Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 9 юни 2014 г.

Завеждам съдебно дяло за отмяна на скандалното ми уволнение от длъжността преподавател по философия в ПГЕЕ-Пловдив



Чудих се дали да публикувам в блога си проекта на ИСКОВА МОЛБА, която тия дни подготвях за да заведа дяло в съда, с което да обжалвам и да искам отменянето на заповедта за уволнение, което тъй любезната директорка на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Стоянка Анастасова има добрината да ми връчи под формата на предпразнична честитка на 19 май, съвсем наскоро; някои хора, мои приятели, ме посъветваха да не давам чак такава гласност, щото, видите ли, адвокатите на ответницата щели били да имат повече време да обмислят "контрааргументи" и пр. Е, решавам, в името на пълната прозрачност, да публикувам все пак своя проект, разработен от мен, но след отчитането и на съветите на двама адвокати, които ми предложиха свои проекти за искова молба. Идеята ми е такава: дали пък чрез даването на пределна гласност по случая да не стане така, че да провокирам някой адвокат да се вдъхнови и в името на тържеството на истината, правото, добрите нрави, законността и дори на справедливостта в нашето злощастно отечество, в което са възможни такива скандални административни ексцесии, сам да предложи услугите си, да се наеме да води дялото ми, щото, както вече писах, стигнах до абсурдната ситуация да не мога да си намеря адвокат, ето, и двамата адвокати, за неописуемо щастие на доброжелателите ми, отказаха (!) да водят туй дяло по абсолютно непроницаеми за мен, признавам си, причини (е, имам някои догадки, които засега ще си позволя да запазя в тайна). (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

5 коментара:

Анонимен каза...

Уважаеми господин Грънчаров, не исках да вземам отношение поради обстоятелството, че съм в процес на оттегляне от занаята поради здравословни семейни проблеми. Но виждам, че в стремежа си да превърнете това дело във Втори процес на Сократ, допускате грешки, които могат да Ви костват делото. Преди всичко - "кесаревото-кесарю" или "философското - на философите, а юридическото - на юристите". Налагате Вашето разбиране за правния проблем върху материя, която обективно е много различна. Излагат се фактите и обстоятелствата, от които черпите правото си, а не квалификации, предположения и емоции какво чувствате Вие. Не сте изложили, с малки изключения, такива факти по същество, нито сте изложили обстоятелства и не сте направили искане за присъждане на обезщетение за оставане без работа поради незаконно уволнение. Това, което Вие наричате "искова молба" може да бъде /или поне част от нея/ една Ваша страстна пледоария в края на делото, но след като адвокатът е направил всичко необходимо да защити с юридически средства каузата Ви. /Не смесвайте акта на започване на делото с акта по завършването му./ Ако съдията не иска да слуша толкова време /човешко е, а може и графикът му да не позволява, а не поради преднамереност/, представете му я в писмен вид - той ще я прочете и ще обърне внимание и на разумните Ви доводи, и на емоционалната обагреност на човешката Ви и гражданска позиция. Впрочем, съгласно разпределението на доказателствената тежест в процеса ответникът трябва да доказва, че правилно Ви е уволнил, а не Вие - че неправилно. Един съвет, ако позволите - ангажирайте един от двамата адвокати, които са Ви помагали, или и двамата заедно - те знаят какво да правят. Не се явявайте сам. Знаете ли колко пъти съм бил свидетел на дела, по които едната страна се явява без адвокат; и трябва да се направи някакво възражение, процесуално искане или действие в срок, а човекът не знае какво да направи; и съдът се гърчи в стремежа си да му помогне, но не може да дава правни съвети... Простете, че се разглаголствах, но искрено искам да успеете и в "дялото" и във философските си начинания. Желая Ви успех и крепко здраве!

Feodor Ilivanov

Анонимен каза...

Ангеле, написаното от г н Иливанов е доста разумно. Добре ще е да го вземеш в предвид в по-нататъшните си действия.

Томи Томев

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Ilivanov, благодаря Ви за така ценните съвети, които ми давате! Ще ги премисля и непременно ще се възползвам. А иначе сте напълно прав, че е добре да си намеря адвокат, но какво да правя, като до момента и двамата адвокати, към които се обърнах, се отказаха да поемат дялото ми. Аз затова и публикувах този проект, белким се намери някой адвокат, който да се реши да поеме туй дяло. Ще видим. То навремето и Сократ се отказал от услугите на адвокат, някак си трудно се съчетават философската и чисто юридическата позиция спрямо подобни казуси, ето, и сега се появи тази трудност. Ако се намери правист, който същевременно да е също така и с философски дух, това ще бъде идеалното, но да видим. Иначе много Ви благодаря за становището! бъдете здрав - не само Вие, но и най-близките Ви хора!

Анонимен каза...

а нас защо ни занимаваш в фейса?

Ангел Грънчаров каза...

Кои сте вие тие "нас"? :-)