Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 8 август 2014 г.

Относно хода на историческото съдебно дяло по отмяна на чудатата заповед за уволнение, с която бях обявен за нещо като "persona non grata" за системата на българското образование



Ето още едно мое писмо до адвоката ми, в което обсъждам някои нови моменти около начеващата се съдебна сага за отмяната на абсурдната заповед за моето уволнение от длъжността преподавател по философия и гражданско образование, което директорката на ПГЕЕ-Пловдив успя да стъкми тъкмо два дни преди празника на просветата и културата 24 май, обявявайки ме в заповедта си за "пълен некадърник", за "абсолютно недостоен и неспособен да бъде учител" и прочие смехории вписа тя в тази чудата заповед, а пък аз я обжалвам сега по съдебен ред, искайки да бъде отменена, искайки да ми бъдат възстановени преподавателските права - щото с тази заповед аз навеки съм обявен за нещо като "persona non grata" за системата на българското образование. Та ето какво писах на адвоката си снощи, не смятам, че съм издал някаква "държавна тайна", която може да навреди на съдебното дяло: аз лично смятам, че по този съдебен процес трябва да има пълна гласност, щото той по един бляскав начин ще илюстрира реалната картина на случващото в българските училища, в рамките на ретроградната система на образование и възпитание на младите у нас; та ето сега и самото писмо:

Здравей, уважаеми г-н И.,

Е, радвам се на добрите новини около нашето дяло! Разбира се, тия неща изобщо и в никакъв случай няма да ги пиша в блога. Нека да мине дялото, нека да го спечелим, пък тогава ще опиша цялата история както се е случила - по нашите писма и обсъждания. Аз всичко си пазя, този съдебен процес ще го опиша, но нека първо да протече, нека да мине, нека да го спечелим и тогава ще го реконструирам в слово.

Сега да ти кажа какво успях да разуча аз по оня случай около конкурса за нов инспектор по философия - и около напускането на бившата инспекторка А.Кръстанова, тази същата, която така усърдно ме проверяваше месеци наред, играейки така ведро и кръшно под свирнята на директорката Анастасова.

Открих нещо любопитно, което може да има важно, да не кажа решаващо отношение и към делото. Оказва се, че Кръстанова отдавна вече не била на длъжността инспектор по философия, а била повишена на длъжността "организационен експерт по средното образование". Оказва се, че когато ме е проверявала, тя вече е била на другата длъжност, въпреки че в констативните протоколи се е разписала като "експерт по обществени науки и гражданско образование". Тук има интересен казус: тя могла ли е в едно и също време да бъде и едното, и другото - и да е организационен експерт, и експерт "ОНГО", както се е разписала, това именно значи "обществени науки и гражданско образование"? Тя съвместявала ли е тия две функции или е дошла в училището и се представила като експерт "ОНГО", сиреч играла е тази роля само и само за да направи известна услуга на директорката?!

На мен ми се струва, че в този казус има нещо, което заслужава да бъде разчоплено. Дали да не ида да проведа един разговор със самата Кръстанова, да й се представя като "свободен блогър", който пише по темата за образованието и иска да нищи героичните подвизи на родната образователна бюрокрация? Много ми е интересно как тя ще реагира на предложението ми, да речем, да ми даде интервю, което да запиша с видеокамера и да сложа в блога, защо пък не, нали сме уж демокрация - на мен лично нищо не ми пречи да направя такова предложение. А ако тя се съгласи, ще стане чудесно интервю. Примерно, много ми се иска да разбера как тя сега се чувства след като допусна да участва в административната разправа с мен, след като с нейното участие аз бях изкаран за "пълен некадърник", именно това личи от заповедта на директорката, а пък на основанието на уволнението ми по този параграф за "неспособност да изпълнява функцията на учител" аз един вид бях лишен от преподавателски права (!), та ето тия неща ми се ще да й ги кажа в лицето и да я попитам по един най-човешки начин: как се чувствате сега, имате ли поне капчица угризения, за мен това е изключително важно, много ми се ще да й видя реакцията. Знаеш, че аз съм изследовател, който се интересува най-вече от човешката страна на всичко, от психологията, от ценностите на съответните герои. Е, сега имам възможност да направя такова едно проучване, ще се постарая, пък може и да ми провърви. Все нещичко ще науча във всеки случай, защо да се отказвам от този шанс предварително?

И затова ще го сторя, ще си изпълня хрумването дори и ти, като мой адвокат, ми забраниш да го направя: ще ида да проведа един разговор с нея и ще опиша след това подробно случилото се, а пък ако не иска разговора ни да бъде представян по мое словесно описание (щото аз имам табиет да предавам случките в иронично изображение), ще й предложа алтернатива: да направя видеозапис на разговора ни, по този начин всичко ще бъде на 100% достоверно. Щото иначе може да й се стори, че съм изопачил думите й, че съм я осмял и пр. На мен лично ми се вижда интересен един такъв разговор. А ми се ще да я попитам тя в какво качество идваше толкова често на проверки в моите часове. Също ми се ще да я попитам защо стана така, че тя за времето от повече от 10 години откакто е инспектор по философия не ми дойде на проверка в часове нито веднъж (имам предвид времето, в което директор беше г-н Паунов), а в последните две години ми идва поне 3-4 пъти, да не са и повече, вече не мога точно да си спомня, щото аз в един период бях проверяван кажи-речи всяка седмица! Също ми се ще да я попитам с какво толкова се обяснява тоя извънреден интерес към моите часове, примерно тя може ли да ми посочи пример с друг проверяван също като мен (така интензивно) учител по философия, ако ми даде друг такъв случай, ще ми бъде интересно да разбера какви са били причините и той толкова много като мен да е бил проверяван. И да науча също ми се ще той също ли е бил в крайна сметка уволнен, ако пък не е, ще ми се ребром да попитам бившата вече инспекторка по философия дали та смята, че моя милост наистина е единственият най-некадърен преподавател по философия не само в Пловдивска област, но и в цялата страна, а пък нищо чудно и в целия свят аз да съм най-некадърния, щото аз лично не зная друг такъв случай като моя, преподавател с 30-годишен стаж като мен изведнъж да е бил обявен за "пълен некадърник", за "абсолютно неспособен" и пр., а ето, точно такива "изводи" си направи от нейните констатации тъй усърдно мислещата директорка на ПГЕЕ-Пловдив. Та ей такива въпроси ми се ще да й задам, да, непременно ще си направя труда да й отида на посещение тия дни, ето, сега виждам, че приемният й ден е тъкмо петък, от 9-13 часа, какво ми пречи да ида утре да я намеря и да опитам да разговарям с нея? Какво ще кажеш за това, как възприемаш една такава моя инициатива?

А за наказателното дяло срещу директорката, което ще се гледа скоро, още не съм си намерил адвокат. Днес се върнах в Пловдив и утре ще се занимавам да търся адвокат. Аз всъщност преди доста време, преди да заведа дялото, говорих с една адвокатка, тя се съгласи да го води, но после аз се отказах и реших да се защищавам сам, но това стана още преди да бъда уволнен от ответницата, от директорката. Сега наистина ще трябва да говоря пак с нея да видим дали ще може да участва както мой адвокат в него. Утре дали да не ида да я питам? Тя може да се е засегнала, че я отхвърлих на един етап, но ето сега пак ми се е наложило поне да се консултирам с нея; тя ми се видя оправна адвокатка? Дали не е възможно при това положение, след като аз сам съм завел дялото, тя само да участва на този етап и да се споразумеем все пак за по-поносим хонорар? Има ли такава практика един адвокат да се включи на по-късен етап, когато дялото вече е насрочено - и за работата си да получи част от нормалния хонорар? Ако тя се откаже при тия условия, тогава ще те помоля да ми съдействаш да намерим добър адвокат по наказателни дела, ала времето доста напредна, има десетина дни до откриването на първото заседание по делото.

Ами това е засега. Хубава вечер или добро утро - според това кога ще намериш туй мое писмо!

С уважение: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: