Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 27 юни 2014 г.

И няма човешко право, писано или неписано, което да може да отмени дълга ни най-напред и преди всичко друго да сме човеци...



Кой каквото и да прави, аз кажи-речи всяка сутрин пиша някаква... жалба или някакво отворено писмо до нехаещите институции - и разказвам за злоупотребите с власт на разплулата се в порочно самодоволство безнаказана образователна администрация. Всеки човек си има съдба, моята явно е тази: да се боря с тия, които са така вредни за българското образование, че повече едва ли е възможно. Ако обаче нещо постигнаха тия... не знам вече как да ги нарека, всяка обидна дума е слаба за тях, затуй ще се въздържа от каквато и да е било крещящо обидна дума... та ако постигнаха все пак нещо спрямо мен тия... лица от образованието, с които ми се налага да се боря всеки ден, то е че успяха да навредят по най-ефективен начин на моя творчески процес: в предишните години аз сутрин пишех с любов и увлечение своите книги, а сега от три години насам не съм написал нито ред от книгите си, за сметка на това обаче почти всяка сутрин пиша своите революционни доклади, открити писма и жалби срещу злоупотребите на самодоволната образователна администрация! (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

34 коментара:

Анонимен каза...

"Философите имаме право да казваме..."
Не, драгий. ВСИЧКИ имат право да казват каквото си поискат. Нарича се "свобода на словото". Знам, че тази концепция ви е издълбоко противна, но това не променя нищо. Не си приписвайте привилегии, които нямате. ВСИЧКИ имаме право да говорим каквото си щем.

Ангел Грънчаров каза...

Тия, дето нямат какво да кажат, на тях пък за какво им е свобода? :-) От свободата на словото могат да се ползват ония, които имат какво да кажат. А за да имаш какво да кажеш, преди това трябва да си мислил. Който не умее да мисли, той няма и какво да каже. И казва нещо, с което само се излага. Точно като теб в случая. :-) По-добре да не беше казал нищо. А така каза... нищо :-) Едно нищо. Затуй ний, философите, дето сме се специализирали в това най-издълбоко да осмисляме нещата, имаме какво да кажем, затова за нас свободата на словото има смисъл. За теб примерно свободата на словото се преобразява в свобода да се излагаш безкрайно. :-) Е, както искаш, излагай се, драги ми завистливецо... Но все пак ако имаше поне малко ум, щеше поне да си замълчиш - особено в случаите, в които няма какво да кажеш...

Анонимен каза...

Как е възможно чак толкова да роптаете против свободата на хората да говорят свободно?? Кой ви е възпитал така?
Потребно е да осъзнаете, че тази свобода се разпростира върху ВСИЧКИ хора, не само върху вас.
Тръпки ме побиват какво щеше да стане, ако имахте власт. Всички несъгласни - в лагерите.

Анонимен каза...

Може и да не съм права, но... с такова впечатлени оставам. :(

Ангел Грънчаров каза...

Пак пълни идиотщини бълвате. И как така разбрахте, че съм бил... "роптаел против свободата на хората да говорят свободно"?! Откъде-накъде направихте туй заключение?

Нещо пак съвсем не сте разбрал. То трябва наистина да се мисли преди да се говори. Първо следва да се схване за какво става дума, а след това да се говори. Иначе човек се излага. толкова ли Ви е трудно да схванете това?

Говорете и пишете си колкото искате. Стига да имате какво да кажете. когато нямате, би следвало да мълчите - за да не се излагате. Това пак е свобода. Която явно не я разбирате. :-)

Това, че ме мразите, води дотам, че всяка моя дума я схващате превратно. Тази омраза много Ви пречи. Губи Ви се смисъла на всичко написано от мен. Омразата Ви заслепява. Наистина не е добре (за Вас) да мразите така всеотдайно хората, които с нещо Ви превъзхождат. Опитайте сам да постегнете нещо, запретнете ръкави нещо да постигнете, стига така злобно сте мърморил по повод на това, което други правят...

Ангел Грънчаров каза...

Пардон, Вие сте била дама! :-) Трябваше да се досетя... :-) то си Ви личи де...

Ангел Грънчаров каза...

А за моето възпитание не се безпокойте толкова. Погрижете се за своето. Примерно много ли е възпитано да нападате друг човек, скрита така здраво зад дувара на пълната анонимност?! Защо не смеете да покажете лицето си - и с личността да застанете зад думите си? Това, простете, е поведение, характерно за мерзавците...

Анонимен каза...

"Говорете и пишете си колкото искате. Стига да имате какво да кажете."
Ето за това говоря. Правите уговорки на свободата.

Истински демократичната позиция е: "Всички, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, имат право да говорят и пишат каквото и колкото си искат. Точка."

Без никакви уговорки. Всичко друго е путинщина и фиделкастровщина.

Ангел Грънчаров каза...

Пак се инатите да разберете. То е от злобата Ви. Ако уважавахте толкова много свободата, щяхте да признаете и моето право да мисля както намирам за добре, сиреч, "да поставям уговорки на свободата" :-) Вярно разбраната свобода включва и това мое право, панимаете? А Вие като ми се месите в свободата с това само показвате, че не я уважавате и лицемерно говорите срещу "путинщината" и "фиделкастровщината", които, прочее, си личи, че са в сърцето Ви. Издавате се по крайно баламски начин.

Впрочем, да Ви попитам: Вие наистина ли нищичко не разбрахте от текста, който съм написал тази сутрин?! Нима и малко не се трогнахте от написаното? Как е възможно изцяло да не се доберете до смисъла му?

И още нещо: комунистите точно като Вас разбираха свободата, именно като "право на всички, сиреч, на комуната като цяло", в това число и най-вече на празноглавците в нея, да си налагат мнението над мислещите! Сега усещате ли се какво показват Вашите тъй прочувствени забележки спрямо написаното от мен - и в защита на "правилно разбраната свобода"? :-)

Анонимен каза...

Можем ли поне да се съгласим със следното изречение?

"Всички, без изключение, трябва да имат право да говорят и пишат каквото и колкото си искат."

По това имаме ли съгласие?

Анонимен каза...

ама не може сите човеци да сме директори... видя се, че вий сте службогонец...

Ангел Грънчаров каза...

Оставете глупостите. Бихте ли имала добрината да ми отговорите на въпросите?

Анонимен каза...

Даже и глупаците имат право да говорят колкото си искат, но това съвсем не значи, че сме длъжни да ги слушаме - или да ги четем? :-)

Анонимен каза...

Отговорът е ДА, разбира се, че имате право да правите уговорки. Както и аз имам право да ги коментирам.

Сега ще ви помоля вие да отговорите на въпроса ми:

Съгласен ли сте със следното изречение:

"Всички, без изключение, трябва да имат право да говорят и пишат каквото и колкото си искат."

Ангел Грънчаров каза...

Първо Вие ми отговорете на въпросите, щото аз ги поставих по-напред...

Анонимен каза...

Нали ви отговорих? Питахте ме дали разбирам, че свободата на словото включва правото да правите уговорки. Отговорих ви с ДА.

Ще ви помоля сега вие да ми отговорите с една дума. Може и с повече от една.

Тотева

Ангел Грънчаров каза...

И помислете поне малко по това: този, който няма какво да каже, на него пък за какво му е свобода на словото? :-) Та тя на него му е съвсем излишна! :-) И само и само за да се възползва от нещо, което по начало не му е нужно, той трябва да почне да бълва глупости - така ли излиза според Вас? :-) Разбира се, в момента, в който на такъв човек в съзнанието му се роди мисъл, той има правото да я каже или изрази по друг начин. И тогава свободата му придобива смисъл. Сфанахте ли какво се опитвам да Ви обясня? (Има неща, които ако не си ги преживял, няма как да ги разбереш - пък дори и с часове да ти ги обясняват...)

Ангел Грънчаров каза...

Имах предвид другите ми въпроси, ето тези:

Вие наистина ли нищичко не разбрахте от текста, който съм написал тази сутрин?! Нима и малко не се трогнахте от написаното? Как е възможно изцяло да не се доберете до смисъла му?

Анонимен каза...

Отговарям ви едно по едно:

- Разбрах текста ви.
- Не се трогнах особено.
- Мисля, че разбрах смисъла му.

А сега ще ви помоля и вие да ми отговорите - с ДА или НЕ. Съгласен ли сте с изречението, което ви написах по-горе? "Всички, без изключение, трябва да имат право да говорят и пишат каквото и колкото си искат."

Ще ви помоля за категоричен отговор.

Анонимен каза...

Грънчаров, забягнахте ли отново от въпроса? :)

Анонимен каза...

Анастасова освен че е некадърна е двулична, злобна и отмъстителна. Обградила се е с доносници и подмазвачи. Тя за учител не става, а ченгетата от ГЕРБ назначиха комунистическата снаха /от рода на Георги Атанасов/ за директор на реномирана гимназия /от работничка на конвейер в "Ален Мак"/. Няма отърваване от тези комунистически боклуци. Успех, Ангеле!

Ангел Грънчаров каза...

Аз вече отговорих на въпроса Ви, ала вероятно все още не сте загряла. :-) Прочетете отговорите ми, помислете малко и ще се убедите. Впрочем, как отговарям, с да, не или иначе решавам аз, има свобода. Не Вие ще ми кажете как да отговарям. Явно изобщо не Ви е по вкуса проклетата свобода, ала се перчите, че сте уж неин защитник, пишман, разбира се...

Анонимен каза...

Много тъжно е, г-н Грънчаров, да се види как човек като вас просто НЕ МОЖЕ да се намери сили да каже "Да, мисля, че ВСИЧКИ хора трябва да имат право да говорят и пишат каквото си поискат".
Увъртате, чупите ръце, припотявате се, шикалкавите, но не можете да кажете "Да, аз съм ЗА пълна свобода на словото".
За жалост, мнозинството от българската популация е точно като вас.
Радвам се, че вече нямате достъп до младежи. Поне това им е спестено.

Анонимен каза...

В по-горният диалог "блесна" с цялото си "зарево" комунистическата същност на Грънчаров, философскио-идиотски избягващ конкретно зададените му въпроси.

Анонимен каза...

Анастасова не е просто дрогирана, тя не е наред с главата, както и приближените до нея заместник-директорки, дошли от села и паланки.По нейна вина си тръгнаха обидени от това училище уважавани и реномирани преподаватели. На тяхно място г-жа директорката постави некадърни кадри, свои познати или протежета/фаворити от колектива, хора без нужната квалификация или абсолютно некадърни, а посегна на доказали се учители пред ученици, родители и колеги.Някои от тях тя пенсионира набързо, а други побърза да уволни, защото са неудобни.Г-н Грънчаров, пожелавам ви успех.

Бивш възпитаник на училището.

Ангел Грънчаров каза...

Драга другарко, какво ще отговоря, как ще отговоря, кога ще отговоря и т.н. решавам аз, панимаете, ний, свободните хора сами решаваме тия неща, те не са от Вашето ведомство. Тъй че не Вие ще ми кажете какво да правя и пр. Просто е, Вие решавайте за себе си, аз за себе си, и няма да се опитвате да ми се месите, така става ли? Знам, че комунодната Ви същност Ви кара да копнеете Вие вместо мен да решавате неща, които са от моята компетентност, но това просто няма как да стане, аз всичко решавам сам. Много Ви е чужда идеята за свобода, тъй че не се морете да мислите за нея. Освен това се вижда, че съвсем не полагате усилия да схванете смисъла на моите отговори и същината на разговора, те постоянно Ви убягват, а онова, което не успява да схване, комуноидът е склонен да обяви за "идиотско", е, таваришч, не сме разви всички, нито пък сме еднакво талантливи, знам, че по повод на това Ви е много тъжно, но няма как да се изравним във всички отношения. Даже и по отношение на свободата на мисълта и на словото няма как да сме равни, щото, както Ви обясних, някои имаме какво да кажем, а други като Вас, например, няма какво да кажат, и затова се репчат и перчат, белким скрият личностната си празнота. Ако бяха поне замълчали, нямаше да се излагат, но понеже крият личността си (явно няма какво да покажат), такива хора са и пределно нагли, като Вас самата. Тъй че в крайна сметка мога да ви пожелая много здраве, и също така да Ви предложа: недейте толкова да се кахърите за мен, аз за себе си ще се погрижа, а пък Вие се погрижете за себе си, това именно е естественото и нормалното - схванахте ли го най-сетне?!

Анонимен каза...

Щом не мислите, че всички имат ЕДНАКВА, равна свобода на словото, значи ясен сте. Сърцето ви е в матушка Русь.
Безсмислено е да се оправдавате повече.

Анонимен каза...

Мотото ви е ТОЧНО като надписа в книгата на Оруел "Фермата на животните": "Всички животни са равно. Някои животни са по-равни от другите".
Поздравления! Пофално!

Анонимен каза...

Грънчаров, много се изложихте в този диалог. Жената не използва нито една обидна дума, говори ви учтиво и добронамерено, а вие? Вие сипете обиди и ругатни като нарязан казак. Много потискаща гледка сте. Хубаво поне, че учениците не трябва да ви търпят повече.

Анонимен каза...

Е, г-н Грънчаром, май пак стигнахме до първите седем години от живота ни. Не искате да се замислите и да промените тона си към хора, които не Ви обиждат, а просто Ви оспорват. И какво лошо в това?"Нали в спора се ражда истината", философе! Нали това означава "обичащ мъдростта", а каква мъдрост да се държиш по този начин?

Ангел Грънчаров каза...

:-) Радвам се, че сте толкова щастлива, другарко! Аз казах каквото имах да казвам, съвсем не ме интересува как Вие сте ме разбрала - то си е Ваш проблем. В знак на радостта си Ви съветвам да изиграете един казачок - белким успеете да изразходвате овладелите Ви бурни емоции! :-)

Апропо, ний, свободните хора, постъпваме както сами сме решили, пишем каквото ние мислим и изобщо, ама изобщо не ни вълнува какво мислят за всичко това разните му там вечно и от всичко недоволни комуноидни мрънкала. И още нещичко да добавя, въпреки че няма как да го разберете, щото явно с Вас живеем в различни светове: ний, философите, изобщо не се стремим към нечие одобрение, това е приоритет на комуноидите.

Така че, както отбелязах по-горе, се захванете да се грижите предимно за себе си, оставете другите хора сами да се грижат за себе си, нали уж много сте била привързана към свободата?! С оглед на това аз пък сам пък ще се грижа за себе си; сфанахте ли най-после, простичко е, опитайте, може да Ви провърви най-сетне. :-)

Анонимен каза...

Как не ви заболяха устата едни и същи щуротии да приказвате, Грънчаров? Викате се "философ", а толкова зрелищно загубихте спора с жената, която ви опонира. Даже спор нямаше. Имаше спор от нейна страна, а от ваша - псувни, обиди и горки сълзи на безсилна злоба.
И да не забравите - гонете момите, Грънчаров! Те са вашето спасение!

Анонимен каза...

И едно уточнение - на човека, който най-силно пищи, че не му пука какво мислят за него, най-много му пука и е с най-ниско интелектуално самочувствие.
Странно, че не знаете това...

И да не забравите да гоните момите!

Ангел Грънчаров каза...

Живеете в паралелен свят, нямащ нищо общо с реалния :-) Всичко, което не разбирате, за Вас са "щуротии", което говори за чрезвичайно велика умствена ограниченост; просто Ви правя услуга, като Ви казвам истината, може пък да се стреснете и да почнете да се осъзнавате. Абе, докторанте, Вие вече като "дама" ли започнахте да се представяте?! :-) Аз имах доста голямо подозрение относно секс-ориентацията Ви, сега май нещата взеха да се проясняват...