Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 8 септември 2009 г.

Открито писмо до Министър-председателя Бойко Борисов с искане за демонтиране на паметниците на Съветската армия - окупаторка на България

Открито писмо до Министър-председателя Борисов във връзка с годишнината от 09.09.1944

Уважаеми господин Министър-председател,

Двадесет години след началото на демократичните процеси у нас, в центъра на столицата продължава да стои паметник на чужда армия. Армия, окупирала България през септември 1944 година, наложила просъветски режим у нас и осигурила гърба на новите комунистически управници чрез избиването на над 30 000 граждани, цвета на българската нация.

Ние смятаме увековечаването на армията-окупатор на страната ни за позорящо обстоятелство. И то не само за нас българите, но и за нашите европейски съграждани в останалите страни от бившия Съветски блок. Както Ви е известно, г-н Министър-председател, съветският военен ботуш и съветските танкове премазаха жестоко народните въстания в тези страни през 50-те и 60-те, убиха хиляди техни граждани и смазаха порива им към свобода, независимост и демокрация.

Държим да Ви припомним, г-н Министър–председател, че в цялостната композиция на паметника са разположени барелефи, които символизират събитията от октомври 1917 г. и установяването на съветска власт, нещо отдавна отречено дори от днешните граждани на Руската федерация. Тази символика, заедно монументалната фигура на съветски войник с размахан шмайзер в ръка, е тежък спомен за комунистическото минало на България и за просъветския режим, наложен със сила у нас.

Именно по горните съображение, през 1993 година, софиянци чрез мнозинството свои представители в Общинския съвет взеха решение за демонтиране на паметника. За съжаление това решение все още не е изпълнено.

Ето защо ние като български граждани, жители на София и членове на Гражданска инициатива „Справедливост”, категорично настояваме паметникът да бъде демонтиран. Ние апелираме българското правителство да направи необходимото за демонтирането на паметниците на Съветската армия и в градовете Пловдив, Бургас, Сливен, Русе и Стара Загора. Така, както направиха със свое решение плевенските общинари още в далечната 1991 година.

Грамадата от бетон и гранит в Борисовата градина, наречено паметник на Съветската армия, не е сред културните забележителности на столицата. Тъкмо обратното – това е лош спомен, кошмар, а днес и позор за гражданите на една независима европейска държава.

Убедени сме, г-н Министър-председател, че европейското развитие на България предполага и европейска култура и европейско отношение към монументалното изкуство и символика в нашия град. Българското правителство, което ръководите, трябва да направи ясна крачка в тази посока. Премахването на този позорящ паметник в центъра на София може и трябва да бъде най-ясното и убедително доказателство, че България е поела европейския път и преосмислила своето минало.

03.09.2009 г., София, Гражданска инициатива „Справедливост”: Махнете паметника на армията окупатор!

(Забележка: Изцяло подкрепям това писмо с изложеното в него искане. Няма какво да добавя по аргументацията, впрочем, имам: От какво ни освободиха Альошовците бе?!.)

6 коментара:

Анонимен каза...

Аз съм да преименуване на паметниците. Да ги кръстят на българската армия. Готово!

Unknown каза...

А-а-а-а вие сте от поредните "Акълии" който искат да събарят неща, които не са строили...
Брава, браво - то в Пловдив имаше един друг умник кмет, който искаше да направи от паметника .... реклама на "Кока-кола".
Защо не си намерите да вършите нещо по-полезно?

Анонимен каза...

Според мен трябва да бъде демонтирано цялото население,което от години само простее.Някакъв си паметник или паметници няма да ни направят повече европейци.С тях или не,важното е как се чувства човек.Като гледам повечето българи,да не кажа почти всички само гледат да рушат без да създават,защото на нас всичко ни пречи и за всичко си имаме оправдание.Аз не съм сългасен и с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров,защото от такава здрава и изолирана сграда винаги може да се извлече огромна полза,а за сметка на това нашите политици,станали вече "европейци" и "демократи" решили да го взривят.Затова моето искане,като млад човек е българското правителство да не се занимава с излишни неща,а по-скоро да започнат образователни и морални реформи.

Анонимен каза...

Да се махне паметника! Да се махнат всички паметници! Да се изтрие мозъка на всеки който има памет! Започваме нова държава с нов народ. Начисто! От нула. Спрете АЕЦ Козлодуй - този символ на агресора - колонизатор. Спрете метрото - Японците са варвари изтрили от земята вековната история на Корейския народ. Назад към пещерите Българино!

Ангел Грънчаров каза...

Комуноидите минаха вече във фалцет! Трогателна картинка! На какво ли не е способно най-лекото дразнене на открития нерв на комуноидността! :-) И най-интересното е, че всички анонимни комуноиди все се представят за най-невинни младежи все на 20-22 годинки :-) Изглежда са получили иструкции от дежурните офицери да се представят за съвсем млади, сиреч, да се внушава извода, че комуноидността се предава генетически, по наследство!

Unknown каза...

Здравейте всички!По голямата част от живота си съм изживял в Пловдив ."Алйоша",за мен и по голямата съзнателна част от жителите на града
просто един от символите на Пловдив! С разрушаването му мисля ще бъде унищожен един културен паметник. Г/н Гранчаров вие сам казвате че се намираме в 21 век .Нима по този начин ще убедите хората,да повярват,че руската армия е укопатор! Вие с помощта на слово и факти ще свършите по добра работа . Аз само това искам да спомена на моите санародници:Във Втората световна война ,нито един войник срещу Русия ,хиляди жертви дадени срещу Фашистка Германия.А в отговор на това/ България обявена за победена/ с прекроени граници. Защо тогава са издигнати паметниците на руската армия ?? От две години имам директни контакти с Руснаци .Не мога да ви опиша с каква ненавист се отнасят към мен.На тях им е внушено ,че са ни хранили през всичките години на социализъма.И изобщо разбрах,че "братушките" не са ни никакви "братушки" A пък да не говорим за безпричинно избитите 10 000 полски офицери........!