Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 юли 2011 г.

Но какво да правя като съдбата ме е орисала да живея в България, където...

Преди време публикувах текст под заглавие За "комисарския" и "дисидентския" интелект, който ми беше написан и изпратен от човек, живеещ в Израел (който още е, предполагам, и български гражданин). Ето сега откъс от друго едно твърде интересно съобщение до мен, заедно с поставени ми въпроси, на които аз ще се опитам да отговоря, извинявайки му се забавянето на отговора поради извънредната ми заетост:

... Ако писмото ми би провокирало интерес и коментари, смятам за важно да се обясни, че аз не представлявам гледната точка на обикновения израелец. Например култът към личността тука е толкова голям, че по стените на училищата се закачат портретите на главнокомандващия израелската "отбранителна" армия, премиера на републиката и президента. А повечето граждани вярват в лидери, харизматични личности и дори в идването на Месията.

Аз пък принадлежа към група от неколцина израелци, които споделят интелектуалните основи на анархизма. Повечето от които се давят в "еврейската държава", поради което все търсят начини да стоят извън нея, за колкото се може по-дълго време.

Би ми било по-интересно да чуя какво Вие мислите за прогреса; за конформизма; за "края на историята" на Тойнби също; за социалното и индивидуалното у личността, и т.н. и т.н. Видях например една Ваша критика към образованието и образователната система в България, излъчена по телевизията. Впечатлих се от заключението, че самата функция на обучаването с цел подготвянето на младите хора за за живота и обществото се е загубила отдавна. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Много благодаря за изчерпателния отговор! Благодаря Ви за отделеното внимание към всеки един мой въпрос.

Стилът Ви на писане е уникален и неповторим, което предизвиква у читателите впечатление за близост. Вероятно не у всички, но у мнозина със сигурност.

Хареса ми това за "всекидневното оправяне на нацията" от грижовния й баща-лидер :-)

С.