Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 15 май 2011 г.

Същност и история на национал-социалистическия, фашисткия и комунистическия тоталитаризъм (3)

ФАШИЗЪМ: ИДЕОЛОГИЯ И ПОЛИТИКА НА ФАШИСТКАТА ДЪРЖАВА

Фашизмът е сложно идейно, политическо, социално, психологическо и морално явление, възникнало след Първата световна война. Икономическата криза (1929-1933) ускорява разпространението на фашистката идеология сред разорените от кризата дребни и средни слоеве, част от работниците и от интелигенцията.

Същност на фашизма

Идеологията на фашизма включва: анти-демократизъм, анти-либерализъм, анти-парламентаризъм, анти-марксизъм, анти-комунизъм, анти-съветизъм (?! Нерде Ямбол, нерде Стамбул! А.Г.); култ към фашисткия водач, фашистката партия и фашистката държава; тотални (пълни, абсолютни) претенции за ръководство и контрол над цялостния живот на нацията; национализъм, доведен до шовинизъм; милитаризъм и антихуманизъм.

Към тези характеристики трябва да добавим войнстващия антисемитизъм на нацизма, култът към силата и мъжествеността, мистификацията около властта и лидера. Фашизмът използва националните чувства и социалната демагогия, за да проникне в съзнанието на хората, да получи тяхната подкрепа и да установи диктатура в съюз с водещите монополистически групи. (ОЩЕ >>>)

(ЗАБЕЛЕЖКА: Обобщаващият термин "фашизъм", употребяван по отношение на режимите в Германия, Италия и Испания, е некоректен, той е валиден само за режима в Италия. В Германия режимът е национал-социалистически. В Испания, да речем, е фалангистки. И прочие. Обобщаващият термин "фашизъм" по отношение на всички режими от тоя род е пропаганден термин на Коминтерна, който, по разбираеми причини, се старае да заличи генетичната родова връзка на националсоциализма и комунизмо-социализма. Ето защо този термин е недопустим за употреба от историци, на които е драга историческата истина, а не техните лични партийни пристрастия спрямо "социализма", от когото искат да изтрият общото му родилно петно с комунизмо-социализма. Бел. моя, А.Г.)

6 коментара:

Анонимен каза...

Къде съм пропуснала (1) и (2)?

POOHY

Анонимен каза...

!!!

petkodimoff

Анонимен каза...

Айде старата тема на нов глас, че тя идеологията си е в корен еднаква,ако някой не знае да прочете Национал социалистическата партия е била член на социнтернационала почти до влизането на Хитлер в ролята на канцлер на Германия. После не му е трябвало. Др Желю Желев, ˝без пет минути дисидент˝имаше една книга Фашизмът който не я е чел може да надникне в нея прави се паралел мевду двете идеологий и както самият той констатира разлика няма. После ЦК на БКП взе че я забрани и от скучна книжка на Партиздат стана много популярна...

zlbig1

Анонимен каза...

Вярно - ˝Фашизмът˝ от Ж. Желев си е точно книжка на Партиздат. Още като я четох го видях какъв селски хитрец е. Една важна тема така я беше разводнил из всички глави, вместо да я обособи отделно.

POOHY

Анонимен каза...

Напротив книгата беше явангардна за времето си, никой нямаше смелост да направи тайъв паралел, и ако никой не беше посочил речта на Гьобелс на бирения вест в Нюрнберг и направи съпоставка с речта на Тато на априлския пленум Станка шопова нямаше да вдигне такъв вой и да забранят книгата.

Книгата беше умело написана за да мине през цензора и е минала...

zlbig1

Анонимен каза...

включва: анти-демократизъм, анти-либерализъм, тотални (пълни, абсолютни) претенции за ръководство и контрол над цялостния живот на нацията; национализъм, доведен до шовинизъм; милитаризъм и антихуманизъм.

Нямам допълнения!

njakoi59