Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 27 юли 2009 г.

"Ефектът Бойко", а заедно с това и истината за него, не вярвам да се разберат скоро

Не мога да не си дам сметка колко ерудиран и аналитичен човек е г-н Грънчаров, когато се опитвам да опонирам тезата му (виж: Ще следя с най-голям интерес всяка стъпка на правителството и лично на Б.Борисов: убеден съм, че съвсем скоро ще лъсне истинския им лик и същност) за скорошното узнаване на истината за Бойко Борисов, и колко имам шанс да я оборя. Но все пак бих искал да кажа, че истината няма да научим скоро, защото, както е казано „… с очи ще гледате и няма да виждате, и с уши ще слушате и няма да чувате…“.

Струва ми се, че прекалено много се затваряме в една тясна област от понятия и обекти и търсим възможното решение именно там, а наоколо е безкрайността. Нека да погледнем на ситуацията с едни предубедени очи от Европейския съюз (ЕС). Какво става в България – процедура за членство в ЕС, идват на власт бившите комунисти, известни с „небалансираното“ си отношение към Русия, обединяват се с една дясна и една неидентифицирана партия, която се доминира от бивши сътрудници на ДС.

ОК, в името на членството в ЕС, просто чудесно, надпартиен патриотизъм и т.н. Но ето че България стана член на ЕС, въпросната коалиция изпълни мисията си и поради странното си съчленение беше редно да преустанови функцията си и да дойде нормално, конкретно контролируемо от избирателите си правителство.

Но какво стана: Тройната си продължи. Е, колко му е да си помисли човек, при огромната корупционна структурираност на страната, че тройната просто иска да олапа Евро-фондовете и след това да стане причина (както се и очертаваше) да ни освободят като непригодни за ЕС, да замете по такъв начин следите и да ни „пришие“ завинаги към известния брат.

Е, добре, ако на хората в ЕС им е минавала подобна възможност през главата, коя е сигурната алтернатива, която би върнала нормалния ход на вписването ни в ЕС? Синята коалиция? От толкова много пречиствания, безспорно необходими, заприличала на Майкъл Джексън в последните му дни? За мое, а вероятно и за тяхно съжаление, още дълго без ресурси за алтернативната функция.

Да оставят България на съдбата и? Какво става тогава с авторитета и принципите на ЕС? Тогава къде е решението? Единственото силно и надеждно в разбитото проевропейско у нас бе голямата популярност на Бойко Борисов. И те, според мен, са заложили на нея. А ако не стане, да се сърдят българите на себе си.

Това, според мен, е жестоката логика на нещата, и прави чест на сините достойното им поведение в новия парламент, подкрепяйки без уговорки младото и обещаващо правителство на ГЕРБ. Дори и спорният Божидар Димитров, при тази претъпкана с родни ченгета чужбина, не изглежда съвсем случаен.

Но социализмът унищожи йерархията на ценностите и професионализма в България и ефектът Бойко, а заедно с това и истината за него, не вярвам да се разберат скоро.

Автор: Georgi Georgiev

2 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Това изречение от коментар в http://kafene.info/analysis/10253-2009-07-27-10-00-10 изключително много ми хареса:
„…От тази гледна точка българите могат да се похвалят с нещо като ноу-хау за вечен двигател на прехода, т.е. как да правим така, че преходът никога да не свършва…“
Все пак има и ние с какво да се похвалим!
Ползваме троянския кон 4000 години след създаването му! До кога ли ще ползваме „Москвич“-ите???
Ха наздраве, хъшове!!

Коментар от: Борис Петров | юли 27, 2009, 20:39

bodi каза...

Статията е лаконична и точна в констатациите. Не изчерпва въпросите, оставя място и за размисъл и коментари. Полезна е за изтрезняване след изборните вълнения и помага за ориентиране и запазване на зоркостта на всеки наблюдател на събитията.