Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 20 август 2014 г.

Много интересен документ, изпълнен с най-дълбока човешка психология - и с покъртителен, направо бляскав човешки морал!



Понеже съм горещ привърженик на принципите на гласността, публичността, откритостта, плурализма, зачитането на човешката личност и нейните ненакърними суверенни права да бъде себе си, да има собствена позиция, да бъде различна и пр., понеже също така най-сърдечно вярвам в ценностите на свободата, в т.ч. и на медийната такава, най-вече съм поклонник на автентичната демокрация като такава, в това число много почитам свободния, демократичен дебат, чрез който се постига напредък в търсенето на истината, а в крайна сметка както в промяната на съзнанията към добро, така и в промяната на самия живот, на действителността пак към добро и т.н.; и понеже, на второ място, много се радвам, че най-сетне моята тъй любезна опонентка в споровете по проблемите на образователната сфера в крайна сметка все пак се принуди да се включи в предлагания от мен и то от толкова дълго време дебат (е, вярно, този дебат ще се проведе в съда, но в това няма лошо, понякога и там се налага да се търси и да се защищава истината), то решавам тази сутрин да дам, дето се казва, думата и на другата страна, публикувайки отговора на многоуважаемата директорка на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Стоянка Анастасова, чиито действия и бездействия, признавам си, много често съм подлагал на критика в този блог. Правил съм това единствено заради пристрастеността си към истината като върховна ценност на свободата и на демокрацията - и най-вече с цел да допринеса за промяната към по-добро на тежката ситуация, възникнала особено напоследък както в ПГЕЕ-Пловдив, в частност, така и в образователната ни система като цяло.

Та с оглед на всичкото това тази сутрин публикувам писмения отговор на моята тъжба в съда, с която заведох начеващото се днес в Пловдивски Районен съд дяло за клевета; смятам, че българската общественост заслужава да се запознае с позицията на другата страна по този очертаващ се да бъде исторически съдебен процес. На тази основа читателите на блога ще могат да сравнят моя с нейната позиция и сами да си направят подобаващите изводи; тази е моята идея. И ето, позволявам си да я реализирам, смятам, че няма нищо "секретно", едва ли е "строго пазена държавна тайна" позицията на моята тъй уважавана опонентка, пък и тя, щом я и изразила писмено до съда, явно е сметнала, че няма нищо срамно или позорно в това, което е написала. Винаги откритостта е за предпочитане пред интригите, пред задкулисните манипулации и на съзнанията, и на душите, и на отношенията ни, аз именно затова и работя в тази посока (не само) чрез блога си, поканвайки безброй пъти своите опоненти към открития и честен дебат; е, накрая този дебат все пак ще се проведе, след години упорито мълчание на другата страна. Радващо е все пак обаче, че тази друга страна най-сетне проговори, аз приветствам това и ето, в знак на радостта си, най-великодушно й предоставям медийна трибуна, моя така привързан към свободата и плурализма на мненията блог. Готов съм също да дам трибуна на всички, в това число и на всякакви странични и незаинтересовани коментатори. За мен тия неща са интересни и ценни, знаете, страстен изследовател на многоликата човечност съм, и в областта на философията, и в областта на психологията, а напоследък и в областта на правото, на юриспруденцията, на правосъдието, една най-възвишена сфера, която тепърва ще бъде оценена по достойнство - в нейната съдбовна роля за задвижването на тъй младата българска демокрация.

Това е, ето, моля, четете, истината, милата, един ден ще възтържествува, този е пътят, този е начинът - именно откритият публичен и безпощадно предан на истината дебат:





Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

13 коментара:

Анонимен каза...

Желая Ви успех !

Petar Petrov

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря! :-)

Анонимен каза...

Грънчаров, престани да публикуваш тия материали. Не етично от твоя страна!

Анонимен каза...

Продължавайте да разобличавате низостта на тази "директорка"! От неграмотния набор на самото ѝ обяснение личи що за личност е!

Анонимен каза...

Каква злоба! Тая директорка така силно те мрази от цялото си сърце че не си дава сметка, че толкова много ненавист я издава и я компрометира! Безсрамие! Съдията ще усети тази злоба и ще разбере как стои работата само като прочете този документ.

Анонимен каза...

Желая ви от сърце днес да бъдете изключително спокоен. Нека Бог вложи думите в устата Ви и справедливостта тържествува в съдебната зала!
Мария ВАСИЛЕВ А

Анонимен каза...

Успех.
Томи Томевев.

Анонимен каза...

Тази директорка е много зле не се ли усеща как си противоречи на всяка дума?

Анонимен каза...

Жив резил! Тая жена явно е потънала до шия в комплекси.....

Анонимен каза...

"Неодобряват" една дума ли е според теб, Ангеле?

"Приписвам" някому престъпление или не знам кво си значи ли "преписвам"? "Преписвам" в час от съученика си не е ли друго?

И това е литераторка според теб? То адвокатката й е писала това, ясно е, ама и тя е същата простакеса...

Ти Дон Кихот ако беше, убеден съм че щеше да ти е по-лесно - отколкото с тия извънземни...

Аз често казвам, че животът в BG е като плуване в лепило (glue)...

А. от Австралия

Анонимен каза...

Предполагам, че на делото днес на Грънчаров са му нацепили канчето, затуй сега мълчи като бит... барабан.

Анонимен каза...

Какво означава "нацепили канчето" бе, пезевенк? А знаеш ли какво е това "пезевенк"?

Анонимен каза...

"И това е литераторка според теб? То адвокатката й е писала това, ясно е, ама и тя е същата простакеса..."
Не, духовни ми и духовити приятелю С. от Австралия, не мисля, че адвокатката е написала това обяснение,
а то е лично нейното на директорката, на ПГЕЕ: г-жа Стоянка Анастасова.
Аз мисля, вярвам и заключавам, че нейното скудоумие, тъпотата, глупостта, лъжливостта,
безличността, а и нейната некадърност по български език и литература са видни, дори само от цитирания,
подписан с нейния подпис - да подчертая, т.е. задължително проверен от нея за граматичната му
безукорност, правилност и безгрешност да не говорим за смислеността, истинността и логичността му - откъс:

"Като педагог не съм запозната със спецификата и значението на терминологията използвана в медицинита и
в частност в Психиатричната наука, но ако едно психическо състояние, на което съм ставала свидетел е позорно
обстоятелство, то тогава би следвало да си зададем въпроса, в какво състояние за учениците в часовете в
които г-н Грънчаров преподава."

Откъс, който едва ли сам по себе си, би могъл да определи присъдата на съдията по делото.
А би следвало да може, защото е много характерен, защото не показва, а ги изтъква:
и малоумието й на тази госпожа, и лъжливостта й, и безличността.
Защото от посочените очевадни и безспорни липси в директорското съзнание на госпожата следва пряко,
не само изводът за глупостта й да не схваща кое е позорното в случая, не само изводът, че лъже с твърдението си,
че била многократно и то - свидетел на някаквото психично състояние на учителя Ангел Грънчаров, което преди
това самата отрича, че е компетентна да определя научно-медицински, но не се е поколебала да го стори в
официален документ и е пратила позорно колегата си по комисиите да го изследват и да го диагностицират,
не само, че не може да си отговори на : "въпроса в какво състояние за учениците в часовете в които
г-н Грънчаров преподава."!

Но от посочените ясно липси следват и нейната безотговорност, като човек, като педагог, като директор, а преди
всичко, като личност-безличност, и ... нейната вина по обвинителния казус.
Така си мисля чоджум...

2014.08.22г. Владимир Петков-Трашов