Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 19 декември 2010 г.

Разноречиви гласове от "тъмната българска пещера"

Това (виж Ние, българите, сме си виновни за всичко, което ни се случва) са примитивни, глупави, объркани, нихилистични брътвежи на човек с елементарна, провинциална психика, който няма представа от света и си е въобразил, че българите са народ „най-долен, най-прост, най-глупав, докато другите народи са достигнали веке един доста горен степен (sic!) на просвещение” (Д. Войников).

Няма да се спирам на отделните точки, ще кажа само, че повечето от споменатите феномени са натрапени на българите от КГБ като част от неговата кампания за деморализацията на нацията. Но същото за съжаление са отнася и за „Запада” начело с Америка - Майкъл Джексън, Лейди Гага и холивудските простотии, в основата на които пак стои КГБ.

България има Нобелов лауреат – Канети, макар и писал не на български. И е можела да има много други потенциални лауреати, има цяла книга за това. Има голяма оперна, композиторска, пианистична и живописна школа и нелоша литература и особено поезия. Българската публика на класическа музика Е ДОБРА.

Капитализмът първоначално се развива наистина в протестантските страни (Макс Вебер), не в католическите и православните. Но днес това вече не играе особена роля, дори нехристиянски цивилизации като Япония, Тайван, Хонконг и Корея могат да просперират икономически.

Приносът на България към световната култура става възможен именно благодарение на кирилицата. Както този на гърците е резултат на гръцката азбука.

Моля ви, НЕ започвайте да говорите помежду си на „Вие”. Аз самият говоря на непознати на „Вие”, но изпитвам много неприятно чувство, когато се обръщат към мен на „Вие”.

Правете като датчаните, които всички задължително си говорят на „ти”, дори към кралицата се обръщат така. С това искат да покажат, че са малък, сплотен народ, където всички се познават и няма класи и привилегии. Спирам дотук.

Написа: Анонимен

СИМЕОН каза: Та г-н Павел Петов е написал нещо, което е супер! А Вие, г-н Грънчаров, сте направили пахвална селекция, за да прочетем нещо от този истински човек и гражданин. Възхитен съм и от двама ви! Абе има човеци в тая българска все още тъмна пещера, а?

Ангел Грънчаров каза: Наистина, има човеци в тая "тъмна българска пещера", много сполучлив е изразът в кавичките! Ще го запомня и с Ваше позволение ще го използвам някъде в текстовете си.

Това, че сме критични към извращенията на българското не значи, че не сме българи или че сме "българофоби", напротив, взискателността към себе си, независимо дали става дума за човек или цяла нация, е нещо похвално - и означава само че цениш онзи, когото критикуваш.

Ако за теб той нищо не означаваше, щеше да го отминеш с безразличие - и с мълчание...

1 коментар:

Анонимен каза...

Разбира се, че трябва да сме критични към българската действителност и това няма нишо общо се някаква мнима „българофобия”, а точно обратното – продиктувано е от желанието да се помогне на българския народ. Аз с горния пост, който г-н Грънччаров има любезността да публикува, исках само да призова към по-балансирана оценка. Светът не черно-бял, а много по-нюансиран. При всеки народ може да се говори лесно „за” и „против”, както показвам в моя пост за и от гледна точка на германците. Освен това не бива в езика, тона и стила да падаме на нивото на самите критикувани, както прави авторът Петов. Иначе повтарям, че упадъкът на нравите засяга целия свят. В това отношение България и посткомунистическите страни съвсем не са толкова зле, както обикновено се мисли. Българското общество често се определя като недостатъчно модернизирано, даже предмодерно, с доста запазени елементи на патриархалност, но това в някакъ смисъл е добре. Постмодерните западни общества са именно тези на разложението на традиционните ценности и най-вече на семейството, както общества на наркоманията, алкохолизма, проституцията,комсуматизма, шопинг-манията, порнографията, секса и т.н. Тези феномени, макар че вече присъстват в Източна Европа, все още далеч не са толкова разпостранени и влиятелни, както на Запад. Не съм марксист, който осъжда „декадентния Запад”, но е факт, че Западът наистина запада от 60-те години насам. Това, разбира се, става с активната помощ на КГБ, левите и поколението на „68-те”, което сега управляват тези страни. Лошото е, че промяната в Източна Европа дойде в момент, когато Западът вече беше навлязъл в тази нещастна фаза от своето развитие и вече не можеше да служи за образец и пример. В тези общества няма вече морални стожери. Това е един от недостатъците на егалитарната демокрация –че всички са равни. Най-добре би било и в демократичните системи да има някакъв вид аристокрация, която да служи за нравствен ориентир на обществото, но за съжаление нейната роля дори в демокрации като Англия вече е пренбержима.