхвайки, дава възможност за правене на някакви по-значими обобщения; ето по тази причина отново изваждам този епизод и го публикувам отделно (с оглед да е по-лесно ползването, намирането му):

Спартак каза...

Изкривявате историята и си правите необосновани твърдения, а това разваля спора. Може би, защото не познавате историята, езика и германците. Затова не искам да споря, виждам че имам предимство като владея езика им и познавам повече историята им. Не съм казал, че мразя германци или американци, а камо ли пък българи. Единствено ненавиждам управлението на държавата им, но това важи и за България и Русия.

Германия е била разделена на 4 части след 45та и управлявана отвън. А плана Маршал на американското външно разузнаване? Така че ето как моята теория (която не е моя, а е история) възкръсва като феникс от пепелта. Къде са тия германци дето оправят заводите си? Те тези заводи на Фолксваген и Бмв и Ауди са били построени не от кой да е германец, а от онзи известен мустакат чичко, който командира концлагеристите да бачкат в заводите за коли и да строят аутобани. След 45 това са гастарбайтерите, а в двн днешен повечето българи тук работят къде... в строителството, автомобилостроенето и заводите. Един чичко доктор станал известен хирург, ама една птичка пролет не прави.

Дано се включат и други хора в спора. Но мисля, че не се включват защото са съгласни с мен :-)

Ангел Грънчаров каза: Да кажа и аз нещичко, ако г-н Спартак ми разрешава - въпреки невежеството, в което съм затънал, поради което явно виждам всичко накриво или изкривено...

Значи целият свят знае историята на Германия, само аз единствен не я зная. А за знанието на езика, което Ви давало съответните предимства, държа да Ви уведомя, че това обстоятелство съвсем не е с толкова голямо значение колкото Ви се чини. Аз писах на моя австралийски опонент преди време (който пък ми твърди, че не съм бил познавал и англоезичния свят, щото не съм бил владеел езика както той го владее!), че ние, философите, имаме едно огромно предимство: ние не затъваме в дреболии, нас външната страна слабо ни вълнува щото владеем същината, а благодарение на философията пребиваваме в истински важното, именно същината, идеята, битието, истината, сиреч, иначе казано, сме универсални човеци (и по тази причина няма никакво значение какъв е езикът, на който философстваме). Да Ви обясня всичкото това защо е така е дълга работа, ако имате желание и използвате интиуцията си, и ако сте честен, ще го признаете без никакво убеждаване; ако пък се налага убеждаване, тогава положението е съвсем непоправимо и безнадеждно. Който разбира, разбира и без думи, и няма никакво значение какви са думите - български, немски, английски и пр.

Като познавате германците щото живеете сред тях, дали пък не е станало така, че точно по тази причина сте си загубил обективността, трезвия поглед - и сте допуснал да затенете в някакви дребнави емоции, които изкривяват Вашата, е не моята картина на реалността?! А пък, като съдя, намирайки се отвън, съм свободен от подобри страсти - дали пък не е точно така, можете ли да признаете точно това поне?

Аз вчера попаднах на изказване на една мъдра, интелигентна, смислено (правдиво) говореща дама, журналистка, казва се Емилия Милчева, става дума за едно предаване по една ТВ, което тъкмо заради нея ще ми се наложи да намеря и да намеря време да изгледам цялото (то се провежда и петте работни дни на седмицата: ПРЕСЕЧНА ТОЧКА май се казва ако не бъркам). Там имаше един нашенски списувател, който говореше откровени глупости, а пък тя му опонираше, имаше и един учЕн професор, който така и не разбрах какво казва и колко му е акъла; но от тази дама съм възхитен. Та по въпроса за нашите емигранти из Западна Европа и Америка тя каза нещо, което силно ме впечатли, щото е самата истина и според мен.

Ще се опитам да предам думите й, а пък като намеря запис на предаването ще сложа линк и в блога си, какъвто ми е отдавнашният обичай.

Та тя каза горе-долу следното:

Българите, които са живели и работили в Германия и в други западни страни (за които Вие, г-н Спартак, говорите, че били "бели роби", че били "робският компонент", който, както разбрах, бил експлоатиран от жадните и, предполагам, тъй коварни и мързеливи германци, американци и пр.!), според г-жа Милчева, като са живели и работили на Запад, са придобили, са спечелили следните решаващи всичко качества, които именно и, по моето убеждение, са ги преобразили в свободни, разполагащи със свободата си пълноценни човеци:

1.) Разбрали са, че аз съм суверенно същество, че да си човек значи да си суверен ("пълноправен собственик"!) на своя живот, иначе казано, осъзнали са, че моят живот ИЗЦЯЛО е моя отговорност, че моят успех зависи от мен самия, от моята дързост, от моето въображение, от моя талант, от моя ум, от моя труд; това е най-безценното качество на истински свободния човек, за който казахме, че не търси никакви оправдания и извинения (почне ли някой да мрънка и да се оправдава за неуспеха си, той явно е несвободен, това като лакмус го доказва и илюстрира!);

2.) Осъзнали са, че в западните страни има ЗДРАВ, т.е. субстанциално определен РЕД, който се дължи на това, че в тия общества има едно критично мнозинство от СВОБОДОЛЮБИВИ И ПРАВДОЛЮБИВИ ЛИЧНОСТИ (аз предавам думите й с мои думи, не претендирам, че цитирам!); ако тия по коренно дълбок начин променили се българи се върнат у нас, то те вече няма как да се примирят с нашенското българско, РОБСКО (и типично за несвободните общества!) беззаконие, БЕЗПРАВИЕ и безредие (в което се чувстват "като риби във вода" тия, дето хал-хабер си немат що е това свобода;

3.) Живелият в западна, т.е. в добре уредена страна превъзходно вече знае, че свободата не е дар, нито подаяние от страна на властващите, т.е. съзнава ясно, че от правата си трябва да се ползваме НЕПРЕКЪСНАТО, т.е. че за правата си трябва да се борим всеки ден; това в резюме е признакът, благодарение на който можем с точност да познаем кой човек разбира що е свобода и кой за свободата си нехае или е допуснал да изпадне в направо престъпно безразличие.

Тя говори още, но ми се наложи да тръгвам и не чух по-нататък какви неща каза. Но с казаното дотук съм напълно съгласен. Ще ми е интересно да разбера как Вие тълкувате казаното не от мен (щот аз явно не съм никакъв авторитет за Вас - след като ме определихте като невежествен!), а от тази доста смислено и разумно говореща дама. (Между другото прибягването до "аргументи" от типа на "ти си невежа" е признак за слабост, то е признание за капитулация или за това, че си допуснал да те овладее някаква глупава емоция спрямо личността на превъзхождащия те в мисленето опонент.)

Да, мисленето е велико нещо и с нищо друго не може да бъде възмездено или заместено. (Даже и знанието на чужди езици не помага, въпреки че съвсем не е лошо нещо, но то не може да замести липсата на ум.) Даже и прословутият и прехвален "опит", дори и тъй обичаните от немислещите хора "факти" нема да ти помогнат ако мисленето ти куца или е възслабичко... (Това го казвам по принцип, не го приемайте, моля, лично, Вие сте мислещ човек, ако не бяхте нямаше изобщо да разговарям с Вас...)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

40 коментара:

Анонимен каза...

Ти колко време живя в западна държава, чоджум? Нула. Затуй така ломотиш.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мари, а Вие като сте живела цел живот у Бугарско, що до тоз момент все още не сте разбрала и капчица от истината за бугарскио комунизъм, дека така звучно хлопа в сърцето и у главата Ви?

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, другарко, у западни страни съм живал, а колко време съм живял, то нема никакво значение. За което пример сте Вие, дека нищо не сте разбрала за българските реалности въпреки това, че цел живот живеете у нашата комунистическа кочина и по тази причина имате веке дзурла вместо уста...

Бачо Кольо каза...

Вчера четох някаква статия за начина, по който мнозинството германци напълно безропотно са възприели мерките, някои от които съвършено идиотски, срещу корона вируса. Статията беше писана от западен журналист.
Есенцията на статита беше "като гледам с каква лекота и готовност възприемат тези идиотщини, хич не се чудя как през 1933 - 34 г. възприемат и прегръщат идеите на национал-социализма" Е, човекът съвсем добросъвстно беше обяснил условността на подобна аналогия. Но това не прочена същината на извода му.
Прочее, германците се изключително дресирана нация. Векове наред камшиците на стотиците князе, графови и курфюрци са играли по гърбовете на германските селяни.

Толкова за германското свободолюбие...

Спартак каза...

Съгласен съм с Бачо Кольо.
Немците са наистина големи конформисти и дребнави, когато стане дума за закони и правила, особено западните германци. Източните от ДДР, както знаем са били "порусени" от съветската диктатура, и са вътрешно наясно, че само божиите закони трябва да се спазват сляпо. А за западния германец, щом е закон, значи е Божи. И както нацистите са награждавали доносничеството против евреите, така и сега могат да прокарат награди за тия дето издават критично мислещите (щот са екстремисти) или не искат да се боцкат и да ги изпратят из медицински концлагери да ги "лекуват", както са лекували и по онова време из лагерите хомосексуалистите барабар с еврейте.
И нищо чудно за Източна Германия и интересен факт, но в град Хале, Мартин Лутер основава Протестанството, което е всъщност и "протест" срещу поробващите догми на католицизма. Много хора, а дори и много немци, и в ден днешен хич не са наясно с това.

Ангел Грънчаров каза...

Хм, много интересно! Но все пак да запитам: как става така, че възпитаваните в комунизъм и в атеизъм (безбожие) източни немци са започнали така стриктно и дори сляпо да спазват Божиите закони, докато живеещите, възпитаваните в свобода западни немци са станали такива, каквито всъщност би следвало да са, ако сме логични, тъкмо източните немци?! Имам чувството, че тук е налице нещо куриозно, нещо невъзможно, дължащо сте на подмяна, а пък тя от своя страна дължаща се на това, че Вие лично имате някакво предубеждение към свободата. Моля, разсъдете сам: ако са Ви верни предпоставките, а именно, че свободата всъщност е робство (дори доброволно и пр.), ако работата е робство, ако робството ражда просперитет, то то как тогава става така, че тотално лишените от свобода (от всякаква свобода, и вътрешна, и външна!) източни нечци, руснаци, българи и прочие не постигнаха невиждан просперитет, както би следвало да е по Вашата тъй интересна теория? Защо една Гърция, примерно, която е била към 1939 г. доста по-бедна от България, благодарение тъкмо на тъй коварната западна "робска свобода" или западното "свободно робство" постигна значително по-голям просперитет от нас, българите, докато всъщност по Вашата логика тъкмо ние, българите, понеже сме били истински (не мнимо!) несвободни, затънахме в мизерия и заради комунизма бяхме обречени на несвършващ мъчителен преход, при който два-три милиона "подведени" като Вас българи се видяха принуденеи все пак да предпочетат все пак тъй лошата западна "несвобода"? Питам само. Нещо не се връзват Вашите и Бачу Колювите умствени построения (Бачу Колю е обременен от нескривана любов към комунизма и към несвободата, та по тази причина разбирам, че е способен на всекакви салтоморталета, но при Вас ми е много чудно защо мислите като него, след като все пак сте дишал въздуха на западната "свобода-робство", която все пак е предпочитате пред тукашната ни посткомунистическа кочина, защо ли?!)

Бачо Кольо каза...

Тук даже не става въпрос за изпълнение на законови разпоредби. Законите се създават затова, за да се спазват.
Става въпрос за нещо съвсем друго - за лекотата с която огромни маси хора могат да бъдат манипулирани. А това е предпоставка да бъдат водени натам, накъдето посочи безпогрешния фюрер.
Както го направиха немците през ВСВ
Те газеха Европа с ясното съзнание че това е правилно. Тръгнаха на Изток, за да освобождават света от непълноцнните "подчовеци"

И, оказва се, днес ситуацията със "свободните" немци е почти безнадеждна...

П.С. нещо, което не мога да кажа за американците. Тяхната нация има съвсем други корени и дрга историческа съдба.

Спартак каза...

Може би, защото дори и безбожието е по-добре и освобождаващо за човеците от догмите на християнските секти. Все пак и папите са писали закони за всички християни (папски були) и са разрешавали поробването на африканците и войните чрез инквизицията против неверните аборигенски народи. За сведение проверете Romanus Pontifex.
А с Божиите заповеди дори и атеистите са съгласни и ги приемат за "естествени" и най-морални, по мое наблюдение.

Така че, комунистите може да потискат християнството и религиите, но не и Морала. Разбира се, те искат да поставят знак за равенство между техния идеализъм и висшия морал. Не им се получи, защото никой идеализъм създаден от Човека не е по-висш от божествения.

Ангел Грънчаров каза...

Интересно ми и таваришч колю защо говори тъй придирчиво за немците, а за своите любими руснаци и дума не проронва. А той е специалист тъкмо за тях де, защо ли е така? А безпогрешният Сталин накъде водеше руснаците бе, таваришч колю? И те слушкаха ли го или се противопоставяха? А кой газеше Източна Европа при "освобождаването" й от руските хуни бе, непорочни ми таваришч Колю? Ти придиряш на немците, а за руснаците дума не обелваш, що ли така постъпваш? И добре де, немците, като са такива и онакива, защо възстановиха довоенното си ниво 7 годинки след войната (говоря за западните, за капиталистическите немци!), а руснаците, уж победителите, нито цъфнаха, нито вързаха, ами затъваха в тирания, в корупция, ва разгул на "комунистическата нравственост" и прочие, и так далее?

Ангел Грънчаров каза...

Да де, безбожието освобождава, няма що, бесовщината също "освобождава", имам предвид комунистическата такава! Комунистите приямат "Божиите" заповеди, така ли, това го чувам за първи път?! Приемат ги, само дето натрапват на Бог, че това не са Божии заповеди, а са... постижение на самия Сатана, щото той, Сатана, е господарят на този, на тукашния свят, а за атеистите този, дяволския свят, света на материалното, а единственият, друг свят за тях няма! Какво стана с "морала" при комунизма можете да разберете като погледнете що става в кочината на посткомунизма в последните 30 години. Всички до една без никакво изключение Божии заповеди се нарушават масово, лъже се, краде се, убива се, няма нищо свято, тоест аморализмът е онова наследство от комунизма, което той ни завеща - от което скоро няма да се освободим.

Моля, не свързвайте комунизма с "одиализъм", щото това е кощунство. Нищо идеалистично няма в комунизма, нищо: комунизмът по идея е пълно свинство: да отнемеш на човеците всяка свобода, да ги лишиш от правото им да са личности, да ги задължиш да живеят в комуна (кочина), да научиш децата да предават дори родителите си щом са "врагове" и прочие, ето това е комунизмът, идеализъм в него няма, подчертавам, той е свинство и безчовечност, каквито историята не познава. Това е истината. 100 милиона убити, 100 милиона жертви на комунизма няма да ви простят, ако разберат, че са убити по "идеалистични" подбуди, че са избиги от "идеалисти". Газдов и Ръжгева от концлагерите, излиза, са идеалисти, ето това не бях го чувал досега!

Бачо Кольо каза...

Много просто - руснаците са майстори на активния инай-вече пасивния саботаж. Могат да препънат всяка власт - своя или чужда.
Германците са доказано най-коренопреклонната нация в света. Всеки чобанин може да ги поведе накъдето си поиска, както се води стадо оФци - с помощта на пет немски овчарки...

Спартак каза...

До Бачо Кольо:
Това за манипулацията чрез медиите е ясно. Германия е може би единствената страна в света, в която се плаща данък "обществена медия", един вид плащате по около 30 евро на 3 месеца, и или плащаш или те глобяват или отиваш в затвора. Без значение дали имаш работа или доходи. Задължен си щом притежаваш радио, телевизор или телефон. Много немци го наричат данък пропаганда. Но за това г-н Грънчаров нито е чувал, нито пък ще се съгласи, че това по някакъв негативен начин влияе на съзнанието на немците. Да не говорим, че парите които аз плащам от този данък отиват и директно в Дойче веле, за да Ви казват на Балканите, колко е хубаво у Немеция, и какво беззаконие и несправедливост цари по нашите земи. Това се нарича наративна психология и ако г-н Грънчаров познава философите-социолози Ноъм Чомски, Едуард Бърнайс, дори и Л.Витгенщайн, може да ги разтълкува и по-точно как се "произвежда съгласие" в обществото чрез днешните медии. Наскоро имаше една статия за това пак колко сме бедни в Европа (Bulgarien das Armenhaus Europa), без да отбележат, че вече минахме Турция и Русия по доходи на глава на населението. Чиста пропаганда, повръща ми се, че за това използват парите ми, и не можеш да се отклониш от този данък и това нахокване на българите. Което дори не е вярно, защото Албания, Косово и Молдова са още по-бедни от България.

До г-н Грънчаров.
Пак преиначавате думите ми. Не съм написал, че "безбожието освобождава". Не е честно така! Написах, че само предполагам и то нещо съвсем друго, незнам дали е така, но според мен младите немци могат да избират между атеизма и католицизма, и като видят колко метафорично и фанатично живеят вярващите в Християнството, да избират атеизма като модел. Но това не ги прави автоматично отричащи Божиите заповеди. Те са си пак вярващи в тях, но не искат да си признаят открито.

Ангел Грънчаров каза...

Аз, Колю, само това ще кажа: че имаш некакъв предразсъдък, некаква емоция спрямо немците, която ти пречи да оцениш обективно и справедливо качествата на немците. Нека господин Спартак ти разкаже и за добродетелите на немците. Аз смятам, че този народ има големи добродетели. Трябва да сме справедливи.

Бачо Кольо каза...

И аз смятам, че немците имат добродетили - големи и малки. Имат и един колосален недостатък. И аз точно него имим предвид...

Ангел Грънчаров каза...

Тълкуването Ви на този "колосален немски недостатък" е неверно и погрешно. В очите на живеещите в българската кочина и бобоговеещите пред руската кочина немската отдаденост на реда и чистотата вероятно е "колосален недостатък". Но иначе, т.е. по същество не е такъв, напротив, предимство е. Немците са свърхрационален народ, който точно поради тази причина изпадна в тази дива ирационалност: да възприеме лудоста на Хитлер, на национал-социализма против евреите и против демокрацията. Немците платиха жестока цена за това свое отклонение от разума. Недейте да забравяте, че немците дадоха на света Кант, Хегел, Шопенхауер, Ницше, Хайдегер, Ясперс и кой ли не още. Да, голяма част от немците имат склонност да смятат, че за съществуването на свободата държавата има голяма роля. В Германия има прекалено много леви хора, социалисти и социал-демократи. Социалното в Германия е хипертрофирано и властва над индивидуалното. Много още може да се мисли и анализира. Но аз съм против лековатите нихилистични обобщения. Дължащи се на една или друга предубедена емоция против тях.

Ангел Грънчаров каза...

Атеизмът и в Германия, и навсякъде другаде по света нанася все аналогични поражения върху душата. Атеизъм по пронцип означава аморализъм. Или означава господство на представата, че няма абсолютно добро, че има много представи за доброто и злото, че те са относителни и пр. Това се нарича и морален релативизъм. Няма ли Бог означава, че няма морал, т.е. че всичко е позволено, по Достоевски. В много страни обаче религията вече си и свършила работата и на това основание дори и атеистите несъзнателно се придържат към Божиите заповеди.

Ангел Грънчаров каза...

Не виждам нищо лошо в това да има данък, с който да си плащаш да бъдеш информиран. Защо да е данък за "пропаганда"? Немски сайтове ни казват дори истината и за България, което за нас, приятелите на свободата, еголяма помощ. Освен "Свободна Европа", плащана от американците, имаме и "Дойче веле", плащано от германците. Тоест от напреднали по пътищата са свободата страни и народи, които ни подкрепят и ние някога да се очовечим. И да заживеем нормално. Това е проява на хуманност, а ина подкрепа на българската демокрация.

Бачо Кольо каза...

"Тълкуването Ви на този "колосален немски недостатък" е неверно и погрешно."
Айде , бе!
Имаш ли поне един аргумент точно ти, точно на мен да кажеш, че аз тълкувам нещо грешно, пак тноето тълкуване е вярно?
Да не би да си писал технологиите , които аз съм писал?
Да не би да си решавал диференциалните уравнения, които аз съм решавал.
Няма да те питам дали вкарваш в бюджета толкова ДДС, колкото аз вкарвам.
Всеки на моето място би ти казал, че си наглец и би те пратил на майната си...

Добре, че съм възпитан?

Спартак каза...

Напълно съм съгласен, че този широко-разпространен атеизъм води до морален релативизъм. И до неразбиране и непрекъснато поставяне под въпрос на Морала и това какво е Добро и Зло. Модерното общество се гордее дори с тази си свобода и си играе с най-висшите правила. Главният аргумент е, че нали си имаме закони и конституция, които хората ей-така са размислили и са ги съчинили и те просто са допаднали на мнозинството. Но ако пожелаем, може да ги пренапишем и да сложим я комуната, я жената, я климата на по-висшо място от Човека.
Пак по библейски, това е все едно Адам, който си подхвърля ябълката преди да я захапе...

Но да се върна за малко към немците и тяхното робство-свобода, дето водело до просперитет, защото те били някаква си по-висша раса или класа или хора.
С други думи, срещнем ли немец или американец, трябва на колене да падаме и да им лижем краката. Глупости са това, г-н Грънчаров.
Това не е вече самокритика, а дискриминация и дори малко расистко към нас българите. Само защото един човек е роден на някаква си географска ширина или принадлежи на едно или друго общество по паспорт, или е решил да отиде там да поработи, не го прави нито по-свободен, нито по-достоен. Всички хора са равни по Божия воля, а не по географска или историческа причина.

Свободата на избора е в основата на просперитета, но не е най-важното. Ако имаме свобода да избираме, но ни мързи, нищо няма да постигнем чрез осмоза. Дори и вътрешната, нраствена свобода не води до просперитет и богатства.

Да просперираме като човеци трябва ТРУД и също ТАЛАНТ и ЗНАНИЕ, да построим къщите си или да прекопаем градините си. Свободата ни дава възможност за тази изява на таланта. И който се труди, ще бере плодовете на своя труд.

А да просперираме като народ и общество е нещо съвсем по-различно и по-велико, трябват много хора заедно да се обединят и да построят пирамиди, пътища, акведути, паметници и университети и да направят нужните закони. За това се изисква както много любов към родината така и много труд, къде чрез доброволна работа, къде чрез робство на сила. Става и с двете, но пък без пари не става, освен ако не си Адолф и пращаме концлагеристи да работят за без пари. Германците след войната започват с любов да оправят бомбандираните си къщи и градове. Но с това само подреждат своята покъщина. Да вдигнат автомобилните си фабрики на крака, и страната им да стане просперираща, те имат нужда от голям брой чужди работници (13 милиона за 10на години), които да им работят и плащат данъци. А с тези данъци да си построят социалния ред.
Според мен немците просто са имали исторически късмет и не са попаднали под османско и после руско влияние. Защото докато ние сме били паднали под игото, те вече са строели университети през 15-16ти век.
Така че, немците си имат огромни заслуги в науката и философията, но това в никакъв случай не ги прави по-висш или по-достоен народ от нас българите. Не трябва да се принизяваме така долно, само защото сме имали османско робство или комунизъм. Вече сме свободни и достойни.

Спартак каза...

Тя информацията да не е само информация?
Вие с този данък плащате и за глупостите, които не искате да слушате. За това, не може да е задължителен данъка "обществена медия", моля Ви се.
Например колко хубава и достойна партия са Герб или колко добре ни е било през комунизма. По цял ден само това да слушате или колко е важен атеизма? За това сте съгласни да плащате данък и да подкрепяте, верно ли?

Ангел Грънчаров каза...

До Бачу Колю:

Колю, Колю, язък ти за дипломите, язък ти за технологиите, язък ти за диференциалните уравнения, които си решавал, язък ти за парите, които си вкарАл в бюджето, язък ти за възпитанието (комунистическото, което е въпрос на чест, както е известно, за теб самия!), щом не можеш да сфанеш, че сичките тия неща немат никакво отношение към проблема дали си прав или си крив в разсъждението си по въпроса за това какви са немците, кой е тахният КОЛОКАЛЕН НЕДОСТАТЪК" и прочие...

Ангел Грънчаров каза...

Към разсъждението на г-н Спартак:

Дали немците с тяхното "робство-свобода" (или "свобода-робство"!), дето, противно на всичките Ви възгледи, така или иначе е създало (са създали?) техния неоспорим просперитет (нали така?) са некаква "висша раса" или "висша класа хора" е въпрос, който на мен лично ми е съвсем безинтересен, при това, ако сте честен, би трябвало да признаете, че тия неща за "висшата класа-раса" никъде не съм ги твърдял, ерго, ми ги приписвате Вие, воден от някаква неразумна емоция, на която сте се поддал. А изречението Ви "С други думи, срещнем ли немец или американец, трябва на колене да падаме и да им лижем краката. Глупости са това, г-н Грънчаров." е връх в това Ваше тъй субективно по характера си творчество, което е продукт на обзелите Ви негативни емоции не само към немците и американците, но и към мен, човекът, който просто призовава към по трезв, обективен, честен, правдив и пр. поглед срещу този толкова изстрадал, но в същото време постигнал такива велики неща народ. Мисля, че след като допуснахте да бъдете обзет от такива емоции, то е време да прекратим при дадените обстоятелства нашият диалог, съжалявам много, че такъв злополучен край има той, но щом в един разговор някоя от страните допусне да бъде обзета от тъй замъгляващите ума емоции, наистина е по-добре да се прекрати разговора - докато съответната страна успее да се успокои, да се съвземе, да се освободи доколкото може от толкова зловредните и непродуктивни емоции.

Въпреки това, въпреки че съжалавам много за това, което Ви сполетя в резултат на обсъждането, не мога да не призная, че казвате и някои напълно верни неща, макар те, поставени в така и така образувалия се общ контекст на разговора, да почват да се изкривяват, да почват да изглеждат криво. Да, постижения от такъв мащаб (като "германското икономическо чудо" или японското такова!) наистина стават благодарение на това, че милиони хора по някакъв начин са обединили силите си, появила се е спойката мужду тях, това вероятно се дължи на съответните качества на хората, на народите. Но не мога да се съглася да обезсилваме заслугите на тези хора като почнем да подхвърляме, че, примерно, те ако все пак не са "боклуци" като индивиди са в същото време... роби, при това доброволни и несъзнателни, като капак на всичко са "исторически късметлии" и прочие, нема що, голем "късмет" сполетя Германия в ХХ век с този луд, вманиачен фюрер-социалист, с разрушените, със сринатите до основите немски градове и заводи, не знам дали си давате сметка до какви абсурдни твърдения Ви доведе в резултат въпросната емоция, що движи душата Ви - и която тъй негативно влияе на ума Ви. И ето, Вие отричате заслугата на самия немски народ за постиженията на собствената му страна и ги приписвате тия заслуги на въпросните 10 милиона емигранти-роби, интересно ми е по тозу пункт да разбера кога точно почнаха да пристигат тези емигранти-роби, когато Германия все още беше срината до основи и самите немци нямаха какво да ядат, а пък руските пияни войници изнасилваха жените им, или малко по-късно стана това, моля, проверете кога точно са почнали да пристигат емигрантите в Германия, Западна, естествено, щот в Източна германия едва ли е имало някой луд да емигрира там. Апропо, а защо източните немци така упорито десетилетия наред се опитваха да избягат в Западен Берлин и в Западна Германия, много ми е интересно да разбера Вашето оригинално, предполагам, обяснение и на този исторически факт и феномен? Може би бягатащото обичаха западната версия на робството, щот бяха преситени от източната такава, тъй ли? Или щото имаха "промити мозъци" от западната "лъжлива пропаганда", за която Вие все още плащате данъци, нали така, познах ли?!

Слагам точка на диалога ни за немците и тяхната национална непълноценност. Като българи смятам че би трябвало да се вълнуваме повече какви сме ние, а не какви са немците, нали така?

Ангел Грънчаров каза...

А относно зловредното влияние на някои емоции върху нашия ум аз съм писал много, но тук се чувствам длъжен да вметна, че точно благодарение на прекомерното разпространение на този психологически феномен ние, съвременните хора, живеем в т.н. "епоха на постистината", точно благодарение на това изобщо съществува нещо такова като "постистина", точно благодарение на това много хора до такава степен са увредени, че не успяват да направят разлика между очебийни лъжа и истина, да, безкрайно много хора на това основание до такава степен са си загубили способността да мислят, че са станали податливи не просто на някаква абсурдистка "вяра", но дори, по-точно казано, са станали направо суеверни, т.е. податливи са на какви ли не модерни идиотско-пропагандни и диеологически суеверия от рода на това, че, видите ли, американците са най-вредни и подли за съвременното човечество, че руснаците са "благородни рицари на правдата" и прочие тъпотии, да не ги изреждам сега, т.е. свидетели сме на умствено и морално оскотяване до такава степен, че има хора, зомбирани дотам, че те не могат да правят разлика можду избождащото очите черно или бяло, разбирате ли до както мизерно интелектуално и човешко сме стигнали благодарение на въпросните зловредни емоции?! А има и плодотворни емоции, които неимоверно стимулират умствения процес на човека от рода на симпатия, любов, творчески ентусиазъм или вдъхновение и прочие.

Спартак каза...

За съжаление сте много малко прав за немците, г-н Грънчаров.
Имате недостатъчни фактически аргументи за този народ, затова вероятно не искате да водите обективен разговор и нападате като си измисляте психо-съчинения и не-научни психо-фантастики и профили за противника в спора. И отклонявате темата в лични нападки за трезвоста на противника и изкривявате думите. Вместо да проверите фактологията. Така че тази постистина Вие си я подтиквате.

Написах Ви го още в началото, да не спорите с мен на тази тема, защото и поставяте само свободата на избора като условие за просперитет, а това не е вярно. И в подтекста, някаква си извисеност на предците на германеца или американеца, която българина или руснака я нямали. Тази извисеност, ако си повярват и германците дълбоко, се появяват не-човеци като Адолф. Това също не е вярно, че е условие да си не-българин или не-руснак да постигнеш просперитет и богатство!

Всеки народ и човек е достоен и може да постигне просперитета на германци и американци. Но трябва тези които управляват държавата да го допуснат и да накарат народа да поработи, а не да бяга да работи в чужбина. И всичко започва с дисциплина и образование на народа и само чрез ПРОПАГАНДА, а на полит-коректен език се нарича вече "обществени кампании", "информационни кампании" и прочее. Това е единствения начин да дисциплинирате огромна маса хора за отрицателно време.

И защо ми задавате въпроси, а пък слагате точка на темата, не разбирам. Да не се плашете от Истината, която ще Ви разкажа, защото нали Veritas Odium Parit, а болката е най-добрия учител.

Здраве Ви желая и спорна седмица!

Ангел Грънчаров каза...

"Щом не мислите като мен, значи не сте прав!" - това е хубав "аргумент", няма що. Да изброявам ли още? Пречетете си сам разсъждението. В ниго изобилства от бисери от този род. "Написах Ви го още в началото, да не спорите с мен на тази тема, защото и поставяте само свободата на избора като условие за просперитет, а това не е вярно!", не е вярно щот аз не съм съгласен с него, нали така? "Изразът "фактически аргумент" е шедьовър обаче! А изречението "Имате недостатъчни фактически аргументи за този народ, затова вероятно не искате да водите обективен разговор и нападате като си измисляте психо-съчинения и не-научни психо-фантастики и профили за противника в спора." е връх, поздравления!

Значи нас, добрите, свободолюбивите, но нещастни българи и руснаци, ни управляват лоши управници, поради което немаме просперитета на немците и американците, но лошите, доброволно робуващи немци и американци, ги управляват вероятно добри управници, как и защо става този номер само всемъдрият Бог вероятно знае, а може и Той да не знае?! Да не пропусна и този Ваш "бляскав" аргумент: американци и немци са проспериращи, щото тяхната по начало лоша пропаганда ги е зомбирала така, че от тех са станАле превъзходни роби, които са доста мързеливи, на за сметка на това на немците и на американците им работят значително по-работливите българи и румънци, както и да е, успяват в този живот тарикатските народи като американците и немците (които в добавка са и значително по-прости даже от нас, и от руснаците!), а цялата работе се дължи на това, че тяхната, на западняците, пропаганда и нас е зомбирала, но с обратен знак, нас пък ни е накарала да си напуснем своите страни и да отидем да работим на проклетите немци и американци, егати тарикатите! работим им като роби и обслужваме тях, дека са по-големи роби от нас, и така заедно, задружно, по робски, правим просперитета на Америка и Германия, а пък, в резултат, се появява и нашата баснословна по мащабите си бедност. Е, ний, дето сме тарикати и сме отишли да робуваме на намците и американците, не сме хептен бедни де, ама сме си спечелили със своя самоотвержен робски труд.

Зададох Ви въпроси, щото докато затихне спора ни, не Ви пречи при желание да огвороти. Ако пък вече нямате желание или аргументи да ми отговорите, може да се оттеглите от спора и да млъкнете. И така за сетен път заедно ще докажем, че двама българи не могат заедно да вършат някаква, каквато и да е тя, работа без да се изпокарат на третия ден и да се разделят на две-три партии, благодарение на което ще се възприемат като врагове и ще се мразят до смърт цял живот...

Ангел Грънчаров каза...

Да вметна нещо, което няма никаква връзка със спора ни.

Забелязъл съм от неколкократното ми общуване с "външни българи", че спрямо нас, "вътрешните българи", те се отнасят с нескривано пренебрежение и дори с презрение, дължащо се на това, предполагам, че печелят значително повече пари от нас, дето си стоим в страната и живеем криво-ляво със символичните си заплати. За българина това нещо, именно банкнотите, които имаш в портфейла (в чекмеджето на нощното шкафче, в касата, в банковата сметка и пр.) продължава да е главният измерител на ценността на личността. Това нещо го има вероятно и в други страни, но там хората, предполагам, имат едно наум, а именно, че всеки човек, стига да е личност, може да спечели много пари, стига да го е пожелал, а ако пък не го е пожелал, това просто значи, че има други ценности и приоритети в живота. Това последното за българската природна народопопулация е непостижимо като мисъл или идея.

Спартак каза...

"Дяволът влизал в човека през джоба му" казал папа Франциск на президента Радев преди няколко дни. Как ще разтълкувате тази дълбока библейска мисъл? И в контекста, който отправяте, че "външните българи" говорят пренебрежително за тези в страната. Нещо, което не подкрепям, защото според мен това е дяволско. Да, тук се печели по-добре. Но с какво право да гледат пренебрежително или пък долно към тези които имат по-малко. Че Бог е надарил някой с повече "материал" не го прави по-достоен човек. И затова, че Бог е надарил арабите с петрол, а германците със знания и умения да правят фабрики, не ги прави по-висши или равни. Парите дават свобода на движение и на избор, но не те правят по-човек. Единствено библейското учение. Затова монасите имат най-малко, поне така се говори, беден като монах.

Добре обобщихте казаното в споровете досега. Аз гледам на спора като игра на шах, някой псуват и обиждат, други стискат ръка на по=добрия, а трети бутат масата. Това не е типично българско да се караме, а напълно човешко. Но темите и правилата са на масата, а не нещо вътре в нас, да го вземаме лично.
Питате за източно-германците от ДДР защо са бягали към ФРГ, ами напълно естествено е, аз не отричам, че комунизма е бил по-голямо робство от сегашното доброволно поробване към американската или немска мечта. Само че, това съществува и в ден днешен. Докато ние идваме да работим тук, много германци и други също се изселват от Германия. Пращам Ви една графика да се проверите, червената линия са колко милиона се преселват в Германия, а синята е колко се изселват. Винаги когато има положителна миграция, немската икономика расте, може да поспорим, че е случайно. Но защо расте синята линия, след като тук е толкова добре и хората са толкова свободни? Или новия социализъм, който напира, си казва думата и гони германците?

https://martin-heipertz.de/2019/07/16/die-migrationsstatistik-macht-mir-sorgen/

Ангел Грънчаров каза...

Този папа има леви наклонности и затова възприема богатството като порок и грях, като завладяване от дявола на човека. А иначе съм съгласен, че парите имат някаква мистична и дори дяволска сила връз душите на човеците, на която малцина устояват. Устояват предимно истинските философи. Сократ примерно. Христос също. Аз примерно у себе си никога не съм забелязъл власт на парите над душата ми. Прочее, много е интересна връзката на парите със свободата - и на това какво става със свободата на човека по повод или благодарение на парите. Заради парите повечето от хората се отказват от всичко, а най-вече от свободата. Казват, че колкото повече има пари човекът, толкова повече властта на парите над душата му се увеличава и той става същинско зомби. Аз познавам един много богат човек, който преди това имаше философски наклонности, но щом позна силата и властта на парите, забрави за всякаква философия. В този смисъл наистина парите притежават някаква дяволска сила. От която човек се оттървава ако привикне да живее без пари - или с малко пари. Сократ примерно никакви пари не заработвал. Бил "безделник". Поради което жена му много страдала, страдала толкова много, че по тази причина й се налагало да го бие. Щот съдбата я наказала да има толкова лош мъж. И според тогавашните представи мъжете е трябвало да донасят пари в къщата. Сократ не вършел това, щот се бил посветил изцяло на най-важното според него задължение на мъжа: да търси истината. И да служи на истината. Вероятно за него тя е и най-голямото богатство. Което в наше време хептен не се цени. Днес хората масово хранят душите си предимно с лъжи. И изпитват пагубно преклонение към лъжите.

Ангел Грънчаров каза...

Хареса ми сравнението на спора с игра на шах. (Навремето обичах тази игра ив един момент бях доста напреднал, но щом стигнах дотам да бия всички на нея, ивведнъж ми изчезна влечението към нея: щото точно тогава открих философията; това е било в гомназиалните ми години.) А иначе са много интересни реакциите на хората в спора. Забелязъл съм следното, което е доста разпространено, вярно, може да не е български, а общочовешки кусур: правдолюбивият човек ти е благодарен когато в спора си го "победил", щото си му помогнал да се освободи от заблудите си, щото си му отворил, така да се каже, очите; това е най-естествената реакция, но тя е съвсем рядка, радко се среща; а иначе типичната реакция е да те мразят, вместо да са ти благодарни, което е загадка за мен: ти му помагаш, казвайки му как според теб стои истината, той се вбесява от това и те мрази; което е сигурен признак, че този човек има дълбоко сбъркано отношение към истината. На мен ми се струва, че разбираме кой колко е човек тъкмо по отношението му към истината; явно е прав Сократ, който пък твърдял, че по отношението към истината се разбира кой колко е мъж. Щото задачата на мъжете е не просто да търсят истината, а да я РОДЯТ: истината се ражда в душата на спорещите, на отдадените на философия мъже, тя затова е изключително мъжка работа, това е заниманието на истинските мъже (истински мъже са тъкмо философите). В този смисъл, или по тази логика излиза, че в днешно време е същинска рядкост човек да срещне не само друг човек, но и особено да срещне друг мъж, да срещне истински мъж, който именно си върши работата, верен е на мъжката мисия, задача и отговорност в живота.

Респективно (длъжен съм да направя и този извод) когато позволяваме душата ни да се овладява, благодарение на някакви емоции, от безразличие към истината (или дори от ненавист към оня, който ти я казва!), че това е в някакъв смисъл немъжко, а женско поведение. (И затова ние явно живеем в такива по женски начин СБЪРКАНИ, иначе казано, ЛУДИ ВРЕМЕНА!) Щото, пак по Сократ, жените именно са същества, за които водещото в душите им не е умът, не копнежът по истината, а чувството, емоцията, страстта. Жените си имат свои, специфично женски истини, който ние, мъжете, не можем никога да постигнем; жените си има и своя, женска логика, която е обратна на мъжката. На тази база двата пола и никога няма да се разберем де. Но да спирам дотук, че да не обидя едновременно и мъжете (ония, които само претендират, че са мъже!) и жените (ония от тях, които имат дяволската страст да се преструват, че са умни сякаш са, кажи-речи, мъже). И последно: в днешно време нито мъжете, нито жените си знаят предназначението, и двата пола са изменили на предназначението си; те даже и не подозират кое им е истинското предназначение. На тази основа възниква допълнителен хаос. И допълнителни основания в наше време имаме за... робуване, за робство, нали така?

Ангел Грънчаров каза...

Да не забравя да кажа и това, което може би е най-главното: въпреки всичко аз съм доволен от разговора, от диалога ни, за което Ви благодаря! Добър събеседник сте и спомагате за търсенето на истината, за което заслужавате моето уважение. Имам чувството, че поне по този този пункт нищо чудно най-накрая и да се споразумеем...

Ангел Грънчаров каза...

Вижте последния ми коментар тук, щото с огромно закъснение Ви отговарям на един важен въпрос: https://aig-humanus.blogspot.com/2021/05/blog-post_45.html?showComment=1622188828233#c2393386119591771904

Спартак каза...

Благодаря Ви също за диалога и за спора, в който и аз се позамислих за неща, които или бях забравил или наистина не ги осъзнавах.

Например за модерния морален релативизъм сред новите атеистичните Леви и Зелени в Германия и до какъв аморализъм може евентуално да доведе това в обществото. А за уроците на Сократ може да ми препоръчате някоя книга или четиво. Всичко ми е интересно за Древна Атина. Все пак корените на демокрацията и древните училища по философия са по-близко до България, отколкото до Берлин, защо германците да ни учат само на демокрация, ние да не сме прости хора.

Да, можем да споразумеем, ако взаимното уважение е запазено. Това ще бъде и основа за нови спорове и диалози, в които с удоволствие ще се включа.

Ангел Грънчаров каза...

Ще си позволя да кажоа нещо, което може да прозвучи грозно, но ще поема този риск. За Сократ можете много да четете, литература бол, важното е обаче да пазим жив духът на Сократ. Това го правим ний, философите, и то съвсем малка част от тях, единици, щото повечето са изменили на Сократовия дух. (Както свещениците масово са изменили на духа на Христос, той вече им е твърде чужд!) Повечето днешни философи смятат Сократ за простолюден, "неакадемичен", народен, популярен, ненаучен и прочие. Та в тази връзка (тъй като от времето на Сократ все пак са минали 2500 години!) и по-добре да гледаме какво правят днешните "сократовци", а какво е правил и как е умрял онзи Сократ се знае. Между другото не е ли безчинство да се вълнуваме от отдавна убития Сократ, пък да асме безразлични към щукащите между нас сократовци, които все още са живи, но които също непременно ще бъдат убити, а вина за това ще имаме и ние, всъщност нашето безразличие ще ги и убие, нали така? Значи за да се възпищаваме от някой по-различен, да не кажа по-талантлив човек или личност трябва първом да го убием, и докога, позволете да запитам, ще е все така? Не можем ли да постъпим малко по-различно бе, хора, нали уж имаме свобода, имаме свобода, имаме, но какво правим с нея? Това го казвам не към Вас, г-н Спартак, а към тия тук около мен, които с пълно неразбиране какво става гледат как мен специално ме убиват, убиват ме садистично, бавно, мъчително, жестоко, но всички виждат какво става и се еправят на изоглавени, че нищичко не разбират...

Спартак каза...

Сократовият дух е безсмъртен, затова и съществуват още много сократовци. И ненапразно се казва, че Истината поражда омраза veritas odium parit. Според мен и затова всички се чувстват наранени (егото), когато им покажем философски истината. Хем знаем, че нищо не знаем, но не искаме другите да ни го казват и показват колко малко знаем. И затова, че са ни казали истината, ние ги бичуваме и етикетираме и в крайна сметка дори убиваме като Христос и Сократ. Мисля, че е по-лесно да се идеализира несъществуващия и потайния Талант, отколкото този, който е познават. Така си обяснявам, че звездата на много таланти изгрява след тяхната смърт. Но по-този начин идеализираме и овековечаваме и лошите таланти на времето като Хитлер и Сталин и др. Но пък ако ги забравим, не рискуваме ли да ги създадем отново. По същия начин и Църквата крие Дявола или Сатаната. А управлението, по моята любима тема, крие робството.

По много интересен начин ми направи впечатление, се отнасят към терористите от Нова Заландия и Норвегия. Забраниха си да споменават имената им. За да не се идеализират и да не бъдат показвани като герои те, а само жертвите на престъплението.

Ангел Грънчаров каза...

Доколкото разбирам, Вие мен вече ме свързвате с тия, дето са с "наранено Его", по тази причина не само "бичувам и етикетирам", но и съм готов да почна да убивам такива като Христос и Сократ, така ли излиза?! И съм при това, няма как да е иначе, "несъществуващ и потаен талант"?! (По-нататък, признавам си, се обърках във Вашата тъй изтънчена логика... особено когато намесихте Сталин и Хитрел, нерде Ямбол, нерде Стамбул... от което долявам, че искате нещо друго да ми кажете, което Ви мъчи, ала не смеете да ми го кажете, моля, кажете го, няма проблеми, не е нужно да си кривим душите, каже го, ще Ви локене! Щот човек, като крие некоя непрестойна мисъл, тази мисъл почва не само да го души, ами един момент тя му става господар, а той пък се превръща в неин роб, разбирате ли ме, за ваше добро Ви призовавам "да изплюете камъчето", да кажете въпросната тъй мъчителна за Вас мисъл, за да се освободите от задаващата се тирания спрямо нея...)

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, Сократ също са го възприели като лош човек, като измамник, като безделник, като некадърник, като насилник, като "развратител на младежта", даже са го обвинявали, че сексуално насилвал учениците си и прочие, не знам дали това го знаете? Тъй че няма да се учудя на нищо, от нищо вече не се удивлявам. Има вече цяла партия на мразещите Ангел Грънчаров и подозирам, че скоро тия другари (повечето дето са били уязвени в спорове с мен, щот съм им казал некои нетърпими за тях истини!) и другарки ще почнат открито да призовават да бъда пребит с камъни на улицата! (Като говоря това и за да не обвините, че вече съм "психично болен маниак", да В икажа това, че миналата година един другар на Главната улица се нахвърли да ме... бие, имаше протест, аз бях там, като казах нещо, той рипна и скочи да ме бие, наложи се един по-възрастен човек да застане между нас и да възпре в последния момент ударите му; въпросният другар е от "Възраждане" и също като Вас особено силно ненавижда немците, американците, европейците и целия свят, а благославя само Матушката-Русия)... Друг пък от същата тази партия ме проследи по автобуса за да види къде живея и скоро очаквам, заради това, което пиша, да бъда пребит някъде по квартала, като ме пребият знаете ли какви версии ще се появят в публичното пространство, за да бъде замазана работата - и другарите да бъдат да излязат бели и чисти като ангелчета?

Спартак каза...

Незнам каква мисъл или камъче очаквате да изплюя, аз Ви обясних всичко най-точно, открито и честно. А че пак обърнахте темата за Сократовия дух, свободата и робството, в лични словения и сапунени драми от рода "аз съм жертвата, преследват ме, бият ме." И ми преписвате да благославям Матушка-Русия е невярно. Аз ненавиждам Русия и Путин, също толкова колкото и другите дето уж да ги стигнем и да ги барнем по шапката, все мантри велики.

Ще Ви цитирам една от Божиите заповеди. Почитай майка си и баща си. И тъй като те са българи, ми е по-леко на съвеста когато почитам и хваля тях, а не майката на бай Дън, на бай Влади или на баа Ангела. Затова грешим, ако почитаме ония, дето не им пука за нас. А ако им пукаше, нямаше да ни оставят на това дередже.

Ангел Грънчаров каза...

Много се извинявам, че оскверних тъй финото Ви философско ухо като (вместо да Ви доставям удоволствие, говорейки за чисто духовните неща!) почнах да приказвам, и то в стил "лични словения" за някакви си там "сапунени драми" от рода "аз съм жертвата, преследват ме, бият ме", ах, колко лошо постъпих, Вашият дух е тъй възвишен, а аз се опитах да го принизя до реалностите на живота, хиляди извинения, моля, простете, та това са дреболии, това са напълно несъществуни неща, че някакви си там мутро-комунисти убивали някакъв си там псевдо-философ, не, молим Ви, недейте, ни слуша, недейте да се принизявате, нека Вашият изтънчен дух да се рее само във висините на най-чистите пространства на духа, битието и прочие! Да бе, какво значи там някакви си личност, майната й, нека да мре, ний ще говорим обаче за безсмъртието, за вечността, щот сме философи, нали тъй?

Вие при това ненавиждате всички, поставяте знак на равенство межу Путин и неговите западни врагове, Вие сте, както вече казахме, над всички, щот Ви вилнуват само висшите неща! Хайде сега, ще говорим за некакви си там комунисти, путинци ипрочие, ще се принизяваме да заемаме позиция по тия чисто светски и политически въпроси, нека да се отдадем на чесане на езиците и ще говорим за Абсолютното, за Идеалите, за Свободата-Робство, за туй, че нема Свобода, а има само роби, а единствен свободен от тия суетности сте Вие самият, никой друг, всички наоколо са все презряни от Вашата свята особа и персона нищожества! Воглаве с тоз нещастник Грънчаров, който, моля Ви се, е затънал в некакви си там сълзливи "чисто личностни битовизми", в някакви си там презрени сапунки, нали така, нали правилно съм сфанал вашия тъй съкровен ропот на Всечеловечески дух?!

Ний всички даже сме нарушители и на Божиите заповеди, щот не почитаме бащите и майките си, забравили сме за тах, иначе казано, сме уроди, дето се интересуват от прозаична политика, дето са потънали именно в презрено робуване на прозаичното. Нищожества, дето искат да осквернят дори и най-святото! Роби на самите себе си и на своята празна суетност! Айсиктир!

Спартак каза...

Ето, тук също пак не можете без да въртите думите. Хем пиша, че не понасям руското управление, хем съм лош, че не слагам тези или западните идоли на пиедестал. Да ве, аз престъпници ще боготворя, Вие ме взехте за неразумник. Баба Ви Ангела (може и Ваш набор) е най-отговорна и най-грешна от всички други немци. Само да плюете българските престъпници, а да защитавате западните им колеги? Има не сте наясно или има нещо гнило в тази Ваша пристрастност.

Да, не ме интересува нито Путин, нито западните му колеги в борбата срещу моето собствено българско съзнание, ценности и достойнство. А Вие щом искате така глупаво да защитавате западния фашизъм, или както полит-коректно го наричате "демокрация и свобода", си е Ваш избор. Аз не виждам нищо по-човешко и по-достойно при западняка от нас. Напротив, всички са равни пред Закона и пред Бога. И тук може да спорите само с мен, ако не се съгласите.

Ангел Грънчаров каза...

С последния си коментар повдигане доста въпроси, които е хубаво да обсъдим, но може би е добре и да ги подминем. Когато Ви се струва, че "преувеличавам" или че "увъртам", че "пресилвам" нещо и прочие, имайте предвид, че във всеки спор трябва да има известна драматургия, трябва да има напрежение, трябва да се "сипва масълце в огъня" на дискусията - иначе ще замре, ще угасне. Може би тази и причината за такива "пресилвания-изхвърляния". Като нещо бива преувеличено, това дали не ни помага по-ясно и по-добре да видим къде е кривото и правото в това, което разглеждаме?! Все едно сме използвали нещо като лупа? Умствена лупа не е ли това хипостазиране, пресилване, увъртане и пр.? Имайте предвид, че не правят тия неща умишлено, за да вредя на спора. Може би и Вие така понякога пресилвате или блъфирате за нещо?! Имайте предвид, че обсъждаме доста сложни реалности, по които повечето хора нищичко не вдяват...