Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 1 май 2014 г.

Спорът между защитника на псевдонаучната, некадърна и импотентна доцентска "философия" и моя милост доби вече гротескови форми



Изображенията към този текст са от знаменития съветски филм «Джентльмены удачи» и показват т.н. "«Доцент» Александр Александрович Белый", ролята се изпълнява от големия артист Евгений Леонов

Сблъсъкът ми със защитника на т.н. "академична", а всъщност изцяло псевдонаучна, некадърна, фалшива, импотентна доцентска "философия", представители на която "академична измет" щъкат във всеки български университет, именно спорът ми със знаменития докторант от СУ Николай Узунов, започнал около "езика и стила" на главния редактор на философското списание ИДЕИ, придоби вече изцяло гротескови форми: пламенният докторант без капка неудобство дезертира, избяга от спора по същинските и важни въпроси и се впусна в какви ли не лични нападки спрямо въпросната тъй дразнеща го особа, именно спрямо моя милост. На мен обаче ми е интересно докъде може да стигне този учен човек в падението си, затуй, воден предимно от изследователски интерес, продължавам полемиката си с него, опитвайки се да му помогна да се вразуми поне малко (човешко е все пак да помагаме да изпаднал в беда човек!). Ето последните изблици на докторанта Узунов, на които аз, воден, повтарям, от изследователски интерес, му отговарях, с оглед да му помогна да разкрие най-пълно душата си, а пък на тази основа и да облекчи поне малко непоносимите си страдания: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

26 коментара:

Анонимен каза...

Разконспириран съм. Имам ли друг изход освен да сложа край на собствения си живот след тези тежки думи? Пак казвам, аз като вечен читател, защо се занимавам да си губя времето с Лакан? Защо? Вие сте нещо средно между Ботев (с неговия патос, с неговия начин на изказ), най-доброто от Лакан и Фройд, а да не забравяме, че вие сте и човек, веещ знамето на свободата и най-напредналите ценности в държавата ни. Всеки има право да се самоизрази и г-н Ангел Грънчаров го подкрепя (стига под този "всеки" да не попадне някой студент на СУ или, недай си боже, преподавател в университет. Да не забравяме, че не те са хора, пак според г-н Грънчаров).
Аз също ви зададох въпроси, на които вие не ми отговорихте, а ме препращате към книгите си? И после нямало диалог?! Че как може да има. :)))
Нека ви бъде честит днешния празник, г-н Грънчаров, знам че ви е скъп, че го свързвате с много мили и приятни спомени (които аз е нямало как да преживея, за съжаление). Както споменах, самото ви държание е като агент на ДС. Аз тръпна в очакване на вашия донос, на вашето открито писмо към университета - една типично комсомолска проява от ваша страна. Може би след тежките ви обвинения (давам ви безплатна идея, направете си бройче със заглавие "АЗ обвинявам" - където изкажете цялата си омраза към Университета или дори напишете книга. Ще дойда за автограф - като единствен нейн читател) следва да чакам ЗАБЕЛЕЖКА или МЪМРЕНЕ или НАМАЛЯВАНЕ НА ПОВЕДЕНИЕТО от страна на Софийския университет. Чакайте, забравих, ние не сме във времето преди 1989 година (вашето време на доноси!). Боже, как лети времето ...

Приятно честване на празника.
Пуснете поздравително обръщение във вашия блог, за феновете на свободата и доносите, а, пърдон, за модерните и свободолюбиви хора :)

Докторант Николай Узунов

Ангел Грънчаров каза...

Едно си баба знае, едно си баба знае. :-) Бе тия пусти моми не Ви ли помогнаха, докторант Узунов, след среща на млад мъж с дащна мома той освежава мисълта си и вече умее да разграничава съществено от несъществено, а ето, Вам това изобщо не се удава. От което аз си правя извода, че в сферата на гоненето на моми вам изобщо не Ви върви, леле, правете нещо за да Ви потръгне, щото ето, вече почнахте като бабичка да си повтаряте все едно и също нещо.

Първи май за мен е е никакъв празник. "Ден на труда" да се празнува с мързелуване за мен е една комунистическа тъпотия, от която могат да се възторгват само кухи индивиди, на които изобщо не им върви в сферата на гоненето на момите...

За "доносите" ще Ви подхвърля нещо за мислене: "донос" ли е нещо, което е публикувано на място, достъпно за четене от целия свят и при това е подписано с истинското име на "доносника"? :-) Май негоненето на момите ще доведе дотам, че и Вие да станете конспиролог, ето, сега не можете явно да спите от горчиви терзания за това какъв е бил и как се е изявявал Ангел Грънчаров преди 1989 г. :-) Четете книги, докторант Узунов, четете, и всичко ще разберете; но преди това почнете да гоните момите, те са Вашто спасение от грозящото Ви полудяване...

С поздрав: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Ха, че от къде мога да имам екзистенциален опит с това, какво трябва да бъде донос? :) Вие сте писали такива, после на мен ми баете за други неща. Хайде сега пък тръгнахте по Фуко и модерни теории. Вкарахте чалгата, сега секса, клишираните обиди ... супер сте, ей, ако някой не ви го е казвал. Знаех си аз, че чета най-добрата част от сп. Идеи. :)))) Тъп комунистически, а ? :))) Супер сте, пал го казвам, настървено плюете миналото, в което сте живял. Не им се тревожете на момите и на моя милост. Дайте да намерим лекар за вас :) Въпреки че ме обявихте за какво ли не, аз все още бих ви помогнал да си намерите добър специалист. На вас и моми вече не биха могли да помогнат. "Не се кове туй що няма дъски!" - ако трябва да перефразирам, НА ДНЕШНИЯ ХУБАВ ПРАЗНИК (не се срамувайте, че сте бил роден и възпитан в соца, г-н Грънчаров!), една друга мисъл :)

Докторант Николай Узунов

Ангел Грънчаров каза...

Докторант Николай Узунов, мъчите се да избягате от съществените въпроси, които са предмет на дискусията ни, и се хвърляте като същински матросовец върху амбразурата, състояща се от пълните глупости на Вашето объркано от толкова доцентска комуноидност съзнание. Наистина, явно и Вас доцентурата е успяла да Ви направи умствен и ценностен инвалид, за което свидетелство е това, че сам не се усещате колко много се излагате. Починете си, помислете, опитайте да ми отговорите що-годе солидно, щото наистина се излагате като пръв байганювец, уж занимаващ се нАука, ала иначе прост като предтечата си. Ама наистина ли не се усещате колко много се излагате? нещо обаче Ви мъчи още, още не сте си излял душата, това се вижда с просто око, кажете, споделете, излейте си душата. Ще Ви помогна като Ви задам няколко въпроса, белким зацепите:

1.) Докторант Узунов, защо толкова много мразите свободата и свободолюбивите хора?

2.) Вие съзнавате ли, че тия, дето мразят свободата и също така не могат да понасят личностите, с това се издават, че са абсолютни комуноиди, т.е. непълноценно живеещи и безлични същества, само приличащи на човеци, но нямащи нищо човешко?

3.) Как се отнасяте към демокрацията, докторант Узунов? Обичате ли в тази връзка тавариш Путин? Споделете си сърдечната болка, ще Ви олекне.

4.) Уцелих ли къде Ви стяга чепика, драги ми докторанте? Нали познах?

Ето, Вие мразите блоговете и блогърите като мен, щото блогът е територия на свободното слово, а блогърът е свободен дух, наподобие на философа. А Вие ги мразите. Значи ли това, че сте един роб? Робът не може да бъде философ, това поне съзнавате ли го?

Видях, че сте плюли спрямо ранобудните студенти по време на окупационната стачка. това хвърли допълнителна светлина върху потайностите на Вашата тъй елементарна душа. бездушните и малодушни хора не могат да бъдат личности, ерго, не могат да бъдат и философи. Съжалявам, но бях длъжен да Ви кажа и това.

Бъдете здрав! Не се ядосвайте, а се опитвайте да мислите върху истините, които Ви казвам. Това може да има и терапевтичен ефект върху нещастната и изтерзаната Ви от толкова много злоба душа...

С поздрав: Ангел Грънчаров, философ

Анонимен каза...

Недейте плака, Грънчаров, а казвайте какъв ви е псевдонимът от ДС!
Чудно как можете да живеете с толкова много злоба у себе си...

Тотю

Анонимен каза...

Вместо да празнувате, г-н Грънчаров, вие поставяте фундаментални въпроси. Ето и моите отговори (АЗ ОБАЧЕ НЕ ПОЛУЧИХ ОТГОВОР НА ВЪПРОСИТЕ СИ, ДА ВИ ГИ ИЗПРАТЯ ЛИ ПАК?

1. БИЛ ЛИ СТЕ АГЕНТ НА ДС? ЗАЩО НЕ СТЕ СЕ ОБЯВЯВАЛ СРЕЩУ РЕЖИМА ПРЕДИ 1989 ГОДИНА, А ДНЕС, СЪС ЗАДНА ДАТА, ЗАЩИТАВАТА СВОБОДАТА И ЦЕННОСТИТЕ?

2. ПО КАКЪВ НАЧИН УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ СРЕДИ ВИ ОТРИТХНА, ЧЕ ТАКА ГИ НЕНАВИЖДАТЕ?

Ето сега и аз ще ви отговоря точно, но моля да ми върнете жеста. Все пак 4 дрещу два въпроса си е направо изнудване:

1.) Докторант Узунов, защо толкова много мразите свободата и свободолюбивите хора?

- Когато под свобода се разбира "блог" и "плямпотене", тогава аз съм твърдо против това хора като вас да говорят глупости и да представят тези глупости за философия. Второ, нека не се заиграваме около понятието "свобода", защото мисля че отново ще лъснат историко-философските ви дупки. Вие НЕ сте свобода, вие сте принципа на чалгата: "Аз пея глупости и това трябва да бъде музика", в случая с вас: "Аз дрънкам врели-некипели и това трябва да бъде философия". Да, не одобрявам дърдорене да бъде представяно за нещо, което не е. И недейте да ми приписвате емоционални чувста на "омраза" и др. такива, изсмукани от пръстите ви/


2.) Вие съзнавате ли, че тия, дето мразят свободата и също така не могат да понасят личностите, с това се издават, че са абсолютни комуноиди, т.е. непълноценно живеещи и безлични същества, само приличащи на човеци, но нямащи нищо човешко?

- Тук не мога да ви отговоря поради няколко причини.
1. Нима вие сте личност? Сам ли се обявихте за такава или някой ви назова?
2. Блогът и споделянето на разсеяни мисли НЕ СА СВОБОДА, НЕ СА СВОБОДНО МНЕНИЕ, ЗАЩОТО НЕ СА МНЕНИЕ.
3. Не изпадате ли в парадокс, г-н Грънчаров, относно понятието си за "свобода" - нима само "приличащи на човеци, но нямащи нищо човешко" не са основната таргет група на блоговете в интернет?

Как да отговоря на противоречив в същината си въпрос?

3.) Как се отнасяте към демокрацията, докторант Узунов? Обичате ли в тази връзка тавариш Путин? Споделете си сърдечната болка, ще Ви олекне.


- Ако под "демокрация" се разбира моделът на КОСТОВ, на Царя, на Обама или на Орешарски, то аз съм против него. Хахаххаха, ако трябва да избирам между положението в България, където се вее от 20 години демокрация и руския модел - избирам другаря Путин. :) Давайте сега, направете си някакви погрешни анализи, пак повтарям къде е разликата - АКО ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМ МЕЖДУ КОСТОВ/ОРЕШАРСКИ и ПУТИН --- > ИЗБИРАМ МОДЕЛА НА ПУТИН! :) Иначе другарят Путин е просто реализирана университетска версия на личността Ангел Грънчаров. Само където вие не сте се реализирал и



4.) Уцелих ли къде Ви стяга чепика, драги ми докторанте? Нали познах?


- Не познахте :) Къде ме стяга чепика (ех, отново каруцарски изказ! Искате ли да ви подаря 1-2 университетски книги по стилистика? Само кажете и ви ги изпращам) си е лично моя работа. Не, не оцелихте. Явно като бивш агент на ДС вече сте загубили способността си да нанюхвате (думата "нанюхвам" е от прекрасния превод на "Битие и време" на проф. Зашев, само да вметна, за да не ме обвините в каруцарски език. Впрочем, горд съм, че познавам и личност, да, ето това е личност, като проф. Зашер. Може да напишете и това в откритото си писмо срещу мен към СУ и ред други орагани и инстутиции на НРБ :) ).


Мисля че отговорих ТОЧНО на поставените въпроси. Аз питам: АКО ПОИСКАМ ВАШЕ ДОСИЕ КАТО АГЕНТ НА ДС - КАКВО ЩЕ НАМЕРЯ? ЗАЩО НЕ СЕ БУНТУВАХТЕ ЗА СВОБОДАТА ВЪВ ВРЕМЕТО ПРЕДИ 1989 ГОДИНА, А ГО ПРАВИТЕ ДНЕС, ПРИ ТОВА В БЛОГ??? НИМА ТОВА Е БУНТ!

Надявам се ще има "диалог", а не препращане към ваши книги :)

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ОЩЕ ВЕДНЪЖ, ДРУГАРЮ ГРЪНЧАРОВ!

Ангел Грънчаров каза...

Здравейте, драги докторант Узунов,

Що не празнувате 1 май, ами ми пишете писма? Ходихте ли вече на сбирката на червените, помарширувахте ли пред другаря Станишев? Много Ви отива една такова поведение. Комуноидността Ви си прозира от всяка Ваша дума.

За тъпите въпроси, който без капчица стыд ми отправяте отново. Поне да се бяхте постарал да формулирате въпросите си що-годе коректно. Хем ме питате какъв съм бил и как съм се бил държал в тъй вълнуващото Ви време на комунизма, хем дърдорите защо не съм бил тогава такъв или онакъв, а пък сега съм бил еди-какъв си. Като не знаете и затова питате, що плямпате каквото Ви дойде на акъла по мой адрес? пак Ви питам, и то съвсем сериозно: сигурен ли сте, че не сте дете от детската градина? Намирате се на някаква инфантилна или митологична степен на умственото си развитие. Което понамирисва на дебилност. Нима в днешно време приемат за докторанти и хора, които са така изостанали в своето умствено развитие? Сам сте си виновен за тия мои констатации, би следвало да внимавате за да не се излагате чак толкова.

Четете книгата ми СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ и ще намерите отговор на тъй силно вълнуващите Ви въпроси около моята биография, докторант Узунов. Като съм отговорил на някакви, каквито и да е въпроси, втори път не отговарям. Просто е излишно. Тъй че - четете.

Сигурен ли сте, че няма да съжалявате, че вместо да отговорите на въпросите ми като що-годе разумен човек, отговаряте както би отговорила една ощипана по задника мома. Или отговаряте като дете, на който някой току-що е изял десерта.

Иначе все пак Ви благодаря за отговорите! Подозренията ми се оправдаха. Дефектното ни образование е сложило ужасни дефекти върху съзнанието Ви. Липсват Ви разбиране на най-основните ценности. Не само съзнание, но и усет (чувство) за свобода Ви липсва. Избил сте го на нихилизъм. това обяснява защо без капчица неудобство се държите така недостойно. И тъпо. Пак говорите за "празнини" в нечия образованост. А кухота като Вашата "празнини" има ли?

Нефилософичността Ви бие на очи дотам, че ненавистта Ви към хора като мен става съвсем прозрачна - и обяснима. Както и да е. Всеки има право да бъде какъвто си нещастник иска.

С поздрав: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Ох, отново тази теория за "ощипана мома" или другата за "липса на секс"! Преди да гледате треските в чуждите очи, се замислете за вашите огромно историко-философски пропуски, за неправилния си и хамалски начин на изказ и за още ред неща, които явно са плюс на обучението в Русия! Чакайте, ама вие май нещо ненавиждахте Русия? :) Или сега чакате да ви признаят притурката на сп. Идеи, за да се кротнете малко, а другарю Грънчаров?
И вие ще се явите МЕСИЯ, с вашето слово и списание (и блог) и ще запълвате пропуски в началното ни образование чрез свободата на словото си и човешко-каруцарския си начин на говорене?
Изпращам ви честитка за днешния празник. Моля ви, не се срамувайте от миналото си и от психическите си разстройства (отклонения). Много хора днес са във вашето положение, друг е въпросът, че не всеки си има блог и списание, в които гласно споделя проблемите и отклоненията си, другарю Грънчаров :)
Вие доказвате единствено, че социалистическият манталитет ви е белязал сериозно :) Желая ви и успешно да се избавите от него, другарю Грънчаров :)
Може би сте бил някъде там, на снимката, която ви изпращам? Може би сте развявали знаменце? Може би сте пял песни? Може би сте викал за другаря Живков... а защо "може би", което вие сте закърмен с това? Тежко ли е? Отричайте се със задна дата ... пренаписвайте историята си. Напразни опити!

Докторант Николай Узунов

Ангел Грънчаров каза...

"Честитката" няма да я погледна. Щото днес за мен не е никакъв празник. Само комунистически дебили празнуват труда с няколкодневно мързелуване - и не усещат противоречието. Вий празнувайте днес. Отива Ви.

Продължавате да се държите като бясно куче, което ръмжи и лае ей-така, колкото да показва бесовщината си. Пак Ви питам: поне малко не Ви ли е срам, щото тия Ваши изблици ще бъдат публикувани. Тази ваша безчувственост и арогантност е феноменална и силно ще заинтересува специалистите. Наистина много е сгрешено образованието щом докторанти като Ваша милост са нещо като негови "образцови продукти". Съзнавате ли поне малко че сте жертва на една в корена си сгрешена образователна система? Че сте именно брак на тази система. Наистина е феноменално, че не съзнавате това, а продължавате да нижете дитирамби на ония, които олицетворяват всичките й дефекти.

Ако толкова Ви се марширува, щото Ви тресе и някаква носталгия към комунизма - логично, щом харесвате толкова дядя Путя, няма начин да не изпитвате трепет към комунизма и комунистите - моля, идете, помарширувайте малко пред мястото, където беше едно време Мавзолея. Белким някой повика бърза помощ и белким така дълго отлаганото Ви лечение най-сетне започне! :-)

С поздрав: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...


"Всеки има право да бъде какъвто си нещастник иска." - много щастливо го казахте!!! Хахахахаха, обиждате. Супер! Само така, излейте болката си спокойно ... Явно съм ви засегнал, о, щастливецо със списанийце и блог ... Чакам обидите ви! Както казах, знам че ви боли за много неща. Споделете. Ругайте - мен и някой и друг професор също ... покажете малко култура, висота, елегантност...

P.S. Съжалявам, но не аз съм учил в Русия и не аз съм възпитаван с идеалите на соца :) Поздрави, щастливецо :) Сигурно сте бил щастлив с червено шалче около врата?

Ангел Грънчаров каза...

Ето, пак сам си го просите: чакал сте бил "обидите", пък после протестирате, че казвам, че сте обидчив като ощипана мома. пак се питам: наистина ли не сте избягал от детската градинка? Инфантилността Ви е поразителна. Ах, тези пусти моми, абре, моми, обърнете малко внимание на тоз ерген-докторант, че момчето, виждате, неистово страда! Моми, моми, не бъдете така коравосърдечни към него!

Анонимен каза...

Ленинградският специалист по марксизъм-ленинизъм, за когото в Пловдивския университет знаехме, че е "потомък" на АБПФК (активни борци против фашизма и капитализма) и който ни тормозеше с простотиите за "голямата и малката правда", този път надмина себе си по злоба и самозабравяне...

Ангел Грънчаров каза...

"Знаехме"? "Тормозеше"? "Голямата" и "малката" правда, двете непременно, или само "голямата", или само пък "малката"? :-) "Злоба"? И "самозабравяне"? :-) Колко мило, драга другарко? :-)

Анонимен каза...

Този път нямаше открити обиди?! Учудващо? Гневът ви и злобата ви затихват?????

Докторант Николай Узунов

Анонимен каза...

Аз им се радвам, другарю Грънчаров... радвам им се. Все едно съм отишъл в зоопарк и наблюдавам как маймунка скача в клетката и се тресе от злоба, че другите я дразнят с храна :) Продължавайте, интересно ми е да наблюдавам как възрастен човек показва елементарните си черти. Но, забравих, че вие сте личност?!? Нали???

Поклон пред комунистическата ви личност :) Поклон, другарю!

Докторант Николай Узунов

Ангел Грънчаров каза...

"Другарю"??? Какъв "другар" съм Ви аз, нали съм Ви "враг"?!

Понятие "комунистическа личност", драги докторант, не съществува: или е личност, или е комунистическа, но никога двете едновременно, панимайшь меня?

Дотук ли бяхте? Изморихте ли се вече? Постигнахте ли пълния резил? Безсилието Ви достигна ли предела си?

Ех, докторант, докторант! Пустите моми докъде Ви доведоха... тяхната липса де...

С поздрав: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Хахахахахах, другарю и личност. Знаете ли, другата седмица ще пътувам към Стара Загора. Ще хвана да ви се обадя. Ей, все едно да се запозная с проф. Вучков. Кажете ми, какъв е смисълът да ви пиша дълги писма с аргументи, когато вие свеждате всичко до: моми, до ощипана мома - изобщо думата "мома" ви е фетиш. Трябва ви един добър психолингвист и един добър специалист, психиатър или някой, който да помогне. Аз съм безсилен ... без-силен пред грандоманията на другаря Ангел Грънчаров. Преливаме от пусто в празно. Аз се аргументирам, а вие ме препращате към книгите си. Кажете, как да продължи диалогът ни? Как? :)))

докторант Николай Узунов

Ангел Грънчаров каза...

Горкият докторант Узунов, ех, горкият драги г-н Узунов... как пък не положихте поне малко усилие да разберете за какво всъщност разговаряхме?! леле, как много се изложихте, как изобщо успявате да спите при такава една грандиозна излагация?! Аз да бях на Ваше място нямаше да мога да мигна, то е срамота това, докторант Узунов, как е възможно изобщо да не го усещате - и да продължавате да се опитвате да шикалкавите?! Не разбирате ли, че това усукване и шикалкавене на Вас лично с нищо не помага, напротив, разкрива, че към философията имате само някакво съвсем формално, не обаче същинско отношение. Ех, как ме разочаровахте, докторант Узунов, нима нищо не сте научил от философията?! :-( Колко тъжно е това...

С поздрав: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Да приемам ли, че не искате да ви посетя лично, да черпя философията от извора? С мен ще водя и няколко добри специалиста от София - те ще се опитат да ви помогнат, стига да им позволите :) Дайте ни шанс, другарю Грънчаров.

Докторант Николай Узунов

Ангел Грънчаров каза...

Тая прекомерна грижа за мен, драги ми докторант Узунов, е израз на някаква феноменална душевна патология. Не е естествено чак толкова много да сте загрижен за мен. Питайте пътуващите с Вас специалисти какво тя говори и показва за Вашето собствено душевно здраве. Да не го тълкувам аз какво показва то според Фройд, щото ще ме намразите до гроб.

А иначе като минете през Пловдив идете поставете букет цветя на Альоша, само този каменен "човек", всъщност един бездушен изтукан, вероятно може да Ви разбере...

С поздрав: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Хайде де, стига с Фройд, вече е клише. Доколкото знам тук е бил на мода в първите години след Соца (Вашето времето). Анализирайте по Лакан, по Шарко - или да предположа, че отново не ви стигат сили? Мога да ви изпратя малко излишна литература, за да се образовате. Не е нормално да препрочитате единствено вашите си книжки. Вярно, че са ви мили и свидни, но и другите хора пишат. Наистина с този плам и свободомислие както вас, другарю, но все пак ...

Докторант Николай Узунов

Ангел Грънчаров каза...

Ама Вие май вече и не спите. Сън не Ви лови, така ли? Гледам, сега два часа след полунощ, а Вие, измъчван от безсъние, мислите неуморно за моята образованост, за моите книги, за моята култура и прочие. Какъв алтруистичен човек, каква всеотдайност?! Достоен сте за възхита. Предлагате да ми изпратите книги за да се дообразовам, сега вече не казвате "да запълня празнините" в образоваността си, вижда се, че сте понаучил нещо от мен и се пазите да не се изразявате глупаво като по-преди. Явно има ефект общуването с мен, помага Ви. На много хора съм помогнал, ето, и на Вас помагам...

Тъй, тъй, докторант Узунов, това безсъние показва, че някаква част от Вас вече е почнала д осъзнава какво правите - и как много се изложихте. Тя именно не дава покой на другата, извратената част на душата Ви, поради което и не можете да заспите. Безсънието пък води до гарантирано полудяване. Вземете мерки. Сериозно Ви го казвам.

Понеже забелязвам, че още Ви вълнуват моите книги, та затуй и аз да каже още нещо по тази тема, за да сложим точката над i-то. Хубаво е, че не отрекохте моето допускане, че не само сте чел моите книги, но и сте така силно впечатлен от тях, че ето, още не забравяте за тях! Благодаря Ви за високата оценка, но, дето се казва на моя каруцарски език, "просто немаше нужда". Впрочем, има място за всякакви книги под слънцето, крайно време като претендиращ да се занимава с философия човек да разберете поне това. И каруцарите имат нужда от философия, ето, да речем, Ангел Грънчаров задоволява тази тяхна нужда от философия; нали все пак не отричате, че и каруцарите са хора, ерго, и те имат нужда от философия. Вие пък пишете книги, които да възторгват изпосталелите от мъка доцентски сърца, а също да донасят хубави чувства в сърцата на Вашите научни ръководители, респективно на философските началства, което един ден и Вам ще донесе тъй дълго жадуваната доцентска титла. Аз, сам разбирате, не ща да пиша книги, които да харесват на дилетантите и снобите във философията, както и за псевдоучените доцентски сърца, ето обаче, има хора като Вас, които точно тази потребност искат да задоволяват, нека, щом има търсене, ще има и предлагане. Аз предпочитам обаче да си общувам все с обикновени и неизвратени хора, чиито сърца не са пълни с болни амбиции в сфери, в които те само паразитират. И вредят, но както е да е. Мисля, че се разбрахме поне по този въпрос, нали така?

Ангел Грънчаров каза...

И последно. Много Ви дразни това, че моя милост е поставила свободата в центъра на своите търсения, моята философия наистина е философия на свободата, повечето ми книги са тъкмо върху тази тема, те изследват тъкмо този проблем. Разбрал съм, че за болно общество като нашето (простете, но и Вие лично сте пример за това в колко болно общество живеем) култивирането на идея за свобода в съзнанията и душите на хората е задача от първостепенна важност, изпълнението на която ще ни даде тъй жадувания просперитет, а също и тъй жадуваното достойнство. Болни са несвободните общества, драги ми докторант Узунов. Вие не се посвенихте публично да злобеете срещу моите разбирания за свободата, което означава не само че сте свободоненавистник, но и че не разбирате ядрото на всяка автентична философия, защото, за Ваш кошмар, и философията е нещо най-свободолюбиво и толерантно. Ето това Ви дискредитира най-много във философско отношение, Вие се изявихте като апологет на мракобесническото статукво в сферата на господстващата "академична", всъщност доцентска псевдонаучност, която унаследихме от тъй печалното време на така грандиозно провалилия се комунизъм, който обаче, за жалост, продължава да си намира приют в нечии глави. В немалко глави си намира приют този тъй вреден комунизъм. Затова и Вас Ви избива в такова едно импулсивно свободоненавистничество, драги ми докторант Узунов, а пък това означава, че Вие ненавиждате и философията по този начин, щото двете, именно свобода и философия, са дълбоко свързани, са неотделими. Тия неща, дето Ви ги пиша сега, са общоизвестни, ала ето, стигнало се е до парадокса да не се съзнават и оценяват от докторанти по философия като Вас. Което много показва и говори.

Но стига. Имам чувството, че ако бях изговорил тия всичките неща, дето изговорих на Вас, на едно магаре, и то щеше да ги е разбрало вече в най-превъзходна степен. Вие обаче се инатите да не ги приемете. Проблемът си е лично Ваш. Питайте Вашите доценти какво означава това. То наистина много говори и показва.

Бъдете здрав! Грижете се и за здравето си. Не е естествено млад човек като Вас да е толкова завистливо-злобен.

С поздрав: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Грънчаров, Грънчаров - този път дори не си направих труда да прочета какво сте ми написал. Има ли смисъл да казвам, че старогръцкият език не се учи ей така (както, например, се четата вашите чиклитни книжлета?). Има ли смисъл да казвам нещо. Вие явно не спите, защото обикаляте из различни форуми и леете свободното си мнение, а? :) Явно се опитвате да предлагате и на останалите вашите чиклити? :)

Докторант Николай Узунов

Ангел Грънчаров каза...

Много се радвам, че най-сетне финалът на нашия "разговор" дойде - и то по точно този очакван начин: чрез позорното Ви бягство от полето на дискусията ни, драги ми докторант Узунов! Признанието, че няма какво да кажете и че единственият Ви изход е бягството е добър резултат, свидетелстващ за пълното падение, сиреч интелектуалната мизерия и моралната низост на въплъщаваната от Вас псевдофилософска "академична" тенденция. Която се кичи единствено с едно кухо самомнение и високомерие, чрез което се опитва да скрие жалката си същина.

Бъдете здрав! Дадох Ви доста храна за размисъл, въпреки че се съмнявам, че ще имате доблестта да се възползвате - и да оздравите духа си. Но това вече си е Ваш избор. С нищо повече не мога да Ви помогна. Само Вие можете да си помогнете - и да се спасите. Бог да Ви помага, молете за спасението на душата си!

С поздрав: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Думата "чиклит", която ученият докторант използва, означава:

Чиклит е жанр на художествената литература, който представя съвременния свят на жените, често хумористично и лекомислено. Жанрът се продава добре, заглавия от чиклита оглавяват класациите за най-продавани книги, заедно с книги, посветени изцяло на чиклита. Въпреки че понякога включва романтични елементи, чиклитът не се възприема като подкатегория на любовния роман, защото връзката на героинята със семейството и приятелите ѝ е също толкова важна, колкото и романтичната ѝ връзка.

Това е чиклит. Употребявайки тази дума, ученият докторант си вкара поредния баламски автогол :-)