Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 26 март 2011 г.

Писмо до главния редактор на сп. Forbes - България

До г-н Йордан Матеев
Главен редактор на сп. Forbes - България

Здравейте, г-н Матеев,

Разгледах корицата и съдържанието на първия месечен брой на списанието. Ще се постарая да си го набавя и да го прочета, засега, за жалост, не смогнах да сторя това. Но искам, водейки се само от списъка на публикуваните статии, да изкажа едно съображение, което, струва ми се, може да Ви е от полза; впрочем, наскоро написах един коментар в блога на Forbes България, да започна с него:

Като гледам корицата и заглавията на статиите се питам: схващат ли, дават ли си изобщо сметка тия, дето правят Forbes България, и тия, дето пишат в него, че думата "богатство" е дума многосмислена? Разбират ли, че да си богат не означава непременно да имаш много пари, да си "капиталист" и пр.? Ако това не се съзнава и не се взема предвид, то тогава цялата апология на богатството, пък и на успеха, в името която явно съществува Forbes, се обезсмисля напълно - или е съвсем непълноценна, неистинска, фалшива...

Това написах там, а сега искам да допълня още нещо. Наистина, имам чувството - съдейки само по заглавията - че философията на Forbes България не е издържана в един по-дълбок смислов план. Да бъде представян живота и пътя на богатите хора, разбира се, е твърде любопитно, но има и нещо още по-съществено: ония ценностни, човешки и духовни моменти, които съвсем не бива да се пренебрегват - в опитите да бъде постигнат по-богатия смисъл на феномена на богатството. И на успеха също. Мисленето, което се стреми да постигне и представи феномена на богатството, също трябва да е по-богато, та да бъде адекватно на своя предмет; щото, разбира се, е твърде разочароващо (за разбиращия читател) чрез бедни по дух, идея и смисъл представи и мисли да се говори тъкмо за богатството. Тази е моята основна забележка, с която просто се опитвам да Ви напомня нещо твърде важно: за постигане на точния и същностен екзистенциално-човешки смисъл на богатството се иска всичко да се опре на една наистина богата в ценностния и идейния смисъл философия, която се опитва да постигне всички фактори, пораждащи в крайна сметка богатството, личностния разцвет и успеха. Надявам се съм успял да Ви разясня основното, което исках да Ви кажа.

Моя милост издава едно философско списание, носещо името ИДЕИ, от което излязоха вече пет книжки (броя). Ние там акцентираме върху ония ценностни аспекти на личностното развитие, които понякога убягват на чисто икономическите анализи на феномените, свързани с живота, личността, успеха и богатството. В този смисъл гледните точки на ИДЕИ и на Forbes България се допълват и подкрепят. Ако гледната точка на икономиста бъде допълнена с гледната точка на философа, то това ще позволи по-пълно и цялостно да се осмисли оная тоталност на човешкото, която, всъщност, е най-интригуващото за мислещия и търсещия истината читател.

В това отношение, струва ми се, сп. ИДЕИ и сп. Forbes България могат да си сътрудничат твърде ефективно, като параметрите на това сътрудничество, разбира се, могат да бъдат осмислени в една обмяна на мнения, която с това писмо предлагам. Добре разбирам, че в наши условия е твърде рядка възможност две издания да се подкрепят, но защо пък да не опитаме дали това изобщо е възможно?

Екипът на сп. ИДЕИ, в който се включват някои от най-добрите български философи в момента, е открит за едно сътрудничество в Вашия екип. Да се надяваме, че на нашата протегната ръка няма да обърнете гръб.

И още едно нещо: тия дни излезе второто издание на моята книга УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА (с подзаглавие "Източниците на достойнството, успеха и богатството"); тя беше издадена от издателство ИЗТОК-ЗАПАД. Преди време, ако си спомняте, в една наша кореспонденция стана дума за възможността тази книга да бъде представена пред читателите на сп. Forbes България. Сега ми се иска да Ви подаря екземпляр от новото издание на книгата на Вас лично, за което Ви моля да ми дадете пощенски адрес.

С пожелание за успех на всичките Ви начинания:

Ангел Грънчаров, главен редактор на списание ИДЕИ

Няма коментари: