Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 23 април 2013 г.

Апел към вразумяване и помиряване



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

приятел: не побликувай никакви документи искове и тем подобни за да не те подведат съдебно такива неша не се побликуват

Анонимен каза...

Хематоми не са образувания, а кръвоизливи, които в зависимост от мястото и размера може да са повече или по-малко безопасни и да се разнесат от само себе си, но може да са и много опасни и понякога, какво виждаме, да налагат дори оперативно лечение. Те обаче не са вътре в мозъка, а между мозъка и черепната кутия, затова самия мозък не се подлага на интервенция.

Хематоми в резултат на удари по главата съвсем не са рядкост, затова много се учудвам, че лекарите отначало не са направили тази връзка. За това даже не е необходимо специално медицинско образование. Не забравяйте обаче, че и при лекарите, както във всички професии, включително и при философите, има по-способни и по-малко способни.

Сега трябва да се наблюдава още няколко дни състоянието Ви, за да няма рецидив и всичко ще бъде наред, все едно никога нищо не е било. Все пак да благодарим на съвременната медицина, в минали епохи такива неща можеха да свършат по-зле.

Оздравявайте!

Колкото до обърканото лекарство: лекарите са прочути с нечетливия си почерк, който често може да бъде разшифрован само от фармацевти, но виждаме, че понякога и аптекарите грешат.

Иначе от философска гледна точка сте били в интересна „гранична ситуация”, както би се изразил Карл Ясперс.

Колкото ди болестта и болката, откъс от интервю с френската пианистка Helene Grimaud (род. 1969):

Гримо беше отказала концертите си и беше изчезнала за половин година от обществеността
- Г-жа Гримо, каква беше причината за Вашето изчезване?
- Беше ми установен коремен тумор. Постоянно ми беше лошо, имах непоносими болки и нищо не можех да направя против тях.
- Заболяването дали ви изхвърли извън релси?
- Намирах се в странен поток, в свят от болки, в който нищо вече нямаше смисъл.
- Любовта не помага ли?
- Разбира се, радвах се, че моят приятел е до мен. Но ако трябва да съм честна, това всъщност не помага, когато вече не си в състояние да допуснеш тази любов, защото се занимаваш само с тялото си. Винаги съм си мислела, че духът ми е по-силен от тялото. Но когато си рухнал физически, това за съжаление не е вярно. Едва в укрепващото тяло и духът може да е отново силен.
- А музиката?
- Има моменти в живота, когато не можеш вече да допуснеш нищо – включително музиката. Не може да я глътнеш като хапче.
- Мислехте ли за смъртта?
- Да. Не исках да умра. Това също беше дълбоко изживяване. Най-голямото ми желание е да умра на пианото, не в болницата. В един момент, насред отворена, разгръщата се музикална фраза.
- Грижите ли се специално за ръцете си?
- Не, но може би ги използвам по-съзнателно от други.



Анонимен каза...

За пръв път присъединявайки се с удоволствие, с удовлетворение и със задоволство към коментар от
т.н. от мен Хлопаща дъска, наистина към медицинско-хуманния му аспект, защото правният в него учудващо и много странно - липсва, бих желал и бих се присъедил и в призива от Ангел Грънчаров към същото упорито не желаещо да излезе на светло с името си тук, а също и затова силно Хлопащо за мен същество -:) и към съотборника му Тотю за диспут на тема:
Съществува ли Бог, има ли Той почва у всеки от нас и при какви условия.
Като обещавам да наричам съществото с една степен по-уважително заради удоволствието, което ми е създало с този си, а признавам и с още няколкото си разумни и светли коментара тук, т.е.: г-н Цитат или Цитатко - великодушно му предоставям
да си избере от двата псевдонима, пък няма да се противопоставя, а ще приема с уважение неговото лично предложение за собствено име или псевдоним тук, че е срамота и е безнравствено да сипеш цитати и мнения и да ни омайваш с надчетеността си, но безличностно в този блог.
Представям си и мечтая за зашеметяващото ме в добрия смисъл и за присъствието на Румен Бърцов от Криводол в този диспут...
Що се отнася по съществото на предложението ти г-н Грънчаров, към г-жа Анастасова и г-жа Стоянова да се вразумят и дойдат вкупом двете при теб на посещение в болницата, да ти пожелаят оздравяване - ти луд ли си бе, чоджум, да го очакваш сериозно това да се случи.Че пък и да си простите взаимно греховете и прегрешенията.Личностен и правен абсурд.По който неслучайно дори г-н Цитат не е взел отношение -:).Щото е много непредвидим...все пак са женски същества (я да си оставя и аз една вратичка, а, за всеки случай, да не попадна "впросак" -:).Тъй де.Може и да се вразумят.Ако са личности, а не патки и гъски, па макар и с по две висши специализации...-:).
Да спра смеешком, че иначе мога и вулканично...
Радвам се за теб Лъчо, че си попаднал на хирурзи, че си жив
и, че се подобряваш и, че оздравявяваш.Смени си джи-пи-то
човече, а когато ходиш при невролог се увери, от достоверни
отзиви за него - бива ли го в професията, или без да му (й,
в жалкия случай!) мигне окото ще ти дава хапчета, вместо на мига да те изпрати на скенер.

23.04.2013г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Не, никакъв подтекст във "ВЯ"-то
Просто недоглеждане.Остаряваме бавно,
неусетно дори...А не е ли гениална
тази песен, а!Благодаря на създателите й.И далеч не само за нея.

23.04.2013г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Ангеле, пожелавам ти да оздравееш, Господ да ти дава здраве и живот в истина. Говори директно с жената, която иска да те съди, помоли я от сърце да ти прости написаното и зареже идеята да влачене по съдилища, пък каквото тя реши. Знаеш какво пише в Библията за съдилищата: че трябва силно да търсиш помирение с тъжителя. Господ наистина дава знаци, имаш втори шанс днес да започнеш всичко отначало: остави типичната си критика към отделни личности и партии и прочие, и насочи философския си ум изцяло към метафизични проблеми и идеи. Започни наново: не мисли за Бойко, Костов, Гоце, този и онзи, а се обърни към себе си и към света на идеите.... Господ ти дава втори шанс, човеко! Виж го! Използвай го докато споменът и чувството са горещи!

Това ти го пиша като лично съобщение, тъй като нямам имейла ти. Не искам да публикуваш този пост.

Сърдечен християнски поздрав,
Доброжелател

Анонимен каза...


А защо без именцето си светло,
бе "доброжелателю" "сърдечен" -
"християнски" !
Да беше благодетел, спонсор някой:
скромен, благороден, възвишен и
нравствен, че анонимно да оставаш тук.
Пък то фалшив и лъжещ индивид -
нямал, видите ли, мейла на човека и
не искало това утрепано, жалко, продажно и фалшиво дяволско същество да публикуват поста му...Грозникът му опашато-гаден и безверен.Хитрак - рогат с душа:
безмерно покварена и черна.
Гръм да те удари и в пъкъла да те
запрати чумо лъжлива, бясна и не-
прокопсна.Де ги ди змийо подла и усойна.

24.04.2013г. Владимир Петков-Трашов