Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 май 2008 г.

Почвам да пиша книга със заглавие "Елементарна политология за простаци"

В един форум, където се обсъжда поставена от мен тема тема под надслов Винаги когато БСП дойде на власт, всичко се скапва дискусията стигна, както е обичайно у нас, "до под кривата круша". Крайно много объркани хора има наоколо, не зная дали сте го забелязали. Не им се мисли на мнозинството - това поне е безспорно. Ето че по тази причина се налага много да се разсъждава, пък и да се спори с тия хора та да им се помага малко по малко да надмогнат объркаността си. Ето във връзка с тази дискусия до какви изводи стигнах. Написах го в оня форум току-що:

На тия, дето това сегашното управление им се вижда "нормално", им се вижда "ненормално" всяко рационално, градивно, ефективно управление, водещо до пресперитет на нацията. Ето най-просто пояснение за видовете възможни политики у нас, пък и по света:

ляво е управлението, водещо до всеобща бедност или поне до обедняване на значителни слоеве от населението;

дясно е управлението, водещо до създаване на по-голяма средна класа, сиреч до замогване на все по-големи слоеве от общността, дясно е управлението, сразяващо най-ефективно бедността.

Това е аксиома, потвърдена и от реалната история. Особено от нашата съвременна история: три пъти обедняхме като мишки, отнася се това почти за цялата нация - като изключим червените барони. И трите катастрофи съвпадат все с управления на БКП(БСП: първо при Т.Живков се стигна до пълен крах на всичко, после при Луканов, най-сетне при Виденов. Сега за четвърти път прогресиращата всеки ден инфлация ни изяжда доходите и спестяванията, сиреч все по-прогресивно обедняват най-широки слоеве от нацията. Има ли смисъл да се обяснява повече доколко е вярна горната формула, че когато БСП е на власт, всичко се скапва?

Решил съм и тия дни започвам да пиша книга на следната тема: Елементарна политология за простаци. Тази идея ми се появи наскоро и все повече ме овладява. Нали се сещате, има една поредица За простаци, ама в сферата на компютрите, аз пък ще напиша книга за простаци, но касаеща обществените, държавните, политическите проблеми. Смятам, че това е една крайно потребна книга...

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравей Ангеле,
Прочетох твоя коментар. Мисля, че е доста точен, въпреки че лесно може да бъде оспорен. Отбелязвам, че има една поредица за "простаци" (dummys), но не само за компютри, а на всякакви други теми - готварство, говорене пред публика, китара, вина и т. н. Има и една поредица за идиоти (idiots), която също е много разпространена върху всякакви теми - осъзнато сънуване, йога, кама сутра и каквото друго се сетиш. Ако уважаваш себе си, веднага трябва да преосмислиш заглавието на книгата и да го преосмислиш в посока "Елементарна политология за идиоти" или "Наръчник за преуспяване на идиота" - ясно е, че не можеш да спонсорираш всеки идиот (защо?), но можеш да му покажеш какво са направили другите като него. Тук някъде трябваше да има и черно чувство за хумор, но едва ли някой друг може да го дискурсира (както казват френските постмодернисти, т.е. да го смислоотдели).
Д. К.
Поздрави!

Ангел Грънчаров каза...

Прав си, ще мисля тепърва върху заглавието - дали да е за идиоти, или пък за простаци. У нас обаче, както ми се чини, идиотите са доста малко, докато простаците са в преголямо изобилие. Затова за простаци в момента ми се вижда да има шанс да е по-популярна, а в крайна сметка и по-печеливша книга. Ще видим де, нека да почна да я пиша, тогава в един момент може да се роди и по-хубаво и оригинално заглавие. Щото трябва да бъде такова, че като види книгата със съответното заглавие, идиотът или простакът да закопнее да си я купи, пък и дори да я прочете. Ето защо е толкова трудна задачата да се изобрети подходящо и хубаво заглавие...