Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 9 декември 2010 г.

Затъпяването е скритата цел на държавното образование

Затъпяване: скритата цел на държавното образование

Автор: Джон Гатоу

За книгата:

Година на издаване: 22 Ноември 2010
ISBN: 978-954-321-772-4
Преводач: Гаяне Минасян
Размери: 32/84/108
Страници: 136
Подвързия: Мека
Тегло: 0.000
Цена: 10.00 лв.
Наличност: Да

ПОРЪЧАЙ!

„... Въпреки нежеланието си започнах да се чудя нещо: дали самото им присъствие в училище не бе причината, поради която затъпяват?“

Това ново издание тържествено отбелязва продажбата на 100 000 копия от класическото четиво на Джон Тейлър Гатоу, което стана бестселър – разтърсващият анализ на държавното училище от най-известния учител в Америка.

След трийсет години преподаване в държавните училища на град Ню Йорк и след като получава няколко награди за висок професионализъм, Джон Гатоу стига до печалното заключение, че задължителното държавно училище няма нищо общо с образованието. То не постига почти нищо, освен да обучи младите да се нагаждат към социалния и икономически ред. „Затъпяване“ разкрива шокиращата истина за днешната училищна система и носи надежда за родителите, които търсят алтернативно решение. Тази книга отпразнува факта, че предписанията на тази книга за основна ревизия на начина, по който образоваме децата си, а също и на причините, поради които правим това, продължават да са изключително актуални.

„Благодарен съм на Джон Гатоу за дръзкото въображение, с което ни разкрива къде се крие проблемът и прекрасните идеи, които предлага за неговото разрешаване”.

– От предговора на Томас Мур, автор на „Грижа за душата": „Съгласен съм с почти всяка точка и запетая на Джон Гатоу. Благодаря ти, благодаря ти, благодаря ти Джон Тейлър Гатоу: ти вероятно си най-блестящият американски педагог”.

– Том Питърс, гуру в областта на мениджмънта и автор на книгата „В търсене на съвършенството“: „Великолепната книга на Джон Гатоу казва точно това, което трябва да бъде казано. Дано само хората да слушат”.

– Кристофър Лаш, автор на „Истинското и единствено небе“: „Блестящата ти и откровена реч ми дава надежда”.

– Грейс Луелин, авторка на книгата „Наръчник за освобождение за тийнейджъри“: Джон Гатоу е учителства в държавните училища в град Ню Йорк повече от трийсет години. Той е удостоен с наградите „Учител на годината на град Ню Йорк“ и „Учител на годината на щат Ню Йорк“. Гатоу е изключително търсен лектор в областта на образованието.

Другите му книги са: „Един различен учител“, „Неофициалната история на американското образование“ и „Оръжия за масово образование“.

Прочетете откъс от същата книга.

3 коментара:

Анонимен каза...

Книгата сигурно е интересна, защото държавното образование в САЩ е под всяквка критика. Българите, които традиционно обичат да се оплакват и да са черногледи, въобще не могат да си представят отчайващото ниво на обществените училища в Америка. На моменти си мисля, че това може би е наистина нарочно, един вид конспирация на американските елити, та американските маси да са тъпи, самодоволни, дебели, потънали в дългове поданици, които само плюскат, консумират, гледат бейзбол, американски футбол и баскетбол и щракат компютърни игри и така могат да бъдат държани под контрол именно от тези елити. Това състояние е, разбира се, по-добро от комунизма, но също далеч не е идеално. Такъв е светът, никога не е съвършен, няма идеално общество. Не съм комунист, а десен демократ, но българското общество например дори в сегашния си посткомунистически вид е за предпочитане пред американското. Светът не е черно-бял, вече не сме преди 1989, познаваме „Западните” страни и можем да дадем много по-балансирана оценка.

Образованието е най-важната област, не МВР, МНО или каквото и да било друго. Една страна може да дръпне напред само, ако има добро образование, всичко останало е второстепенно. Но ако трябва да бъдем откровени, нито държавата, нито каквито и да било частни училища не могат да дадат истински качествено образование. Най-доброто образование може да се получи само вкъщи, само чрез индивидуални частни учители. Но колцина са тези, които могат да си го позволят? Аз например бих могъл да преподавам повечето училищни предмети без проблеми на децата си у дома. За какво да посещават училище на равни начала заедно с всичките идиотчета и кретенчета? Това е безсмислено губене на време. Самият аз си загубих 12 години в училище. Оставен сам на себе си, този материал можех да го мина за 6 години и да имам време за куп други полезни и приятни неща. Учебните планове и без това 80% са глупост и излишен баласт.

Павел Лазаров каза...

Книгата е много интересна! Много искрена и... с доста болка от дългогодишната заблуда, в която е живял и за която е работил авторът. Обаче пробуждането му е забележително! И е раздрусващо за всеки критично мислещ човек.

Четете Гато!

Анонимен каза...

О, с удоволствие бих прочел тази книга. Тя излезе и друга по темата, но пуста памет - забравих й заглавието. Там психолог доказваше, че целта на всички училища по целия свят е да създават ПОСЛУШНИ хора без креативност.