Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 27 юли 2009 г.

Ще следя с най-голям интерес всяка стъпка на правителството и лично на Б.Борисов: убеден съм, че съвсем скоро ще лъсне истинския им лик и същност

Днес Б.Борисов най-после стана министър-председател, Народното събрание гласува за него с голямо мнозинство! Новият министър-председател на България вече се вика Бойко Борисов: ликуй, народе!!! Урррааа! Фанфарите сега бучат в ушите му, около него, предполагам, се тълпят рояци кариеристи със светнали от нежност и умиление лица, честитят му, прегръщат го, олизали са вече бузите му от целувки; а той, горкият, требе да почва да работи, като тоя път вече няма как да вика: "Тоя ми пречи, оня ми пречи, вързали са ми ръцете, я ги ловим, они ги пущат и прочие!". Мили родни картинки се разгръщат около нас, но всички почваме сега да мислим за онуй, което ни чака: да оставим празнуването, време е да се запретват ръкави и да почва да се работи.

Анализаторите точат пера, ама ми се иска още сега, когато емоцията е съвсем свежа, да напиша нещичко, с което да изразя своята позиция, своите си вълнения. Ето например, И.Инджев е написал текст (Затишие пред Бойко), който свършва така: "България получава шанс. И своя Бойко." Подтикнат от тия думи, написах там следния коментар, който прилагам най-надлежно и тук, в моя блог, за да се знае:

По-скоро Бойко получи България - неизвестно за какво. Ама ще видим де. Най-хубавото на цялата история, която се разгръща тия дни пред очите ни, е че съвсем скоро ще разберем точния смисъл на това, което става. Ще разбере самата истина. Ще отрезвеят мнозина. Ще се разделят с илюзиите си. Независимо какви са били тия илюзии.

Аз разглеждам това правителство оттук-нататък като един голям, огромен даже, с национална представителност, експеримент с основна цел: да се разбере що за образование и творение е туй чудо ГЕРБ, да се разбере със сигурност що иска и какъв е всъщност Бойко Борисов (не по-малко чудо на политическия ни хоризонт!), да се разберат действителните ценности на тая съмнителна формация, и най-вече да се разбулят действителните, истинските фактори, които й дадоха не просто живот, но и доминиращо значение за този период от развитието на страната ни.

Тоест, оттук-нататък лично аз ще следя с най-голям интерес всяка стъпка на правителството на Бойко Борисов и лично на самия премиер, като съм убеден, че лека-полека няма как да не лъсне истинския им лик и същност. Щото до този момент ние можехме само да предполагаме, сега оттук-нататък имаме шанса съвсем точно да узнаем и да разберем. Самата истина ще постигнем. Или съмненията ни ще се оправдаят, или ще се окаже, че не сме били прави; имам предвид хората, които и този път не се поддадохме на поредния народно-психологически и политически тайфун, и отново заложихме на проверени играчи: Синята коалиция.

Много съм писал за феномена Бойко Борисов още от неговия апогей, който съвпадна със създаването на блога ми (блогът ми се появи през окт. 2006 г.). Не съм крил и не крия, че му нямам доверие, че не вярвам на думите му, че долавям неискреност в твърденията му и пр. Нямам доверие и в предполагаемите и допускани сега от толкова много хора негови мними и уж действителни управленски и държавнически качества.

Но всичко, което съм писал дотук за Бойко Борисов и за ГЕРБ се е базирало само интуиции и предчувствия, не толкова на факти. Сега се радвам, че ето, най-после дойде моментът и имам шанса да разбера, да проверя, да верифицирам допусканията, убежденията, предчувствията си. Ще се радвам моите лоши очаквания да са били само страничен и отпадъчен продукт на някаква моя лична деформираност или маниакалност - толкова патихме и препатихме в тия години, че явно всичко не е минало безследно, че са съвсем допустими такива мании в съзнанията и страхове в душите. Ако Б.Борисов се окаже такъв, за какъвто го мислят милион и половина българи - а именно, "точен пич", "работяга", "милеещ за страната си", "необработен управленски диамант" и не знам още кво си - ще се радвам много, щото е за доброто на България. Но за жалост в момента нямам никакви основания да победя скептицизма си. Изглежда причината за това е, че не съм склонен към безпочвена наивност - и лесно не могат да ме излъжат.

Аз лично искам да разбера истината в следните насоки, т.е. в близките месеци ще следя най-внимателно развитието на събитията, което неизбежно ще ми даде отговор на следните любопитни въпроси:

1.) Кои сили и защо създадоха ГЕРБ - с каква цел?

2.) Кой и с каква цел финансира възхода и триумфа на един такъв медиен продукт, какъвто, ако не искаме да си кривим душите, трябва да признаем, че е Бойко Борисов - някой да е знаел нещо за него преди 2001 г.?!

3.) ГЕРБ проевропейска политика ли ще поведе - или ще се окаже поредното злотворно творение на ДС и КГБ (щото те, знайно е, са неразделни, като две лица на една и съща монета)?

4.) Дали ГЕРБ е наистина демократична формация, или ще се опита да прокарва авторитаризъм от най-лош пропутински тип?

5.) Дали ГЕРБ ще провежда обещаната политика в интерес на най-широките народни слоеве - или ще стане сила, която, подобно на БСП, ДПС, НДСВ и други такива, ще обслужва единствено интересите на българо-руската комуно-кагебистка олигархия?

6.) Дали Бойко Борисов е подмолно зависим и поведението му се диктува от кукловодите на ДС, или той ще се отърси от такива зависимост (дори и да я е имало досега), и, опрян на доверието на най-широките социални кръгове, ще има смелостта да поведе политика, диктувана единствено от националните интереси?

7.) Дали Бойко Борисов ще има съдбата на един прекалено надут медиен балон, който при досега с живата реалност на управлението, ще се спука и ще "спихне" (тая дума научих от неговия съпартиец Н.Василев по време на учителската стачка!) за няколко месеца (каквато участ сполетя учителя на Б.Борисов, именно Симеон), или ще се окаже, че неговият възход наистина е бил определян от съответните личностни и управленски качества; т.е. тогава Б.Борисов тогава ще докаже, че, подобно на барон Мюнхаузен, "сам себе си е извадил за косите от блатото"?

8.) Дали Б.Борисов ще се сработи с Синята коалиция, дали, опрян на нея, ще предприеме разумна и ефективна политика за излизане от кризата, или ще продължи да се репчи, да се държи като (простете за израза, но се налага да го река!) като пъпчасал и вечно недоволен от всичко чикиджия, който се самообявява за най-велик, за "баща на нацията и титан на демокрацията" и прочие чалготинки и простотии?

Ето на тия въпроси жадувам да получа най-бърз отговор. На никой и на нищо не ща да вервам априори, щото и без мен верващите у нас са прекалено множко; много ще станем маймуните и ще се счупи клонът. И добре зная, че ще получа отговорите непременно, и то в близките няколко месеца: както потръгне на правителството, така и ще му върви нататък. Изобщо не му съблазнявам на Б.Борисов, нищо че немислещите днес сигурно му завиждат на триумфа: стана пълновластен управник на цяла страна, подобно на цар, сбъднаха се всичките му мечти! Неговата задача е изключително трудна и тежка - и по тази причина не бива да му се завижда; ако пък сам той се опияни от властта и се главозамае, ще си е за негова сметка само.

Е, и за наша сметка ще е де, то това си се знае. Така са устроени нещата, че обикновено най-вече ние, гражданите, хората, народът, плащаме сметките, вересиите, лихвите и всичко друго, както се полага. И сами сме си виновни, щото като се навием, като се упоим, като се хвърлим по някаква химера, и като направим някаква поредна чудесийка, та изумим света (да не говорим за горката Европа, ний и целия свят вече почнахме да изумяваме: такива като нас други нема!), после кротичко ще си плащаме всички сметки - и цената на изпотрошените съдове, мебели и каквото там още трябва в нашия общ дом, наречен "България". Всичко се заплаща в тоя живот скъпо и прескъпо: а ний все си мислим, че пак ще успеем да минем между капките. И че ще успеем да прецакаме съдбата, която сами сме си подготвили. Едва ли ще ни огрее обаче...

12 коментара:

Анонимен каза...

Бойко Борисов е новия Тодор Живков!

Анонимен каза...

Мисля, че на повечето въпроси отговора е ясен и не е нужно да се чака, за да се разбере какво ще стане. Първо, така много обжещаваната ревизия на предните няма да стане, поне в този вид в който народа очаква,второ-ще се прежалят някой знакови мутри и ....толкова. Всичко друго ще стане от само себе си, няма значение кой ще е на власт! Все пак важно е че тройните изтекоха в канала. Не ви ли прави впечатление, че последните дни се говори само за "борба с организираната престъпност" и почти не се споменава "...и корупцията по високите етажи на властта" ?

Анонимен каза...

За съжаление "тройните изтекоха в канала",но оставиха свой наследник сложил синя кожа!

Анонимен каза...

Не мога да не си дам сметка колко ерудиран и аналитичен човек е г-н Грънчаров, когато се опитвам да опонирам тезата му за скорошното узнаване на истината за Бойко Борисов, и колко имам шанс да я оборя. Но все пак бих искал да кажа, че истината няма да научим скоро, защото, както е казано "... с очи ще гледате и няма да виждате, и с уши ще слушате и няма да чувате...". Струва ми се, че прекалено много се затваряме в една тясна област от понятия и обекти и търсим възможното решение именно там, а наоколо е безкрайността.
Нека да погледнем на ситуацията с едни предубедени очи от Европейския съюз (ЕС). Какво става в България - процедура за членство в ЕС, идват на власт бившите комунисти, известни с "небалансираното" си отношение към Русия, обединяват се с една дясна и една неидентифицирана партия, която се доминира от бивши сътрудници на ДС. ОК, в името на членството в ЕС, просто чудесно, надпартиен патриотизъм и т.н. Но ето че БГ стана член на ЕС, въпросната коалиция изпълни мисията си и поради странното си съчленение беше редно да преустанови функцията си и да дойде нормално, конкретно контролируемо от избирателите си правителство. Но какво стана - Тройната си продължи. Е, колко му е да си помисли човек, при огромната корупционна структурираност на страната, че тройната просто иска да олапа Евро-фондовете и след това да стане причина (както се и очертаваше) да ни освободят като непригодни за ЕС, да замете по такъв начин следите и да ни "пришие" завинаги към известния брат.
Е, добре, ако на хората в ЕС им е минавала подобна възможност през главата, коя е сигурната алтернатива, която би върнала нормалния ход на вписването ни в ЕС? СК? От толкова много пречиствания, безспорно необходими, заприличала на Майкъл Джексън в последните му дни? За мое, а вероятно и за тяхно съжаление, още дълго без ресурси за алтернативната функция. Да оставят България на съдбата и? Какво става тогава с авторитета и принципите на ЕС? Тогава къде е решението? Единственото силно и надеждно в разбитото проевропейско у нас бе голямата популярност на Бойко Борисов. И те, според мен, са заложили на нея. А ако не стане, да се сърдят българите на себе си. Това, според мен, е жестоката логика на нещата, и прави чест на сините достойното им поведение в новия парламент, подкрепяйки без уговорки младото и обещаващо правителство на ГЕРБ. Дори и спорният Божидар Димитров, при тази претъпкана с родни ченгета чужбина, не изглежда съвсем случаен.
Но социализмът унищожи иерархията на ценностите и професионализма в Бг и ефектът Бойко, а заедно с това и истината за него, не вярвам да се разберат скоро.

flydutchman каза...

Малко въпросчета към теб
1.На кои сили симпатизираш и идеологията ти като страничен стриктен наблюдател
2.След като си следял подробно кариерата на ББ дай нещо за миналото му.
3.Какво знаеш за ДС и КГБ освен митовете?
4.Дай определение за демокрация не като теория,а на основата на вековете от създаването като имеи сложи плюсовете и минусите на кантар
5.Интереси се обслужват винаги...или са европейски или руски...ти какво предпочиташ?Трънката или глога?
6.Твоята смелост до къде стига да излезеш публично и да посочиш определена личност,да го заклеймиш?
7.Кай герой ти харесва барон Мюнхаузен или дон Кихот,а може би си фен на Санчо Панса?
8.Ако си отговорил правилно на предните 7 въпроса ще ти дам отговора на 8!А,да не забравя чикията спасява много жени от изнасилване ...а не само жени:)))

Ангел Грънчаров каза...

Чети, таваришч, чети, по всичките ти въпроси съм писал, и то прекалено много, и в блогове, и в книги, и във вестници, рови, чети, аз не съм келнер да обслужвам всеки каприз на клиента; който се интересува, рови, чете, изяснява си нещата, разбира...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров каза ...!
А бе, цървул, да, защото и за келнер не ставаш. Стига с тия пасквили. Ти си едно нищожество, което освен да сее злъч и да бъде цървул на Иван Костов за друго не става. Баста!

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров каза ...!
А бе, цървул, да, защото и за келнер не ставаш. Стига с тия пасквили. Ти си едно нищожество, което освен да сее злъч и да бъде цървул на Иван Костов за друго не става. Баста!

Ангел Грънчаров каза...

Слънчасалият милиционер не издържа и пак се провикна! :-)

Анонимен каза...

... да се разбере що за образование и творение е туй чудо ГЕРБ...

образУвание

Тодор Станчев каза...

Преди изборите писах в блога си: Мислете за режисьорите! и сам заложих на режисьорите зад ББ. Другите режисьори бяха известни.
Дано не съм се излъгал, дано са нови, а не - прегрупирани стари.
Сега съм се посветил само на енергийната независимост.

Анонимен каза...

Добре си писал авторе, за разлика от няко твои коментатори. Те са също толкова умни колкото блондинката която ми каза - този фризер не замразява, аз - невъзможно нов е и работи изчакай поне час, тя - погледни тук или не можеш и да четеш, казва отваря вратичката и с красноречив жест ми посочва надписа вътре "NOFROST"