Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 5 март 2010 г.

Русофилството е най-голямото проклятие на България...

Цитат от Захарий Стоянов:

“Моля ви се, где на друго място под ясното небе има такова блаженство, каквото съществува в България – особено по селата? Когато нашите сиромаси освободители (простите солдати) преминаха в България, още на Свищов те прехапаха език.

Като видяха, че братушките, за които те имаха понятие от по-напред, че са някакви си същества без облекло, без къщи и покъщнини, ходят по улиците да подават ръка на проходящите, като ги видяха, казвам, че на всякого в къщата могат да се поберат по 20 техни семейства; че яхърите им са сто пъти по-добри от техните в Русия хашеви и изби, неволно почнаха да псуват.

„Проклети братушки! От какво се вие оплаквахте? От какво искахте да ви освободим?“ – питаха те, нещастниците, нашите селяни, а тия последните им отговаряха: „От турки и черкези, братушко.“

Posted by Стамбо

Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:

“Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгарско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ В. Лъвский

Ето ви и друг „русофоб“ какво е писал, казва се Захарий Стоянов:

„По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава.

Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла.

Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села.

Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!“

Ако и това не ви стига, четете Вазов, комуто дължим популяризирането на термини като „братушки“, “ турско иго“ и т.н., но му е стигнал патриотизмът да се възмути от руската агресия срещу България през 1916 г. със следното стихотворение:

ИВАН ВАЗОВ

На руските воини

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки…
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо…
Как ръце сега да разгърнем?

Дошле сте да браните,клети,
на хищник грабежа хайдушки,
та вместо любов и привети
вий срещате нашите пушки.

О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чудесен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно по любим я ния.

За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!

Posted by Иво Инджев

Русофилството е проклятието на България...

Posted by Kostadin

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

14 коментара:

Petar каза...

Демокрацията уважава различното мнение. Както може да има русофоби, така може да има и русофили, че даже бразилофили, тогофили и други. Вие мразите ли почитателите на Того?

Ангел Грънчаров каза...

Аз лично никого не мразя. Даже и тия, които за шепа руско злато продават родината си. Не става дума за мразене: съчувствам им. Защото нечистата съвест е огромно бреме: за справка прочети нещо от великия Достоевски...

Петър каза...

Г-н Грънчаров, сигурен ли сте, че през Първата световна война, за която се отнася Вазовото стихотворение, бяхме в правилната коалиция? Моята съвест си е чиста. Никога не съм ходил на манифестация на седми ноември в чест на "великия" СССР. За сметка на това винаги съм симпатизирал на руснаците, които всъщност най-много пострадаха от болшевизма.А защо съм русофил, съм писал неведнъж.Това си ми е вътрешно убеждение и ви съжалявам, че не разбирате, че хората могат да бъдат различни, а не еднакви като на манифестация за седми ноември. Радвам се, че съм един от "самостоятелно мислещите хора, които имат какво да кажат и го казват смело и без увъртания".

Ангел Грънчаров каза...

Няма никакъв проблем, че мислите така, стига изобщо да мислите. Щото някои просто робуват на митове и предразсъдъци, а не че мислели това или онова. Ето за това става дума.

А иначе вий си имайте каквито искате убеждения, това е прекрасно. Имаме свобода. Впрочем, на манифестации ходехме само по причина на това, че в 1944 година у нас стъпи руско-съветски ботуш; щото Вие го казвате така, че сякаш аз съм виновен за ходенето на манифестации...

Искам само да ви напомня, че човек, който сам не е способен критично да погледне на собствените си убеждения, всъщност не ги мисли, а просто вярва в тях. Има огромна разлика между двете.

Петър каза...

Мисленето се изразява в това да се прави разлика. Аз лично намирам голяма разлика между руския и съветския ботуш. Да не забравяме все пак, че съветският ботуш стъпи у нас и благодарение на сегашните ни господари. Олицетворение на съветския ботуш е Сталин, който, ако не знаете, е грузинец.А грузинците са наши приятели в момента и се гласят да ни стават все по-близки.
Лично познавам мислещи хора, за които не е имало земна сила да ги закара на такива масови мероприятия като манифестациите. Лично познавам мислещи хора, които са отказвали да сътрудничат на Държавна сигурност. Лично познавам един от стотината истински дисиденти в България.Аз не ви обвинявам, но ми е интересно да ми отговорите защо вие като личност сте ходили на манифестации.Не сте ли усещали фалша на цялата история?
А що се отнасая до вярата - аз вярвам в Христос и това ми харесва. Към всичко останало, повярвайте, се отнасям със съмнение.И пак ви питам - смятате ли, че и в двете световни войни участвахме в коалиции, които да ни донесат победа и оттам реализацията на националния ни идеал?

Piperkov каза...

Винаги съм казвал, че турското робство е като детска игра в сравнение с комунистическото иго наложено ни и контролирано от ссср! Разбира се имам в предвид моралните, културните, религиозните, патриотичните и естетически травми, незаличими още много години на пред в бъдещето...

Ангел Грънчаров каза...

Петър, дали едно робство е руско или съветско според мен няма особено значение. Не мога да разбера защо Вие предпочитате руското робство, което имперска Русия се е стремяла да подсигури на току-що "освободената" България, пред съветското робство и окупация, което Съветска Русия ни подари през 1944 година.

Значи, логиката Ви е крайно извратена: за това, че съм ходил на манифестации, съм виновен аз, а не тия, които са ме задължавали да ходя, и то не само мен, а целия народ, до последния човек. А пък тия, които ни направиха комунистически роби, са твоите любими сталинови воини, пък дали ще ги наричаме "руски", или "съветски", или "червени", или "комунистически", разликата е нищожна и несъществена...

Впрочем, Петър, един въпрос и от мен, понеже се афиширахне като "вярващ"; впрочем, Путин също е "вярващ", Гоце също; та в тази връзка Ви питам: Вие лично как оценявате "православната християнска вяра" на кагебиста Путин?! Какво християнско има в това, че още със стъпването си в длъжност той направи така, че да загинат десетки руски морячета в подводницата "Курск", после да бъдат избити децата на Беслан и какво ли не още. Ще ми е интересно да се запозная с разсъжденията Ви на тази тема

Петър каза...

Г-н Грънчаров,вие пак се оправдавате с времето и пространството. Ако искате лично ще ви запозная с хората, които ви цитирих и които успяваха ако не да преборят системата, то поне да скатаят, да не се нагаждат към нея и в крайна сметка и да й се подиграят, докато вие сте махали с червения карамфил. Посочете ми точните години на руското робство в България и името на генерал-губернатора на "Задунайската губерния". Срамота е да се обругават руските кости, които лежат в България и на които не могат да се обуят ботуши. Давате ми погрешни примери за вярващи хора. Честно казано, досега вярващ болшевик не съм видял. А и хората, които ми цитирате са много повече съветски. Аз в тях руско не виждам. Не знам къде вие го виждате. Разликата е съществена.Грозно е и да се спекулира със смъртта на хората. Не английското правителство е виновно за потъването на "Титаник". За трети път моля за отговор - смятате ли, че и в двете световни войни участвахме в коалиции, които да ни донесат победа и оттам реализацията на националния ни идеал?

Ангел Грънчаров каза...

Петре, гледам, че във въпроса си, който така упорито ми поставяте, дума по дума повтаряте реченото наскоро от руския емисар в НАТО Рогозин, който упрекна България, че и в двете световни войни не била заставала на "правилната страна". И че и този път България пак не била застанала на "правилната страна", понеже взе страната на Запада, а не на "Матушката". Та понеже така упорито повтаряте въпроса на Рогозин, ще Ви отвърна така: с поведението си показвате само това, че нашите русофили винаги са били не нещо друго, а само маши и пачаври на кремълския си господар. Много некадърно обаче се издадохте кому служите - и кой Ви вдъхновява :-)

Петър каза...

Тук се проявява Вашата изключителна прозорливост, дължаща се на отличното Ви познание в областта на психологията на масите.
Но освен на Русия служа и на вечните и съюзници САЩ и Англия.

Ангел Грънчаров каза...

Радвам се за Вас че все заставате на правилната страна :-) аз нямам тоя талант...

Петър Калинов каза...

:)))...

Unknown каза...

Моля изгледайте го,снощи го даваха по РТР
https://www.youtube.com/watch?v=QXCUEt4kt5k&feature=youtu.be&app=desktop

Unknown каза...

Моля изгледайте го,снощи го даваха по РТР
https://www.youtube.com/watch?v=QXCUEt4kt5k&feature=youtu.be&app=desktop