Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Унизеният от ботуша на душителите на свободата ни и така самотен Апостол на българската свобода



Паметникът на Левски под Бунарджика в Пловдив - забелязвате ли горе високо силуета на исполинския паметник на Альоша? Двата поизсъхнали бора явно неслучайно са оставени: за да пречат да се вижда възвишаващият се високо горе паметник на завоевателя-окупатор Альоша, който посече българската свобода за десетилетия, а и още е най-грозна заплаха за нея. Снимките направих вчера аз - като заведох свои ученици да се поклонят на паметника на Апостола.

Между другото схващате ли какво показва това: долу в ниското е невзрачното паметниче на Апостола на българската свобода, а горе във висините е зловещият, злокобен паметник на ония, за които Левски е написал своите пророчески, ала забравени днес от всички думи: "Тоз, който ще ни освободи, той ще да ни и пороби...".

Всъщност, съотношението на тия два паметника не е е ли всъщност ярко символична метафора за това, че българска свобода от тираничната империя на североизток ние все още нямаме - а и не се предвижда да имаме?! А истинска свобода от имперска Русия ние нямаме най-вече затова защото сами в огромното си мнозинство не съзнаваме, че с непонятната си примиреност пред унижението на стоящия в нозете, в ботушите на Альоша мизерен паметник на Апостола на свободата ние на дело показваме, че даже не съзнаваме въпросната унизеност: нима може да е свободен оня, който не съзнава, че робското у него е е водещо, е необезпокояващо доминиращо?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

30 коментара:

Анонимен каза...

Паметникът на Альоша може и да е два пъти по-голям от сега. Какво от това, ако мъничкото паметниче на Левски е заринат от цветя, а Альоша е просто бетон?

Boyko Gargov

Анонимен каза...

Не паметникът е важен! Важна е паметта и поуките от действията!

Светланда Рашкова

Ангел Грънчаров каза...

Като не е важен паметникът тогава защо търпите огромните паметници на нашите окупатори да се възвисяват така високо в българското небе?! Щом не са важни тия паметници, защо тогава не ги махнете?!

Анонимен каза...

А ти като не го търпиш що не отидеш да го разрушиш?

Boyko Gargov

Анонимен каза...

Ами, вие живеете в Пловдив - ДЕЙСТВАЙТЕ!

Светланда Рашкова

Ангел Грънчаров каза...

Щото чакам да се събудят такива като вас, каквито ги има доста и в Пловдив... та заедно да разрушим паметниците на окупатора.

Анонимен каза...

проблемът не е във вашият телевизор, викаш и размерът има значение

Boyko Gargov

Анонимен каза...

Освен това, този паметник (и единият и другият) разказва за историята на България. Като се замисля, ако го няма паметникът на Альоша(има го и в Русе), как ще обясня на внучката си, че Руско-Турската освободителна война всъщност е окупаторска!?! Руснаците ни освободиха и останаха за винаги !!!...

Светланда Рашкова

Ангел Грънчаров каза...

Паметниците на Альошовците не са за руско-турската война, а са паметници на сталиновите орди, които обявиха война на страната ни, нахлуха в България, ликвидираха свободата ни за десетилетия, донасяйки на танковете си и подарявайки ни комунизма, от който още си страдаме...

Анонимен каза...

Чудя се сега как ще обясниш, че Османската империя не е най-прогресивният период за България, като няма паметник на Баязид :-)

Boyko Gargov

Анонимен каза...

Е,да де! Левски се бори за освобождението на България от турско робство и след като ни "освободиха" дойде всичко останало!?!

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=3RBGdrcehcs&feature=share
Предсмъртното писмо на Васил Левски
www.youtube.com
139 години по-късно, думите на Апостола са повече от актуални... * ЗАБЕЛЕЖКА! - Както се вижда от някои патриотични коментари по-долу, тези думи не са на Левски

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

"Големият проблем на цитатите във фейсбук е в достоверността им и в наивността на хората." - Иван Вазов.
Такова писмо няма. Няма.

Boyko Gargov

Анонимен каза...

Дори и да няма, в това, което слушаме има много истина!

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

Може би, но такова писмо просто няма. То е фейк, измислица.

Boyko Gargov

Анонимен каза...

Де да имаше повече такива измислици!!!

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

За да си градим самочувствието на измислици, както си умеем.

Boyko Gargov

Ангел Грънчаров каза...

"Измислиците" често имат по-голям смисъл от баналните и пошли "истини", които владеят съзнанията на толкова много наши сънародници...

Анонимен каза...

Vigda se pla6iloto gore ..

Стоян Чонев

Анонимен каза...

Грънчаров, ти подстрекаваш да се събарят, обаче съм сигурен, че първи ще се скриеш, ако стане "горещо", както твоят кумир Стамболов се е скрил по време на въстанието и се е укривал в Търново при проститутките, докато старозагорско е горяло и кланената са започнали, а именно Стамболов е бил "шефа" на революционната организация там и е подстрекавал хората на борба за "свобода". ..... Минаха години и той стана премиер, оставяйки майката на Левски, брат му Петър Кунчев/герой от Шипка/, майката на Ботев без дори пенсия, и тези хора умират в пълна нищета. Такива ти са кумирите.

Затова по полека с призивите, защото като дойде време за дела, ставате все "болни".

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, пишете пълни глупости, Стамболов никога не се е крил. "Народни пенсии" също така умеете да си давате само вий, комунистите. Също така и вие, комунистите, винаги сте се крили дълбоко по горите, щото сте патологични страхливци, подлеци и мерзавци...

Анонимен каза...

Започвате да се заяждате! http://www.bulgarianhistory.org/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84.../
Стефан Стамболов – държавникът с твърда ръка
www.bulgarianhistory.org
Стефан Стамболов е революционер, политик и един от строителите на съвременна България, чийто принос и роля го нареждат сред най-значимите личности в историята, оставили своя неповторим почерк във формирането и укрепването на българската...

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

това е потвърждение на думите ми че Руснаците са останали

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

Оттеглям се, за мен фактите са важни.

Boyko Gargov

Анонимен каза...

Стамболов обръща погледа си на запад, като прекратява взаимоотношенията на България с освободителката Русия, чийто образ все още е сакрален за българското общество.

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

Ами аз ви давам факти!

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

Успехите, които постига Стамболовото управление са неоспорими. Послужил си непоколебимо и безскрупулно с властта, политикът укрепва и издига авторитета на княжеството, България се интегрира бързо и ефективно в европейската общност и тръгва по сигурен път към устойчиво развитие. В същото време, действия като ликвидирането на политически опоненти и други подобни, допринасят за изграждането на диктаторския образ на Стамболов, който успява да навлече върху него гняв и омраза в размери, който трудно можем да срещнем при други политици.

Светланда Рашкова

Анонимен каза...

Фактите казват, че на Стамболов не е била чужда идеята за нова прегръдкя между България и Османската империя. Да кажем, че още от времето на Капитан Петко войвода не харесвам Стамболов

Boyko Gargov

Ангел Грънчаров каза...

Г-жо Рашкова, вземете предвид, че образът на Стамболов като "зъл диктатор" и "потисник" е създаден от добре платените от Русия медийни мерзавци от онова време, тъй че изобщо не сте длъжна да го вземате за чиста монета, не бива да го възприемате като истина. По същия начин руските мекерета обругаха, сатанизираха и оплюха друг един държавник на България - Иван Костов.

Анонимен каза...

Нещо не сте ме разбрали. За мен Стамболов е НАЙ-ЗНАЧИМИЯТ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК (Русофобската политика на Стамболов е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година. Именно при такава обстановка настъпва краят на 8-годишното управление на Народнолибералната партия и нейния лидер Стамболов, приеман за най-значимия български държавник.- уикипедия)

Светланда Рашкова