Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 2 януари 2011 г.

Ученици, бойкотирайте образователната система, която ви прави вечна своя жертва!

Вчера моята приятелка Ружка Братанова, живееща във Франция, ми изпрати следното съобщение в Скайпа:

Здравей, Ачо!

Пращам ти по дати ваканциите на френските ученици:

27 февруари до 13 март..............15 дена
24 април до 08 май..............15 дена
03 юли до 04 септември..............64 дни
23 октомври - 02 ноември..............11 дена
18 декември до 02 януари..............16 дена

Общо ваканциите са 121 дена на година.

Тъй като Франция е голяма и социална държава, е разделена на 3 училищни региона, като във всеки регион ваканциите започват в различни дати, но броят на почивните и учебните дни е еднакъв за цялата страна. Разликата между 3-те района е 2 седмици и е с цел да могат учениците да ползват всички социални бази, за спорт, отдих, курорт, които могат да посещават и с родителите си...

Този график на ваканциите е за района на южна Франция. Ако искаш мога да ти пратя и за другите два региона, но няма смисъл... обясних ти защо има разлика две седмици между първият и третият регион... ОК.

Тъй че ще се окаже, че децата у нас са по-информирани от даскалите си...

За много години!!!


А ето сега и моя коментар:

Тъй значи, и във Франция учениците имат доста ваканции; така е в страни, в които имат нужда от образовани, възпитани, културни граждани, в страни, в които държавата работи за това учениците да имат подходящи условия за ефективно учене, за напредък, за просперитет. А у нас, разбира се, съвсем не е така.

У нас понеже, изглежда, Министерството мисли младите, децата, учениците за бабаитчета - зер, в държавата на бабаита Боко няма начин децата до едно да не са бабаитчета! - та мисли ги за бабаитчета, които могат да вършат всякакви подвизи в училище, без да си почиват. Подвизи, в смисъл да учат, което обаче е все по-рядък случай. Разбира се, че не учат. Че се преструват, че учат, мъчат се да се надхитряват с учителите си, мъчат се да ги убедят, че учат, при положение, че всички знаят, че изобщо не учат.

И сега знаете ли какво всъщност се оказва с това, че Министерството де факто премахна януарската ваканция? Де факто се оказва, че Министерството, постъпвайки така, все едно ни казва следното:

"Ученици, родители, граждани!

Всички добре знаем, че учениците у нас не учат. Щом е така, щом не учат, няма и да почиват. Т.е. няма да имат ваканции. Ний, умните глави от Министерството на образованието искаме учениците да продължават да не учат, та да излизат от училищата полуграмотни; по тази причина и махнахме ваканцията. Да почива има право тоя, който се е изморил.

У нас обаче, в Българията, все сме тарикати, ето, учениците хем не учат, хем искат ваканция, за да били почивали - откъде-накъде?! Затова, махайки ваканцията, българското министерство на образованието просто узаконява съществуващото положение: учениците вече са в пълното си право да не учат, щото им взехме ваканцията, в която поначало почиват само ония, които имат право да почиват, щото са работили и учили. На нас в Българията добре образовани, учени, работливи, възпитани и пр. млади хора не са ни нужни. Ний искаме да сме страна на триумфиращата простотия, на чалгата, на калпазаните. Защото тогава учиниците да учат, та да станат културни ли?! Нам културни хора не ни трябват. Нам ни трябват простаци!

С уважение: Министър уж на образованието, младежта, тъй да се рече и, представете си, на... науката"

Аз пък, предвид горното, и предвид това, че съм български гражданин, който не иска младите само да се преструват, че уж нещо правят, че уж учат, и понеже искам младите българи да имат качествено образование, предлагам нещата в авгиевите обори на българското училище да се изчистят по следния кардинален начин:

Ученици, бойкотирайте тази образователна система, която иска да ви прави вечна своя жертва - и да ви ощетява по недопустим за 21 век начин! Бойкот до дупка: длъжни сте да го направите, ако искате да защитите личността, достойнството и свободата си! Не бъдете малодушни, не се оставяйте да ви обиждат безнаказано!

А, отнемайки ви ваканцията, Министерството твърде много ви обиди. То ви задължава вече да не учите - щом не ви отрежда време да почивате. Ето че вие сте длъжни да накажете едно Министерство на образованието, което показва, че неграмотността, фалшивата образованост и безкултурието са негова цел.

Затуй: в правото си да се възмущавате - и да бойкотирате една образователна система, която така безцеремонно ви обижда! Защото ако не покажете, че чувствате обидата, ако се окаже, че сте станали безчувствени спрямо обидите - горко ви. Горко тогава и на бедната България, че има такива - слаби, страхливи, малодушни, бездушни, недостойни и пр.! - млади хора...

5 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

МНОГО ВАЖНО!

ВИЖ непременно:

http://www.capital.bg/vestnikut/k2011/zashto/2010/12/22/1016031_salman_kan_internet_videoto_shte_promeni_obrazovanieto/

и също:

http://www.khanacademy.org/

RoujkaBG каза...

Добро утро! Гледам и слушам репортажът на БТВ във връзка с протестът на учениците в София и ги подкрепям напълно-

Възмутителен е коментарът на зрителка, чието мнение е, че "щом обществото храни и плаща на учениците те са ДЛЪЖНИ да се подчиняват на исканията на възрастните" /цитирам по памет и по смисъл!?

На тази жена и на всички други, които имат същият начин на мислене искам да кажа две простички неща:
на тези хора им липсва свободомислие и са обладани от чувство за деспотизъм.

Когато във Франция имаше национална синдикална стачка училищата в региона също стачкува, децата не учеха и подкрепяха стачните действия на родителите си.

СОЛИДАРНОСТ, дами и господа, СОЛИДАРНОСТ.Това е думата и чувството, което липсва на българинът.

Другото е, добре познато на обществото- "Разделяй и владей". Противопоставяне на една обществена група срещу друга, на деца срещу родители по примера на Павлик Морозов. Чипът, сменете си чипът, г-да министри, чиновници, граждани.

RoujkaBG каза...

http://frognews.bg/news_30284/Uchenicheskiiat_protest_ne_e_za_vakantsii_ne_vi_haresvame!/

RoujkaBG каза...

Този график е взет от болницата, където работи съпругът ми. Ежегодно такъв се раздава на всички служители, за да бъдат информирани за заетостта, както на учениците, тъй и на техните родители, които могат да съобразяват отпуските си с ваканциите на учениците си.

Още нещо във връзка със стачките и правата на гражданите. На видно място има табло, на което всеки желаещ да протестира лично вписва името си, датата на протест и каузата, заради която протестира. Не за да бъде преследван и санкциониран, а за да уведоми работодателят, че на тази дата ще отсъства и да му осигури заместник.Да протестира има право всеки, за всякаква кауза от ученика до полицая, лекар и т.н.

По време на националната синдикална стачка във Франция във връзка с пенсионната реформа, например в нашият град учениците също протестираха в подкрепа на родителите си. Улицата, която води към училището беше блокирана и не се допускаше движение на никакви коли, дори и тези на чистотата. Полицаите стояха гледаха, не вземаха отношение към действията на протестиращите. Тяхната задача беше да ГИ ОХРАНЯВАТ, а не да ги бият.

Анонимен каза...

съгласен съм,за чипа да го сменим.Ама как се сменя нещо, което ти се дава по рождение.Българинът, не е французин или англичанин.Трансформацията на ДНК-то,е много трудно нещо, да не кажа невъзможно.Няма, да забравя думите на Атанас Буров-,,на българина трябва да му се дава от всичко по малко.Седне ли на масата яде ,като шопар,паднат ли му много пари ,удря го на разгул и разврат.,,Страх ме е и с ваканциите да не стане същото.Мярка и разум трябва в всичко.Особено, като си познаваме манталитета.