Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 май 2014 г.

Десницата е призвана да наложи една друга политика, поставена на нравствени основи



На едно място във Фейсбук, именно на стената на Svetoslav Alexandrov се проведе снощи една дискусия, илюстрираща превъзходно остротата на нравствения проблем у нас, който се проявява дори и в сферата на политическото. Та там аз си позволих да кажа нещо съвсем саморазбиращо се, а именно, че спрямо една дама, каквато е г-жа Кунева, не бива да си позволяваме невъзпитано отношение и поведение, да я обиждаме и пр., особено ако искаме да бъдем смятани за европейски мислещи, а също така и за дясномислещи хора; ето какво стана след като си позволих да отправя този призив от морално естество: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

26 коментара:

Анонимен каза...

Да видим как ще продължи дискусията :-)

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Темата за повече морал в политиката, за нравствените основи на политиката е голяма, неизчерпаема, но и много важна, особено в този момент. Аз тия дни ще изнеса в блога си поредица от лекции (във видеоформат) по тази тема, тъй като искам да продължа да водя (да доведа докрай) обучението на моите ученици, които учат този предмет, но поради уволнението ми месец преди края на учебната година това няма как да стане в училище, е, аз в такъв случай ще доведа до края това обучение чрез интернет. Приканвам Ви да се включите в дискусията по тази тема - ако я смятате за важна де, то си зависи това от Вас...

Анонимен каза...

Разбира се, че я считам за важна. Необходима е отворена дискусия.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Е, радвам се, че е така. Винаги има смисъл да се разговаря, да се дискутира, особено по най-важните теми.

Анонимен каза...

Има много важни тема. Не по-маловажна тема е за ценностите на Европейския съюз. Отказва ли се ЕС от християнството? ЕС винаги е държал на толерантността си към различните. Но това дава притеснения, че традиционното семейство между мъж и жена е на изчезване. Антиевропейските партии се възползват от тези страхове и ги издигат на най-ниско ниво: ЕС е превзет от гейове и лесбийки, нямаш възможност да успееш в живота, ако не си като Кончита Вурст.

Има ли място за консерватизъм в ЕС? Ето това е важна тема.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Да, това са добри теми, заслужават обсъждане. Не се бойте от притесненията на Кремъл и на Сидеров за това, че, видите ли, "традиционното семейство между мъж и жена в Европа" било вече "на изчезване"; това, простете, са глупости, това са кагебистки пропагандни тези и не трябва да им се връзваме. Като не могат да намеря кусури на ЕС се захванаха с тия изсмукани от пръстите проблеми.

Ангел Грънчаров каза...

Александров, а какъв коментар би дал ето на това, което е свързано със снощната ни дискусия? Ето: http://aig-humanus.blogspot.com/2014/05/blog-post_28.html


Анонимен каза...

Ние с Женя отдавна не сме приятели във Фейсбук. Много неща се случиха.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Това, че не сте приятели, не значи, че тя не може да каже нещо, което може да е истина. Нима само на мненията на приятелите си обръщате внимание? Не зная дали се наясно с това какво е казал Аристотел в тази връзка: "Платон ми е приятел, но истината ми е по-скъпа"

Анонимен каза...

Така е. Но все ми се струва, че миналото, колкото и да сме допускали грешки в него... не може да се изтрие с такава лека ръка. Огорчението остава. Казаните думи остават. И макар че по християнски сме длъжни да прощаваме, не мисля, че Женя може да ми прости.

Освен това аз не съм си променил отношението към г-жа Кунева. Смятам, че тя няма моралното право да е евродепутат, след като 2009 година се отказа от мястото си и подмени вота. Това не значи, че не съм готов да работя с младите от ДБГ. Нека нещата не се бъркат. Обединението е важно на ниво електорат.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

По начало безгрешни хора, пък и политици няма и не може да има - доколкото политиците са хора де :-) щото някои се смятат за... "богове", те се държат като твърде смешни "богове". Примери колкото щеш, да не изроявам имена, калабалък са богоподобните ни непогрешими политици или поне оракули. Та и Кунева е грешила, безспорно. И Костов е грешил. Та такива политици от по-голям и европейски мащаб сами си признават грешките с времето. Щом ние самите дето сме обикновени хора признаваме, че не сме непогрешими, имаме ли тогава право да бъдем такива строги съдници за грешките на политиците?

Анонимен каза...

Аз чакам Кунева да признае, че е сгрешила са грешките си. В момента, в който го направи, аз съм готов да си ревизирам мнението.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Човек, пък дори ида е политик, трудно осъзнава сам грешките си. Те трябва да му бъдат показани от околните. Дори и това понякога не е достатъчно. И политиците ни трябва да се учат, щото това нещо, политиката, е доста сложно изкуство, ако изхождаме от понятието й. Откъде нашите политици да се научат на това изкуство на политика, след като у нас десетилетия не е имало демокрация, демократична традиция и култура. Затова призовавам да не сме толкова безпощадни съдници на грешките на политиците, а да искаме те да трябва да бъдат светци, според мен е прекалено искане.

Анонимен каза...

Аз мисля, че избирателите ясно показаха с вота си кой искат да ги представлява в ЕП.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Аз си позволявам да апелирам за повече човечност (морал) в политиката не само по отношение на изискванията ни спрямо политиците, но и спрямо нас самите, като политически ангажирани хора и граждани. ние самите явно не сме "цвете за мирисане" щом си избираме точно такива управници... проблемът не е само в политиците, а и в техните крепители, именно "гласоподавателите"...

Анонимен каза...

Аз вчера се опитах да обясня нещо малко по-различно. Демократично право е човек дори да има отрицателно мнение за даден политик. Тук въпросът наистина отдавна е излязъл от това дали Костов е виновен или Кунева е виновен. Просто и двамата са обект на атаки. Като такива логичното е да се дръпнат от политиката.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Да Ви попитам между другото: не Ви ли е малко жал за Кунева, не съчувствате ли й поне малко? Или само изпитвате язвително чувство спрямо нея, ето, на, тая... "червена кукувица" най-сетне си получи заслуженото? Все пак тя преживя неуспех, разочарование, не беше подкрепена, свързвайки се с ДСБ, изгуби левите си симпатизанти и пр., как гледате на всичко това от човешка гледна точка?

Анонимен каза...

Аз съм грешен човек. Моята слабост е, че не съм особено състрадателен точно в този момент.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Не съм съгласен с мнението Ви, че политици, които били "обект на атаки" или на негативни чувства у части от електората било трябвало да се оттеглят. Това ми звучи прекалено популистично. Истинският политически лидер не играе по свирката на някакви масови настроения, а променя и издига на по-високо ниво разбиранията, представите, съзнанието на въпросните "народни маси". Нали политикът е водач, какъв водач си ако дезертираш от ролята си само защото някакви мърморковци мърморели по твой адрес?!

Анонимен каза...

Въпросът е, че народът решава докога можеш да си политически лидер.

Svetoslav Alexandrov

Ангел Грънчаров каза...

Народът, простете, често не знае какво точно иска. Политиците не бива да се мазнят и подмазват на народа. Те са длъжни да му казват истината. За да осъзнае какво си заслужава да иска ще му помогне автентичният политик. И това не е лесна борба за изясняване на съзнанието на отделните части от народа. Иначе народът като такъв е абстракция. Народът винаги се състои от части (партии) с различни представи, мислене, морал, ценности и т.н.

Анонимен каза...


На тази снимка е дядо й Георги - царски офицер: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152405685645797&set=a.10150280823750797.382099.156827750796&type=1&theater

Kalin Dragoev

Анонимен каза...

Никъде по света не избират идеални хора! Всички сме грешни люде - грешили сме и неволно, и нарочно!! Няма богове в листите, нито ангели!! Затова е избор - да избереш от кошничката ябълките, които най ти харесват !!

Nikolov Konstantin

Анонимен каза...

И аз съм я коментирал злобно, още ме е яд, че беше забъркана с царя, и всичко произтекло от появата им на политическия терен, но днес я гледам с други очи - променили сме се, и тя и аз...

Иван Палов

Анонимен каза...

Чули сте друг път какво представлява Кунка - вече подтикна Раданчо да прави тутурут на Тиквата за пет лв и още нещо ама когато му дойде времето ще ви светне...

Mladen Petrov Mihaylov

Анонимен каза...

Много "социолози", много врачки и вражалци ... Успех на всички в РБ...

Rositsa Rangelova