Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 14 ноември 2011 г.

За какво жалят и за какво мечтаят българите и европейците

Вчера написах текст под заглавие Слава Богу, има интернет, сиреч, има свобода - автентична свобода!, в който написах едно есе, имащо самостоятелно значение; то, прочее, може да стане начало на една поредица от есета, отнасящи се до моите възприятия и спомени за преживяното когато съм бил дете и юноша. Темата лично мен ме заинтересува, това е едно ново предизвикателство, което е способно силно да ме ангажира; пък и чрез една такава поредица от есета бих могъл да вляза в по-пълноценен контакт със съзнанията на днешните млади хора, с които, поради естеството на професията си, ми се налага всекидневно да общувам. Знам, че имам какво да им кажа и предполагам, че за тях ще бъде интересно да разберат как е изглеждало в очите на един техен връстник онова отминало време, което те, за щастие, никога няма да живеят.

И за което слушат всекидневно всякакви носталгични нелепици, сиреч, лъжи, които, предполагам, едва ли са им толкова потребни, докато, знайно е, в тяхната възраст е безкрайно важно съзнанието им да се "прилепи" най-вече към истината, която единствена ще им даде не просто реалността на живия живот, но и неговата най-съкровена тайна. С лъжата животът не може да се живее, с лъжата той се сънува. Аз пък като философ искам да помогна на моите възпитаници да се пристрастят тъкмо към истината, а чрез нея и към същината на самия живот, щото фантазьори и наивници у нас колкото щеш, докато трезво и дори безпощадно мислещи реалисти са ни нужни най-вече - ако искаме да просперираме и да се очовечим най-сетне. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Хубав текст:

http://www.bivol.bg/stoichkov-honoris-kauza.html

Анонимен каза...

Младите хора в Източна Европа вече 22 години след промяната наистина често знаят твърде малко за комунизма и се появява една опасна тенденция към неговото идеализиране. Дори в бивша ГДРмания има голяма носталгия, вкл. сред младите. Интересно какво разказват на децата си днешните родители. Те носят немалка отговорност за това незнание и носталгия. Младежите в Западна Европа пък са напълно игнорантни по отношение на комунизма. Те нямат и хабер от понятие какво е било в тези страни до 1989 и какво е въобще това комунизъм.

Иначе проблемът на повечето хора е, че ТЕ СА РОБИ НА СВОЕТО ВРЕМЕ И МЯСТО и въобще не се замислят как са живели някога хората и как живеят сега хората по света. Познанията по история на повечето хора са плачевни, а най-драстичният случай за ограниченост и провинциалност сред цивилизованите народи са американците, които въобще не знаят и не ги интересува какво става извън тяхното населено място, а ако е по-голямо – извън техния квартал или махала. Това е само констатация, да не се възприема като антиамериканизъм. Хората са такива, каквито са. Този факт не е попречил на Америка да изгради велико, макар и от европейска гледна точка в много отношения странно общество.