Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 24 март 2009 г.

За кой няма да гласувам никога и за кой непременно и твърдо ще гласувам - и защо?

Утре в ГРАЖДАНСКИЯ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ЕВРОПЕЙСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ще бъде обсъдена следната тема: Психологията на масовия български избирател: избор "слепешката", избор без ценности, избор в безсмислие. Наистина е изключително трудно редовият избирател, особено пък младите хора, да реши сам нелекия казус За кой няма да гласувам никога и за кой непременно и твърдо ще гласувам - и защо?

Та тъкмо днес размишлявах за това как да поставя темата утре в Клуба и ето че анонимен поддръжник написа като коментар в блога превъзходен текст на същата тема, за което най-искрено му благодаря - неговата помощ е неоценима! Разбира се, тъй като винаги ценя смислените и умни текстове, публикувах неговата аргументирано решение за политически избор в следната поредица (за да е удобно за четене и ползване):



Защо никога няма да гласувам за БСП

Защо никога няма да гласувам за ДПС

Защо никога няма да гласувам за НДСВ

Защо никога няма да гласувам за АТАКА

Защо никога няма да гласувам за ГЕРБ

Защо ще гласувам за ДСБ и СДС

Въздържанието от гласуване е ясен сигнал за управляващите, че могат да правят каквото си искат

Разбира се, предлагам на автора на тези превъзходни текстове да напише и още една част, а именно "Защо няма изобщо да не гласувам", която също ще бъде добавена. Иначе му благодаря за това, че свърши една толкова народополезно дело, написвайки този ясен, убедителен и дори мъдър текст.

Търсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

5 коментара:

Анонимен каза...

Успех утре в дискусионния клуб!

Изпращаме ти:

10 причини за абсолютната и неотложна необходимост на гласоподаването.

1. Въздържанието от гласуване е «абстиненция» от принципите на демокрация и плурализъм и е възможно най-неразумният начин на поведение на гражданин уважаващ демокрацията и плурализма.
2. Въздържанието от гласуване дава възможност на группировки да се възползват от «шанса» да обръщат резултатите в своя полза като мобилизират «свои» гласоподаватели.
3. Негласуването е безотговорност към бъдещето. Ако не ме интересува, кой ще ме управлява, не ме интересува и собственото ми бъдеще. В парламентарните демокрации промяната на обществените ценности се извършва чрез избори, а не чрез диктатура или революции.
4. Абстиненцията от изборен глас е израз на гражданска слабост. Хората които не отидат до урните няма да могат утре да изразят позиция и на други места.
5. Негласуването е апатичност към околния свят, която свършва безинтерес към себе си и ленност, а това според християнството е смъртен грях.
6. Въздържанието от гласуване е ясен сигнал за управляващите, че могат да правят каквото си искат. Те виждат, че никой не се интересува от тях дори на избори и могат безспирно да чинят произвола си.
7. Когато давам гласа си, аз заявявам активност. Когато съм активен, тогава мога да постигна нещо. Когато мога да постигна нещо, аз съм полезен. Когато съм полезен, Господ ми вдъхва необходимите сили, за да мога да се справя със всяка нерадост и изкушение.
8. Когато имам правото да гласувам, а не го ползвам, това право атрофира. Подобна атрофия води до неговото незачитане, а оттам и до поведението на избрания в пълен разрез с това, което избирателят би допуснал.
9. Ако не отида да упражня правото си на глас, нямам моралното право да се оплаквам от никакви действия и бездействия на държавни и общински органи. Защото тези органи са отговорни за работата с гражданите. Ако не съм изразил позиция с доверие или недоверие към тях, управленците не служат на избирателя, а на себе си.
10. Гласуването е абсолютна и неотложна необходимост, защото самото участие – дори без да се вижда партия, за която да се гласува - най вече с невалидна бюлетина показва много ясно необходимостта от създаване на нови инициативи, които да отговарят на обществените очаквания. Ако само се мълчи и не се гласува, няма как да се даде ясен сигнал, каква част от избирателите очакват нови политически формирования, които да ги представляват.


Анонимен поздрав

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, анонимни приятелю, за пожеланието и за чудесния текст! Успехи!

Анонимен каза...

Цитат
„За кой няма да гласувам никога и за кой непременно и твърдо ще гласувам - и защо?“
Правилното е:
„За кого няма да гласувам никога и за кого непременно и твърдо ще гласувам - и защо? “
Грънчаров,непростимо е за теб да пишеш неграмотно в собствения си блог и да се наричаш философ!!!

Анонимен каза...

Има един израз "Никога не казвай никога". Към днешна дата идеологиите на партиите за ляво и дясно толкова са се слели,че аз не виждам никаква разлика между Станишев, Костов, Доган и Борисов. И след като няма реална социална перспектива за този беден народ, остават само патриотите.
Защо партиите в България се изродиха в послушници на своите първи ръководители? Това е главната трагедия на прехода и на цяла България.

Анонимен каза...

Трябва да гласуваме всички, за да осигурим политическа промяна в България. Би било добре да има голямо натрупване около партиите, които членуват в Европейската народна партия - ГЕРБ, СДС и ДСБ /Синята коалиция/, за да осигурим бързо съставяне на правителството и избегнем парламентарна и по-нататък - правителствена криза. Разпокъсаният вот означава, че може да има коалиция от 3-4 партии с различна програма, което ще затормози политическия живот в България и то във време на рецесия.

Да бъдем умни и отидем да гласуваме.

Любима Йорданова