Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 25 октомври 2009 г.

Паметникът във Виена е в знак на благодарност за това, че Червената армия е минала оттам, но не е останала: Австрия се е спасила от комунистическо иго

Бил съм във Виена и съм виждал този паметник, за който нашите привърженици на Паметника на Съветската армия-поробителка не престават да крещят: "Я ги вижте австрийците, държат паметник на Съветската армия на пъпа на Виена, а пък ний всичко искаме да разрушим!". Държат тоя паметник, ала има защо: съдбата на Австрия е твърде различна от тази на България! Има защо да са благодарни виенчани на сталиновите хуни: минали са, ала не са останали във Виена! При това, като капак на всичко, паметникът във Виена не е построен от австрийците, ами от самите руснаци, и то веднага, доста спешно, след самите събития!

Затова да стои там техен паметник има съвсем друг, коренно различен смисъл: той е израз на благодарността на виенчани и на австрийците, че сталиновите хуни само са минали през Австрия, ала не са останали там. И на нас да се беше случило същото, пет паметника в София щяхме да им държим, стига да бяхме днес в положението на австрийците!

Ето една обмяна на реплики в дискусия за съдбата на Паметника на Съветската армия-поробителка в София, която е така показателна, че счетох на нужно да я представя и тук:

Анонимен рече: - Стига сме рушили! Бутаме, събаряме, подстригваме, с една дума РУШИМ! Това го можем, само дето не можем да съградим. Като ги бутаме ги правим мъченици и пробуждаме носталгията по онези дни на бригадирски ентусиазъм и празни джобове. Те и сега джобовете ни са празни, но за радост отдавна сме се разделили с бригадирския ентусиазъм!

За добро или за лошои всички тези т.нар паметници са част от нашата история и няма значение дали ще ги бутнем - историята си не можем да пренапишем. По-добре е да я помним и да знаем какво никога не бива да се случва; да вземем пример от една Испания или от една Виена, където в центъра на града има паметник на "победилата" съветска армия. При това позлатен и осветен отвсякъде! Да не би от това виенчани да стават по-малко виенчани, или да им са по-мръсни улиците, или да им се явяват бездомни кучета или...

Не ни е паметникът проблемът, а безпаметността на политиците ни в последните години, на които не им пука дали са ни чисти улиците, дали ни хапят бездомните кучета или ни е тъмно като в рог! София има нужда от честен човек като г-н Дечев и нека го подкрепим!
цитирай

m1d2g3 рече: Във Виена си стои непокътнат и поддържан така е, но със сигурност той не може да се сравнява с паметника в София. Аз лично не желая в центъра на София да гледам как чужд войник размахва автомат "Шпагин" в ръка, извисявайки се над всичко наоколо.

А относно музея на тоталитаризма не знам дали знаете, че сред определени среди в българската историческа наука понятието тоталитаризъм вече се смята за неадекватно на новите условия. Говорейки си за музей на тоталитаризма трябва да отбележа, че според видни български историци този термин е използван, като идеологическа пропагандна конструкция от Западния блог в борбата му срещу Източния.

Така тази терминология вече не била актуална, но не само терминологията, а и самите обществени системи видите ли не били тоталитарни, а по-скоро източноевропейски общества от съветски тип. И политическите системи трябвало да се наричат не "тоталитаризъм" или "комунизъм", а "държавен социализъм".

(Забележка: А за това как следва да се нарича този период на господство на комунизма в Източна Европа съм на мнение, че следва да се използва думата, точно отговаряща на същината на случилото се: думата комунизъм. Думата "тоталитаризъм" замазва същината и затова е предпочитана от историци и хора, на които "комунизмът като идея" им е твърде скъп на сърцето - и затова искат да запазят поне думата малко по-чиста, именно за обозначаване на някакви бъдещи ексцесии на комунизма им, който според тях никога не могъл да умре и прочие. По това каква дума употребява даден човек може да се разбере същинското му отношение към комунизма; непоправимите комуноиди употребяват думата "тоталитаризъм", а истинските антикомунисти говорят самата истина и затова употребяват думата комунизъм.)

7 коментара:

Анонимен каза...

Правилни мисли на г-н Грънчаров. Аз съм привърженик на радикалното решение: паметникът на Съветската армия в София трябва да се премахне, същото се отнася за Альошата в Пловдив. Съвсем между другото наскоро бях в Пловдив, вероятно най-хубавият град в България, а може би и на Балканите, с право втората столица на България, и се разходих по тепето на Альошата. Направи ми впечатление, че групички млади мъже ме гледаха доста странно – няма проблем, но от чисто любопитство бих запитал: да не би там да се събират пловдивските наркомани?

Колкото до австрийците – СССР е имал апетити и към Австрия, но за щастие те не са били задоволени. Но Виена по време на Студената война си беше столица на шпионажа между Изтока и Запада, а и днес си е. Всъщност и София беше и е важен център за шпионажа поради ключовото си географско положение, особено след 11.11.2001.

Австрия и Виена се асоциират с Щраус и Виенските валсове, но австрийците не са чак толкова весели и забавни хора. Те имат комплекс от „великогерманците”, както впрочем и част македонците-македонисти от Вардарска Македония са комплексирани от България, нищо че демонстрират мнимо превъзходство. Каквото и да разправят днес, през 1938 по-голямата част от австрийците приветстват присъединяването на Австрия към хитлеристка Германия. Масите на площада във Виена при речта на Хитлер са искрени в своето ликуване. Доказано е също така, че австрийците са свръхпропорционално представни в частитет на СС например. Впрочем самият Хитлер е австриец. Но те и до днес се правят на жертви на нацизма, докато всъщност са си били активни участници и поддръжници на режима. Периодът 1938-1945 все още е тема-табу в Австрия. Това се нарича осмисляне и преодоляване на миналото по австрийски. Така че за какво да обвинявавяме посткомунистичексите страни, щом на австрийците не им стигнаха близо 70 години, за да се покаят и извинят?

Анонимен каза...

даааааааа, интересно, господин аФтора на тази статия, май само са му разказвали за този паметник!
Ако не е така, а го е виждал, моля да каже какво пише на паметника с големи златни букви!
"ВЕЧНА СЛАВА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ, ОСВОБОДИТЕЛКА НА ЕВРОПА"

Ангел Грънчаров каза...

Това обаче са си го написали самите руснаци, не виенчаните! Има разлика, нали? "Освободители на Европа" казваш, а? И от какво са освободили Европа? От свободата може би, а? Замяната на една тирания (националсоциалистическата) с друга (кочунистическата) не може да се нарече "освобождение", драги ми таваришч...

Анонимен каза...

Паметникът на Съветската армия във Виена не е "израз на благодарността на виенчани и на австрийците, че сталиновите хуни само са минали през Австрия, ала не са останали там", а е израз на благодарността на Австрия към Съветската армия освободила държават им от нацистка Германия, защото ако не знаете за периода на IIСВ държавата Австрия не съществува на картите на Европа, след като е присъединена на сила към Третия райх!

Peter Tzonev каза...

Неблагодарници долни, не съм кумонист, нито социалист, роден съм в демокрация и не си представям живота без демокрацията. И вие си мислите че ако руснаците не бяха дошли някой щеше да направи нещо по-добро за България ли?!? В основите на демокрацията не стой ли точно идеята за свободно изказване на мнението и на убежденията, толерантност към разичните, Вие драги мой сте истенските КОМУНИСТИ защото не сте способни да преглутнете егето си и да приемете различните на себе си! Аз желая паметника на съветската армия да остане там където си е и още повече че трябва да бъде основно ремонтиран, позлатен, осветен и превърнат в забележителност на града, нека извлечем икономическа полза от него, а неда харчим пари за премахването му и после да не получим нищо в замяна. Нито един паметник не трябва да бъде събаря или оскверняван, историята не може да бъде променена и със събарянето нищо няма да се промени, това са идей на неморални и зле образовани хора!

Анонимен каза...

Виктор Суворов даде своята гледна точка,използвайки доказателства, които е лесно да бъдат проверени. Така излиза,че главната цел на Сталин не е била постигната /Обе- динени Европейски социалистически щати/,а за Хитлеровите мераци зна- ем дори повече.
Да се оставят такива спомени на толкова демонстративно публични места /като ПСА/ е твърде недал- новидно,особено, ако се служи на това,което символизира творението.

Анонимен каза...

ДРАГИ ПРИЯТЕЛИ, да запазим Паметника на Съветската армия! Това е уникално, неповторимо произведение на Социалистическото изкуство! Наш дълг е, докато можем, да пазим паметта за създаденото и паметта за парливата истина независимо каква е тя! Младото поколение трябва да знае за жертвите на фашизма и комунизма. Ние “окупираните” българи от Съветската армия сме създавали технологии и продукти, които могат да бъдат гордост за всяка нация! Нима не знаете за дебатите свързани с демонтирането на Айфеловата кула преди по-вече от век? Но сега Айфеловата кула в Париж е обновена, усъвършенствана, модернизирана и привлича огромен туристически поток от който Франция печели! Не знаете ли съдбата на Статуята на свободата? Тя е била предназначена за Египет, но от политически съображения не е монтирана там и сега от това Америка печели! А в Испания има възстановени паметници дори и на диктатора Франко. А в центъра на Мадрид видях на восъчни фигури човек с набит в ануса кол излизащ през устата. Отвратителни ужасяващи картини пресъздаващи събития от инквизициите на 17 век, но грижливо пазени. А в Букурещ видях, че на паметника на разстреляните комунисти Николае и Елена Чаушеску няма нито една драскотина и нито капка боя! А малката червена петолъчка стои непокътната! Ето как хората си пазят истината за историята! Я погледнете в най-новия южен парк на столицата ни как изглежда сега паметника на създателя на Боливия! Не е ли срам и позор? На това ли ще учим децата? Мили, пприятели, уважавайте истините в историята! Вместо подписка за демонтиране, защо не обявите конкурс за обновяване на паметника с подробна информация за истините, които защитавате с цел да привличаме туристи? Аз лично ще предоставя цяла месечна пенсия за възстановяване на счупената ръка на средната скулптура и счупените пушки! Погледнете в огледалото на съвестта си и си отговорете колко лева бихте дали за разрушаването на този паметник? Не, не бива! Предложете нещо ново! Издигнете на по-висок етап съществуващата даденост, но не я разрушавайте, не правете тази грешка! Не разрушихме ли вече толкова много? Само глупакът повтаря грешките си, а умният се учи от грешките на другите! Ето сега пред нас се открива уникалният шанс именно ние да отдадем заслужена почит на победителите във Втората световна война, на армията отдала 27 000 000 жертви обикновенни работници и селяни хора от народа. Та кое събитие е по-значително Изложението в Париж или Втората световна война? Помислете! Предлагам Ви да се включим в движението “Да изчистим България за един ден!” Елате до Паметника на съветската армия на 05.05.2012 г. в 10:00 ч. и с чувство на уважение да се отнесем към вече създаденото! С уважение инж. Ленин Велинов Станоев тел. 0887925122 , Е-мейл: leninvelinovstanoev@abv.bg ,