Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 17 май 2009 г.

Ако комунистите и Доган, не дай си Боже, удържат властта на изборите, тогава си вземам шапката и се махам от тази страна

Съвсем случайно попаднах на поредица от клипчета, в които е поставено предаване (най-вероятно, не съм много наясно) на Мартин Карбовски, наречено "Емигранти". В него интервюираният е Емил Русанов, българин, живеещ в Лондон. На мен лично много ми хареса този разказ на нашия сънародник, може би понеже напоследък все по-силно ме интересува какви са българите, намиращи се в странство, как те мислят, какво съзнание и разбирания имат. Понеже явно доста съм настроен на тази вълна, та с най-голям интерес изгледах това предаване.

Разбира се, открих в него важни за мен самия, пък, предполагам, и за вас, неща, имам предвид изказвания, размисли, оценки, разсъждения и пр. По тази причина направих така и вие да можете да гледате тази поредица от клипчета: във видеоблога те са в постинга “ЕМИГРАНТИ” – Емил Русанов, емигрант в Англия, разговаря с Мартин Карбовски, пък след това ги сложих и в своя "телевизионен канал" (това го казвам така, за да ядосам някои мои "доброжелатели"), където разказа на Емил Русанов е в самото начало. А пък там е и по-удобно да се гледат, понеже се сменят самички и вървят едно след друго (от вас се иска само да гледате и да слушате).

На мен лично ми е много интересно, казах, да слушам такива разкази; по тази причина и помолих Гергана, също от Лондон, да пише за това как тя възприема Англия, а също и за всички свои оценки и възприятия както на случващото се около нея, така и у нас, тука, в пределите на страната. И ето, тя започна да пише своите "Лондонски репортажи", на мен също са ми много интересни и нейните виждания, понеже, разбира се, гледната точка е различна. Аз като философ добре зная, че когато нещо се вижда или осмисля от различни гледни точки, едва тогава неговата същност може да се очертае по-цялостно, по-вярно, по-адекватно.

Та ви съветвам да изгледате внимателно филма (предаването) на Карбовски, в който говори българския лондончанин (или лондонския - английския - българин Емил). Предполагам ще ви бъде толкова интересно, колкото беше интересно на мен. И понеже зная, че доста българи, работещи и живеещи извън България, четат този блог, бих си позволил да ги призова: моля ви, ако имате нещо да кажете на нас, българите, дето сме още тука, в пределите на страната, или пък искате да кажете нещо на други емигранти като вас, моля, напишете го, пуснете го тук, в блога, като коментар, аз ще му обърна напременно подобаващо внимание; понеже на мен, пък и на други хора, е много интересно как вие виждате нещата, от вашата си гледна точка. Надявам се да откликне и някой друг българин, живеещ някъде по света - освен Гергана, на която много й благодаря че се съгласи да пише за блога (на първо време, докато добие нужната увереност, за да започне да си пише собствен блог).

Това исках да предложа и да кажа. И ще ви призная още нещо. Тия дни разговарях с един приятел, и от дума на дума стигнахме до убеждението, разделяно и от двамата: ако, примерно - и не дай си Боже! - в резултат на разни измами и фалшификации, комунистите и Доган вземат отново, т.е. удържат властта, ние с него тогава си вземаме по една тояжка, вземаме си шапката и торбичката, и тръгваме по Европа и по света. Дойде този момент и за мен, и съвсем сериозно го мислим това: тръгваме си из Европа, махаме се оттука, понеже ни дойде до гуша вече, не се търпи!

Махам се тогава без да ми мигне окото, ако трябва по корем ще се влача из странство, ако трябва, от глад ще умра, ама поне да умра в страна, в която хората около мен са свободни и достойни, а не се държат като стадо от овце или говеда. Това е, няма какво повече да пиша, казах каквото мисля. Та затова са ми толкова интересни разговорите с българи, живеещи из чужбина; явно то съвсем не е случайно...

Търсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

14 коментара:

Анонимен каза...

тебе костов и 90% да спечели мнозинство, няма да имаш угода. Махни се още отсега. Злобар.

Ангел Грънчаров каза...

Виждате ли ги какво искат таварищите: да изгонят и тия като мен, дето все още им пречат тука, да изгонят всичко читаво, та да векуват! Ама няма да ви се усмихне туй щастие; с наглостта си ще направите така, че да ядосате българите, които са навън, ще вземат да дойдат тука, и тогава ще дойде най-после сетния ви час, мръсници такива!

Анонимен каза...

Братчет тебе като те чета направо се нервирам.Ти ходил ли си в чужбина да бачкаш?Ако не си ходил не тръгвай щото такива нерваци като тебе там не ги щат.

Анонимен каза...

Вие пръскате омраза и негативна енергия. Такива като вас изсмукват силите на нацията енергийно.

Иван Христов каза...

Г-н Грънчаров, българите в голям процент сме мазохисти. Като чета анонимните ти коментатори още повече се убеждавам, че е така. Прости хора има много в България. Робско население! Робска психика! Такива като теб са като бели врани в ятото, а различните, както знаем, не могат да оцелеят, защото останалите ги убиват. Голяма простотия ни гони нас българите. И да ти кажа съм убеден, че БКП(БСП) и ДПС ще ни командват пак, защото само с кръв ще дадат властта. Тях ще ги сменим само с бой. Но докато има такива простаци, които да наливат вода в тяхната воденица - ще е така. Бягай и назад не се обръщай. Навремето когато Галилей установил, че земята се върти - го обявили за еретик и затова заплатил с живота си. Когато Христос дошъл да ни спаси - хората Го разпънали на кръст, това е благодарността на човеците. Българите най - ревностно потвърждават тези истини. На глава с простотията не можеш да излезеш, затова - не се хаби. Пускай ги глупаците да се давят в собствената си помия и ако можеш се махни от тази прокълната страна.
С болка ги пиша тези неща, но установявам, че друга истина просто няма. За да вирее корупцията, на нея и е нужна простотия, а в България - дал Бог в предостатъчно количество от нея.
Бъди здрав!

Анонимен каза...

Ох, Грънчаров, не се ли усещаш, че не помагаш на сините да махнат червените от власт, а напротив! С твоите идиотско- безпарично и сексуално обезпечавани слово блудства само ръсиш щуротии и пречиш на Синият вариант да спечели изборите. По- добре не се обаждай и си трай там в дупката!

Анонимен каза...

П.п. аз ти пиша от чужбина и живея извън България. По- добре си стой в Пловдив. Тук за два месеца ще издадеш багажа, щото не можеш да произвеждаш благини, освен клюкини. Сакива ли и тука нема да ти мине номеро!

cx каза...

Хехе, с твоя английски най-много в Русия да отидеш... ;)

Ангел Грънчаров каза...

Въпреки всичко, Иване, са ми много интересни мненията на анонимниците, дето сега стигнаха дотам да не ме щат и в чужбина (а че не ме щат тука, се знае!), значи такива като мен са за никъде! :-) Което и не е далеч от истината.

Но поне от такива коментари най-ясно си личи що за природонаселение сме ний, българите, що за популация сме; вижда се, че сме в окаяно положение и аз се чудя какво ли ни чака тепърва - няма да е лесно.

Но ясно си личи, че най-вече си патим тъкмо заради това, че сме нация от мърморковци, вечно недоволни, пък и голяма част не знаещи дори и от какво са недоволни, обаче ни бива само за едно: да се ядем един друг, да се самоизяждаме, да се ръфаме като кучета.

Най-много ми харесва това анонимно писание, според което аз съм било трябвало да се навра в дупката си и да мълча, щото съм бил пречел на "сините" да вземат властта от червените. Т.е. демек някой "син" ми забранява да говоря, щото съм говорел вредни за синята кауза приказки. Ако този е син (или "десен"!), аз съм марсианец :-)

Разбира се, добре зная, че този така "загрижен" за синята кауза си е чисто и просто най-пембян червенушко! Хубавото е поне това, че умея да бъркам в най-потайните кътчета на душите на червенушковците, чиито глави са пълни с ръждясали петолъчки, че ги вбесявам с всяка моя дума, което и ми дава увереност, че си струва да продължавам да се боря...

Ангел Грънчаров каза...

Ето и коментарите по темата, които намерих в Свежото:

Ninurta , преди 14 часа
Ако И изтърпим подобна фалшификация,значи не ставаме за Нищо!

GREG , преди 12 часа
Точно казано !

bruja1 , преди 12 часа
здравей.Пиша ти от Испания.Много ми хареса блога ти .Гледал съм всичките предавания на Мартин ,а и го познавам от доста време.Но да ти кажа не ми харесва как предизвиква хората.Но не затова ти пиша.Исках да ти кажа само че трябва да се погледне емиграцията от два ъгъла.това са българска емиграция и емиграция на другите европейци.Защо мисля така.Защото тук в Испания също има едно предаване като на Мартин само че те обикалят света,а не като Мартин да прави далавери с бюджета и да стои в Европа(но това е друга тема).Та българската емиграция е по неволя,а европейската от желание да се опознае света.Моита пък е защото винаги съм мечтал да живея в Испания.Ще ти следа блога редовно но незнам дали ще мога да пиша за него.

svilen75 , преди 5 часа
Навремето много симпатизирах на Карбовски. Ама много. Беше куул, беше провокативен, беше иновативен ... беше интересен, а аз бях млад и се впечатлявах от всичко по-различно, особено в онези години. Говоря за времето на "Егоист". В момента за мен Карбовски е само манипулативен. Но не заради това влязох да пиша коментар. А за възможноста (за мен е нулева) БСП заедно с царя и Доган отново да вземат властта. Според мен това вече ще е диагноза за нашия народ. За съжаление ми се струва, че много от гласовете пак ще се разпилеят по разни лумпени и обикновени популисти. Това май е по-малкото зло. Аз лично за първи път от много години насам ще гласувам. Няма да кажа за кого, за да не правя политическа реклама. И ми се струва, че много хора ще гласуват на тези избори, сегашните управляващи сами си го направиха с неадекватните си действия. И с интерес очаквам резултатите. И недай си Боже отново да спечелят БСП, царя и Доган - сериозно ще се замисля да емигрирам. Защото всеки народ си заслужава царя, но в такъв случай аз няма да искам да съм част от този народ.

KOL_ZA_POLITICITE , преди 4 часа
интересно ми е дали народът знае ,че купуват гласовете му със собствените му(на народът) пари? нещо като във филмът "зоро 2" !

distefano , преди 4 часа
@svilen75 Струва ми се,че хич не е нулева опасността комунистите и турците отново да вземат властта.Те самите си знаят колко са затънали в лайната и едва ли ще допуснат някакви си избори,пък били те и най–активните,да определят кой ще е на власт!Почти съм сигурен,че ще има чудовищни лъжи и манипулации!Че и до нещо по–лошо да не се стигне...щото основен лозунг на комунистите е "Власт с кръв се взема и с кръв се дава"

Ninurta , преди 4 часа
От този Наш страх живеят...От страха ни да отвоюваме отнетото!Тези не ще ги спре нищо,съвсем нищо.И нищото ще си ги вземе...

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за отзивите, за мен са много интересни! Моля ако някой, живеещ в чужбина, иска да напише нещо за това как той вижда ситуацията (от своята гледна точка), да напише коментар в блога ми, аз пък ще го публикувам като отделен постинг. Иска ми се да почнем една по-голяма дискусия за това кък "външните българи" виждат нещата и у нас, и по света, в страните, в които живеят. Според мен това ще е най-интересна и полезна дискусия!

Ангел Грънчаров каза...

Мисля, че не е непростим грях човек да се опита да разбере всяка друга гледна точка, включително и онази, която е несъвместима с неговата...

Анонимен каза...

Аз съм инженер които работи за чужда компания в България. С данъците които внасям се изплащат пенсиите поне на 3ма пенсионери, 3ма пенсионери които гласуват срещу мене - за БСП. Не виждам смисъл да се боря да оставам тук в България като тези глупави хора гласуващи за БСП ми правят живота по труден а всъщото време аз изкарвам парите за тях.

Ангел Грънчаров каза...

Това е то български абсурд - както го е представил човека от последния коментар. Дано обаче повече хора-пенсионери гласуват не за БСП - щото иначе сме я овапсали ако всичките 2.5 милиона пенсионери гласуват до един за комунистите! Моята майка е пенсионерка и нито веднъж не гласувала за червените и, разбира се, и сега няма да гласува за тях. Тия дни ще взема ново видеоинтервю от нея и ще го сложа в видеоблога...