Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 юни 2010 г.

Творчеството на младия български художник Христиан-Христосий: В търсене на духовното

Уважаеми господин Грънчаров,

Интересувам се дали във Вашето списание ще приемете да поместите кратка статия за творчеството на млад български художник от София. Към тази моя идея стигнах, след като прочетох Вашия блог и статия - Апел за подкрепа и насърчаване на представянето на талантливи български художници в чужбина - написана от Вас, касаеща съдбата на младите творци.

Ако имате желание да се свържете с мен, моля да ми пишете в удобно за Вас време.

С уважение: Олга Махри

Здравейте, г-жо Махри,

Благодаря Ви за писмото! Нашето разбиране е, че списание ИДЕИ следва да дава трибуна за всякакви идеи, в това число и такива, които касаят естетическата сфера, сферата на изкуството (художествени идеи, разбирания за смисъла на изкуството и пр.). Така че Вашето предложение да изпратите статия за изкуството на даден художник е добре дошло; моля да ми изпратите статията, ще се радвам да е написана така, че да излезе в нашето списание.

С поздрав: Ангел Грънчаров

Уважаеми господин Грънчаров,

Благодаря, че зачетохте с уважение моето обръщение към Вас! Изпращам статията и в удобно за Вас време, ще ми бъде изключително радостно, ако в YOU TUBE: HRISTIAN-HRISTOSIY разгледате кратки филми за художника, а така също може да се запознаете с творчеството му от личния сайт.

С уважение: Олга Махри

В ТЪРСЕНЕ НА ДУХОВНОТО

Когато разглеждам творчеството на младия български художник Христиан-Христосий, винаги изпитвам голяма гордост, че в България се раждат прекрасни творци.

Роденият в София през 1984 година художник е потомък на старо софийско семейство. В културно-религиозна обстановка преминават детството и юношеските му години. Влияние върху творческата му насоченост има неговата баба по майчина линия, която в най-ранната му възраст открива, че в него е заложен талант на художник. Майка му е поетеса и художник, но предоставя възможност младежът самостоятелно да докаже дарбата си. На 11-годишна възраст, той рисува илюстрации към нейна стихосбирка и илюстрира творчеството й в "Църковен вестник" - орган на Българската православна църква.

Съдбовни неудачи внасят допълнителни емоции в най-крехка възраст, което по особен начин променя мисленето на бъдещия творец. Само изстрадалият художник бива честен и справедлив в създаването на художествено произведение. Макар и млад, се впуска в собствени духовни битки. Неспокойна и противоречива натура, Христиан-Христосий следва себе си и духът, способен да устои на съдбата. Свободолюбието, християнските ценности, интересът към обикновените човешки чувства, са отличителни черти на неговия дух.

И това е основната линия на творчеството му. Надарен с изключителна сила на въображението и последователност, пред него се отварят все нови възможности и идеи за творческо доказване. Автопортретната живопис е изпълнена с чувства, емоции и себеизследване. Любима тема на Христиан-Христосий са библейските сюжети, които успешно претворява в картините си. Християнските добродетели, съпътствали неговите родственици през годините, са водещи при отразяване на библейски сцени от Стария и Новия завет на Светото Писание, което детайлно и задълбочено изучава.

Без излишно самочувствие, благодарение на школата на живота, с вродена способност да наблюдава, съобразява и претворява, младият художник е всекидневно сред картините си, които са част от него и където може да се себеизразява. Задълбоченото изучаване на човешката психология му помага при рисуването на портрети, където често използва силни контрасти, дълбочина и чувственост към страданието на човека.

С духовен копнеж и съпричастност създава исторически и митологични сцени, пейзажи, натюрморт. Работи в областта на малката пластика, където с любов отразява майчинството и народните обичаи.

Напълно решен да се посвети изцяло на изкуството, да работи упорито и всеотдайно - в това намира смисъл в живота.

Убеден е, че съвременното българско изобразително изкуство ще получи признание.


Автор: Олга Махри


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

Няма коментари: