Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 26 юни 2010 г.

Диалог за нехристиянската по дух и така яростна нетърпимост на някои "най-правоверни православни" спрямо "обратните"

Нали четохте прословутото ИЗЯВЛЕНИЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ-БП относно предстоящия на 26 юни 2010 г. гей-парад в София. Прочетете го непременно. Ако не сте го чели вече де. Е, и какво усетихте като го четяхте, като се докоснахте до фанатизъм от рода на този:

Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази „мерзост на запустението" (Дан. 9:27), която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога - Творец на всичко видимо и невидимо.

На мен такива думи ми звучат познато: така навремето БКП клеймеше "неправилно мислещите и неправилно живеещите"; същият комунистически дух вее от писанието на достопочтените владици, което изобщо не е чудно: някои тях са били "непреклонни до гроб бойци от тихия фронт" на така наречения "железен юмрук" на БКП, именно, са били агенти на ДС; а пък Негова Светиня, дядо Максим де, патриархът, е бил, казват, един най-скромен полковник от същата тая ДС; пловдивският Николай пък няма как да не е служител на разузнаването на една друга държава, към която изпитва такива топли и силни коленопреклонни чувства.

Та затова няма защо да се чудим защо така неистово крещят иначе "човеколюбивите" старци; ако бяха поне малко християни, щяха да се засрамят от самите себе си; ала, за щастие, както си личи, по манталитет нямат нищо общо с християнството, докато имат много общо със сатанизма във всичките му разновидност; особено, както казах вече, с комунистическия сатанизъм.

Абе страшна работа са владиците ни, човек не знае какво да каже вече: пълво безсрамие, а пък църквата, а наред с нея и държавата, пустеят без стопанин, лишени от Божия благодат - заради греховете на пастирите й.

Тия дни във връзка с т.н. гей-парад се проведоха доста дискусии, като, по примера да достопочтените владици, много от хомофобите употребиха какви ли не "религиозни аргументи", на основата на които заклеймиха жестоко и осъдиха без право на обжалване тия грешни хора, хомосексуалните де. То уж всички сме грешни, ама явно има някои по-малко грешни, а други - повече. Явно работата е същата както беше при комунизма: уж сички сме равни, ама има някои по-равни.

Ето една такава показателна дискусийка, провела се в блога на Т.Сантов, която ми хареса, и затова я привеждам тук, та да стигне и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ; та авторът, Т.Сантов, пише нещо, разбира се, против провеждането на гей-парада, и ето какъв разговор се завърза в тази връзка:

Иван Христов каза: Напълно съм съгласен с изложената позиция. Неотдавна един сбъркан самозван философ, все още непризнат от никой, който дори и не заслужава да му споменавам името, изрази мнение, че ненормалността на такива хора е друг вид нормалност. Нещо като дървено желязо. Или нещо като дървен философ. Нямам нищо против хора с обратни предпочитания, но да не го пропагандират и афишират. Защото децата, подражават, и за да са по-интересни и да привличат вниманието на другите се изпедерастяват.

Ангел Грънчаров каза: Позволих си, драги г-н Сантов, да възразя на Вашето разбиране; понеже коментара на Вашето изложение се получи по-дълъг, ето линк, който ще Ви изведе до мястото, където съм писал какво смятам пък аз.

Хубав ден желая на Вас и на Вашите читатели!

Радан Кънев каза: Toдоре, дълбоко съм несъгласен с част от позицията ти, да не кажа цялата, но не искам да трупам фермани.

Има обаче два основни момента тук:

1.) "Гологъзенето" или другояче казано аморалното публично поведение следва да е еднакво забранено както за хомосексуални, така и за хетеросексуални хора. Предположението, че то ще се случи не може да е основание за забрана на нищо, а подобно поведение следва да се санкционира със или без парад.

2.) Публичното изразяване на сексуалност обаче (и тук е големият ми спор с много приптели) НЕ Е аморално поведение само по себе си. Всеки от нас го прави ежедневно.

А правото на хората с различна сексуалност да я заявяват/изразяват публично е защитено от десетина международни акта, по които България е страна.

Прочее, в рамките на ЕС е отдавна решено дали хомосексуалността е "заболяване", както и дали е "противоестествена". За да разсъждаваме по тези въпроси във връзка с ПРАВАТА на изява (а не на собствените ни лични възгледи) трябва първо да напуснем ЕС.

Иван Христов каза: Браво г-н Кънев! Точно в десятката!

Не мога да разбера как аз изразявам ежедневно моята хетеросексуалност по начин, който е аморален. Докато Сантов много ясно е написал, че на гей-парадите не само заявяват своята сексуална ориентация, но и пропагандират аморалност. И според Вас трябва да напусна Европейския съюз, за да мога да имам право на изява?!... Браво!

Дайте да не се заблуждаваме. Когато се дискутира по тоя въпрос, трябва да се имат впредвид две становища; това за Еволюцията и това за Креативизма. Ако вярваме на Дарвин, то ни е позволено да пропагандираме всичко, ще си еволюираме от маймунките и т.н. Но за мен е обидно да ми казват, че произлизам от маймуна.

Ако пък сме вярващи хора и признаваме Твореца като създател, трябва да признаем и Библията, която е Неговото слово. А там много ясно са дадени постановките по този въпрос:

Не лягай с мъж като с жена: това е мръсотия (Левит 18:22) и Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях. (Левит 20:13)

Друг въпрос е дали Европа подкрепя или не тази позиция. Навремето единствен Галилей мислеше различно от другите и се оказа, че само той е прав. Това, че много европейски институции са приели едни закони, все още не означава, че са прави. Много хора от тези институции също са обратни. Човечеството върви към разпад, именно поради невярване в Бога от където идва и сексуалната разюзданост. ЕС дълго няма да просъществува (виж Дан.), защото ни чака един нов Вавилон.

Ако това беше нормално, то ние не бихме съществували, както и цялото човечество. Е, това ли е другия вид нормалност?!... Благодаря! Още не е открит друг начин на размножение, освен този, който е определил Създателя.

Съвременното клониране също доказва истината дадена в Словото:

И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори. И благослови ги Бог, като им рече: плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я и господарувайте над морски те риби (и над зверовете), над небесните птици (и над всякакъв добитък, над цялата земя) и над всякакви животни, които пълзят по земята. (Бит. 2:21, 22)

И трябва да сме наясно, или сме вярващи демократи, или сме атеисти. Ако сме от вторите, тогава можем да расъждаваме и пропагандираме каквото искаме, не съм аз този, който ще съди различните. Но проспериращата демокрация дължи успехите си на вярата. Където няма вяра има престъпления, защото няма друг коректив за поведението на човека. Само голата съвест е недостатъчна, защото винаги можем да се споразумеем с нея.

Невярващите "демократи" строят демокрация от типа на българската. Не можем да приемаме едни неща от Словото, а други да игнорираме, според както ни е удобно или защото Европата така го прави. Една жена не може да бъде полубременна, тя е или бременна, или - не.

Нямам нищо против хората с обратна сексуална ориентация (достатъчно им е това наказание, че са такива), но постоянно да ми навират в очите тяхната сексуална ненормалност - Basta.

За себе си разбрах, че хората, които най-ревностно защитават парадите имат същата ориентация като тях и разбира се с тях не мога да споря. Те защитават самите себе си и са прави, както и аз за себе си.

Хайде със здраве!

Анонимен каза: На воинстващата "религиозна" нетолерантност бих си позволил да заявя поне това: християнинът би следвало да знае, че само Бог има право да ни съди; да вземаме и да хвърляме камък срещу ония, които били "грешни" само защото не са "като нас", е антихристиянско поведение - защото се основава на претенцията, че ние самите сме безгрешни...

А "няма нито един безгрешен на тази земя"; гледам тук, че имало такъв, който стои в позицията на нравствен ментор, с пяна на устата воювайки срещу "сексуалната разпуснатост на съвременното човечество"...

Иван Христов каза: Нещастен анонимнико, страх ли те е да излезеш с името си? Защо се срамуваш от обратната си сексуалност, нали подкрепяш парада? Ти четеш коментарите както дявола чете Евангелието. Никъде не се казва, че някой някого осъжда. Това, че не се харесва не значи, че съди. Има кой да съди. В Словото ясно е казано, но те мързи да го прочетеш или четеш, но не разбираш защото толкова можеш.

Аман от дървени философи!

Анонимен каза: Господинът-"християнин" по-горе, който с пяна на уста ме нарича "нещастник", без дори да ме познава, си е сбъркал професията; с тоя темперамент и с тая яростна непримиримост бе следвало да почне работа в Светата Инквизиция, отдел "Сексуални престъпления" и "правилно идеологическо и нравствено възпитание". Нищо чудно да е работил същото в ДС някога, знае ли се?! Има хъс за тая работа, това си личи... жалко че в днешно време няма клади, иначе щеше да ми опече набързо задника :-)

Анонимен каза: А гледната точка, която иначе господинът подкрепя, има много достойнства; аз също съм вярващ християнин, но разбирам християнството като търпимост, нравствено смирение, кротост, негорделивост, да не се мислиш за "вечно прав", никого да не съдиш, да разбираш и прощаваш човешките слабости, да си по-великодушен, да мислиш гъвкаво, както ни е учил Учителят и така нататък.

И затова много се дразня когато, да речем, хора и особено пък владици, представящи се едва ли не за "светци", почват с пяна на устата да клейммят, съдят и унижават дадени "неправилно мислещи и живеещи" хора, като, да речем, хомосексуалните (в случая). При това някои от тях потайно също се отдават на греховете, които така яростно осъждат; така, примерно, се говори, че пловдивският владика много си пада по момчета (да ме прости Господ, но казвам каквото чувам, а пък хората твърдят, че постоянно около него имало хубави момчета от духовната семинария!); та ето това лицемерие и този фанатизъм ме дразнят особено силно.

Затова понякога и реагирам прекалено емоционално, което не е редно, ама после съжалявам; прощавайте ако съм Ви засегнал с нещо, но съм си такъв, прекалено импулсивен...


(Забележка: По темата виж също: Призивите да се забрани гей-парада съвсем не се връзват с реакциите против намерението на властта да наложи "нравствен контрол" върху блоговете)

Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

8 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, прозрете истината. Религията е измама, като комунизма, оръжие за нетолерантност и омраза, целяща създаването на идеализирано общество, което отхвърля всички различни, като обратните. Виждате нивото на този вярващ, Христов, малоумен дебил, който отрича доказани научни факти като Еволюцията и се опира на една книжка, в която има призиви за смърт и убийство. Кретен, който твърди, че човечеството загива, макар никога досега да не е имало такава продължителност на живота на хората, такива напреднали медицински грижи, толкова голяма сигурност и в същото време невероятна свобода на човек да разпери криле, да бъде какъвто е. Поне в цивилизованите страни от Западна Европа.
Вие вярвате в красивата история за Богът, умрял за нас, но тя е приказка, създадена за да успокои хората, че са сами в черната и враждебна Вселена, която обаче е такава само в ума ни. Да, ние, хората сме сами, но има неща, на които можем да се опрем - чест, дълг, и разбира се, най-вече свобода. Трябва да отхвърлим предрасъдъците на миналото. Само тогава човечеството ще излезе от какавидата на собствените си интелектуални мемове и ще полети нагоре, дори в Космоса. Ако не успеем да направим това, сме обречени да пълзим завинаги в собственото си невежество, като изяждащи се една друга гъсеници.

Ангел Грънчаров каза...

Примитивни и лесносмилаеми обяснения от рода на тези, които Вие излагате, не задоволяват моя дух; нали знаете, каквато е личността ти, такива са и обясненията, които те задоволяват :-) ... нищо лично :-) Първом обаче се опитайте да разберете, а после скачайте да обяснявате на другите какво и що било; в случая пък се опитвате да продавата краставици на стар краставичар като мене; много съм мислил какво е религията, какво е Бог, какво е вярата, пък и същината на тия неща не се постига само със самонадеяния ум, ами се иска и сърце - и дух! Затова много често уж умни хора се задоволяват с най-тъпи и примитивни обяснения за религията просто защото сякаш нямат сърца - защото са "запушили" сърцата си, понеже тираничният им ум ги тероризира постоянно и най-жестоко. Дали ме разбрахте какво ви казах?! :-)

Анонимен каза...

а какво за хората, които също нямат сърца, но ползват религията като аргумент за репресия... какво за тях?

Ангел Грънчаров каза...

Ами тъкмо за такива става дума де, не за някои други!

Анонимен каза...

Но как се борите с тях, когато те държат цялата представителна власт в Църквата?! Макар да не споделям убежденията ви за религията, се възхищавам от куража ви, честно. Вие сте истински свободен човек и явно не можете да бъдете пречупен. Респект.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за комплимента :-) С ретроградите в църквата борбата няма да е по-лека от борбата с комунистическите ретрогради, които са във всяка една област от живота ни - и вредят ли вредят, с вси сили вредят колкото могат - и още два пъти по толкова. Заради такива сме я закъсали толкова, затова страната и народът ни преживяват такава страшна духовна криза, краят на която не се види.

Мнозинството от хората у нас са станали песимисти, нихилисти, пълни материалисти, сиреч, отдали са се на блудства, преяждане, на пиене на евтина смръдлива ракия, на постни "мечти" за лесно забогатяване без да работиш, а само с тарикатлъци и далаверки да преуспееш - съзнавате ли колко е страшно положението?! С което обаче така сме свикнали, че го приемаме едва ли не за нормално?! А църквата у нас изобщо не си изпълнява ролята, напротив, в нравствено отношение е досущ същата, ако не и по-зле, от паството, което тя уж трябва да води... отчайващо е направо положението!

Ангел Грънчаров каза...

Затова трябва с такива объркани, без смислени ценности и страдащи, ала непризнаващи страданието си хора много да се разговаря, да им се въздейства, лекичко да бъдат подбутвани към това да осъзнаят някои прости, но затова пък жизнено важни истини за живота. Моя милост точно това прави, и в работата си - учител съм на младежта - и във всекидневието. Така ми е, изглежда, ориста - и това правя откакто се помня: все разговарям, споря най-разгорещено, дразня толкова много хора, провокирам ги, намразват ме, разбира се, и т.н. Ала това не остава без следа, а пък след време някои се оказва, че са ми вече благодарни, щото човек се променя, а всичко случило му се оставя дълбока следа. Особено много това важи за младите, щото душите им са плодородна почва, която първо трябва да бъде добре и дълбоко разорана, а пък после в нея трябва да попаднат добри семена; попаднат ли, израстат ли, помогнем ли им да се погрижат за поникналото, след време ще берат добри плодове; ако не - душата им ще стане пустиня, обрасла с тръни и буренаци.

Ангел Грънчаров каза...

Ето, един пример: мой близък, роднина, на 30 години е, не работи нищо, лежи на гърба на родителите си, а само мечтае как да забогатее, разбира се, с някаква далаверка; по часове водим с него най-разгорещени спорове, вече май съвсем ме намрази, но аз продължавам да пускам "червеи на съмнението" в душата му.

Така според мен трябва да се прави, няма друг изход. Та малко по малко да започнем да излизаме от мъртвата точкка, в която сме попаднали - и затова тъпчем все на едно и също място. По-свестните хора, които тук-там се срещат и у нас, трябва да потиснем погнусата си и да разговаряме с "чалгаджиите", с обезверените, с изпадналите в страшна безпътица, и то да разговаряме най-човешки; защото това означава да им попадем ръка, та да излезат от екзистенциалната дупка, в която са паднали. Наш човешки дълг е да правим това, хора сме в края на краищата...