Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 29 март 2014 г.

Един извод от поговорката "Няма ненаказано добро!"

Г-н Георги Хаджийски във Фейсбук е предложил за дискутиране една известна поговорка; сторил го е ето как:

Ненаказано добро няма - е казал народът. (Но нали все пак някой трябва да прави и добрини?)

На което се счетох за длъжен да отвърна ето как:

Да, на доброто отвръщат със зло - което именно ни убеждава, че на причиненото зло още по-усърдно трябва да отвръщаме с добро.

Идеята е доброто в този свят все пак да е повече от злото, добрите хора - повече от злите; щото ако стане обратното, горко ни!

Аз такъв извод си правя от поговорката "Няма ненаказано добро!". Не знам дали съм прав...




Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

"Прави добро, макар че не е рентабилно!" - Джеки Стоев.
Той е един авторите на редица филми: "Приключенията на Спас и Нели",„ Летете с Росинант", "Отец Иван и неговите деца", "Хляб и зрелища"
Парпулов