Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 30 януари 2011 г.

Пред алтернативата да загуби свободата си е по-добре списание ИДЕИ незабавно да умре

Миналия петък, 21 януари т.г. получих следното писмо от проф. Богдан Богданов, председател на Настоятелството на Нов български университет:

Уважаеми г-н Грънчаров,

Вие бяхте поискал чрез Христо Тодоров да насочим средства към Издателство ИЗТОК-ЗАПАД за текст, подготвен изцяло от Вас без участието на нашите хора от НБУ. Когато подготвите брой и с наше участие, ние ще отбележим, че списанието е основано от Вашия екип, но че в издаването му участва и НБУ. Е, участието ни ще бъде и с това - че издателските разноски ще са за сметка на НБУ. За всичко това ще сключим договор, в който ще бъдат указани подробностите. Ще говоря още веднъж с Христо Тодоров и той на свой ред ще говори с Вас, за да подготвим договора и да избегнем недоразуменията.

С пожелание за хубави дни:

Богдан Богданов

На горното писмо на любезния професор Богданов днес отговорих по следния начин:

Уважаеми проф. Богданов,

Благодаря Ви за отговора, който хвърля известна светлина върху актуалната позиция на НБУ около евентуалното наше сътрудничество по издаването на списание ИДЕИ. След размисъл считам се за длъжен да Ви уведомя за следното:

Списание ИДЕИ е отворено за стойностни текстове, независимо кои и какви са техните автори. Смятам за неприемливо да се поставя условието някакъв дял от страниците на списанието да бъдат заделени за автори, работещи в НБУ, след като по начало всеки добър текст, независимо къде или какво работи авторът му, може да излезе отпечатан в нашето списание. След като това правило важи за абсолютно всички автори, разбира се, че то важи и за авторите, свързани с НБУ. От друга страна погледнато изискването една група автори да се ползват със специални предимства при излизането на текстовете им в списание, финансирано от НБУ, е предпоставка списанието да загуби характера си на свободна трибуна, отворена за всички мислещи и пишещи личности у нас. (Прочети ДОКРАЯ >>>>)

1 коментар:

Анонимен каза...

Драги Грънчаров,
Ти не знаеш какво искаш, ама упорито го искаш. Хората ти подават ръка - ти се инатиш и разсъждаваш като малко дете. Как си представяш - проверка от Сметната палата ще зададе въпроса - от какъв зор НБУ издавате със свои средства списание, нямащо нищо общо със Университета. Хората търсят най-безполезния начин да издадат списанието без да нарушат закона и ти предлагат най-удобната формула. Ама тези работи са далеч от теб, ти няма да носиш финансова отговорност и сега се сърдиш. Списанието ли е важно или да си начешеш егото?