Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 27 юни 2010 г.

Отзвук за вчерашния гей парад - и моите поздравления към участниците и организаторите за културното му провеждане

Е, мина гей-парадът - и тази сутрин, забелязвам, Вселената не е отишла по дяволите, както ни обещаваха старците от Синода и най-яростните хомофоби, крещящи с пяна на устата, че ако не се забрани "отвратителното гейско сборище", Вселената няма как да не продъни; е, нищо й няма на Вселената, слава Богу.

Искам в тази връзка да поздравя участниците и организаторите за културното, за цивилизованото провеждане на тази крайно необходима за нравственото и за ценностното оздравяване на обществото ни проява; поздравявам ви за успеха, така и трябва, никога не показвайте малодушие и бъдете все така смели! Искам да поздравя и хомофобите за това, че не са дорасли до нивото на своите събратя от най-напредналите в туй отношение страни в света, именно, братска Сърбия и братска Русия; не се мъчете да достигнете по простотия вашите сръбско-руски братя, не си струва, ний все пак сме в Европа - и трябва да си останем там! Или искате да се преселим в Средна Азия, а?!

А ето сега и един коментар, който ми се вижда показателен и поучителен в някакъв смисъл - и това ще бъде последен, да се надяваме, отзвук на моя блог по темата; написала го е една жена, нарекла се Ива:

Подкрепям изцяло демонстрацията на хомосексуалните в България, като приемам този парад като отдавна необходима демонстрация за повече търпимост към различните маргинализирани общности в България.

Търпимостта към гейовете навсякъде в развития свят е белег за зрялост на обществото – хомофобията и мизогинията нямат място там. Това не е морален, а политически въпрос. Това е естествена и необходима съставка в коктейла на свободата на човека.

Дискусията за моралната страна на този въпрос в зрелите общества се разглежда под формата на обществен дебат, а не с насилие. Такъв дебат все още има на „Запад“ и той няма да приключи скоро. Ключовата дума тук е „дебат“, който вече също се е превърнал просто в тема на консервативните религиозни общности, защото отдавна е прието и доказано, че (хомо)сексуалността не е стойностен израз на личността и нейните способности и качества.

Що се отнася до мизогинията в България, достатъчно е човек да се заслуша в текстовете на 90% от чалгите, за да чуе зле прикритото женомразко съдържание. Колкото и да си говорим за прословутата „толрантност“ в България, ако сме честни, трябва да си признаем, че това, което наричаме „толерантност“, всъщност е чиста проба непукизъм. Българската толерантност се изразява в цикъла „имаш проблем – игнорираш го – нямаш проблем“. Това не води до решение на проблемите, особено за онези, които са набедени за извор на проблема.

Точно това е причината за демонстрацията на гейовете – цяла демонстрация не може да бъде игнорирана толкова лесно. А хомофобията е основна съставка на мачизма. Колко е доминантен той в България, моментално се вижда в примера на премиера и президента: единия набил приятеля на дъщеря си, а другия хойка на жена си. И двете се приеха като пример за мъжественост.

Неслучайно постоянно се подчертава „мъжеството“ на Б.Б. (което многократно се е случвало и във форума на този блог). Хомосексуален кмет на столицата или лидер на партия (която в момента участва в управляващата коалиция – въпросният политик е външен министър на Германия, канцлер на която е жена!), както в Германия е нещо, което още много време няма да се случи в България.

Това казва тази мъдра жена. Понеже имам голяма уста, аз, без да се сдържа, написах там следните думи, за които съжалявам, но, както се казва, хвърлен камък, не можеш да го спреш вече:

Ива, казват, че и нашият външен министър бил с не съвсем „правилна“ сексуална ориентация, така че сме наближили германците в туй отношение – ако е истина това де. Не знам, изобщо не ме интересува каква е сексуалната ориентация на този или онзи, но като психолог знам това: който прекалено натрапчиво демонстрира пред обществото своята мачистка или хомофобска същност, явно сам съвсем не е сигурен, че това е точно така (има някакви съмнения в това отношение, но да ги прогони, му се налага да се представя за „супермъж“).

С това не намеквам нищо за никой, особено пък за нашите най-първи държавни мъже. Б.Борисов обаче благоразумно си замълча тоя път за гей-парада, вместо, за да се хареса на мнозинството, да го заклейми; явно някой му е дал съвет да не дразни Европа и Америка, което е правилно…

Ала за сметка на това загуби некой и друг пункт от рейтинга си, брях, да му се не види, какъв ужас?!

(Забележка: Тия два коментара взех от ТУК. А приложените снимки са на фотографа: Георги Кожухаров от в-к ДНЕВНИК)


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

3 коментара:

Анонимен каза...

Ангел Станоев каза...

Случи се така, че минах напълно непреднамерено покрай педалското сборище тази вечер, на път от Орлов мост към Университета. По огражденията и трите кордона жандармерия веднага се разбра. Не знаех, че са си организирали сборището на толкова подходящо за тях място - до паметника на съветската армия. Площадът беше препълнен с педали, вътре в огражденията нямаше никакво празно място. Яйце да хвърлиш, все някой педал ще улучиш, както се казва. Хиляди бяха, хиляди. Не знам защо, а и от кого ги пазеше жандармерията, тъй като те бяха многократно повече от нас, нормалните преминаващи по тротоара до огражденията. А може би пък са ни пазели нас, откъде да знам. Поспрях се, позяпах. Оглеждах се, очаквайки да видя Радан с нахлузени прашки на врата, но не можах. Нямах много време за губене, тъй като имах уговорка с познат, за която замалко да закъснея, и отминах.

Анонимен каза...

Анонимен каза...

Е, щом мина без проблеми това не означава ли, че българското общество вече е узряло и е толерантно спрямо гейовете? Изключете църквата от това число. Парада свърши, няма пострадали, българските хетеросексуалисти са толерантни спрямо хомосексуалистите и дори нужните промени в законите ще се приемат(а дано). Въпросът ми обаче е - при тези обстоятелства, догодина ще има ли пак парад?

Rien каза...

А защо да няма парад догодина?В Германия има през месец в различен град. Ако ти стане скучно и не можеш да дочакаш София Прайд , заповядай другия месец в Лайпциг.