Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 10 януари 2010 г.

Защо шегаджията д-р Филипов така старателно фърля камъни връз демократите - съвсем безпричинно или по нечия поръчка?

Докторът Филипов пак е написал фейлетонец, в който на едно място, сред верните неща, е подхврърлил уж мимоходом една доста злобна реплика срещу демократите, с която съгрешава спрямо истината - явно с оглед да подведе по-младите и неориентираните си читатели. Наложи ми се да реагирам; ето какво написах там:

Докторе, всичко е ОК, ама на едно място пак те излових в прегрешение спрямо истината: абе, човече, що си така надъхан спрямо демократите, та ги обвиняваш в грехове, които просто няма как да се случат?

Ето, твърдиш следното, цитирам точно, за да не кажеш после това-онова, тинтири-минтири; нещата стават сериозни когато някой земе да се мъчи да клевети други хора, в туй число и мен самия; та пишеш следното:

"На 14 януари граждански организации свикват пред НС митинг протест срещу промените в ЗЕС. Ще отида на този митинг, макар, че не съм ходил на такова мероприятие от времето, когато някакви малоумници крещяха по мегафона: „Кой не скача е червен!”. Пък други ме гледаха лошо, даже искаха да ме бият. А мен просто ме мързеше… Но този път ще отида и, ако кажат, ще скачам."

А сега да си имаме уважението де - гледали те били митингуващите "на лошо", на кръв, тъй ли?! Що си кривиш сега душата, а, кажи де? Май съвсем не си бил на тия митинги щом имаш толкова погрешно впечатление за битуващите сред митингуващите нрави. Ще ти кажа каква обстановка цареше там, та да не тръпнеш от глупави страхове. И запомни: ний, демократите, сме много щедри, свободолюбиви, толерантни хора и никого не бихме притеснили ако прояви индивидуалността си.

По-добре да ти кажа какво се случваше на тия митинги, щото ти съвсем нямаш представа. Вярно е, имаше някакви, които крещяха "Кой не скача е червен!" (не знам дали са били малоумници, мен ми се струва, че просто се шегуваха, ала нищо чудно на червените бабички, гледащи иззад пердетета на заграбени след 9-ти чужди апартементи, туй да е изглеждало, че е малоумие (Санким, що лошо има да си червен, а? Теб май също те дразни когато някой говори не срещу друго, ами срещу червеното, срещу самата светиня, а, признай си де, докторе?!).

Та това, че някои викаха "Кой не скача е червен!" не беше толкова злокобно, както теб ти се чини, любезни ми докторе, а то беше ей-така, за разведряване на духовете, пък и щото беше студено. Аз съм бил там, аз самият никога не съм скачал, щото няма човек на тази земя, който да може да ме изкомандва за нещо (просто такъв не се е родил и няма да се роди). Но държа да уточня, че никой не ме е гледал нито лошо, нито на кръв като не съм скачал, и то просто щото доста хора изобщо не скачаха; а тия, дето скачаха, скачаха с усмихнати лица, и никого не са гледали на кръв. Повтарям, лекомислени ми докторе, скачаше се главно по причина да се стоплят хората, щото, ако помниш, оная зима беше доста студена, не беше като тази. И митингуващите бяха премръзнали; ала и това явно ти е изфръкнало от паметта. А как беше всичко по ания паметни митинги можеш да се информираш оттук, докторе: Истината за историческите събития, почнали на 10 януари 1997 година, трябва да излезе наяве.

Та щом теб, както твърдиш, са те били гледали лошо и на кръв, явно си се объркал и изглежда си бил на митинг на някоя друга политическа сила, където митингуващите по обичай са доста злобни и комплексирани хорица с пиетет тъкмо към червеното, пък и към кръвопролитията; ний, сините, затуй чисто и просто се надсмиваме над глупавите страхове на червените; а не сме, както ти се чини, подобни на бикове, които налитат връз червеното; спри да се страхуваш от нас, демократите, докторе, щото съвсем не сме лоши хора! Или пък, допускам, изобщо не си бил на митинг на демократите, а сега послъгваш, за да подведеш по-младите.

Казвам всичко това, щото ний, демократите, докторе (запомни поне това), сме свободолюбиви хора и никого не бихме погледнали лошо или на кръв ако показва някак свободата си - или ако защищава достойнството си. Така че, моля те, недей да насъскваш хората, особено пък по-младите, срещу демократите. Та да имаш много здраве от мен, ама пак констатирах, че си кривиш душата; или пак някой те ръчка да туряш всички в кюпа, ето, сините гледали на лошо когато някой не би скачал, глупости на търкалета приказваш, докторе! За тия щури приказки обаче, иска ми се да не е така, но нищо чудно някой да ти дава и парички; сам прецени кой има интерес от разпрастранението на такива лъжи по наш, на демократите, адрес. Пиша това, щото иначе си уж широко скроен човек, ала чат-пат се изфърляш и пишеш психологически недостоверни глупости. И то, забележете добре, дами и господа, все срещу демократите! Което иде да ми подскаже, че изфърлянето ти не е случайно, ами изглежда играят някакви парички.

Докторе, докторе, ти, драги ми докторе, не разбра ли ти най-сетне, че ний, демократите и антикомунистите (пепел ми на езика, че произнесох тая страшна дума; плюй си в пазвата, докторе!), съвсем не сме страшни хора! Напротив, ний сме най-човечни, усмихнати, ведри и толерантни хора, обичащи най-много от всичко на света свободата. Поради което това, от което най-много се гнусим, са лъжите - или кривенето на душата по користни и нечестни подбуди!

Хайде, жив и здрав да си, драги ми докторе! Ще те дебна винаги, когато почнеш да хвърляш камъни в бостан, който не заслужава това. То камъни се хвърлят по дървета и бостани, отрупани с плодове, а не по киселици, които за нищо не стават; така че като хвърляш камъни по нас, демократите, ти всъщност без да искаш ни правиш комплимент.

Искам да кажа, че като не си ходил на митинг на сините през януари-фувруари 1997 година просто съвсем не беше нужно да си го измисляш. Щото ето, моя милост, дето младостта й мина по тия митинги, те излови в грозно злословие. Явно си ходил по съвсем други митинги, където действително всички скачат когато "Партията" командва...

4 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,
Доктора е бил на митинга за да гледа сеир, а играчите не обичат кибиците.Може и провокации да е правил, ако и там ги е нарекъл "малоумници" или "циркаджии"/както ни наричаше Серго/

Анонимен каза...

Казват, че чувството за хумор е мярка за интелигентност, а тебе там хич те няма. Милият той обиден демократин, а като си бил там помниш ли мазната усмивка на Костов, гледащ как скачат глупаците? Помниш ли как обърна надеждите ни в пари и си ги прибра? И не се прави на лично засегнат от Доктора, така се пени някой дето е гледал "революцията" вкъщи по телевизията.

Ангел Грънчаров каза...

Не може обаче да ми се отрече една моя способност: умея да бъркам в най-потайните ъгълчета на душите на червенушковците! Вопълът на червената душа по-горе е илюстрация ца това: карам ги направо да пикаят газ; те затуй ми са така обидени и беснеят по мой адрес. Бравос на мен!

Тръгвам с ведра усмивка на работа днес! Приятна седмица на всички, които презират кастата на комунуидите!

Анонимен каза...

Умееш ти да бъркаш на едно друго място, ама карай, щом ти е вкусно :)Виждам че и друго умееш, сам да се тупаш по гърба, не е лесно, бравос на теб! Друго май не умееш, ама нали затова си станал философ и псевдодемократин.