Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 20 ноември 2013 г.

Покана за дискусия: "Аз съм русофил защото държа на традицията, на българската си уникална идентичност!"



Здравейте, г-н Грънчаров, попаднах на един Ваш текст - Защо русофобите са предимно комунистофоби, а русофилите – комунистофили? - и реших да напиша отговор. Мисля че дойде момента да си кажем някои неща откровено, пиша с уважение и позитивно чувство към Вас. Ще постна отговора си и тук понеже направих малко промени от първоначалният вариант. Приятно четене! :-)

Не съм съгласен с Вас, г-н Грънчаров. Сега ще се опитам да ви изложа моето виждане и този път няма да спазвам културен тон: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

4 коментара:

Анонимен каза...

Този човек няма никаква яснота какво представлява Русия. Яко му плющят знамена в главата. Меко казано... Срещу подобни клишета без капка логика и "аргументи" от рода на "бялото е бяло, защото е бяло" е глупаво да се изпада до примитивизъм и да се спори.

Тодор Пеев

Ангел Грънчаров каза...

Аз също съм изненадан, че този млад човек се изказва толкова неубедително, но пък участвам в дискусия с него, щото го познавам лично, знам, че това момче има голям потенциал, но явно се намира в някаква духовна криза; ще ми се да му помогна в този тежък за него момент, човешко е. Затова ще участвам в дискусията, убеден съм, че под влияние на нашето общуване той ще преосмисли повечето от тезите си. И нали за това изобщо разговаряме: да си влияем за развитието на мислите ни в една положителна, благоприятна посока...

Анонимен каза...

Този човек казва че бил историк. Ама ако так, чудя се, защо не знаел, в същност история на родината си?! Рунаците са били кръвните братия на българе?! Какви са онези глупости?! Който поне малко знаел история на България не можа да приказва такива глупости! Кирилица ли? Та той забрави, че точно българе донесли в Русия и кирилицата и езика си, който руснаците наричат църковно-славянският, а той е старобългарският език! Православни са били? Никога руснаци не са били истински христиане! Който живеял в там, го знает добре. Какво ли още? Аааа, духът и култура! Култура и духа на народа, който до второта половина на XIX век живеял в тоталното жестоко робство, а господата им са били полски, татарски, курляндски, норвежски и какви ли не чужденци. Знаел ли господин историк, че НЯМАЛО в Русия дворяне от руския происход, да не говорим за царските фамилии?
Не съм българин, само три години съм живеял в България, обаче за мен е направо оскорбително да чувам такива неща!
И най-важното: не става дума за подражане на Запада, става дума че България в края на краищата да стане една силна, самостоятелна демократическа и капиталистичека държава. И не е важно, уважаеми господине историк, че родина на демократия не е Европа или Америка, а имено съседня държава - Гърция ))) ( на истина - еврейските антични държави, обаче историци не го признават май).

Dan Mirjafarov

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за становището, г-н Mirjafarov, твърде убедително се изказвате! А иначе, за жалост, са твърде много българите, които, бидейки жертва на някакви митологически илюзии и приказки, искат родината им да бъде отпратена в сферата на евроазиатщината на Путин, само и само да възтържествува тяхната преданост - и тяхната глупост...