Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 август 2013 г.

Отворено писмо до Константин Павлов-Комитата



ОТВОРЕНО ПИСМО ДО КОНСТАНТИН ПАВЛОВ-КОМИТАТА

Уважаеми г-н Павлов,

Пиша Ви във връзка с публикацията Комитата блокиран във Фейсбук заради текст за протеста и по-скоро заради информация, която получих от коментарите към нея. Ето за какво става дума, копирам интересуващия ме в случая фрагмент от коментарите:

"факт казва: Кажете нещо за фондация 14 януари?

Комитата: Основатели сме аз, Асен и Илия Марков, който също е блогър.

Асен: Името го избрахме неслучайно, защото 14 януари 2009 година беше може би последната най-ярка проява на гражданско участие в политическия живот, която беше брутално потъпкана.

Кой ви финансира?

Досега сме получили три пъти финансиране. Първият път беше от Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа [38 000 $] Вторият път беше от Проекта за повече медийна свобода и плурализъм от „Отворено общество“ [?] , който приключи в края на май. И третия път отново от Тръста [79 960 $]."

Това е въпросният фрагмент, който открих в коментарите и който, не крия, ме впечатли. А ето сега и въпроса, който искам да Ви задам.

Поздравления за финансирането, което вашата фондация е получила! Няма нищо лошо в това, напротив, чудесно е, че някакви идеи от страна на личности, работещи в т.н. "граждански сектор", получават финансова подкрепа, та да могат да стигнат до съзнанието на колкото се може повече хора. Така и трябва да бъде. Та в тази връзка е моят толкова необичаен въпрос, който ми хрумна тази сутрин:

Молбата ми е да ме консултирате - ако пожелаете, разбира се - за това как може да се кандидатства за някакво финансиране пред тия тръстове и фондации, от които вашата фондация е получила финансирането, за което става дума. Работата е там, че моя милост от пет години вече издава (със свои лични средства предимно) едно философско списание, списание ИДЕИ, което се стреми да подпомогне младите хора в тяхното идейно, духовно и личностно израстване. За тия години се опитах по какви ли не начини да осигуря известно финансиране за инициативата си, примерно, участвахме в прословутия и злополучен конкурс на "Фонд за научни изследвания" на Министерството на образованието, младежта и науката, писах писма с апели за помощ към няколко най-известни западни фондации, ала, за жалост, отвсякъде бяхме отрязани; нищичко не получихме. Поради това, че отникъде не бяхме подкрепени - ама като казвам отникъде, това наистина е точно така! - инициативата ни, която доста хора оценяват като полезна, е на път да загине, да бъде убита от ширещото се наоколо безразличие. Та в тази връзка молбата ми към Вас, като доказано успешен и ефективен мениджър на родствени проекти, е: да ми помогнете, било със съвет, било с някаква друга информация, било както прецените.

Щото грехота е все пак списание ИДЕИ да загине така безславно; ето, вече издаваме 12-тата поредна книжка, тя е почти готова за печат, а аз се чудя какво да правя и откъде да намеря пари за да платя и този път нейното отпечатване! Та ми се ще да Ви помоля за известна съпричастност към проблема на сп. ИДЕИ, и то на една благородна, безвъзмездна основа, още повече че, както разбирам, както и да го погледне човек, работим общо взето все на една и съща "обществена нива".

Това е всичко. Желая Ви живот, здраве, любов, успехи! Поздравете Вашите сътрудници от мое име, нека и при тях нещата в личен и професионален план да се развиват не по-малко бляскаво!

С най-добро чувство: Ангел Грънчаров, блогър, философ, главен редактор на сп. ИДЕИ

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

12 коментара:

Marin Guergov каза...

Здравейте,

Щом писмото е открито, значи разрешавате и други коментари и идеи:
1. Направете ясен и добре видим списък с наличните списания за четене онлайн. Споменавате за 12 бр. списания. Аз намерих 6 бр, последното е от 2011 г.
2. Списанието е очевидно специализирано и за мен (обикновен технократ) е трудно за четене. Философията е трудна за преглъщане, особено ако е написана в научен стил.
3. Предполагам, че Идеи не е толково популярно (а и няма как да бъде), защото в момента повечето хора се интересуват от политика, икономика, изкуство, забавление. Философията не е за всеки.
4. Помислете за някакви по-практични и прости философски есета, така и по-обикновената публика ще може да ви чете. Ако са показани като отделни публикации вероятно ще има повече интерес.

Поздрав и успех,
Марин Гергов

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за отзива! Идеята на сп. ИДЕИ е точно тази: популярни въздействащи философски есета, които да могат да се четат от всеки. Точно на това предимно залага сп. ИДЕИ. Има и специализирани статии, които обаче не са главното. Иначе Ви благодаря за предложенията. Ще качим останалите броеве на списанието онлайн...

Bacho Кольо каза...

Грънчаров , ти наистина ли си толкова наивен или се правиш на "дръж ми капата". Ти наистина ли не знаеш, че Ас. Генов и "Комитата" са на американкска хранилка вече трета-четвърта година. Хващаш влака. На гара София вземаш метрото и слизаш на последна станция "Джеимс Баучер" . Продължаваш 100 м. по бул. "Черни връх", стигаш до една горичка, и цепиш косо наляво по една пътека . Тя ще те отведе на ул. "Козяк" 16. Там търсиш н-к отдела "Работа с НПО" /човекът всъщност е агент на ЦРУ/ и му излагаш чинно молбата си. Ако му вдъхнеш доверие, ще ти възложи задачи със специфичен характер. Ако му хареса изпълнението им, финансирането ти е в кърпа вързано.
Те така се става Комита - два пъти месечно - на "Козяк"

Bacho Кольо каза...

Щях да забравя най-важното - не тръгвай без някой да те препоръча. Трябва да е техен доверен човек. Иначе нама да те пуснат да припариш даже до огражденията . Още повече, че отняколко седмици два мощни черни джипа допълнително са препречили пешеходната пътека и не дават пиле да прехвръкне.

Ангел Грънчаров каза...

Колю, а сега ми опиши как се стига до мястото, където ти се отчиташ: до съветск..., пардон, до руското посолство. Остави американското посолство, там аз няма да пробия никога. Вярвам, ти ще ме препоръчаш там, пред таварищите си, щото съм твой човек :-) Вярвам, че руснаците също финансират щедро подобни издания, е, да видим, дали на мен ще дадат некоя и друга рубла. Много се съмнявам, щот аз не съм Сидеров...

Bacho Кольо каза...

"Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа [38 000 $] ...от Проекта за повече медийна свобода и плурализъм от „Отворено общество“ [?] , ... И третия път отново от Тръста [79 960 $]."
Виж сега, аз ти отворям очите, пък ти прави каквото знаеш. Глей к,во правят разните Комити и Геновци

Ангел Грънчаров каза...

Ти за моите очи не се грижи и не ме подценявай толкова, аз знам, че вий, руските мекерета, получавате значително по-големи суми - я Сидерович какви удари успя да направи, вече сметки на Каймановите острови имал... та казвай бързо за съветск... пардон, за руското посолство, че спешно ми трябват пари! :-) Списанието трябва да излезе тия дни, а пари няма... апропо, Комитата също мълчи... :-)

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Грънчаров,
Оставете настрана "руските мекерета". Нима сте се откъснали толкова от света, че задавате наивния въпрос на Комитата как да се финансира списание "Идеи"?
Всички тези фондации и тръстове обслужват спонсорите си на "Проектния принцип". А този принцип няма нищо общо с въпросите, които Вие развивате в списание "Идеи", "което се стреми да подпомогне младите хора в тяхното идейно, духовно и личностно израстване".
Е с това изречение вкарахте прасето в джамията. Никоя от тези фондации няма да се заеме с финансирането на такива ИДЕИ. На неолиберализма не трябват мислещи хора, които да формулират проблемите, а такива които ги решават и то основно в техническите направления
Та имате два пътя - единият е да промените цялата философия на списанието и да го сложите на неолибералните релси - това е сигурния начин да получите средства за издаването на едно тиражно луксозно издание.
Другият начин е да запазите духа на "Идеите", като ги убедите, че не е лошо, ей така, за "солчица" да се спонсорира едно малотиражно издание, което може да поизглади имиджа на неолибералите.
Радвайте се, че все още елементи от философията се изучават дори в техническите гимназии. Изчезне ли този предмет от средното образование, тогава всичко е загубено.

Ангел Грънчаров каза...

Аз не ща финансиране от хора или организации, които сами не могат да разберат смисъла на идеята на сп. ИДЕИ. Надявам се, че някой все пак може да схване идеята на ИДЕИ, и едва на тази база да помогне - с разбиране на смисъла, имащ по-дълбоки измерения, а не с оглед на някакъв специфичен политически интерес. Ако не се намерят хора или организации, които могат да разберат смисъла, идеята на сп. ИДЕИ, то финансиране просто няма да има, както и досега. Ще продължаваме със собствени сили. Ще се борим доколкото имаме сили...

Bacho Кольо каза...

"...апропо, Комитата също мълчи..."
Прочел е моя съвет. Няма какво повече да ти каже.

Ангел Грънчаров каза...

Да не излезе, че вие двамата с Комитата сте... единомишленици? :-)

Bacho Кольо каза...

Съгласен съм бил с много неща , които Комитата превеше и пишеше по време на правителството на ГЕРБ.
В интерес на истината, тогава не подозирах как се финансира...
наивност...