Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 26 май 2014 г.

Всеки народ си заслужава управниците, всеки народ е достоен за своето правителство



Някои, видите ли, били силно впечатлени от това, че позьорското недоразумение Бареков умеело "добре да говори", сиреч, умеело най-прочувствено да лъже; ето какво ми се наложи да отвърна на една такава дама, впечатлена от чудния, но нерядък за нашите условия "дар лъжливост" на Бареков: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

39 коментара:

Анонимен каза...

Само че, г-н Грънчаров, когато цитирате името ми без позволение, поне цитирайте и всичко което съм казала. Аз не съм възхитена от Бареков, а казвам истината такава каквато е, като страничен наблюдател. Не изкривявайте думите ми, защото ще излезе, че и вие лъжете също като Бареков и другите политици!

Mel Izet

Ангел Грънчаров каза...

Аз коментирам Вашата оценка за "уменията" на Бареков да говори, това съм преценил че е интересно във Вашето изказване. Не правя цялостен разбор на изказването Ви, а само на един детайл от него, разбирате ли? Тъй че моля да вземете думите си назад за някаква моя "лъжливост"; при това съм писал че сте впечатлена, а не възхитена, къде в случая е "лъжата"?

Анонимен каза...

По какво се различават Бареков и Сидеров? Може ли някой да ми обясни компетентно.

Анонимен каза...

Да, но този детайл така представен, е извън контекста на казаното от мен.

Mel Izet

Анонимен каза...

Бареков никога не е умеел да говори защото си е изначално просто момче, но явно на някои хора и толкова им е достатъчно. Никой не признава в прав текст, че е гласувал за него, но все отнякъде си е взел тези проценти.

Stefano Popovski

Ангел Грънчаров каза...

Вашият контекст не е предмет на моя коментар... ето, Вие уточнихте, че контекстът Ви е друг, какво повече Ви вълнува?!

Анонимен каза...

Да, но явно народът, за жалост, харесва точно това говорене, а не това което харесвате вие и това се доказва на всички избори.
Както и да говорят, всички политици целят едно - да излъжат, за да спечелят ! Друг е въпросът, че народът, и по-точно младото поколение, харесва този тип говорене. И докато на хоризонта не се появи интелигентен човек, умеещ хем да не лъже, хем да говори интелигентно, така ще е!

Mel Izet

Анонимен каза...

Народът си харесва това говорене, затова после си яде последствията от него :-)

Капка Вачева

Анонимен каза...

хем да не лъже, хем да говори интелигентно и да говори, както на народу му харесва са несъвместими, така че на хоризонта най-много да се появи следващия популист без мяра в думите и обещанията

Капка Вачева

Анонимен каза...

О, умееше истински да говори Д-р Петър Дертлиев и никой не го е отричал, но по негово време българите не бяха толкова оскотяли.

Stefano Popovski

Ангел Грънчаров каза...

Вашият контекст госпожо Izet не е предмет на моя коментар... ето, Вие уточнихте, че контекстът Ви е друг, какво повече Ви вълнува?!

А иначе ние и сега си имаме интелигентни и нелъжливи политици, но явно на големи среди от народа тяхното говорене не допада. Темата за намирането на верен тон в общуването с народа от нелъжливите политици е добра за обсъждане, ще се изкажа по нея тия дни... Факт е, че шмекери като Сидеровский, Янето, Боко, Бареков сякаш успяват да налучкват оня тон, благодарение на който трепва нещо в обръгналото на лъжи народното сърце, независимо от това че всичките тия са пословични лъжци, шмекери, празни фукльовци и тарикати...

Анонимен каза...

С интерес очаквам да чуя, кои политици според вас, са нелъжливи ?

Mel Izet

Ангел Грънчаров каза...

Костов е пример за нелъжлив политик. При това интелигентен. Видяхте какво стана с Костов - цялата лъжлива и подкупна медийна и ченгесарска политическа гмеж го обруга така, че стана най-ненавистен.

Анонимен каза...

Загубата на сините е изцяло по тяхна вина. А за това дали е лъжлив или не ще си замълча, само ще кажа, че той е добър политик, но не и честен. Защото политика и честност, май са несъвместими понятия.

Mel Izet

Ангел Грънчаров каза...

Имате глупав предразсъдък спрямо политиката и политиците, което Ви пречи да схванете техния точен смисъл. Политиката по принцип е едно много достойно занимание, с което тъкмо трябва да се занимават умни и честни политици. Има такива политици. Това, че у нас огромното мнозинство от политиците ни не се държи според смисъла на политиката и е изневерило на него, изопачило го е до неузнаваемост, не значи, че политиката е занимание за покварени и аморални хора. Бъркате нещо фундаментално. Помислете малко. Политиката е тежка работа за общото благо - какво порочно или нечестно има в това? А сините загубиха тъкмо защото сред тях имаше честни и добри политици. Дойде времето на политическите ментета, които изопачиха смисъла на политиката и направиха нужното да дискредитират самата демокрация. Аз лично смятам, че точно затова тия наши марионетки на Москва се държат така аморално: защото им е дала задачката (срещу солидно заплащане) да направят нужното за да дискредитират демокрацията дотам, че народът да се отврати от нея и да зажали за диктатурата. Ето, такива наивни рибки като Вас, драга госпожо, очевидно са налапали тази въдица. Вие вече мразите политиката, сиреч, и демокрацията. И мечтаете за поредния "оправяч", нали познах?

Анонимен каза...

Само че не познахте, г-н Грънчаров, аз не гласувах за Бареков, а говоря само като обективен наблюдател. Аз гласувах за една съвсем непопулярна партия. Да, точно това исках да кажа аз, че Бареков умее добре да говори и го е доказал от дългите години като водещ. Дали лъже... че кой политик не лъже? Има ли такъв, г-н Грънчаров? Политиката върви ръка за ръка с лъжата!

Mel Izet

Анонимен каза...

И според това което казвате, излиза, че голяма част от българския народ е малоумен, след като продължава да вярва на лъжи! Да, май е така...това е факт!

Mel Izet

Анонимен каза...

Съвсем не познахте, г-н Грънчаров. Вашето его ви пречи да виждате истината, защото сте пристрастен. Костов загуби, защото имаше силно его и защото хората от неговата партия се самозабравиха. Костов сгреши, защото постави не своята личност, а тази на други хора начело на формацията.
А за него знам много неща, които вие сигурно не знаете. Но нямам никакво намерение да ги споделям с предубедени хора като вас, а и те са вече минало. Той загуби своите позиции на политическата сцена. Аз също бях тъмносин седесар в началото, но отдавна се събудих и дано и вие го направите. Да, политиката е много отговорна работа, но за жалост, вече се е превърнала в мръсна игра.

Mel Izet

Анонимен каза...

Хи, хи, то цялата болка пак била Костов

Капка Вачева

Ангел Грънчаров каза...

Не мога да се съглася с твърдението Ви, че политиката била вървяла ръка за ръка с лъжата. Определен род политика, рязко разминаваща се с понятието за политика, върви ръка за ръка с лъжата. това е според мен менте-политиката. така правят менте-политиците, какви у нас с лопата да ги ринеш. А истинските, верни на мисията си политици не лъжат, те смело заявяват в очите на хората самата истина. Примерно когато Чърчил станал премиер след като вече войната е започнала, той твърдо казал на англичаните следното: "Мога да ви обещая само кръв, пот и сълзи...", ето така правят истинските политици и държавници, не лъжат, а имат смелостта да говорят самата истина, без да се опитват да се мазнят и харесват никому. Това са редки случаи, но това подобава да прави истинският, автентичният политик. Костов беше такъв. Имаме още неколцина други като него в историята си. А иначе с лъжци, тарикати и мошеници, сиреч, с менте-политици, у нас е пълно. То какво ли у нас не е менте де. Менте и чалга... виж, истински нещата нямаме. И затуй някои като Вас почнаха да си мислят, че политиката се била свеждала до лъжи, не е така...

Анонимен каза...

Edno e politik i drugo e partiec vsichite sa uchenici na drugarite partiici ne ochakvaite nejto novo pod slanceto Vsichki zaedno ot nulata tova e istinata

Rumen Simeonov

Kaloyan Borisov каза...

Госпожата в приела лъжата в живота си за неизбежна даденост.
Нещо,което е вярно за всички нас.
Но позволете ми да се съмнявам във всичко що се пише и говори.От там ако бяхте толкова добър наблюдател, бързо щяхте да разпознае ментетата.
Не ви нападам, нямам за цел и да ви обидя,защото абсолютно съм на ясно колко е трудно да разпознаеш стойностните хора.
Както вие така и аз знаем ,че повечето интелигентни хора в България са обикновени безхаберници.
Не може да очаквате от тях, рационални оценки.Но това не са основателни аргоменти да насаждате погрешни принципи, не смея да използвам думата идеали.
Работата ми до момента, в по-голямата си част свързана в контакти с полуидиоти, ме е научила че адаптирането не е правилният подход.
Ако искате да имате уважавано мнение, ще трябва да го аргоментирате с нещо повече от адаптирани обяснения на "реалност".
Лично за мен, ще бъде много по интересно ако споделите вашата лична реалност, аргоментите и принците с които сте я постройли.
Адаптирането към насадената Ни такава, нищо хубаво няма да НИ донесе.
Абсолютно уважавам вашата инициативност в зададените въпроси.

Анонимен каза...

Важното е, че дори Бареков и Каракачанов бяха принудени да потвърдят публично европейската ориентация на коалицията си. България каза НЕ на евроазиатщината!

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, ако един политик допусне неговата партия да губи непрекъснато, значи вината не е в избирателите, а в него. Костов загуби, защото както казах и по-горе, постави начело на формацията, други личности. Рейтинга на СДС започна да пада, когато постави начело на партията Надежда Михайлова. Нейното арогантно високомерие отврати българските граждани. Мартин Димитров може да е много добър като човек, но не става за лидер на партия. Оттам СДС загуби много. Костов е силен лидер и не мога да си обясня защо направи толкова груби грешки. Той би трябвало да знае, че силните партии имат начело силни лидери. Ако Костов не правеше тези рокади и ако не променяше непрекъснато лидерите и името на партията си, сега СДС все още щеше да е силна и на челно място, а не в последните места на опашката.

Mel Izet

Ангел Грънчаров каза...

Г-жо Mel Izet, нещата не са така прости, както си ги представяте. Вслушвайте се в преценките на разбиращи хора, щото да робувате на своите непълноценни представи не е кой знае какво. От това, което пишете, си правя извода, че мозъкът Ви е промит от лъжите и клеветите на медийните мерзавци по адрес на Костов, СДС, ДСБ. не става дума за грешки на една отделно взета личност (сама признавате, че Костов е много умен човек), а за старателно проведена грандиозна манипулация на овладените от ченгесарската мафия медии, в резултат на която на българите бяха натрапени "оправячи" като Царо, Сидеровский, Боко, сега Бареков.

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, ако искате да се запознаете по-основателно с истината за епохалния български преход можете да прочетете моята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие "Кратка психологическа история на съвременна България"), намира се и онлайн, не само в хартиен вариант...

Анонимен каза...

Разбирате ли Mel Izet, Грънчаров само си взима онова от вашето писание, което му оттърва по филисофско-марксически норми. Точно така, навремето и комунистите обявяваха смърните присъди, взимаха от изказванията на хората само онава, което им бе нужно да си изградят обвиненията.
Философът Грънчаров по-принцип е крадец на мисли на хората, обикаля по блоговете, взима онези изречения или фрази от коментари на съвсем непознати за него хора, пренася си ги в блога и започва да гради идиотизмите си. Навремето така постъпи и с мен, и така влезна в черния ми тефтер на враговете, с които се боря до край!
Грънчаров обвинява вас или други в "неправилкно мислене", а сам е заслепително влюбен в Костов, политикът излъгал цели два пъти хората избрали СДС. Но видите ли, за Грънчи това няма значение, Костов е невинен, той бил готин, а народа тъп. Бил готин когато с Муравей заграбиха всички недвижими индусриални сгради в Пловдив, и сега на Муравей брат му ги управлява "честно, без страх" и иска наем от 4,25 евра за 1 метър квадратен , а вътре можеш да гониш гълъби, без тоалетна, без вода, без отопление. Грънчаров тези неща не ги знае щото е философ и се занимава с преписване, но не и с икономика. На него неможе да му е ясно откъде идва хляба, на него му е ясно само откъде да открадне нечия мисъл и да започне да я чопли, излизайки напълно от контекста на нещата, които е искал да изкаже човек.
Внимавайте с Грънчаров, той е лъжец!

Анонимен каза...

Разбирате ли Mel Izet, Грънчаров само си взима онова от вашето писание, което му оттърва по филисофско-марксически норми. Точно така, навремето и комунистите обявяваха смърните присъди, взимаха от изказванията на хората само онава, което им бе нужно да си изградят обвиненията.
Философът Грънчаров по-принцип е крадец на мисли на хората, обикаля по блоговете, взима онези изречения или фрази от коментари на съвсем непознати за него хора, пренася си ги в блога и започва да гради идиотизмите си. Навремето така постъпи и с мен, и така влезна в черния ми тефтер на враговете, с които се боря до край!
Грънчаров обвинява вас или други в "неправилкно мислене", а сам е заслепително влюбен в Костов, политикът излъгал цели два пъти хората избрали СДС. Но видите ли, за Грънчи това няма значение, Костов е невинен, той бил готин, а народа тъп. Бил готин когато с Муравей заграбиха всички недвижими индусриални сгради в Пловдив, и сега на Муравей брат му ги управлява "честно, без страх" и иска наем от 4,25 евра за 1 метър квадратен , а вътре можеш да гониш гълъби, без тоалетна, без вода, без отопление. Грънчаров тези неща не ги знае щото е философ и се занимава с преписване, но не и с икономика. На него неможе да му е ясно откъде идва хляба, на него му е ясно само откъде да открадне нечия мисъл и да започне да я чопли, излизайки напълно от контекста на нещата, които е искал да изкаже човек.
Внимавайте с Грънчаров, той е лъжец!

Анонимен каза...

Госпожо Анастасова, не ви ли е поне малко срам да пишете анонимно?! Вярно цял живот сте писала само анонимни доноси, вие само това умеете но все пак не е зле да опитате поне малко да се позасрамите

Анонимен каза...

Може пък да ви се удаде да се засрамите емоцията срам е полезна за хора във вашето положение дето знаят само безпределното лицемерие и безсрамие

Анонимен каза...

Аз не слушам никого, а давам своята оценка като страничен и безпристрастен наблюдател.
Защото това което се случва днес със СДС е следствие от погрешните действия на лидера им.

Mel Izet

Ангел Грънчаров каза...

Твърдението Ви е предубедено, елементаризиращо проблема, издаващо некомпетентост, повърхностно, показва също неинформираност, но щом Ви харесва да се заблуждавате, проблемът си е само Ваш... оня, който иска да да постигне истината, е склонен да се учи и се вслушва в становищата на компетентните хора, ония, които искат да натрапват своето недокрай осмислено мнение на други нехаят за истината, а наблягат на своята суетна субективност...

Ангел Грънчаров каза...

Анонимната беснееща другарка, дето ме нарече по-горе "лъжец", се изказва по въпроси, от които съвсем не разбира, с което демонстрира само своята мисловна и личностна ограниченост и непълноценност. Явно по тази причина и крие името си, това е разбираемо...

А повтарянето на ченгесарските мантри по адрес на Костов и СДС говори също така не само за умствена недостатъчност, а и за морална нечистоплътност...

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, вашето его ви е заслепило до такава степен, че не виждате обективната истина, а тя е факт, който не зависи нито от вас, нито от моето или вашето мнение.
Пожелавам ви здраве и успехи по пътя!

Mel Izet

Ангел Грънчаров каза...

Г-жо Izet, инатът не е добродетел, с която човек би следвало да се хвали Разумността изисква да се вслушваме в добронамерените съвети от хора, които са по-напреднали в дадена област от нас самите. Впрочем, реагирате като типична българка; питали веднъж съседите ни с какво най-силно сме ги впечатлили; оказало се, примерно, че турците, с които толкова време сме живеели заедно, явно ни познават най-добре, по следния начин реагирали: "Българите ли какви са? Ами как какви, голям инат са, големи инатчии, вай-вай, страшен инат!". Изглежда са напълно прави нашите комшии в заключението си... инатът (безсмисленото упорство) обаче говори за несвобода, за неосвободеност на мисълта, на представите, на съзнанието...

Ангел Грънчаров каза...

Впрочем, по въпроса за мненията съм длъжен да отбележа само това: интересни са тук не мненията на този или на онзи, а значение има само истината. Който се вълнува от мнението си, пренебрегва истината. Преценките на специалистите в дадена област са меродавни тъкмо заради това, че отразяват възможно най-пълно постигната за момента истина...

Анонимен каза...

Анонимникът, който правилно ви нарича лъжец, не е жена, за да се какзва Анастасова/ бг езикът позволява да се разбере по името какъв е полът на пишещият/. Искате имена, ........ още преди 7 години ви казах, че поради факта че сте лъжец и използвате само подбрани фрази от коментарите МИ, вие моето име няма да узнаете от мен лично, ако имате други пътища, може и да разберете кой "се крие под името на Левски"!!!!
Факта че имете много коментари ви прави щастлив, нали? Приемете го като помощ, нали сте безработен!
.
.
.
И недейте обвинява в "инат", което е ваша присъща черта на поведение вече години наред!!
Вие сте инат с "капаци" на очите и ушите, но най страшното е, че сте ограничен откъм "промяна", вие сте константен пилон на комунизма, изграден и "забит" неподвижно в земята. Колкото и да искате, вие сте страхлив да си промените позицията, която ви прави винаги губещият- инат учител, втълпил си сам че е най-добрият и най-правилно мислещият. Правилно???- да, като за изграден комунист-болшевик, които изгоряха фермите с животни в името на партията, и след това седяха гладни.
Това сте вие Грънчаров, изперкал философ, на който фен може да бъде само идиот като онова постоянно псуващо човекоподобие Трашов!!! Той ти е фен нали??

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, изплакахте ли си мъката? :-) Ако не, поревете още малко, може пък да Ви мине... опитайте още, няма проблеми, поревете си, щом душа Ви го иска...

Анонимен каза...

Все някой друг ни е крив! Нямало морални политици, нямало християнски ценности ... Има ги, но няма кой да ги подкрепи. При 130-150 000 евангелски християни в България, можем да вкараме достатъчно на брой депутати, общински съветници и кметове + евродепутати. А ако ни подкрепят и братята православни и католици, а и още други морални хора - България може да стане "Балканското чудо". Просто няма кой да повярва, че това може да се случи. Няма кой да каже на християните да се консолидират около качествени личности. Все се делим на наши и ваши. докато сме разделени, все ще е така. Другото е статистика

Plamen Vasilev