Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 25 януари 2009 г.

Обявавам конкурс за изработване на корица на новата ми книга

Както обикновено става при предпечатната подготовка на една книга трябва да се реши един особено проблем: каква да бъде корицата. Аз лично като читател не се влияя толкова от подобни неща когато си избирам книга, но това каква е корицата сигурно си има определено маркетингово значение, щом издателите, които са навътре в проблема, държат корицата да бъде изпипана и сполучлива като идея и като изпълнение. А и оригинална, "грабваща окото" трябва да бъде, щото в този океан от книги (голяма част от тях представляващи просто "плява") ако книгата не се отличи с нещо, едва ли тогава общо взето разсеяният масов читател изобщо ще я открие.

Та ето аз тези дни умувам каква да бъде корицата на новата ми книга ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия. Аз самият не мога да изработя корицата, нямам такива умения и познания, но издателят ми каза ако имам някаква идея да кажа. Общо взето моето мнение винаги е било решаващо, макар че мнозина твърдят, че кориците на досегашните ми книги не са сполучливи. Аз пък се утешавам с това, че моите книги са за съвсем друга категория читатели, които не се влияят толкова от подобни външни неща като вид на корицата, тип на хартията и пр., т.е. убеден съм, че за читателите на моите книги не друго, а само съдържанието, смисълът, идеите в книгите ми са същественото. Но независимо от всичко аз тия дни мисля относно "идейния проект" на корицата на новата ми книга. И по тази причина си позволявам да споделя вълненията си с вас, с евентуалните бъдещи читатели на книгата ми. Нещо повече, вие имате уникалния шанс сами да участвате с предложения за това каква искате да бъде корицата на новата книга, която ще можете след това да държите в ръцете си до месец по-късно.

Някой ми беше казал преди време, че хубавата корица (т.е. корицата, която "продава" книгата!) в съвременното разбиране била... кичозната корица. Разбира се, възможно е корицата да е традиционалистка или конвенционална. Изображението на корицата също така може да е по-абстрактно, по-символическо, но също и по-буквалистично. Изобщо вариантите са много; който е художник и има развито визуално виждане, въображение (пък и естетически вкус) ще предложи много повече варианти, между които да може да се избира. Ето защо аз все повече съм объркан.

Тази сутрин си поиграх и опитах да предложа нещо като "идейни скици" за корица. Ето ги тук сложени всичките, като някои от тях, имайте предвид това, са предложени и от мои приятели:























Разбира се, не бива да обръщате внимание на лошите надписи и пр. (това са подробности, които могат да се поправят), обърнете внимание на идеята. И ако желаете, ми кажете кой вариант лично на вас повече ви харесва. Ако не ви харесва никой вариант, също ми кажете ако искате да допринесете книгата ми да има по-добра корица. А също ми и кажете, ако обичате, кой тип корица по ваша преценка ще направи така книгата ми да бъде забелязана ако е сложена на една сергия или на един рафт в книжарницата. Вземете предвид и това, че съвременните книжари не обичат да излагат книгите ми на по-видно място, а ги забутват на най-невидимото. Причината за това, предполагам, е че не се казвам "Недялко Йорданов", също че не се казвам "Иван Гранитски", т.е. че не съм от тодорживковата "ентелегенция".

И накрая искам да помоля ония сред вас, които могат да работят със съответните програми и могат да изработят хубава корица: моля, опитайте да изработите ако не собствен проект, то поне направете по-стилно някой от моите варианти. Значи обявявам нещо като конкурс за най-подходяща и "грабваща вниманието" на разсеяния посетител на книжарници корица. Оня, който спечели конкурса и книгата ми излезе с неговата корица, ще го наградя с няколко екземпляра от новата книга - и с моята признателност, разбира се.

Хонорари обаче за съжаление не мога да изплащам. На мен самият никой не ми е платил и няма да ми плати за това, че съм я написал. Аз от книгите си не печеля нищичко. Напротив, затънал съм заради тях в заеми. Така е сега у нашенско с авторите на книги, които като мен не са имали щастието да са принадлежали към едновремешния тодорживков "духовно-творчески елит". Майната им обаче на тия нагли навлеци, които и сега така яко държат "културата" ни, че не допускат никой да се намести на трепезата им. Думата "култура" в тяхното съзнание, се асоциира, разбира се, не с друго, ами с обилно наредени трапези, с яко плюскане, с парички, щедро давани от поласканите от вниманието им парвенюта-олигарси...

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

3 коментара:

Анонимен каза...

Добър вечер,

редовно чета вашият блог и с удоволствие бих Ви дал моето мнение. Да знаете обаче че нито съм дизайнер нито философ :)
Аз бих избрал 1 или 4 (мъжът в гръб)
и в двете има нещо загадъчно което пасва на обширното заглавие.
Бих ви посъветвал да не използвате 2, защото трудно се прочита заглавието.

Желая Ви успех.

поздрави
Николай

Анонимен каза...

Определено ми харесват №4 и тази, най-последната,която е публикувана днес.Съжалявам,че не съм художник и не мога да предложа нещо свое. Това е моето мнение. А сега нещо друго,г-н Грънчаров. Много искам да си купя книгата "Страстите и бесовете български",но в моя град не успях да я открия,затова молбата ми е да ми пишете как мога да ви изпратя парите и Вие да ми я изпратите /ако това не Ви затруднява./ Бих искала да ви дам и-мейла си,но не искам това да става публично. Предварително Ви благодаря. Ана Грег

Ангел Грънчаров каза...

Моят имейл е: angeligdb от abv.bg, пишете ми за да ви имам имейла и ще се разберем. Благодаря Ви за проявения интерес!