Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 18 ноември 2012 г.

Дискусия с неколцина бивши ученици на ПГЕЕ-Пловдив, "крайно недоволни" от начина, по който преподавам философия

(Това е първият епизод на една твърде показателна дискусия между мен и бивши ученици от ПГЕЕ-Пловдив, на които съм преподавал философия; дискусията беше проведена на страницата на гимназията във Фейсбук в периода 13-17 ноември 2012 г. В един момент в дискусията се включи дори уважаваната директорка на гимназията, г-жа Стоянка Анастасова. Ще ми се преди всичко за учебни, дидактични цели тази дискусия да бъде запазена, та затова я препубликувам и тук, в блога си.)

Илия Зюмбилев каза: Според мен Грънчаров и директорката на ТЕТ-а да седнат и да се разберат като нормални хора не чрез страници във фейсбук! Не е мястото да въвличат ученици и учители в някакъв спор които е изцяло личностен! Употребата на думи като "мафия" "азиатщина" по никакъв начина не помагат за решаването на проблемите а спомагат само за тяхното задълбочаване! Нека бъдем толерантни и да се уважаваме един друг това е част от европейските принципи които г-н Грънчаров така почита!

Ангел Грънчаров каза: Чрез Фейсбук се разбират "ненормалните хора", така ли, Зюмбюлев? :-) Ти по този начин обяви всички хора във Фейсбук за... "ненормални"... :-) (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

Анонимен каза...

Мили деца, няма нищо лошо в спора,
който водите с г-н Грънчаров, защото все още се учите от него, че „спорът се печели само с мисъл и с аргументи …и истината има значение само“. И онова което е важно за вас и вашето бъдеще, е да ПРАВИТЕ НЕЩО НОВО, дори и различно. И ще си позволя да цитирам Стив Джобс:
"Когато бях на 17, прочетох цитат, който звучеше приблизително така: “Ако живееш всеки ден така, все едно той ти е последният, един ден, най-вероятно, ще бъдеш прав.” Това ме впечатли и оттогава, в продължение на последните 33 години, аз се гледах в огледалото всяка сутрин и се питах: “Ако това е последният ден от моя живот, искам ли да правя това, което ще правя днес?”. И когато отговорът беше “Не” за доста дни наред, аз знаех, че трябва да променя нещо."
Защото, „Иновацията различава лидера от последователя“.
И още "Бих изтъргувал цялата ми технология за един следобед със Сократ"
Висшата мъдрост е да различаваш доброто от злото.
Сократ

Мадлена Павлова