Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 16 март 2010 г.

Отворено писмо с призив за реформа на БАН и университетите

Отворено писмо за БАН, ВУЗ и еврореформата

Доц. д-р Стефан Пенов (дългогодишен преподавател в СУ и 11 год. експерт в НС на РБ, 36 до 40, в момента ст.н.с. ИФИ-БАН)

В началото на статията ще отбележа, че патосът й не е насочен срещу учените от институтите на БАН, нито срещу Университетските преподаватели. Като колега на едните и другите искам да покажа жестоката същност на останките от тоталитарната система в науката и висшето образование. Ще подчертая и необходимостта от европейско законодателство и реформи в тази сфера.

На 4 март 2010 г. УС на БАН и послушното Общо събрание за пореден път ни „изненадаха” с предложения. Не останаха по-назад и група клакьори от т.нар. „движение на младите учени” с новоизлюпения доцент Хр. Лафчиев, вероятно Лили Ангелова и т.н Навремето всички те бяха против МОН и НДСВ и против министрите на НДСВ - искаха повече пари, но не искаха никакви реформи в свещената крава и храма на науката - БАН. Сега отново защитават тоталитарното ръководство на БАН. Никак не се смутиха от факта, че 44 агенти на ДС заемат ръководни постове и заедно с номенклатурни кадри тероризират институтите и почти всички учени в Академията, а чрез тоталитарно-азиатския орган ВАК – контролират цялата научна общност на България. Не че във ВАК или СУ и др. ВУЗ агентите на ДС са по-малко (предполагаме, че са двойно повече) или са по-добри – просто все още не е публикуван списъкът им. Тези хора отдавна използват мрежовите структури на бившите служби като лост за нелоялна конкуренция и средство за тоталитарна власт над учените и финансите.

Акад. Саботинов, Вие сте солиден учен – това още ли няма значение за Вас!? Тогава, подайте си оставката!

Днес обаче в УС си намериха още „по-лоши” министри – министърът-еврореформатор в науката и образованието - доц. Сергей Игнатов, който не желае самостоятелно да е член на ЕС и полага геройски усилия да въведем принципите на Магна Харта и Болонското споразумение, и финансовият министър С.Дянков, който не иска да финансира мафиоти. Г-да от ВАК и от УС на БАН, вие наистина сте феодали, при все че поне част от вас са и учени. Що се отнася до финансирането им, то науката и образованието са безценна инвестиция. Нито Моисей, пишейки Тората с 613 морално-юридически норми, променяйки с това хода на историята; нито Платон и Аристотел, а с тях античните елини и съвременните гърци, както и древните римляни - преформулирали моралните и юридически норми в Римско право - фундамент на съвременната юриспруденция, са мислели за друго освен за възхода на цивилизацията и благоденствието на гражданите. Още повече, че знаем какви значителни проценти от бюджета си отделят развитите страни за наука и образование. Само че, пари се дават на този, който може да прави фундаментална и приложна наука и качествено да я преподава.

УС на БАН сега ни предлага една поредна стахановска реформа, чиито резултати са: сливане или закриване на институти, съкращаване на учени от уж” експертните комисии” с назначени от УС наши момчета и момичета. Самото ръководство на БАН през 2009 г. поръча експертна оценка от учени на EС, но сега отказва да се съобрази с резултатите от нея.Почти всички институти на БАН получиха оценка предимно „А” и по-рядко „B”. Същото не може да се каже за ръководството на БАН - ЦУ, спрямо което са отправени редица препоръки, на които не се дава гласност. И така, вместо да изчака гласуването на новите европейски закони за: Развитие на академичния състав, Висшето образование и промените в тоталитарния Закон за БАН (приет 1991 г. още от ВНС) УС на БАН бърза да си разчисти сметките с неудобните учени!

А по принцип реформата трябва да започне с демократичен избор на нови ОС и УС на БАН, т.е. отгоре! Само че номенклатурните кадри желаят на всяка цена да запазят властта, привилегиите и огромните пари, които си разпределят. Като пример: обикновен н.с. получава около 450 лв., старши научните сътрудници между 600 и 750. В ЦУ на БАН дори средната заплата на стотиците чиновници е към 840 лв., на академиците се полагат 2400 лв. (къде в Европа има такава титла!? – това може да бъде само почетно отличие за заслуги с еднократна премия при удостояването). За по-големите шефове и депутатските заплати са малки. Те успешно конкурират заплащането на министрите. Да се чудим ли тогава,че ЦУ харчи повече от 10% от бюджета, а под 90% остава за 69 института, където се извършва реалната научно-изследователска работа?! Тук дори не смеем да питаме как се управляват банковите сметки, дарените и придобити за 140 г. имоти на БАН, за командировките и отдаването под наем; нито откъде се взеха 200 000 Е за заплащането на евроекспертизата, която е в полза на институтите, а не на ЦУ.

Съобшавам с удоволствие и за 2 успешни демократични начинания на достойни учени с европейски дух от БАН.

1.) Група учени от десетки институти на БАН подържат министъра реформатор доц.Сергей Игнатов. Ние искаме оставката на цялото ръководство на БАН начело с акад. Саботинов и неговия заместник - агента на ДС акад.Косев, който и в момента е член на хайдушкия Станишевско-Първановски Президиум на ВАК! Тук нека отбележим само, че Станишев назначи ВАК при подадена оставка в седмицата преди да отстъпи премиерския пост на Б.Борисов. т.е. на 21 юли. А че нямаше номинации – знаем всички учени, но някои от нас знаят и, че списъкът е спуснат от др. Гоце?!

И УС на БАН не оправда доверието на учените и прави псевдореформа, без да се съобрази с Експертизата на международната комисия на Европейската академична асоциация, която високо оценява учените от институтите и не каза нищо добро за ЦУ на БАН. УС на БАН е тоталитарен орган по стария Закон, приет от ВНС през 1991 г. Сега тези недемократично избрани велможи на бившата номенклатура или явни агенти на репресивния апарат на ДС са готови да пожертват нас, учените и да искат оставката на демократично избрания министър-еврореформатор!

Първото се състои в закриване и сливане на солидни научни институти - получили висока еврооценка и с доказали себе си български учени, цвят на българската и световната наука. Второто - исканата оставка на министъра, е директна намеса в политиката от страна на ръководството, което нито сега, нито преди и никога и за нишо не ни е питало и това не е мнение на нас - учените! Смятаме, че тоталитарните номенклатурни кадри са готови да пожертват всички и всичко - само и само да запазят незаслужените си с нищо власт, привилегии и финансови облаги.

Господа от УС на БАН, членове на ОС и отделни – назначени отгоре директори на институти, ако вие се държите като политици, то ние и новите демократични правителство и парламентарно мнозинство ще се държат с вас като с политическа партия! Моля не забравяйте, че има Магна Харта и Болонско споразумение на евроуниверситетите и научните институти и България вече е член на ЕС! Господа от старата номенклатура! Вие може да сте същите, но ние сме демократи, които искат либерален дух в науката и най-вече сме европейци.

Да отбележим, че подписката тръгна от И-та по литература и ст.н.с. Едвин Сугарев, Елка Димитрова, Николай Аретов, Пенка Ватова са сред инициаторите. Не е задължително всички да мислим еднакво - важното е да сме учени, европейци и демократи и да желаем една работеща БАН.

2.) На 2 март 2010 по инициатива на старши научните сътрудници от ИФИ-БАН: Ст. Пенов, Ас.Димитров, М. Табаков, Вл.Стойчев, П.Спасова и др.Общото събрание на учените от ИФИ гласува с мнозинство (23-6-1, при около 20 отсъствали) искане за оставката на аонсовския проф. Васил Проданов. Иска се оставката му като Директор на ИФИ и член на Общото събрание на БАН. Основанията за това са ясни:

а.) Доказан агент на 6-то управление на ДС (цели 10 год. в отдели за работа срещу идеолoгически отклонили се учени, етническите и религиозни малцинства). А днес е превърнал ИФИ едва ли не в частно-семейна фирма, заедно с Председателя на НС и съдружника си във ВАК и БАН - проф. Димитър Цацов.

б.) Поддържа тоталитарно и еднолично, а не либерално управление на научната дейност; включително с ксенофобски и антисемитски писания и действия.

в.) Не защитава интересите на учените и науката, а работи срещу тях в полза на състав и занимания с политика, толерирайки кадрите не по доказани заслуги. (Казаното до сега е достатъчно за предмета и идеите на статията, а в др.материал или интервю ще разкрием за любителите на жестоки и плашещи фабули уродливото лице на явлението Проданов).

В случай че не желае да запази достойнството си и не се оттегли доброволно, то следващото общо събрание ще го освободи от поста представител в ОС на БАН. За съжаление, тоталитарният устав и закони за Научни Степени и Звания и Законът за БАН не ни позволяват да го отстраним като Директор, нито да сменим ВАК, пълен с агенти на ДС и номенклатура от времето на др. Тодор Живков! Няколко хиляди учени и преподаватели чакаме с нетърпение отмяната на тоталитарно-азиатските закони от НС и влизането в сила на новите европейски закони за: Развитие на академичния състав; Закон за Висшето образование и Закон за БАН. Не бива да се забравят и промени в Закона за средното образование. Трябва да подкрепим с всички законни средства усилията на правителството и министъра-еврореформатор!

Същевременно ОС на учените от ИФИ излъчи Комисия в състав: ст.н.с. .д-ри или дфн: Ангел Стефанов, Елена Петрова, Таня Батулева, Владимир Стойчев, Асен Димитров, Стефан Пенов, Мартин Табаков и н.с. Кристиян Енчев. Основните моменти от нашето обръщение вече са известни. Главното е: ”Мораториум върху реформата до приемането на новия Закон за БАН, нов Устав и нов Правилник на БАН….”. За нас от ИФИ борбата за демокрация и една работеща БАН продължава на ОС на научния състав на 16 март, 2010 г.

Сред исканията на различни учени, които споделям и вече съм предоставил на експертите от МОМН, чрез министър С.Игнатов, са:

А.) Мандатност (каквато липсва) на всички длъжности – до 2 мандата. Невъзможност едно лице да заема по няколко длъжности едновременно.

Б.) Безусловна изборност, а не назначаване от УС, НС или ди¬ректора, за всички позиции – от зав.секция (катедра, директор, до Президент на БАН).

В.) Премахване на демократическия централизъм, т.е. решенията на общите събрания на учените да са абсолютно задължителни за директори и НС, а Общото Събрание на БАН (ако в новия Устав го запазим) да е над УС, който има представителни, но не и управленски функции.

Г.) Отделяне на институтите от тоталитарната власт на ЦУ и УС на БАН. От второстепенен разпоредител с бюджета – институтите да се определят в юридически лица със самостоятелен бюджет. ЗАПАЗВАНЕ на институцията БАН като национална ценност с общоевропейска стойност, но ЦУ да има само координиращи, а не властови функции.

Инстититите нямат нужда от черна кутия между тях и държавните субсидии и поръчки, нито от назначени тоталитарно кадри или раздут административен апарат.

Д.) Да се насърчават, а не заставят, учените за интеграция на дейността с ВУЗ и обратното – ВУЗ да търси интеграция с БАН. Като пример мога да посоча Солунския у-т “Аристотелес”.

Е.) Да се опрости административно, но не и по научни критерии, процедурата по получаване на степента “доктор” и званията асистент, доцент и професор. Да се дава възможност за бързо и справедливо развитие на младите учени и преподаватели. Да се въведат единни критерии за присъждане на научни степени и звания. Във ВУЗ и БАН да има Европейски научни степени и длъжности, които да се придобиват с открита процедура без тайни гласувания и уговорки, а чрез жури с явни 5-7 рецензии и становища.

Ж.) Да има свободно движение на студенти, преподаватели и учени между различните ВУЗ и научни институти.

З.) Запазване имотите и авоарите на БАН от домогванията на икономически групировки, но в полза на цялата Академия, а не за паразита ЦУ.

И.) Пълна забрана за политическа дейност в научните институти и ВУЗ и спазване на принципите: изборни директори-мениджъри; НС – чисто научен орган; цялата власт – в Общото събрание на научния състав; статутът на „академик” – почетно звание без привилегии; координацията на БАН да се извършва от демократично избрания Съвет на директорите и само с 1 председател и 1 зам.председател или секретар.

Само така ние ще имаме една работеща БАН. Важно също така учените да си дадат сметка, че именно УС на БАН и Съветът на тоталитарно назначените директори (сред които има и отделни хубави изключения!) искат запазване на статуквото и предлагат псевдореформа с цел освобождаване от неудобните-непослушни колеги и запазване на тоталитарната си власт, пари и привилегии. И напротив: тъкмо доц. С Игнатов, подкрепян от демократичното парламентарно мнозинство, правителството и Комисията (в състав от над 10 хабилитирани учени) на старейшините по образование, наука и култура към управляващата партия подържат идеята за модерен и европейски законодателен пакет. В момента по-скоро държавата, отколкото ЦУ на БАН, мисли за една работеща Академия и запазване на Институтите и научния потенциал. На многобройните тоталитарни манипулации, усвоени от някои ръководители на академията в ДС, АОНСУ и сп. ”Ново време”, че ще закрият БАН или ще отнемат автономията й, няма да се спирам – те са под достойнството ми на учен и преподавател. Ще отбележа само, че като парламентарен експерт и в законотворческата си дейност установих следното: БАН, Св. Синод на БПЦ и Сдружението на занаятчиите в България съществуват ex lege, т.е. по право и не се закриват със закон или постановление. Как в действителност ще направим реформата – добре или още по-зле – зависи от нас! Нека, обаче, не разрешаваме на никого да си играе с бъдещето на учените и науката в България.

stefan_sal@mail.bg

Поемам лична отговорност за информацията: доц. Д-р Стефан Пенов -11 г. безпартиен експерт в НС на РБългария


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: