Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 28 февруари 2015 г.

Рядко срещан пример на съдебно решение, в което не друго, а тъкмо истината се е оказала напълно безинтересна и несъществена


По-долу публикувам в пълния му вид Съдебното решение на XV състав на Районен Съд-Пловдив с ПРЕДСЕДАТЕЛ ВАЛЕНТИНА ИВАНОВА по заведеното от мен съдебно дяло за признаване за незаконосъобразна на Заповед № 860/19.05.2014 г. и за отмяна на уволнението ми от работа като преподавател по философия и гражданско образование в ПГЕЕ-Пловдив, извършено на осн. чл. 328, ал. 1 т.5 КТ., т.е. осъществено с абсурдния мотив "пълна некадърност", "абсолютна негодност или неспособност, сиреч липса на каквито и да било качества да бъде учител", "негоден за системата" и пр. (уволнение, което фактически ме лиши от преподавателски права, изхвърли ме от образователната система!) На това крайно интересно решение, както изглежда, е отсъдено да остане в аналите на историята като чудесен пример за ония най-любопитни неща, които характеризират в пълна степен катастрофалното състояние не само на образователната, но също така и на съдебната система в нашето свидно отечество - и по тази причина му отдавам нужното внимание чрез публикация в блога си, който, както знаем, отделя главно внимание не на друго, а тъкмо на истината. В случая имаме крещящ пример за това, че тъкмо истината, явно, се е оказала напълно безинтересна, което пък, от друга страна погледнато, ще остане в аналите на самото правосъдие като паметник и епитафия на самото него - в уникалния за световната история негов специфично български вариант. Изключително любопитни са и "доказателствата", с които, простете, се "обосновава" туй епохално-историческо в крайна сметка съдебно решение; бих си позволял да нарека епични и дори героични тези именно "доказателства". Рядко се среща пример на съдебно решение, в което не друго, а тъкмо истината се оказва напълно безинтересна и несъществена (за морала пък изобщо не се налага и да говорим). И тъй, четете, ликувайте, дивете се, радвайте се, изобщо правете каквото искате, според собствения си морал, според разбиранията и според ценностите си: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

19 коментара:

Анонимен каза...

Добър вечер!

Току-що прочетох решението в блога ти. Ангеле, какво става? И такова чудо не бях виждал! Такава преднамереност и повърхностно отношение към фактите!

Засега само казвам - егати!

Нямам думи!

Лека нощ, ако въобще може да е лека!

Анонимен каза...

Така е. Няма никакви доказателства. Има обаче такава нескривана преднамереност на съдията в полза на едната страна, която е недопустима в съдебната практика! Страшна работа! Аз също нямам думи!

Анонимен каза...

Много добре!

Нормално е мишките зад компютрите да църкат и да дават мнение, но друго е по-важно ... !

Виж, Анчо, блогърите, които част от тях са пенсионери, друга част нямат друга работа, а пишат по цял ден не могат да бъдат съдници. Включвам и теб в това число. Това, че пишеш и имаш блог и 4-ма човека са на твоето мнение, без изобщо да са присъствали в един твой час, не могат да казват кое е правилно и кое не е. Те имат косвена информация от теб, което честно да си кажем е едностранчива, дори прекалено, понеже ти обичаш да нагласяш нещата да изглеждат добре от твоята страна. Поради тази причина, въпреки, че сте си създали едно утопично общество, в което бездарниците се подкрепят и застават зад всяка една институция, не означава, че имаш право.

Нека погледнем обективно - имаме директор, който смята, че не ставаш; имаме РИО, която институция и експертите в нея също смятат, че не ставаш; имаме експерт от София, който смята, че не ставаш; имем експерт от Пловдив, който отговаря за теб и също смята, че не ставаш; СЪДЪТ в Пловдив, ти казва, че не ставаш ...; имаме ученици и родители, които смятат, че не ставаш - нито един родител от училището не те подкрепи и накрая, но не на последно място, имаме твои колеги и то голяма част, които смятат, че не ставаш.

Как си сега?

От другата страна имаме 4-ма блогъри, които и представа си нямат от образование, освен това, което са прочели в интернет. Те дават мнение, че всички тези институции и групи от хора грешат, въпреки че те са преки участници в този процес, дори с това си вадят хляба.

Като погледнеш всичко това накуп виждаме, че цялата образователна система е срещу теб, всяко едно колело в нея е срещу теб и въпреки това, ти и твоите 4-ма бездарни блогъри твърдите, че ти имаш някакви качества.

Нещо не схващам ?

Нямаш ли семейство, което те да накара да се спреш, нямаш ли хора, които поне малко да те насочат в правилния път?

Всичко в твоя свят е толкова сложно и объркано, само и само да докажеш грешното си твърдение, че стават за учител.

Стани метач и всичко ще се нареди!

Ангел Грънчаров каза...

Другарю комуноид, първо, не съм ти "Анчо". Знам, че вий, комуноидите, сте нагли, ерго, че наглостта ти кипи и извира сякаш бълбука от някакъв фонтан, но все пак е добре да се удържаш, щото тук си на моя територия, един вид си в моя дом. Все едно си дошъл на гости в дома ми. Ако плюеш по килима, ще те изгоня. Тъй че се помъчи да се държиш прилично.

Второ, лъжлив си. Вий, комуноидите, без лъжа не можете да дишате, лъжата за вас, комуноидите, е нещо като въздуха за живото същество. Но когато се разпищолите в лъженето, ний, правдолюбивите хора, ще ви кажем, че не бива да се лъже така нагло.

Първо, кой е способен да бъде учител, не се решава с гласуване от разни "народни колективи", нали така? :-) Друг е начинът да се определи кой е истински талантлив. Критерият е прост: само талантлив човек може да оцени талантлив човек. Три милиарда некадърници да ми се изкажат, че еди-кой си бил некадърник, това изобщо няма да ме впечатли, те друго и не могат да кажат. Един талантлив човек обаче да ме признае, това ми стига. Ти това най-вероятно но можеш да го разбереш. Няма как да го разбереш. На такива като теб се иска некадърници да решават кой е талантлив и кой не е. Е, няма как да стане това. Тъпо е.

Съдът също не може да реши дали аз съм способен да бъда учител или не съм способен. Туй нещо не е от прерогативите на съда. Други институции са компетентни по този въпрос. Между другото, една или две инспекторки по философия пак не са онази инстанция, която ще ме оцени дали съм талантлив или не. Щото и под въпрос доколко струват самите тия въпросните инспекторки. Ами ако те самите не са чак толкова талантливи колкото им се иска да бъдат? Вие лично нима смятате, че най-талантливите философи стават инспектори по философия ли? :-) Я помислете малко. Аз пък не познавам нито един истински талантлив философ, който да е станал... инспектор по философия. Какво означава талантлив философ е интересен за обсъждане въпрос. Той може да се обсъжда само от философи. Вие лично поне имате ли философско образование та се обаждате по въпроси, касаещи философската компетентност? Ще се радвам да отговорите на въпроса ми, ама не вярвам, че ще го сторите, щото ще Ви се стори неудобен.

(Впрочем, обърках се да се обърна към теб с уважителна форма; това е грешка, не заслужаваш уважение, понеже си наглец. Наглеци не мога да уважавам. По нравствени причини.)

Та помисли малко върху това, което ти казах. Може да ти се поясни проблема. Ти обае защо си се захванал да адвокатстваш в полза на другарката Анастасова? :-) Ти нали знаеш шекспировото изречение, подходящо за случая? Едва ли го знаеш, ще ти го припомня:

Каква му е Хекуба, какъв й е той на нея, та така реве?

Я сега обясни защо толкова се пениш по тая тема? На какво основание приемаш така сърдечно моя проблем? Та той теб лично не те касае, нали така? И какво ще кажеш по този въпрос?

Ангел Грънчаров каза...

Каква му е Хекуба, той на нея какъв и е, та тъй реве?

Анонимен каза...

Когато тези, които най-много трябва да оценяват труда ти, а именно децата и родителите им скочат срещу теб, трябва да спреш и да помислиш къде грешиш. Аз видях поне няколко жалби от различни класове срещу теб и то със сериозни обвинения. Въпреки това ти продължаваш да хвърляш гущери и жаби и да етикираш хората.

Нужно е да се осъзнаеш. Изобщо не ми пука за директора на училището, никакъв не съм й. Интересен ми е казуса.

Как един самозабравил се даскал, където през годините издава книги, които никой не чете, смята, че е нещо повече от всички хора в системата + родители и ученици.

Кой си ти? С какво си по-добър ? Погледни си разсъжденията в предаването си - смешни са. Речникът ти е беден, не си подготвен за нито една тема. По всичко личи, че и в часовете си бил така неподготвен. Естествено имаш знания, за 30 години преподаване със сигурно си ги натрупал, но те са посредствени, неподредени и безсмислени изложени в хронологията, която показваш на хората.

Направи една разборка на предаването си, виж реално за какво говориш, как скачаш от тема в тема и с ръка на сърцето ми отговори какво мислиш.

Моля, разумът, който е кът при теб да се обади и да чуя една човешка приказка - тук сбърках, съжалявам.

Ти си безгрешен, аз не съм прочел нещо, което да си казал и да си написал и да си се извинил за него, нещо в живота ти отчиташ ли като грешка ? Човек се учи от грешките си, става по-силен, когато ги признава. А ти си безгрешен, нали знаеш кой винаги е безгрешен ?

Мъртвеца или глупака, са винаги безгрешни, ти от кои си ?

Бъди искрен, стига си лицемерничил излез малко от това патологично състояние.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, не ми отговори на въпроса. Постарай се да водиш диалог, иначе да си пееш песента нема кой да се слуша.

Т.н. "жалби" на ученици и родители са писани под индиго от другарки, които са направили нужното да направят услуга на другарката директорка, не е нужно да се правиш на умряла лисица, че не разбираш това. Понеже някои хора заложиха на лъжата и на измамата, ето това ще бъде гибелно за тях, пък дори ако ще филанкишията да им ръкопляска...

Не се бой за книгите ми, четат го хората... гледам, че се се обезпокоил за книгите ми. Ти чете ли ги, та им даваш оценка? :-) Или без да си ги чел знаеш, че не струват. Ами ако е така, значи си олигофрен, навремето другарите така критикуваха "вредните" западни философи - без да са ги чели, та ти явно си урод като тях...

Сега пък съм бил "неподготвен" за предаването си. :-) Бе тая пуста завист ще ти изгори душата бре, таваришч! Ти какво си направил в живота си, нещо постигнал ли си? Я дай да видим една твоя книга, примерно. Или едно твое предаване да чуем. Дай ни пример как се правят тия неща. Или ти от всичко разбираш, но нищо самият ти не си направил? :-)

Още нещичко. В коя област си образован, та раздаваш такива квалификации за моята подготовка в областта на философията? Казахме, профани да ме оценява изобщо не може да ме развълнува, та затуй е интересно защо се стараеш. Кажи де, в коя област си специалист? Ако си философ, ако имаш някакви постижения в областта на философията, само тогава може твоите оценки да имат някакво значение. А така да си говориш каквото ти дойде на акъла е тъпо, драги ми комуноидчо. Щом това даже не можеш да разбереш, значи си много зле. И кажи сега каква ти е Анастасова, та й адвокатстваш така усърдно. На нея с такива приятели като теб изобщо не са й нужни никакви врагове. такива като теб я закопавате всекидневно, милата! :-)

А за психологическите ти "съвети" - спести си ги. Поне сам се възползвай от един свой съвет, а? :-) Много си зле, повтарям, пустата завист ще изгори душата ти. Изглежда си много уязвен от живота, нищичко ли не си постигнал досега? Ами що не седнеш да работиш нещичко все пак до постигнеш, а се занимаваш с мен? Ти с мен не се мери, ний двамата живеем в различни измерения на битието, така че не е нужно подобно на жаба да искаш и на теб да сложат някоя подкова. Чатна ли какво ти казах? А така, поспри се малко и помисли... може и да ти просветне в един момент как стоят нещата...

Анонимен каза...

Уважаеми господин Грънчаров, вашият пример показва, че у нас цялата маса от некадърници и завистливци не се успокоява докато не прогони или пък не унищожи талантливите хора като вас. Ето и на вас на тия години ви се налага да напуснете страната и да отидете в нормална страна където ще ви оценят. По същия начин разните некадърници на власт като Анастасова успяха да прогонят милион и половина качествени българи, които се принудиха да отидат на запад. И аз съм сред тях. А някога бях Ваш ученик. Благодаря Ви, учителю за всичко което сте ми дал.

Тъжна работа! Желая ви кураж!

Анонимен каза...

Нема що, пак жрица на любовта, y правосъдието de, xi-xi, ще решава...

Абе в таа циганска държава мъже нема, ето пак нeкаква фльорца с начално образование ще решава за философ, мноо знае тя що значи тва... Мое да мисли че е нов грим от Big Brother...

Нещастие бълхарско, да те съдят теа подмозъчни твари, явно това е формулата на сократовата отрова за АIG made in 2015...

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, искам да Ви кажа нещо, не зная дали сте видял в този ракурс цялата Ви лична история. Тя всъщност наистина изобщо не е лична, както правилно подчертавате, а има огромен граждански, обществен смисъл, който за жалост при настоящата кретенизация на отечеството ни изобщо не се схваща. Но ето аз какво открих понеже от доста време следя Вашите публикации по темата около отношенията Ви с това недоразумение Анастасова, битието Ви в ПГЕЕ Пловдив, а след това проточилата се вече толкова време съдебна сага. Осъзнах в един момент ето какво.

Ами че тази административна фльорца като Ви уволни от ПГЕЕ всъщност без да си дава сметка Ви направи най-голямото благодеяние. Ами че Вие моля да не ми се обидите но наистина не сте за това училище - но по съвсем други причини. Вашият потенциал е много по-голям, за много по-високо ниво - и по тази причина не зная дали сам сте осъзнал това, но много се подценявате като толкова много време сте работил като учител в гимназия. Вие сте достоен да работите в университет и дори много повече от това. Разбирам Вашата отдаденост на каузата на образованието, но фактически много сте се подценявал като толкова много години сте работил в тази сфера. Е, достоен сте за уважение за това, което сте направил, но простете тия около Вас не са заслужавали това да сте сред тях имам предвид не толкова учениците, а най-вече колегите. Общо взето знаем каква е ситуацията, в образованието общо взето работят предимно посредствени, сиви и некадърни хора. По тази причина е съвсем логично тия хора да са Ви мразили понеже многократно ги превъзхождате. Каквото и да говорим това е точно така, ето това и обяснява главната причина тази нещастница Анастасова толкова много да Ви мрази и да прави всичко да отърве "сплотения " си колектив от Вашето присъствие. Вие г-н Грънчаров сте нарушил една библейска заповед а именно да не хвърляте бисери на свине. Нямам предвид учениците, а колегите Ви, мнозинството от тях. Няма нищо по-долно от некадърник, който е сложен на неподобаващо място, примерно да бъде учител или опази Боже да е директор! Но истината е, че Вие сте бил затънал много дълбоко в това блато и така или иначе с присъствието в него сте нарушавал конфорта на онези същите жаби, змии и гущери, които го считат за свое претежание. И затова направиха всичко за де Ви изгонят от училището понеже сте мътил водата им, понеже сте развалял спокойствието или идилията им, както обичате да кажете. Бяхте така потънал в това блато, че ето, змията Анастасова като Ви изгони, всъщност Ви направи добро понеже Вие сам изглежда щяхте доживотно да си стоите там. Вярно човек като Вас като стои там, той е много полезен и ценен за учениците и за тяхното образование, но той самият така или иначе се самопогубва.

Анонимен каза...

Изгонването Ви от ПГЕЕ Ви дава нови шансове и нови възможности. И това ще Ви постави на истински достойното за Вашия потенциал като личност място. Ако бяхме нормална държава всеки уважаващ себе си университет щеше да направи всичко за да Ви привлече сред своите преподаватели. Ако макар и на тези години тръгнете на Запад аз съм убеден, че за кратко време там ще Ви оценят. Тук в България обаче едва ли ще Ви оценят.

Моля Ви помислете хубаво има ли и изобщо смисъл да правите опити да се върнете в ПГЕЕ. Аз ако съм на Ваше място много ще се замисля дали има смисъл това. Пробвайте се в други области на живота нали твърдите че сте свободолюбив човек. Не съжалявайте и миг че сте се отървал от онова затъване в въпросното блато в ПГЕЕ. Народът нали затова казва "всяко зло за добро", ето, с цялата си злоба към Вас тази директорка Ви направи голямо добро. Когато заемете достойното си място тя ще умре от злоба като разбере какво е направила. Ето сега сте водещ в телевизия пък макар и местна мислите ли че и е лесно да Ви гледа всяка седмица от екрана? Представям си как бясно гълта хапчета за успокоение. Добре я познавам, преподавала ми е и знам че е много зле включително и в психичино отношение. Тя затова Вас обвини че сте бил с "психично разстройство" - Вие сте психолог и разбирате на какво се дължи такава една нескопосана и издайническа проекция.

Ето това исках да Ви кажа. Позволих си да Ви го напиша тук, в блога а не в имейл тъй като смятам, че тази гледна точка трябва да се изкаже гласно. Вашата лична и професионална история и съдба е изключително показателна за това защо в България и в българското образование в частност нищо добро не се случва. Причината е че кадърните, талантливите хора у нас са силно мразени от господстващата посредственост и некадърност. Вярвам, че Вие лично добре знаете всички тези неща, така че на Вас специално да ги изтъквам не е нужно. Но читателите на блога Ви е добре да ги знаят. И също така е добре да го знаят ония които се държат така гадно с Вас, имам предвид същите тия некадърници и завистници. С тях впрочем не си заслужава да общувате и да спорите. Чудя Ви се на търпението да ги изслушвате и да дискутирате с тях. Но Вие сте голям професионалист и явно го правите по изследователски подбуди.

С уважение, Симеон Тодоров, Ваш ученик, сега живея и работя в Монреал

Анонимен каза...

какъвто учителят,такъв и ученика.Но ми се чини, че този ученик от Монреал е самият Грънчаров

Анонимен каза...

Пич, как така може след 30 години работа изведнъж да си без качества ??...

В BG всичко може, примири се - те обявиха война на Англия и САЩ in WWII, а nowadays македонците (които са бълxари, само че още по-противни и от Анастасова), приватизират с мощни темпове и кашкавален ентусиазъм… гръцката история.

Национален празник на банановата република BG е когато... една чужда сила я освободилa от робство ??...

Имат си и паметник на кура...

Пич, ама как така и поради что си решил, че от теа клоуни ще получиш истина и справедливоC ??... Щото имаш американски таблет ли?...

А злорадите злобари видè ли как те заклеймиха - може би тях ги интересува истината, теа смахнати съвеЦки комисари, ама по-въшливи и затова се наричат бълхари...

Насочвай се към Терминал 2, Сократе, ОК?...


А. от Австралия

Анонимен каза...

Пенчо Славейков има поема... "Криво седú, право съдú стар кадия”. Във връзка с това ми дойде на ум и стар български виц "Двама чорбаджии се съдят при кадията и преди той да отсъди, единият чорбаджия пуска кесия със жълтици. Кадията отсъжда "ти си прав". Другият, като видял това, пуснал също една торба и кадията отново отсъдил „и ти си прав”.
Изводът, до който съм достигнал от личен опит - не бива да се съдиш ако джобът ти не се пръска от пари.

Аз съм убеден, че превръзката на Темида е за заблуда - тя е прозрачна за да вижда кой какво слага във везните ú: доказателства или кесии с...

Служи ли ти това за успокоение?

Анонимен каза...

Здравей, Ангеле,

Честита Баба Марта, желая на теб и семейството много здраве и успехи!

Съжалявам за загубата на делото, но според мен тази съдийка е очевидно предубедена!

Вярвам, че ще спечелиш на окръжно ниво.

Анонимен каза...

Четох в блога ти за възторга на част от сплотения колекти на бившия прославен ТЕТ. И понеже ти си запален привърженик на демокрацията да ти кажа поне това: ако туй нещо е демокрация, то предпочитам ТАТОВОТО време!

Защото в онова време дори и да те мразеше директора имаше законови пречки, които не му позволяваха толкова грубо очевидна разправа. Мерките бяха по-перфидни. И всеки знаеше че когато го нападат отгоре, отдолу има кой да го поддържа. Сега – забрави!

Все си мисля, че след последната дума в тефтерчето на Левски „НАРОДЕ” удивителните са били четири. А се оказа, а се оказа, че са четири въпросителни!

Може би е подходящо за бившите ти колеги днес в ТЕТ-а пак трябва да се поставят поне четири въпросителни (ЧОВЕЦИ????). Ама така май е питал и Диоген...

И то преди колко хиляди години!

Ангел Грънчаров каза...

Здравейте, приятели!

Благодаря ви много на всички - за добрите думи, за мъдрите съвети, за всичко!

Честита баба Марта, здраве и успехи желая на всички вас, а също и на най-близките ви хора!

А иначе борбата продължава. Не зная какво е мекушавост и малодушие, стар боец съм: не знам дали ми личи... :-)

Хубава вечер!

Анонимен каза...

абе как един от всички тук , не се запита как са се чувствали децата.
Ами да бяхте поговорили с тях, те не са като нас възрастните затормозени.
Щяхте да се хванете за главата от чутото и разбраното за Грънчаров.
А ти Ангеле, стига си плюл хората,които те критикуват, защото не си цвете за мирисане!

Анонимен каза...

Другарко Анастасова, с учениците си Грънчаров се разбира чудесно. Не се правете на умряла лисица и стига лъгахте. По-добре се запитайте Вие самата как се отнасяте с учениците, щото на тях вече им се гади от лицемерието, с което ги задушавате. Станала сте смешна и жалка от лицемерие. Само лъжи, лъжи, лъжи. Вие някога изобщо истината казвала ли сте за нещо?