Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 8 юли 2011 г.

Нравственият казус "Кабрански" срещу интернетно и блогърско хулигантство

Вчера написах отзив на публикация на един самоковски блогър с фамилия Кабрански; ето я: За ония, които имат влечение и към идеите, и към духовното, и към истината, и към свободата. Препубликувах и откъс от негов текст с линк към съответната публикация в блога му. Тази сутрин откривам, че този човек ми е отговорил твърде специфично; ето как (запазвам и оригиналния правопис и интересната пунктуация на развълнувалия се "колега"):

Г-н Грънчаров, похвалите ви, не ме вълнуват ни най-малко. Познавам ви отдавна, а преди време в един друг мой блог, ви помолих да не се появявате наблизо. Ако наистина четяхте този блог, където сте и последовател от две години, щяхте за знаете, че нямаме нищо общо. Идеите са важни, но важно е и поднасянето им и моралът на хората, които ги лансират.

Начина по-който действате, няма нищо общо с демокрацията, чийто представител се опитвате да се изкарате. Натрапването на "идеи", чрез спам от думи, а не чрез съдържание, опитите да се заглуши, всяко различно мнение, чрез обиди и клевети, е болшевишка тактика. Изводът не е мой, а на Павел Николов от преди две години, когато ви изхвърли от блогрола си. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, не мисля, че в отговорът ми има нещо, от което да се притеснявам. Заплахите ви също не ме притесняват, но като израз на добра воля от моя страна, обаче единственото което съм готов да направя, е да изтрия вашите коментари и моят отговор, но при едно условие. Искам обещание, че повече няма да се появявате тук. И без това не четете този блог, така че няма да ви натежи. Профила ми е открит, за разлика от вашия и очаквам потвърждение на имейла. Няма да искам извинение от вас, за предишните ви три коментара.

Владимир Кабрански (krizt)

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,
Потресен съм от начина, по който ВИЕ отговаряте на "коментара" на г-н Карбански. Та вие сте страшен маниполатор!! Вие изкарахте, "че той искал да ви убие???". Аз по голяма маниполоция в живота си не бях виждал.. От къде тръгнахте, как извъртяхте разговора, и накрая да дадете такова обвинение... И това вие ги правите само поради факта, че г-н Карбански ви казва в прав текст, "че не сте му приятен".... Грънчаров, вие сте МНОГО ОПАСЕН ЧОВЕК. Вие постъпвате точно като комунистите едно време, които изкарваха хората "врагове", при най малката критика на "нещо си" или несъгласие с "някой си"....... Още повече, че вие сте и преподавател на млади хора. Представям си тях как ги маниполирате.... Никога, никога няма да позволя на "детето ми", вие да сте ну преподавател....

Ангел Грънчаров каза...

Г-не, нещо сте се подвели, не аз съм изкарал някой за "враг", и не аз призовавам за репресии срещу "врага", а аз съм "врагът" и на мен се опитват да ми запушат устата. Слава Богу, в днешно време това е невъзможно, щото сме все пак демокрация, а не комунизъм. Тъй че кой е комунистът и кой е манипулаторът - прочее, пише се манипулация, а не маниполация, не дори и маниполюция! - си личи от пръв поглед и не е нужно да се увърта. Аз просто защищавам правото си да бъда различен и да имам различни идеи, разбирания, убеждения, което ми се отказва от лицето "Кабрански", понеже не съм бил приличал на него самия - или не съм бил приличал на неговата бедна и изопачена представа за това какъв трябва да бъде човекът, как е "правилно" да мисли, да постъпва, да пише и прочие.

Разбира се, такива хора са способни всичко да изопачат и да прехвърлят вината от болната на здравата глава; принципът при тях е "Крадецът вика: дръжте крадеца!". Разбира се, че аз съм опасен за комуноидите човек, много правилно сте отсъдили! Тъй че, г-не, по-скоро и по-добре другарю, изобщо недейте да давате детето си да го възпитавам аз; деца, които са минали през мен, комуноиди просто няма как да бъдат. А ще бъдат достойни, свободолюбиви, търсещи истината индивиди и хора.

Тъй че напълно добре сте ме надушили, по-опасен от мен човек няма. Направо пишете до г-н Министъра и призовете за репресии спрямо скромната ми особа: да бъда уволнен без право да преподавам завинаги от всички училища на республиката! Действайте, че времето не чака!

Също трябва да пишете до институциите такъв опасен човек като мен да бъде лишен от достъп до интернет, щото сее зараза. А най-добре е да бъда натикан в затвора, устата ми да бъдат запушени кардинално - и тогава нещата тогава ще станат непоклатими. Е, да не мечтаем излишно: идеалното положение е въобще да ме няма на този свят, но, за жалост, днес комунизмът не е в ерата на своя възход и апотеоз, тъй че да ми бъде прегризан гръкляна или пък да ми бъде пръснат черепа от чекистки револвер е една мечта, сякаш непостижима за нашето мизерно време. Но защо не, и това може, примерно, какво пречи да бъда пребит с чукове, както и други бяха пребити, тъй че, таваришчи, какво още чакате, не разбирам?!

"Грънчаров, вие сте МНОГО ОПАСЕН ЧОВЕК!" - сте написал, любезни ми анонимни комуноиде. Благодаря за високата оценка: да, така е, аз съм много опасен за комунизма и комуноидите човек! Недопустимо е толкова опасен човек да бъде оставен спокойно да се движи по тази земя, ерго, такива като мен трябва да бъдат без жалост изчистени. Таваришчи, какво още чакате, действайте, чистете! Вадете и точете ножовете, чистете пищовите, зареждайте патроните - много работа ви чака!

Я вижте каква мръсна и гнусна демократична гмеж се е навъдила - и се е разпищолила тотално! Ще ми мислят те?! Ще ми имат те идеи, различни от "правилните"! Ще ми търсят някаква истина, различна от "правилната", от "нашта"! Ще ми говорят те за "личност", за "достойнство", за "свобода"?! Ще ми пишат те какво мислят, айде де! Не, това вече е нетърпимо, таваршчи, какво чакаме?!? На оружие! Долу интернет, тая американска измишльотина, която застрашава устоите на нашия комуноиден идентитет! Да се забрани! Да се унищожи! Да се ликвидира! Да се изкорени!

Таваришчи! Да спасим човечеството от самото него и да му подарим най-правилната идеология - неувяхващия, вечно живия комунизъм! Уррррааааа! Щурррррм! Атакааааа! Вперьоооод!!!!