Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 20 юни 2014 г.

Важно питане: какво ще кажете - дали да не взема да се пожертвам за каузата на образованието и да се явя на конкурса за директор на ЕГ-Пловдив?



Днес денят ми тръгна по доста интересен, вълнуващ начин, достоен да се отбележи и в блога. Забелязах тази сутрин (по една чиста случайност), че имало обява за провеждане на конкурси за директори на училища в Пловдив. Зачетох се и откривам, че сред обявените училища има едно, което е от най-добрите училища в града, именно Езиковата гимназия. Изведнъж ми хрумва нещо, което искам да споделя веднага с верните читатели на моя блог, да, хрумва ми нещо екстравагантно: дали пък, бидейки вече, тъй да се рече, "безработен" (макар че се скъсвам от работа, но ето на, водя се "безработен" след уволнението ми от ПГЕЕ-Пловдив), та дали пък да не взема да се явя на този конкурс за директор на ЕГ-Пловдив? Да, добре знам, че тия конкурси, дето се казва, са "умряла работа", че вече отдавна, предполагам, се знае оня, за когото конкурсът е обявен, който непременно ще го спечели, че нещата са нагласени, политизирани (че трябва да си приближен до управляващите), че трябва да имаш връзки, "вуйчото ти да е владика" и пр., но пък какво ми пречи да се явя, за да видя всичко с очите си как е - а, какво ще кажете, заслужава ли си да направя такъв един заинтригувал ме още в ранната утрин експеримент? (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

62 коментара:

Анонимен каза...

За ЕГ "Пловдив" (Английската) ли става въпрос?

Виктория Червенкова

Ангел Грънчаров каза...

Да, за нея. Да се пожертвам ли да участвам в конкурса? Какво ще ме посъветвате?

Анонимен каза...

Заслужава си! Дерзайте, а аз Ви желая успех!

Андреана С.

Анонимен каза...

Хич не му мисли много, ами действай!

Мария Николова

Анонимен каза...

Като бивш директор на училище Ви споделям личен опит, че на тези конкурси доста народ се е издънил, дето мястото уж било тяхно, така че смело напред... ако имате шанс и късмет ще се похвалите с нова длъжност!

Даниела Кошарова

Анонимен каза...

Нищо няма да изгубиш, ако опиташ! Нали казват след затварянето на една врата, непременно се отваря друга! Успеееееех!

Tony Panayotova

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря много за насърчението! Вливате ми увереност, че идеята ми не е толкова лоша. Ще подготвям документите и до понеделник (крайния срок) ще обмислям. Що пък да не се явя? Ето, "безработен" съм, пък и искам да проверя една стара своя теория, която си заслужава да бъде проверена: чудил съм се, как става така, че Министерството в огромната част от случаите успява да намери и да тури за директори тъкмо хора, които са невероятни нравствени и умствени уроди, злобари, простаци, наглеци и не знам си какви още?! Та ако се явя то ще е за да напредна в познанието по този въпрос. Моите наблюдения са, че, за жалост, свестни и кадърни хора директори на училища стават в отчайващо редки случаи. Системата вероятно си намира своите "герои". Е, ще опитам да видя отвътре нещата, ще участвам най-вероятно в конкурса.

Анонимен каза...

Изобщо не се колебай! Кандидатирай се! Успех!

Dimitar Kolev

Анонимен каза...

Да! Ако не пробваш, никога няма да узнаеш, дали си е струвало да опитваш.

Zoia Dimova

Анонимен каза...

Защо не!

Miroslava Simeonova

Анонимен каза...

Няма какво да губиш, а може да спечелиш.

Miroslava Simeonova

Ангел Грънчаров каза...

Прави сте. Ще опитам. Ще се явя. И ще се боря да спечеля. Почнах да се... "настървявам". Къде пък е доказано, че само некадърници трябва да стават училищни директори у нас?! :-)

Анонимен каза...

Да! Явете се!
Това ще ви даде повод после отново да бълвате змии, гущери и жлъч, като не ви се отвори парашута и ви бият отново шута.
Което значи още забавление за нас. :)
Дерзайте!

Анонимен каза...

Ти си много извратена ма. :))) С жлъч ли се храниш? С жаби, змии и гущери ли си похапваш? Ти си урод ма....

Анонимен каза...

Давайте смело, г-н Грънчаров!

Пък може и да развалите сметките на някого....

Венета Горанова

Анонимен каза...

Преди "ма", Грънчаров, се поставя запетая, защото е обръщение. Моля, научете се да пишете, па после пак се изказвайте. :)

Анонимен каза...

Другарката Анастасова ти прави забележки, Грънчаров :))) и иска да покаже, че вече знае къде се поставят запетаите щото някои хора я изобличиха че не знаела. Защо ли обаче така баламски се издава че пише в блога ти под формата пак на тъй любимия си жанр - доносите.....

Анонимен каза...

Явявайте се. Тъкмо ще споделите своите наблюдения от цялата процедура! Очакваме продължението!

Радостина Ганева

Анонимен каза...

Винаги има защо! Опитайте, пък може и да се случи :-)

Анелия Каракашева

Анонимен каза...

Успех и от Враца ! От опит глава не боли !

Svetla Dikova

Ангел Грънчаров каза...

А, че ще опиша всичко що видя съмнение не може да има. Тия неща са важни и интересни и като блогър няма да проспя шанса си. Пък и медийното осветяване и прозрачността ще провалят сценариите за политическо назначение и ще допринесат за демократизирането на тия процедури. И това е мотив за участието ми.

Ангел Грънчаров каза...

Мерси! Поздрав на Враца от Пловдив! :-)

Анонимен каза...

Грънчаров запретнал ръкави и пише ли, пише в коментарите с различни имена - Виктория Червенкова, Адриана С., Анелия Каракашева, Радостина Ганева и пр. и пр.
Смех! :)

Анонимен каза...

Смело напред !

Radka Kancheva

Анонимен каза...

Грънчаров вече прибави и "Радка Канчева" към колекцията :)

Анонимен каза...

Аз бих Ви посъветвала да участвате, пък каквото стане. Възпитаничка съм на тази гимназия и наивно вярвам, че може би пък да не е съвсем нагласен конкурсът...

Виктория Червенкова

Анонимен каза...

И асам възпитаник на гемназията! Дерзайте! Кандедатствайте!

Захандриус Азмайпарадечков.

Анонимен каза...

Другарката Анастасова дали пък също не е решила да участва в този конкурс за директор на Езиковата гимназия?! Защото злите езици говорят, че тя наляво и надясно била разправяла, че за нея ТЕТ-Ленин бил само необходимо стъпало да стигне до директор на някое хуманитарно училище. Така че ако тя се яви и на този конкурс, пък и ти Грънчаров се явиш, тогава шоуто ще бъде пълно! :)))

Анонимен каза...

Мисля, че ТЕТ "Ленин" е доста по-добро училище от ЕГ.

Анонимен каза...

Ами стой си тогава директорка на ТЕТ Ленин що напираш да ставаш директорка на ЕГ? :)))

Анонимен каза...

Щоту тъка изкам!!!

Анонимен каза...

Някой съвсем превъртя. Безжалостен си спрямо тая другарка бе Грънчаров, милост поне малко нямаш ли? :)))

Анонимен каза...

Той отдавна е превъртял, ама още не си го признава. Нали наскоро го пращаха на психиатрична комисия

Анонимен каза...

Говорим за тия където го пращаха. Тях кой обаче ще прати? Него го пратиха а комисията го обяви за здрав...

Анонимен каза...

Абе Грънч как ще кандидатстваш за директор след този атестат който ти даде госпожа Анастасова именно че си пълен некадърник? Ами че след нейната характеристика няма да те допуснат до конкурса бе :-))))

Анонимен каза...

Не, в директорските конкурси е задължително явяващите се да имат документ за некадърност! :))) Грънчаров вече го има и затова става за директор!

Анонимен каза...

Грънчаров а ти имаш ли удостоверение за прогресираща дебилност? Без него не може да се участва в директорски конкурс. Издава се от народната милиция. :))) Иде да опиташ да си вземеш днес работят но 17.00 часа. Без него няма да те допуснат до конкурса. Не заравяй, да пише прогресираща дебилност, ако е някой друг вид дебилност не може, трябва да е непременно прогресираща...

Анонимен каза...

http://www.srsnpb.com/normativi.php#zakoni
в помощ за подготовката за писмения изпит, теста
Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България
www.srsnpb.com
Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България

Мария Тодорова-Сандева

Анонимен каза...

Da Nepremenno se yvi na konkursa!

Elena Bozhanova

Анонимен каза...

Защо не?!

Stoyanka Staeva

Анонимен каза...

Не се явявайте, защото ще играете роля на пълнеж. Вече се знае човека - директор, а другите просто легализирате конкурса и давате повод да се казва ето виждате ли конкурса е демократичен, вижте колко хора са допуснати до него и ще го загубите с 1 точка, но ще го загубите.

Пепа Тонева

Ангел Грънчаров каза...

И Вие сте права, да, точно така е. Но аз ще участвам за да видя с очите си как стават работите - и да ги опиша в блога си. Та да сме наясно с истината по този въпрос. И тази истина да бъде конкретна. Пък и ако има по-голям медиен интерес (блогът също е медия) кой знае, може пък някои хора ако не да се уплашат, поне малко да се засрамят?! И конкурсът, току-виж, да стане обективен? Май съм непоправим оптимист, а? Или направо съм си наивник, щом ми идват такива мисли... :-)

Анонимен каза...

Защо не опиташ? Мисля,че ще бъдеш един много добър директор.

Магдалена Басмаджиева

Анонимен каза...

Опитай Ангеле, нишо не губиш, макар че знаеш предварително резултата, но ти си връщан не от един и два панаира, няма да те доведе до стресова ситуация... Тъкмо ще имаш нагледен илюстративен материал за статиите си!

Атанас Ганчев

Анонимен каза...

Това място може би е определено за вас. Когато Бог ни отнема нещо, то е защото има по- добър план! С вас сме!

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Дерзайте, но направо сте непоправим оптимист!

Пепа Тонева

Анонимен каза...

Грънчаров, преди време един господин на висока длъжност, в прав текст ми каза следното: Конкурс се прави за човек. Разбираш, нали?

Енеза Ангелова

Ангел Грънчаров каза...

Разбирам напълно. Наясно съм с това. Цяло чудо е да спечели един конкурс в нашенските родни условия "ненаш", сиреч случаен човек. Знам го това, но знам и нещо друго: понякога в конкурса, разбиран като отработен механизъм за "узаконяване" на работното място за един "наш човек", се получава засечка, възниква ситуация: нашият човек някак се издънва, или се сбиват двама наши, абе животът предлага всякакви казуси. Така се случи когато аз на 26 години успях да спечеля в една такава ситуация конкурс за асистент по философия в ПУ "П.Хилендарски". Конкурсът беше обявен за щерката на ректора, ала я уловиха да... преписва! Ний, участниците, видяхме как преписва и вдигнахме скандал. Комисията се видя в чудо, но се принуди да анулира работата й. И възникна уникална ситуация, в която се проведе обективен конкурс. Спечелих го аз. В далечната 1985 г. Сега ще опитам да спечеля и този конкурс, разчитайки на някаква ситуация. Ще опитам, защо пък не?

Bacho Кольо каза...

Опитай! Желая ти успех! Искрено. Ако те изберат ще е по-добре за теб... пък и за читателите на блога ти. Няма да имаш толкова време да показваш пълната си несъстоятелност, пишейки политически и исторически анализи, където си пълна дупка ... особено външнополитически.
Силата ти е в областта образованието. Още веднъж, успех!!!

Ангел Грънчаров каза...

Мерси, Кольо, за подкрепата и пожеланието! Аз пък ти желая един ден да прозреш пълната състоятелност и на моите политически и исторически коментари, но това вече е въпрос, касаещ твоя ценностен прогрес! :-)

Анонимен каза...

Поне пробвайте!! Имате подкрепата на доста хора!!!!

Stavri Angelov

Анонимен каза...

Когато трябва да се вземат важни решения в личен план, аз "дръпвам" чертата и вляво плюсовете, вдясно - минусите. Засега не съм постъпила неправилно. Вие сте професионалист, вие си знаете целите, възможностите, очакванията. Мисля, че вече сте се решили да действате! Успех!!!

Elisaveta Ivanova

Ангел Грънчаров каза...

Живот и здраве да е само. Днес доста хора ме подкрепиха и по телефона. Това доверие задължава. Ще опитам, ще се постарая да не ги разочаровам. Пък и каузата за едно качествено и съвременно образование, за която съм работил през целия си живот, също изисква хора като мен да поемат още по-големи отговорности.

Анонимен каза...

Успех!

Юлия Андонова

Ангел Грънчаров каза...

Мерси! :-)

Анонимен каза...

Пожелавам Ви успех! Мисля, че има нужда от много повече такива хора като Вас!

Анонимен каза...

Нападай!

Мариана Жечкова

Анонимен каза...

А после, като те изплюе шайбата, пиши отново истерично, както добре умееш, та да се посмеем!

Анонимен каза...

Да бъдеш административен ръководител? Жертваш свободата си, налага се да изтърпяваш много неприятни ситуации и т.н. Казвам го от личен опит. Това са длъжности за хора с комплекси. Не бих го направил, ако съм на твое място. Парпулов

Анонимен каза...

Пожелавам успех!

Живко Русев

Анонимен каза...

Успех!

1.На писмения ще има ,,грешки“. спорни отговори и ще са правилни само на точните хора. Ще водят по точки още на първия тур.

2.Премахнаха протоколите по време на устния, ще знаеш. но ще имаш малко точки и няма да можеш да докажеш, че си дал правилен отговор.

3.Комисия -3 от РИО.1 от МОН.1 от общината.

Успех!

Rumiana Iordanova

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за пожеланията и най-вече за ценната информация, г-жо Йорданова!