Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 23 май 2010 г.

Писмо до български издателства с плахата надежда някое от тях да дръзне и стори нещо съвсем безумно: да издаде една книга за българското образование!

В навечерието на 24 май, изпаднал вече в пълно отчаяние относно възможността да намеря финансови средства за да издам книгата си ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ, тази сутрин сядам да пиша писмо до някои български издателства, които евентуално биха могли да проявят интерес към една книга, третираща темата за българското образование. Биха могли, ала съвсем не е сигурно че ще проявят такъв интерес. Но по съвета на един интернетен познат - той, впрочем, единствен откликна на моите апели за помощ по проблема за издаването на книгата! - се реших да прибягна и до тази последна стъпка.

Ето какво писмо написах на издателите:

Уважаеми господин (госпожо)...,

Казвам се Ангел Грънчаров, философ съм по образование. Вече 27 години работя като преподавател по философия в средното и висшето образование. Написал съм и съм издал до момента 13 книги, една част от които са учебници и учебни помагала по философия, психология, етика, логика, някои от тях са одобрени от МОН. Във всичките тия години живо съм се интересувал от проблемите в българското образование, писал съм статии по тия теми още преди 1989 година, някои от които са излезли в списания и вестници като "Философска мисъл", "Народна Култура" и пр. От 1994 година ръководя частния ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТТА HUMANUS, в който група философи, социолози, психолози разработваме практически приложими проекти и стратегии за решаване на натрупалите се проблеми в сферата на образованието и личностното развитие на младите хора. В последните години упорито работих върху един проект за същностна реформа на българското образование и в тази връзка написах поредици от статии, които съм публикувал в своите блогове: HUMANUS - дневникът на философа Ангел Грънчаров и също СВОБОДНА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ. От 2009 година заедно с група свои съмишленици и сътрудници издаваме (в книжен вид) философското списание ИДЕИ, от което излязоха вече 3 книжки, в които също се третират проблеми на философското образование на младите и нравствено-психологическата и духовна ситуация в нашата страна. Предприемал съм и други инициативи, свързани с голямата тема за българското образование, която, както изглежда, стана не само тема, но и съдържание на живота ми.

От няколко месеца ме обзе идеята да събера на едно място всички свои текстове, които съм писал през годините за българското образование. Сторих го, събрах не само публикациите ми в интернет, но и в различни книжни издания, вестници, списания, даже книги, излезли преди години. В резултат се получи книга, която структурирах по един провокиращ мисълта начин; дадох й (засега) заглавието ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ (виж съдържанието й). И ето че книгата вече е готова, ала възниква неизбежния въпрос за най-трудното: търсене на неин издател.

В тази връзка се обръщам към Вашето издателство: ако една книга за българското образование се съгласува с Вашите издателски планове, с профила на издателството Ви, ако проявите интерес към издаването на книгата ми, моля да ме известите. Готов съм по Ваше желание да Ви предоставя и ръкописа на своята книга. Ще се радвам една необходима и полезна за българското образование книга да излезе във Вашето издателство.

Може би е символично и симптоматично това, че пиша своето писмо в навечерието на 24 май, празника на българската просвета, култура, наука, образование, празника на българската духовност.

С поздрав и пожелание за успехи във Вашата благородна дейност: Ангел Грънчаров, философ


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: